| “Ó, vaslábas, te guszta kis jószág!” |
|
ez a probléma is megszűnik a patina megjelenésével.
Tipp: Érdemes időnként kolbászt sütni az edényben. A szokásosnál alacsonyabb hőfokon, hosszú ideig süssük a kolbászt. Ez a sütés-zsírozás általában elég ahhoz, hogy a vaslábasunk jó állapotban maradjon.
A masszív alkat komoly súllyal is jár: egy vaslábas 5-7 kg is lehet, ezért óvatosan kell bánni vele, mert ha leesik, és véletlenül eltörik, akkor körülötte-alatta minden más is törni fog.
Mit főzzünk a ... |
anna4459  |
|
|
| |
| 15 gyors vacsora, 3 hétre ötlet |
és a vaj felén, majd ráöntjük a rizst, és átforgatjuk. Ezután apránként hozzáadjuk az alaplevet, miközben a rizst folyamatosan kevergetjük. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a bort, a tejszínt és a mascarponét. Majd lehúzzuk a tűzről és rátesszük a maradék vajat. 5-10 percig pihentetjük, majd rászórjuk a reszelt parmezánt.
Citrom reszelt héjával és mentalevelekkel megszórva tálaljuk.
Ami mellé ajánljuk: kacsával vagy libával isteni, de vegáknak grillezett gombával is ... |
anna4459  |
|
|
| |
| 5 remek húsvéti recept |
A tűzálló tálba úgy állítjuk be a szeleteket, mintha a sonka egy darabban lenne, a bőrős felével felfelé. 3 narancsot meghámozunk (a belső fehér héját is gondosan leszedjük), és a gerezdeket kockákra vágjuk. A sonkát körbe rakjuk a narancskockákkal. A maradék két narancsot félbevágjuk, levét kicsavarjuk, és elkeverjük a vörösborral, a mustárral, a szegfűszeggel, kis cukorral és borssal, majd egy teáskanálnyi reszelt sárga narancshéjat is hozzákeverünk. Ezzel a mártással úgy öntjük le a sonkát, hogy a ... |
agimami7  |
|
|
| |
| =7 féle fánk= |
éppúgy, mint a csörögefánknál. A fánkocskák mindkét oldalát 3-4 percig sütjük a felhevített zsiradékon, míg aranysárga nem lesz. Ezután szűrőre vagy itatóspapírra szedjük, majd még melegen cukorba hempergetjük. Jól záródó edényben akár két hétig is friss marad. (Ebből a mennyiségből 30 db süteményünk lesz.)
Almás fánk
2 tojássárgáját elkeverünk 6 dkg porcukorral, 2 dl tejjel, 20 dkg sima liszttel, 1 kk. sütőporral, majd hozzáadunk 30 dkg reszelt almát és a 2 tojásfehérje felvert ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| A fenyőszirup gyógyhatásairól |
|
befőttes üveget és öntsünk rá 1 kg mézet. 1-2 hónapra tegyük a napra. A Nap természetes módon kiválasztja a fenyőhajtásokból a jótékony hatású hatóanyagokat és az illóolajakat. Miután eltelt az idő a mézet szitán át öntsük egy másik üvegbe. A szitában maradt fenyőrészeket tegyük langyos teába, s így semmi méz nem vész kárba. Az így elkészített, igen értékes mézet tegyük sötét, hűvös helyre felhasználásig.
Fenyőrügy szirup készítése
Hozzávalók a fenyőrügy sziruphoz
- 60 dkg ... |
pacsakute  |
|
|
| |
| A klasszikus karácsonyi desszert lépésről-lépésre |
igyekeztem mindent úgy lejegyezni, hogy a leggyakorlatlanabbaknak is sikerüljön.
Nekem szakácsként tök fura, hogy valami pl. 52 dkg-ra van megadva, de a cukrászoknál elengedhetetlen a precizitás. Ennek ellenére változtattam a recepten, hiszen rengeteg maradék lett volna pl. tojásból, másrészt a vaníliarudat sem engedhetem meg magamnak ekkora mennyiségben. És lássuk be, akkorát azért nem dob az ízén. A sok hámozott narancs és citrom levét pedig kifacsarom, télen nagyon is jól jön a C-vitamin ... |
akiram45  |
|
|
| |
| A legfinomabb édes és sós palacsinták |
kakaóport keverjünk el a liszttel, 2 evőkanál cukorral, adjuk hozzá a tojást, a tejet, keverjük csomómentesre. Adjunk hozzá 2,5 dkg olvasztott vajat és annyi szódát, hogy megfelelő állagú, híg palacsintatésztát kapjunk. Hagyjuk 20 percet pihenni a tésztát. A maradék, olvasztott vajjal kikent palacsintasütőben süssük ki a palacsintákat. Keverjük el a maradék kakaót a szűrőn átszitált instant kávéval és a maradék kristálycukorral. Töltsük meg a palacsintákat a kávés kakaóval, hajtsuk 4 részre. A ... |
tinka1951  |
|
|
| |
| A spenót |
spenótpürénket és állandó kevergetés mellett főzzük kb. 5-10 percig. Adjuk hozzá az átáztatott, de már kinyomkodott zsömlénket, jól összedolgozva a spenóttal. Ezek után fűszerezhetjük, sóval, borssal esetleg kevés szerecsendióval. A kinyomkodott és a még maradék tejet öntsük a fortyogó spenóthoz, amit még körülbelül 5 percig forraljunk. Feltétként tükörtojással vagy főtt tojással tálalhatjuk.
Spenótos babsaláta:
Hozzávalók:
40 dkg spenót,
20 dkg bab,
2 ... |
kisa622  |
|
|
| |
| A tengeri só és a bőrünk ( érdemes elolvasni) |
is bekerülve a nyirokerekbe, hatnak az idegrendszerre, erősítik az immunrendszert, s kedvezően befolyásolják a szervezet reakció képességét. Regeneráló és felépítő folyamatokat indítanak el.
Ha a só és a víz kapcsolatát elemezzük, akkor nem maradhat ki a sorból a tenger víz sem, amely a magas nátrium klorid tartalma mellett, hasonlóan, mint az ásványvíz, tartalmaz még nagy mennyiségben kalciumot, magnéziumot, különféle vas ionokat, illetve szerves anyagokat, mint például iszap, alga, melyek ... |
piroska0101  |
|
|
| |
| Apácák recepttitkai |
a fűszerek.
Egyszerű étel. Összeért ízek
Ha sikerült szarvasgombához jutnunk, akkor egészen apróra vágva dolgozzuk bele a félkész pástétomba (ha nem ragaszkodunk a különleges íz varázshoz, megelégedhetünk más gombával is,de ki is maradhat, legfeljebb nem leszünk igazán autentikusak, viszont így is jó). Végül jól zárható pástétomformában a szokásos módon, alacsony hőfokú sütőben, vízfürdőben 2-2,5 óra alatt kigőzöljük készítményünket.
A spanyol kolostorokban erre egy ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| B betűs receptek |
gombát, valamint a feldarabolt csirkét. Megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Vizet nem kell önteni alá, mert a gomba vizet ereszt, és az elegendő a csirke párolásához. Ha puha, zsírjára sütjük, a húst egy tűzálló tálra szedjük, a megmaradt zsírban egy kiskanál lisztet keverünk, majd tejjel felengedjük, felfőzzük, ráöntjük a csirkére. Tálalás előtt tesszük rá a tejfölt, és megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel.
Bakonyi betyárleves 1.
Hozzávalók 6 személyre: 50 ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Banános őzgerinc |
alatt kihűl).
A tejszínhabot felverjük a habfixálóval és a kihűlt pudinghoz keverjük óvatosan.
4. Elővesszük az őzgerincformát, melybe előzőleg belenyomkodtuk a kekszréteget, és félig megtöltjük a krémmel, ráhelyezzük a banánokat, befedjük a maradék krémmel. A krém tetején sorba kirakjuk a négyzet alakú háztartási kekszeket, majd a kilógó fóliával becsomagoljuk a formát és hűtőbe tesszük 3-4 órára (de legjobb 1 egész éjszakára), hogy kellően átpuhuljon a kekszréteg, ne legyen száraz/morzsalékos, ... |
koszegimarika  |
|
|
| |
|
|