Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Karácsonyi menü - újragondolva
A karácsony mindenkinek mást jelent. Az biztos, hogy mindannyian ragaszkodunk gyerekkori emlékeinkhez, de ugyanakkor változunk is - karácsonyi szokásaink és kedvenc recepteink is.

Aki egy kicsit szakítana a hagyományokkal, a klasszikus ponty halászlé helyett készíthet más halból más karácsonyi levest - így amur hallevest is, ami kitűnő fogás lehet például a narancsos csirkemájpástétom után.

Az elmúlt évek folyamán a pulyka a magyar háztartások jelentős részében a karácsonyi menü sztárjává vált. Ami nem is csoda, hiszen könnyen elkészíthető, sokféleképp ízesíthető, bármivel tölthető és nagyon kiadós. Ugyanakkor a legtöbb ünnepi menü ma már elképzelhetetlen a bejgli, a halászlé és a pulyka mellett mákosguba nélkül. Nem véletlenül.

Narancsos csirkemájpástétom

Hozzávalók:
60 dkg csirkemáj, 2 narancs héja, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, frissen őrölt bors, kis maréknyi kakukkfű, só, 0,5 dl fehér száraz bor, 15 dkg vaj, 0,5 dl tejföl

Elkészítés:
A májat megtisztítjuk, apróbb darabokra szeljük. A vaj felét egy serpenyőben megolvasztjuk. A hagymát felaprítjuk, majd a vajra tesszük. Miközben dinsztelődik, a fokhagymákat egy nyomó segedelmével szintén a serpenyőbe juttatjuk. Néhány percig kevergetjük, majd amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk a csirkemájat, és 4-5 percig pirítjuk. A serpenyőből szűrővel kivesszük a hagymás májat, és egy nagy keverőtálba borítjuk.

A serpenyőben maradt gazdag pörcöket a borral felkapatjuk, majd a májhoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, a narancshéjakat ráreszeljük, tejföllel kikeverjük, botmixer segítségével krémessé simítjuk, és olyan fedeles dobozkába tesszük, amit utána jól le tudunk majd zárni.

A megmaradt vajat a serpenyőbe tesszük, megolvasztjuk. Kakukkfüvet szórunk bele, és egy kicsit megfuttatjuk a vajon. Ezzel a vajjal fedjük le a tálkában lévő pástétomot, amit minimum 4-5 órát hűtünk. Tálalás előtt egy kicsit hagyjuk szobahőmérsékleten melegedni, mert hűtő hidegen nem az igazi.

Amur raguleves

Hozzávalók:
1 kg amur, 1 fej vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 szelet zeller, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom, 1 babérlevél, 2 dkg margarin, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2 tojássárgája

Elkészítés:
Az amurt megtisztítjuk, megmossuk, kifilézzük. A filéket kb. 1,5 x 1,5 cm-es kockákra vágjuk, megsózzuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük. A hagymát, a zöldséget megtisztítjuk, megmossuk, és apró kocára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk. A citrom levét kifacsarjuk.

A hal csontjából, a fejből, uszonyokból kb. 1 l vízzel, sóval, borssal, a babérlevéllel alaplevet főzünk. Fazékban felolvasztjuk a margarint, belekeverjük a zöldségeket, és félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a halhúst, a petrezselymet, sóval, borssal ízesítjük, megszórjuk a liszttel, lazán összekeverjük, és rászűrjük a hal alaplevet.

Lefedve, lassú tűzön kb. 20 percig főzzük, citromlével ízesítjük. Levesszük a levet a tűzről. A tejszínt kikeverjük a tojássárgával, és tálalás előtt ezzel sűrítjük a levest. Tovább forralni már nem szabad!

Baconbe tekert bélszín libamájjal és borsmártással

Hozzávalók:
70 dkg marhabélszín, 25dkg hízott libamáj, zsemle, a páchoz: mustár, őrölt bors, olaj,1 közepes vöröshagyma karikázva, a sütéshez: 2-3 evőkanál olívaolaj, a mártáshoz: 1 teáskanál durvára őrölt színes bors, 1 dl tejszín, 1/2 dl száraz fehérbor, 1 teáskanál dijoni mustár, csipet cukor, só

A leöblített bélszínt kb. kétujjnyi szeletekre daraboljuk. Kézzel kicsit meglapogatjuk. Mustárral, őrölt borssal, olajjal pácot készítünk, bekenjük vele a húsdarabokat, majd kis dobozba tesszük, közé hagymakarikákat helyezünk. Feltöltjük olajjal, és hűtőben több napig érleljük.

A főzés kezdetén a zsemlét 1cm-es vastagra szeleteljük, a fazonját a hús méretéhez igazítjuk, szárazon megpirítjuk - ez lesz a kruton a hús alá.

A húst a pácból kivesszük, köré tekerjük a bacont, fogvájóval rögzítjük, és felhevített olajban mindkét oldalát 10-12 perc alatt megsütjük. A megsült húsokat a krutonra helyezzük.

Közben a libamájat felszeleteljük, enyhén sózzuk, borsozzuk, kevés majoránnával meghintjük és a visszamaradt pecsenyelében rövid idő alatt mindkét oldalát megsütjük, majd a húsok tetejére tesszük.

A húsból visszamaradt pecsenyeszaftra kevés vizet öntünk és felmelegítjük, hogy a sütőedény aljáról a letapadt pecsenye ízek feloldódjanak, közben egy másik kis edényben kevés vajon a durvára tört borsot megfuttatjuk, majd ráöntjük a feloldott pecsenyelét, hozzáadjuk a bort, a tejszínt és a mustárt, rövid lére forraljuk és csipet cukorral ízesítjük. A bélszínnel együtt tálaljuk.

Karácsonyi pisztráng

Hozzávalók:
2 kis, konyhakész pisztráng, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, 10 dkg mandula, 1 dl tejszín, fél citrom leve, 10 dkg vaj, 0,5 dl fűszeres olaj (pl. tárkonyos, rozmaringos vagy kakukkfüves), só

Elkészítés:
A ledörzsölgetett halat beirdaljuk. Sóval bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk és fűszeres olajjal kenegetjük. 20 percig állni hagyjuk. A nedvességet leitatjuk, a halat lisztbe forgatjuk és megforrósított vajon minden oldalon megsütjük. Zúzott fokhagymával meghintjük, mellédobjuk a lehéjazott mandulát és még 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítjük.

Karácsonyi sült pulyka sonkakrémes burgonyával

Hozzávalók:
1 fiatal pulyka (6-8 kg), 20 dkg füstölt bacon, só, bors; a krumplihoz: 6 nagy főtt krumpli, 1 hagyma, fél liter tej, 20 dkg füstölt sonka, 5 dkg vaj, 1 kanál őrölt bazsalikom, 1 kanál őrölt petrezselyem, 3 kanál sima liszt, só, bors

Elkészítés:
A pulykát kívül-belül sóval és borssal bedörzsöljük, majd a baconnal beborítjuk és megkötözzük. Ezután 220 fokon 50 percig sütjük. Ezt követően lejjebb vesszük a hőmérsékletet (180 fokra) és további 3 órára a sütőben hagyjuk. 2 és fél óra múlva megszabadítjuk a húst a bacontól, hogy színt kaphasson.

Közben elkészítjük a krumplit: egy serpenyőben megpirítjuk a hagymát és a vajat. Pár perc múlva levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a lisztet, majd apránként a tejet. Ezután visszatesszük a serpenyőt a tűzre és kevergetjük. 10 perc múlva beletesszük a sonkát, a petrezselymet és a bazsalikomot.

A burgonyát vastag darabokra szeleteljük és egy kivajazott tepsibe tesszük, majd ráöntjük a sonkás krémet. Előre melegített sütőben 180 fokon 15 percig alatt készresütjük.


Gazdag mákos guba

Hozzávalók:
10-12 db szikkadt kifli karikára vágva, 20 dkg darált mák, 8 dkg cukor, 1 üveg magozott meggy, 5 dkg cukrozott narancshéj, 2 marék mazsola, pici só, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1 l tej

Elkészítés:
A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk. A felkarikázott kifliket egy nagyobb tálba öntjük, megszórjuk a darált mákkal, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a cukrozott narancshéjat, a lecsepegtetett meggyet, összeforgatjuk, majd egyenletesen meglocsoljuk a forró tejjel és átforgatjuk.

Egy tepsit vajjal vastagon kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával, beletesszük a mákos gubát, a tetejére morzsoljuk a maradék vajat és előmelegített sütőben megsütjük. Langyosan, porcukorral meghintve tálaljuk.

Aki még ünnepibbé szeretné tenni a tálalást, süsse kis kuglóf formában vagy üvegpohárban (a képen).

Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: magyar háztartások, karácsonyi menü, legtöbb ünnepi, pulyka mellett, májat megtisztítjuk, serpenyőben megolvasztjuk,

Hótekercs - Hólabda újragondolva, egyszerű és finom
Hótekercs - Hólabda újragondolva, egyszerű és finom Gyorsabb mutatósabb s ami nem mindegy hamarabb megvan Hozzávalók a tésztához: 8 tojás, 25 dkg cukor, citromhéj, 20 dkg liszt, 1 sütőpor, 5 dkg kakaópor, 4 ek forró víz. Krém hozzávalói: 3 dl tej, 5 dkg liszt, 5 dkg kókuszreszelék, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 ...
koszegimarika koszegimarika
Piros (kolbászos) tészta
Alapanyagait tekintve csak az van benne, amit egy gyerek szerehet: ketchup, tészta, sajt, főzőkolbász - A gyermekkorom kedvence újragondolva - Freddi konyha Hozzávalók 2 személyre: 200 g makaroni (az eredeti szerint), vagy tagliatelle 1 szál főzőkolbász 2 szelet kolbász (az én választásom, csakis csabai házikolbász) 3 evk. tejföl 3 evk. ketchup só bors bazsalikom (ez nincs az eredeti receptben) 5-10 dkg sajt (eredetileg trappista, de ...
bkisseva bkisseva
Téli ízek harmóniája narancs
is társulhat. Ha pedig alkohol, legyen nagyon tiszta - és télhez illőn erős. A narancs és a kristálytiszta vodka remek párosítása régi találmány, de többnyire poharakba töltve lehet vele találkozni. Mi történik, ha süteménybe vándorolnak? Újragondolva az ízkombinációt, kitalálva a formát, pillekönnyű és különleges apróság receptjét kísérleteztem ki. A nyomózsák segítségével megformált karikák tésztájában és a nem mindennapi töltelékében a téli ízek olyan harmóniája koncentrálódik, melyet ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Aranygaluska reifregina
Almás diós Haspók módra horvathnemagdi
Eper kompót recept gonda_katalin
Emeletes élvezet (túrós) andrilaszlone
Csillaglinzer snibolya
Túrós kocka klementinagidro
almás-tejcsokis muffin ! ibolya58
Pudingos bubszi
Diós, kókuszos, kakaós szelet recept boszorlany
Lajcsi szelet rochlitzne
Szárnyas receptek
Csipős csirkecsíkok, kukoricak bubszi
Tarhonyás különlegességek tinka1951
Csirkés lasagne bulac57
Arroz con pollo, rizses csirke bubszi
Paradicsomos csirkecomb recept baggesz20
tejfölös-gombás csirkepaprikás gyongy66
Arácsi gazdag pástétom horvathnemagdi
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Citromos makaróni recept baggesz20
Indiai joghurtos csirke bubszi
Marhából készült ételek
B receptek horvathnemagdi
Erőleves horvathnemagdi
Sült pulykamell gyümölcsmártás bubszi
Padlizsán - Muszaka bubszi
Sejk-gombócok bubszi
Ebédünk! betti055
A vadas és a zsemlegombóc horvathnemagdi
Húsos savanyú zöldségleves petezsolt
Diós marhapörkölt bulac57
Tatár beefsteak recept gonda_katalin
Sertésből készült ételek
Töltött pecsenye reifregina
Rokfortos pizzakosár ujjozsef
Csülökpörkölt finom módra klerierzsi
Egytál sertéspörkölt recept jamborlulu
Sárgabarackos karaj suzymama
Székelykáposzta - burgonyagombóccal recept jamborlulu
Rakott vagdalt hús bubszi
Receptek horvathnemagdi
Káposztás göngyölt hús recept gonda_katalin
disznótoros káposztaleves ibolya58
Halból készült ételek
Diós rántott ponty bubszi
Dunapentelei halászlé (Gregor bubszi
Receptek horvathnemagdi
Ponty curry gyümölcsös rizzsel suzymama
Hal római tálban horvathnemagdi
Fish and chips horvathnemagdi
A tenger gyógyító gyümölcsei.. szisszy83
rácalmási rakott ponty ! ibolya58
bodrogi káposztás harcsa ! ibolya58
Mit is főzzek!? sarkadykati
Vad ételek
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Szarvaspörkölt burgonyagombóccal recept baggesz20
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve maroka
Szegedi fácángulyás bubszi
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával, erdei gombával és dödöl suzymama
Fácnleves vinlaci
Áfonya, a csodabogyó horvathnemagdi
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Vadkacsa forró gyümölccsel klerierzsi
Spagetti ajánló
Lecsós Rakott Tészta... 1vargaildyko
Tárkonyos harcsa rakosferenc
Bologna tortája recept toth_beata
Paprikás, brokkolis spagetti húsgolyókkal recept kovacs_zsoka
Bolognai spagetti bubszi
Hagymás-sütőtökös spagetti recept toth_beata
Nápolyi húsgombóc bubszi
Paradicsomos tészta bubszi
Sajtos tészta horvathnemagdi
Pizza receptek
Pizza tészta I. bubszi
Pizza 3 horvathnemagdi
Pizza recept baggesz20
Lecsós pizza bubszi
Graham-Lisztes Pizza Tészta 1vargaildyko
Pizzás táska 1vargaildyko
Pizza prosciutto e funghi bubszi
Sajtos pogi és még sok más fin betti055
Kenyértésztával jó dolgozni. horvathnemagdi
Lala kifli yaskane
Hamburger receptek
x nagyuska
Krumplis csirketallérok klarika47
Házi hamburger grimilda
Sajtburgerleves recept roanna
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger baratnu
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU