Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag
Aki szereti a mustárt, annak érdemes megpróbálnia saját kezűleg elkészíteni. Egyedi íz, igazi gasztroélmény és tartósítószer sem kerül a finomságba.

mustarcimlapMindig is szerettem a mustárt. Gyerekként először a május elsejei felvonulásokon a virsli mellé kanalazottra emlékszem, amit később felváltott a balatoni hamburgerbe vagy hot-dogba nyomott. Ki emlékszik még arra a hambira, amit kissé édes buci zsemlével készítettek és csalamádé is került bele?

A lényeg, hogy zsenge koromban a Globus Konzervgyár felfogásában és gyártásában készült sárgás valamihez szoktam hozzá. Aztán jöttek az osztrák selymes változatok a bécsi imbiss-ben, majd a francia dijoni, amitől lángba borult a szájüregem és kitisztultak a szaglószervi járataim, a mézes, a wasabis, a chilis és még megannyi furcsa változat. A mind kifinomultabb mustárok ellenére valahogy mégis a sápadt, kissé ecetes és durvára darált békebeli maradt a kedvencem.
Tudatos vásárlói és fogyasztói létem kapcsán nem egyszer olvastam át az összetevők listáját és sajnos találtam olyan alapanyagokat, amiket már nem szívesen gyömöszölök megbecsült szervezetembe. Ezzel párhuzamosan persze élénken munkált bennem azon vágy is, hogy én alkothassam meg a saját békebeli mustáromat.

Egy napsütéses tavaszi napon aztán eljött a nagy mustárfejlesztés, amit később egy újabb teszt követett, majd a főpróba, ami alapján úgy gondolom, eljutottam a várt eredményhez. Darabos, sápadt, kissé ecetes és hmmmm... a frissen főtt roppanós virslivel és puha kenyérrel tényleg meggyőző! Érdemes kipróbálni! A tesztelés elején (elkészítés és azt követő kb. két hét) gyerektől és érzékeny társtól célszerű távol tartani az eredményt, mert a megdarált mustármagnak megvan az a romantikus bája, hogy kóstoláskor a szájon keresztül leégeti az ember haját. Meg a szőrt a nyelvéről. Ez persze az idő előre haladtával tompul, míg a harmadik héttől átlagos ember számára is fogyaszthatóvá válik.

KÉSZÍTÉSE HÁZILAG
(30 dkg mustárhoz)
Hozzávalók: 10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6%-os), 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál cukor (nyers nád), 1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított).

Elkészítése
1. Őröljük meg kávédarálón a mustármagot.
2. Keverjük hozzá az ecetet, fedjük le a tálat és tegyük egy napra a hűtőbe.
3. Másnap adjuk hozzá a többi fűszert és a vizet, majd keverjük össze alaposan.
4. Lefedve hagyjuk a hűtőben ,,pihenni" néhány napot, amíg összeérnek az ízek.

Praktikák

1. Az egy napos pihentetésnek az a magyarázata, hogy ennyi idő alatt a darált mustármag alaposan megszívja magát a nedvességgel, jól besűrűsödik az elegy, ez jó kiindulási alap az általunk elvárt sűrűség beállításához (amit a hozzáadott víz mennyiségével szabályozhatunk)
2. Ha valaki a sárgásabb mustárt kedveli, adjon a fűszerekhez fél teáskanál kurkumát, ettől gyönyörű sárga lesz.
3. Merészebbek kipróbálhatják mézzel vagy chilivel/cayenne borssal is, vagy a saját kedvenc fűszerrel.
4. Eddigi tapasztalataink szerint ezzel a recepttel - hozzáadott tartósító nélkül is - 2 hónapig eltartható hűtőben (lehet, hogy tovább is, de ennyi idő alatt mindig elfogyott ez az adag).

Forrás: receptmuves.hu

Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: bécsi imbiss-ben, francia dijoni, szaglószervi járataim, mind kifinomultabb, összetevők listáját, saját békebeli,

Bogrács ételek
TARTALOM Bográcsgulyás Karottás sertéstokány Pilisi sertésragu Burgonyaleves virslivel Rizses lecsó debrecenivel Slambuc Kerti zöldségragu Kukoricás nyúlragu Marhapörkölt Paprikás krumpli Tarkabab-gulyás Birkahúsos kása Tutajos Zöldbab füstölt hússal Zöldborsós csirke Pörkölt csirke Csirkegulyás A bogrács már a vándorló magyar törzsek málhájának is része volt. ...
aprochef aprochef
Bogrács...
fűszerezzük. A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkíni szeleteket. Ha szükséges utána ízesítjük. Padlizsános változata egész Közép Ázsiában ismert. Ekkor azonban a padlizsánokat érdemes elősütni, és utána hozzáadni az ételhez. Virslis tarhonya Hozzávalók: 1 csomag tarhonya, 1 kg krumpli, őrölt paprika, só, kevés olaj, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 db leveskocka Fogj egy jó nagy lábost, önts bele egy kevés olajat, a feldarabolt hagymát és a ...
simocsi simocsi
Bográcsban lecsót főzni
Bográcsban lecsót főzni Hozzávalók: 8 nagy fej hagyma kb. 1 kg paprika 2 db bogyisz paprika kb. 1 kg paradicsom kb. 15 dkg házi szalonna 1 szál házi, csípős kolbász debreceni (vagy virsli, ki mit szeret) pirospaprika, só csípős paprika mindent. Elsőként ketté, majd szeletekre vágtam a hagymát és sóval összekeverve beraktam egy ...
maroka maroka
Bográcsételek
nagy kockára vágott burgonyát, majd tíz perc múlva a csipetkét is. Erős tűzön készre főzzük. Energiatartalom: 2580 kJ Fehérjetartalom: 25 g Zsírtartalom: 37 g Szénhidráttartalom: 44 g Burgonyaleves virslivel Hozzávalók: 80 dkg rózsaburgonya, 1 közepes fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál ételízesítő, 1 púpozott evőkanál gabonakeményítő, 4 pár virsli, 1 ág zellerzöld, só. Elkészítés: A kockára vágott, ...
kloppenburg kloppenburg
Borsófőzelék sült virslivel
Borsófőzelék sült virslivel Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
donmolnarmeister donmolnarmeister
Borsófőzelék sült virslivel u1
Borsófőzelék sült virslivel update 1 Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
veronika74 veronika74
Brokkolis virsli felfújt
Hozzávalók: * 3 dkg vaj * 3 dkg teljes kiőrlésű Graham - liszt * 4 tojás * 2 dl tej * 2 pár frankurti virsli * 15 dkg brokkoli * 5 dkg reszelt füstölt sajt * 1 kávéskanál só * 1/2 kávéskanál fehérbors * zsemlemorzsa * vaj A sütőt melegítsd elő 220 C fokra. A tojásokat választd ketté. A tojásfehérjét verd fel kemény habbá, a tojások sárgáját egyenlőre tedd félre. A ...
margoka59 margoka59
Süti ajánló
Pikáns szendvicstorta yocoo
Barackos tiramisu tundihugi
Q-golyók recept kovacs_zsoka
Mandulás patkó sheidi
Amerikai krémes gereica
Bolognai muffin recept jamborlulu
Szilvalekváros kuglóf klerierzsi
Málnás-pezsgőkrémes muffin recept gonda_katalin
Áfonyás csokis keksz bordat
Kekszes-kókuszos klementinagidro
Szárnyas receptek
mai recept faciendum
Hogyan készítsük el a spárgát? agimami7
Spanyol csirkemáj bubszi
Kacsa gyümölccsel bubszi
Szalonnával tűzdelt pulykamell bulac57
Dee szendeszundi
Bazsalikomos oregános horvathnemagdi
mátrai borzas pecsenye ibolya58
Csirkemell őzgerincben sütve cipello
Füstölt csirkesaláta amylee6
Marhából készült ételek
Pácolt marhafelsál bubszi
negri fasirozott ibolya58
veronai makaroni ibolya58
K betűs receptek horvathnemagdi
Palacsinta torta spenóttal és bolognai raguval recept jamborlulu
Olasz paradicsomos tészta horvathnemagdi
Jollof bubszi
Debreceni tokány 4. bubszi
Lencse Sólet 1vargaildyko
Majorannás Marhasült 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
Zelleres-mézes sertéscomb bajuszpapi
Tárkonyos receptek macoka65
brassói rakott káposzta ! ibolya58
Darált húsos-sajtos rántott szelet horvathnemagdi
Töltött káposzta sült oldalassal és puliszkával horvathnemagdi
4 különböző töltelékkel ellátott töltött húst. reifregina
K betűs receptek horvathnemagdi
Gazdag hidegtál martimarti
Receptek horvathnemagdi
Fészekrakás recept boszorlany
Halból készült ételek
Karácsonyi leves receptek zsigaiklara
Dorozsmai molnárponty bubszi
Kanadai zöldfűszeres lazac bubszi
Ízőrzők –Egerszalók̵ horvathnemagdi
Ropogós zöldségek nnpapszi
Regős halászlé bubszi
Francia halászlé bubszi
Filézett pisztráng egészben bubszi
Karácsonyi receptek yaskane
Pisztráng nyárson sütve jozsef_olah_9843
Vad ételek
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Ízőrzők – Csákvár – horvathnemagdi
Szarvasragu bulac57
Kukoricás szarvasragu recept jamborlulu
rapsic vadas ! ibolya58
Kisalföldi fácánleves bubszi
Spagetti ajánló
Tésztatál húsgolyókkal brozsika
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Sajtos csirkemell gesztenyefa
Modenai spagetti horvathnemagdi
Tepsis boognai penne brozsika
Finom falatok piroska0101
Ananászos kukoricás csirke recept jamborlulu
Mézes mustáros pulykatokány recept kovacs_zsoka
a tenger gyumolcsei sajtszozba sallaine
5 kedvenc menzás étel grimilda
Pizza receptek
Pizzás pancerotti recept gonda_katalin
Pizza del Sole recept jamborlulu
Töltött pizza horvathnemagdi
Egyszerű fánk horvathnemagdi
Pizza (tejfölös, sonkás-gombás horvathnemagdi
Pizzás csiga bubszi
Pizzás csiga horvathnemagdi
Mini-pizza jupiter21
Pizzás rúd tereza54
Lala kifli yaskane
Hamburger receptek
Válassza a szóját! margoka59
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Vegetáriánus hamburger moncsika77
Kevés munkával horvathnemagdi
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Házi hamburger veronika74
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU