| A savanyú káposzta |
|
A savanyú káposzta
A savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin-forrása. De nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják.
A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a tejsavas erjesztés, melynek során a levelekben a tejsavbaktériumok hatására tejsav ... |
irmus  |
|
|
| |
| A savanyú káposzta - a tél olcsó C-vitamin-forrása |
A savanyú káposzta - a tél olcsó C-vitamin-forrása
"Nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják.
A tartósítás során jótékony tejsavbaktériumok keletkeznek
A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a tejsavas erjesztés, melynek során a levelekben a tejsavbaktériumok h
atására tejsav keletkezik. Ez akadályozza meg a rothadást okozó ... |
tnemarika  |
|
|
| |
| A savanyú káposzta .... |
A savanyú káposzta számos betegség ellen véd
A savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin-forrása. De nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják.
A tartósítás során jótékony tejsavbaktériumok keletkeznek
A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a tejsavas erjesztés, ... |
gaby13  |
|
|
| |
| A savanyú káposzta számos ... |
A savanyú káposzta számos betegség ellen véd
A savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin-forrása. De nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják.
A tartósítás során jótékony tejsavbaktériumok keletkeznek
A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a tejsavas erjesztés, melynek során a levelekben a tejsavbaktériumok hatására tejsav ... |
katimamiii  |
|
|
| |
| A savanyú káposzta számos betegség ellen véd |
|
A savanyú káposzta számos betegség ellen véd
A savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin-forrása. De nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják.
A tartósítás során jótékony tejsavbaktériumok keletkeznek
A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a tejsavas erjesztés, melynek során a levelekben a tejsavbaktériumok hatására tejsav keletkezik. Ez ... |
fejesnemagdi  |
|
|
| |
| A savanyú káposzta számos..... |
A savanyú káposzta számos betegség ellen véd
[origo]|2011. 01. 19.,
A savanyú káposzta a tél olcsó C-vitamin-forrása. De nem csak vitaminjai miatt érdemes fogyasztani, értékes vegyületei jótékonyan hatnak bélrendszerünkre is, sőt, a daganatos sejtek szaporodását is gátolhatják.
A tartósítás során jótékony tejsav-baktériumok keletkeznek
A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a tejsavas ... |
korall44  |
|
|
| |
| B receptek |
Burgonyakotlett sajttal, román módra
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 2 tojás, 3 evőkanál reszelt sajt, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál olvasztott szalonnazsír, törött bors, só ízlés szerint.
A főtt, áttört burgonyát összekeverjük felvert tojással (hasonlóan az omlett készítéséhez), liszttel, sóval, kevés borssal és reszelt sajttal. Ebből a masszából lisztezett deszkán vastag kolbászt formálunk. Keresztben ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, és ellapítjuk. Lisztben megforgatjuk a ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Becsvölgye fánkja |
(Becsvölgye) Irénke fánkja
Hozzávalók:
1 kg teljes értékű finomliszt (tüskeszentpéteri), kb. 8 dl teljes értékű tehéntej (tejipari egyik sem jó), 3 dkg friss élesztő (por nem jó), 2 evőkanál (púpos) kristálycukor (finomított nem jó) 1 csapott evőkanál jódozott só, 1 egész tojás, 1 evőkanál étolaj és olaj a kisütéshez..
Elkészítés:
Egy kis tálkában 2 dl tejet ... |
maroka  |
|
|
| |
| Fejessaláta változatok |
Mártások
A majonéz
Számos salátához a leírásban a majonéz is szerepel. Ezt készen vehetjük meg, de szükség esetén otthon percek alatt elkészíthető a következőképpen: zománcozott vagy porcelán tálba 2 db tojássárgát teszünk. Gyengén megsózzuk és egy késhegynyi mustárt adunk hozzá. Ezután habverővel való állandó keverés mellett lassan, vékony sugárban öntve egy fél dl olajat adunk hozzá, egy csepp citromlevet csavarunk bele, majd lassú sugárban öntve továbbra is állandóan habverővel keverve még 2.5 ... |
kloppenburg  |
|
|
| |
| Foszlós kalács |
Foszlós kalács
Hozzávalók:
90 dkg (finom)liszt, 20 dkg kristálycukor, 1 tojás + még egy sárgája, még egy tojás a megkenéshez, 3 dl tej, 5-6 dkg sütőmargarin, 5 dkg élesztő, csipet só, ízlés szerint mazsola
Elkészítés:
Az élesztőt fél deci langyos tejjel összekeverjük, és beleöntjük a cukorral, sóval elkevert lisztbe. (Összekeverés nélkül állni hagyjuk 10 percet.)
Hozzáöntjük a maradék langyos tejben felolvasztott margarint, a tojást, meg a plusz sárgáját és a ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Irénke fánkja |
.........................................
(Becsvölgye) Irénke fánkja
Hozzávalók:
1 kg teljes értékű finomliszt (tüskeszentpéteri), kb. 8 dl teljes értékű tehéntej (tejipari egyik sem jó), 3 dkg friss élesztő (por nem jó), 2 evőkanál (púpos) kristálycukor (finomított nem jó) 1 csapott evőkanál jódozott só, 1 egész tojás, 1 evőkanál étolaj és olaj a ... |
nagyiful  |
|
|
| |
| Jégsaláta sárgadinnyével |
Jégsaláta sárgadinnyével és retekcsírával
Hozzávalók
4személyre
1 kis tömött jégsalátafej
4 dkg retekcsíra
1 db újhagyma
1 kis sárgadinnye
2 evőkanál fehérborecet
3 evőkanál repce- vagy napraforgóolaj
1 kiskanál méz
1 kiskanál magos mustár
frissen őrölt fekete bors, só
Télen, amikor a lédús citrusfélék megjelenek az üzletekben, a sárgadinnyegolyókat ... |
tundihugi  |
|
|
| |
| Jégsaláta sárgadinnyével és .. |
Jégsaláta sárgadinnyével és retekcsírával
Hozzávalók
4személyre
1 kis tömött jégsalátafej
4 dkg retekcsíra
1 db újhagyma
1 kis sárgadinnye
2 evőkanál fehérborecet
3 evőkanál repce- vagy napraforgóolaj
1 kiskanál méz
1 kiskanál magos mustár
frissen őrölt fekete bors, só
Elkészítési idő:
Előkészítés: 20 perc
Télen, ... |
fenysugar76  |
|
|
| |
| Libás receptek nem csak Márton-napra |
Libás receptek nem csak Márton-napra
Márton-nap közeledtével a jó húsban lévő libák asztalra kerülnek - leves, pástétom, ludaskása vagy libasült formában.
A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka.
A cselédek ilyenkor ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
|
|