Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag
Aki szereti a mustárt, annak érdemes megpróbálnia saját kezűleg elkészíteni. Egyedi íz, igazi gasztroélmény és tartósítószer sem kerül a finomságba.

mustarcimlapMindig is szerettem a mustárt. Gyerekként először a május elsejei felvonulásokon a virsli mellé kanalazottra emlékszem, amit később felváltott a balatoni hamburgerbe vagy hot-dogba nyomott. Ki emlékszik még arra a hambira, amit kissé édes buci zsemlével készítettek és csalamádé is került bele?

A lényeg, hogy zsenge koromban a Globus Konzervgyár felfogásában és gyártásában készült sárgás valamihez szoktam hozzá. Aztán jöttek az osztrák selymes változatok a bécsi imbiss-ben, majd a francia dijoni, amitől lángba borult a szájüregem és kitisztultak a szaglószervi járataim, a mézes, a wasabis, a chilis és még megannyi furcsa változat. A mind kifinomultabb mustárok ellenére valahogy mégis a sápadt, kissé ecetes és durvára darált békebeli maradt a kedvencem.
Tudatos vásárlói és fogyasztói létem kapcsán nem egyszer olvastam át az összetevők listáját és sajnos találtam olyan alapanyagokat, amiket már nem szívesen gyömöszölök megbecsült szervezetembe. Ezzel párhuzamosan persze élénken munkált bennem azon vágy is, hogy én alkothassam meg a saját békebeli mustáromat.

Egy napsütéses tavaszi napon aztán eljött a nagy mustárfejlesztés, amit később egy újabb teszt követett, majd a főpróba, ami alapján úgy gondolom, eljutottam a várt eredményhez. Darabos, sápadt, kissé ecetes és hmmmm... a frissen főtt roppanós virslivel és puha kenyérrel tényleg meggyőző! Érdemes kipróbálni! A tesztelés elején (elkészítés és azt követő kb. két hét) gyerektől és érzékeny társtól célszerű távol tartani az eredményt, mert a megdarált mustármagnak megvan az a romantikus bája, hogy kóstoláskor a szájon keresztül leégeti az ember haját. Meg a szőrt a nyelvéről. Ez persze az idő előre haladtával tompul, míg a harmadik héttől átlagos ember számára is fogyaszthatóvá válik.

KÉSZÍTÉSE HÁZILAG
(30 dkg mustárhoz)
Hozzávalók: 10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6%-os), 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál cukor (nyers nád), 1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított).

Elkészítése
1. Őröljük meg kávédarálón a mustármagot.
2. Keverjük hozzá az ecetet, fedjük le a tálat és tegyük egy napra a hűtőbe.
3. Másnap adjuk hozzá a többi fűszert és a vizet, majd keverjük össze alaposan.
4. Lefedve hagyjuk a hűtőben ,,pihenni" néhány napot, amíg összeérnek az ízek.

Praktikák

1. Az egy napos pihentetésnek az a magyarázata, hogy ennyi idő alatt a darált mustármag alaposan megszívja magát a nedvességgel, jól besűrűsödik az elegy, ez jó kiindulási alap az általunk elvárt sűrűség beállításához (amit a hozzáadott víz mennyiségével szabályozhatunk)
2. Ha valaki a sárgásabb mustárt kedveli, adjon a fűszerekhez fél teáskanál kurkumát, ettől gyönyörű sárga lesz.
3. Merészebbek kipróbálhatják mézzel vagy chilivel/cayenne borssal is, vagy a saját kedvenc fűszerrel.
4. Eddigi tapasztalataink szerint ezzel a recepttel - hozzáadott tartósító nélkül is - 2 hónapig eltartható hűtőben (lehet, hogy tovább is, de ennyi idő alatt mindig elfogyott ez az adag).

Forrás: receptmuves.hu

Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: bécsi imbiss-ben, francia dijoni, szaglószervi járataim, mind kifinomultabb, összetevők listáját, saját békebeli,

Bogrács ételek
TARTALOM Bográcsgulyás Karottás sertéstokány Pilisi sertésragu Burgonyaleves virslivel Rizses lecsó debrecenivel Slambuc Kerti zöldségragu Kukoricás nyúlragu Marhapörkölt Paprikás krumpli Tarkabab-gulyás Birkahúsos kása Tutajos Zöldbab füstölt hússal Zöldborsós csirke Pörkölt csirke Csirkegulyás A bogrács már a vándorló magyar törzsek málhájának is része volt. ...
aprochef aprochef
Bogrács...
fűszerezzük. A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkíni szeleteket. Ha szükséges utána ízesítjük. Padlizsános változata egész Közép Ázsiában ismert. Ekkor azonban a padlizsánokat érdemes elősütni, és utána hozzáadni az ételhez. Virslis tarhonya Hozzávalók: 1 csomag tarhonya, 1 kg krumpli, őrölt paprika, só, kevés olaj, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 db leveskocka Fogj egy jó nagy lábost, önts bele egy kevés olajat, a feldarabolt hagymát és a ...
simocsi simocsi
Bográcsban lecsót főzni
Bográcsban lecsót főzni Hozzávalók: 8 nagy fej hagyma kb. 1 kg paprika 2 db bogyisz paprika kb. 1 kg paradicsom kb. 15 dkg házi szalonna 1 szál házi, csípős kolbász debreceni (vagy virsli, ki mit szeret) pirospaprika, só csípős paprika mindent. Elsőként ketté, majd szeletekre vágtam a hagymát és sóval összekeverve beraktam egy ...
maroka maroka
Bográcsételek
nagy kockára vágott burgonyát, majd tíz perc múlva a csipetkét is. Erős tűzön készre főzzük. Energiatartalom: 2580 kJ Fehérjetartalom: 25 g Zsírtartalom: 37 g Szénhidráttartalom: 44 g Burgonyaleves virslivel Hozzávalók: 80 dkg rózsaburgonya, 1 közepes fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál ételízesítő, 1 púpozott evőkanál gabonakeményítő, 4 pár virsli, 1 ág zellerzöld, só. Elkészítés: A kockára vágott, ...
kloppenburg kloppenburg
Borsófőzelék sült virslivel
Borsófőzelék sült virslivel Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
donmolnarmeister donmolnarmeister
Borsófőzelék sült virslivel u1
Borsófőzelék sült virslivel update 1 Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
veronika74 veronika74
Brokkolis virsli felfújt
Hozzávalók: * 3 dkg vaj * 3 dkg teljes kiőrlésű Graham - liszt * 4 tojás * 2 dl tej * 2 pár frankurti virsli * 15 dkg brokkoli * 5 dkg reszelt füstölt sajt * 1 kávéskanál só * 1/2 kávéskanál fehérbors * zsemlemorzsa * vaj A sütőt melegítsd elő 220 C fokra. A tojásokat választd ketté. A tojásfehérjét verd fel kemény habbá, a tojások sárgáját egyenlőre tedd félre. A ...
margoka59 margoka59
Süti ajánló
Hideg klementinleves finike
KAKAÓS Muffin bubszi
Mandula mag mama57
Villányi mandulatorta veronika74
Kukoricalisztes gyümölcsös horvathnemagdi
Sajtos-kolbászos kiflik lantosneevi
Ribizlis-epres torta tundihugi
Fagyi szelet nnpapszi
Sárgadinnyefagylalt 1vargaildyko
Hamis krémes horvathnemagdi
Szárnyas receptek
Húsos batyu lilikonyhaja
Hentesleves másképpen recept kovacs_zsoka
Hal a tortán jjanosne
holland csirkemell ibolya58
Pulykatorta baconnal margareta51
Csirkemáj sütőtökös-almás raguval és metélt tésztával. bordat
Sajtos-tejszínes csirkemell moncsika77
Rakott hús bubszi
Húsvéti pulykamelltekercs martimarti
B betűs receptek horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Csángó gulyás 2. bubszi
Káposztás bableves petezsolt
Burgonyás kaliforniai paprika leves recept baggesz20
Csirke dióval (albán) bubszi
Húsgombócleves korpaciberével bubszi
brassói húsleves ibolya58
Erőleves 1vargaildyko
Zólyomi pörkölt bkisseva
Hajdúsági tokány bubszi
Száztizenegy új palacsintare andrilaszlone
Sertésből készült ételek
temesi rakott csülök ibolya58
Egy finom Temesvári tál ebédre vagy vacsorára? horvathnemagdi
Tészta húsgombóccal horvathnemagdi
Sajtos rakott kel gereica
A savanyú káposzta panka2006
Brassói aprópecsenye 5. bubszi
Zöldborsós sertésragu recept toth_beata
Brassói aprópecsenye szerika68
Csülök kenyértésztában eva0817
Bogrács... simocsi
Halból készült ételek
Kanadai zöldfűszeres lazac bubszi
Hal erőleves bubszi
Lazac velencei módon bubszi
Sült ponty mártással recept gonda_katalin
Családi ebéd gereica
Halas receptek. jozsef_olah_9843
Paprikás sült hekk reifregina
Harcsagulyás receptje: ujjozsef
Baconbe tekert heck 1vargaildyko
Lazac zöldségbundában zsokanita
Vad ételek
vörösboros szarvasragu faciendum
Borsikafű nnpapszi
Ízőrzők – Csákvár – horvathnemagdi
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
Vörösboros vaddisznópörkölt bubszi
Szarvas zsemlegombóccal bulac57
Vacsora csata recept! jjanosne
K betűs receptek horvathnemagdi
Bácskai fácán rizzsel bubszi
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
Spagetti ajánló
Spagetti alla carbonara 1vargaildyko
Bolognai leveles tésztában recept jamborlulu
Gombás-tejfölös tészta recept boszorlany
Bolognai spagetti parmezánnal recept jamborlulu
Egytál étel... ronix
Bolognai spagetti sajt nélkül recept kovacs_zsoka
Olasz zöldségleves horvathnemagdi
x nagyuska
Változatos fogások fejes káposztából horvathnemagdi
Fokhagymás-gombás spagetti RTL korall44
Pizza receptek
Planétás pizza bubszi
Kombe horvathnemagdi
Vitaminos rátét bubszi
Pizza tészta házilag koju
Lecsó-körkép oberhauserne
Sajtos-sonkás-kukoricás ... bulac57
Tejföl gomba kukorica pizza horvathnemagdi
Könnyedebb étel horvathnemagdi
Pizza 3. udypy
Sonkás pizza bubszi
Hamburger receptek
Hamburger baratnu
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi hamburger recept jamborlulu
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi hamburger veronika74
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Virslis kifli veronika74
Hamburger zsemle recept baggesz20
Házi hamburger recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU