Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag
Aki szereti a mustárt, annak érdemes megpróbálnia saját kezűleg elkészíteni. Egyedi íz, igazi gasztroélmény és tartósítószer sem kerül a finomságba.

mustarcimlapMindig is szerettem a mustárt. Gyerekként először a május elsejei felvonulásokon a virsli mellé kanalazottra emlékszem, amit később felváltott a balatoni hamburgerbe vagy hot-dogba nyomott. Ki emlékszik még arra a hambira, amit kissé édes buci zsemlével készítettek és csalamádé is került bele?

A lényeg, hogy zsenge koromban a Globus Konzervgyár felfogásában és gyártásában készült sárgás valamihez szoktam hozzá. Aztán jöttek az osztrák selymes változatok a bécsi imbiss-ben, majd a francia dijoni, amitől lángba borult a szájüregem és kitisztultak a szaglószervi járataim, a mézes, a wasabis, a chilis és még megannyi furcsa változat. A mind kifinomultabb mustárok ellenére valahogy mégis a sápadt, kissé ecetes és durvára darált békebeli maradt a kedvencem.
Tudatos vásárlói és fogyasztói létem kapcsán nem egyszer olvastam át az összetevők listáját és sajnos találtam olyan alapanyagokat, amiket már nem szívesen gyömöszölök megbecsült szervezetembe. Ezzel párhuzamosan persze élénken munkált bennem azon vágy is, hogy én alkothassam meg a saját békebeli mustáromat.

Egy napsütéses tavaszi napon aztán eljött a nagy mustárfejlesztés, amit később egy újabb teszt követett, majd a főpróba, ami alapján úgy gondolom, eljutottam a várt eredményhez. Darabos, sápadt, kissé ecetes és hmmmm... a frissen főtt roppanós virslivel és puha kenyérrel tényleg meggyőző! Érdemes kipróbálni! A tesztelés elején (elkészítés és azt követő kb. két hét) gyerektől és érzékeny társtól célszerű távol tartani az eredményt, mert a megdarált mustármagnak megvan az a romantikus bája, hogy kóstoláskor a szájon keresztül leégeti az ember haját. Meg a szőrt a nyelvéről. Ez persze az idő előre haladtával tompul, míg a harmadik héttől átlagos ember számára is fogyaszthatóvá válik.

KÉSZÍTÉSE HÁZILAG
(30 dkg mustárhoz)
Hozzávalók: 10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6%-os), 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál cukor (nyers nád), 1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított).

Elkészítése
1. Őröljük meg kávédarálón a mustármagot.
2. Keverjük hozzá az ecetet, fedjük le a tálat és tegyük egy napra a hűtőbe.
3. Másnap adjuk hozzá a többi fűszert és a vizet, majd keverjük össze alaposan.
4. Lefedve hagyjuk a hűtőben ,,pihenni" néhány napot, amíg összeérnek az ízek.

Praktikák

1. Az egy napos pihentetésnek az a magyarázata, hogy ennyi idő alatt a darált mustármag alaposan megszívja magát a nedvességgel, jól besűrűsödik az elegy, ez jó kiindulási alap az általunk elvárt sűrűség beállításához (amit a hozzáadott víz mennyiségével szabályozhatunk)
2. Ha valaki a sárgásabb mustárt kedveli, adjon a fűszerekhez fél teáskanál kurkumát, ettől gyönyörű sárga lesz.
3. Merészebbek kipróbálhatják mézzel vagy chilivel/cayenne borssal is, vagy a saját kedvenc fűszerrel.
4. Eddigi tapasztalataink szerint ezzel a recepttel - hozzáadott tartósító nélkül is - 2 hónapig eltartható hűtőben (lehet, hogy tovább is, de ennyi idő alatt mindig elfogyott ez az adag).

Forrás: receptmuves.hu

Link
tinka1951 tinka1951
Címkék: bécsi imbiss-ben, francia dijoni, szaglószervi járataim, mind kifinomultabb, összetevők listáját, saját békebeli,

Bogrács ételek
TARTALOM Bográcsgulyás Karottás sertéstokány Pilisi sertésragu Burgonyaleves virslivel Rizses lecsó debrecenivel Slambuc Kerti zöldségragu Kukoricás nyúlragu Marhapörkölt Paprikás krumpli Tarkabab-gulyás Birkahúsos kása Tutajos Zöldbab füstölt hússal Zöldborsós csirke Pörkölt csirke Csirkegulyás A bogrács már a vándorló magyar törzsek málhájának is része volt. ...
aprochef aprochef
Bogrács...
fűszerezzük. A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkíni szeleteket. Ha szükséges utána ízesítjük. Padlizsános változata egész Közép Ázsiában ismert. Ekkor azonban a padlizsánokat érdemes elősütni, és utána hozzáadni az ételhez. Virslis tarhonya Hozzávalók: 1 csomag tarhonya, 1 kg krumpli, őrölt paprika, só, kevés olaj, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 db leveskocka Fogj egy jó nagy lábost, önts bele egy kevés olajat, a feldarabolt hagymát és a ...
simocsi simocsi
Bográcsban lecsót főzni
Bográcsban lecsót főzni Hozzávalók: 8 nagy fej hagyma kb. 1 kg paprika 2 db bogyisz paprika kb. 1 kg paradicsom kb. 15 dkg házi szalonna 1 szál házi, csípős kolbász debreceni (vagy virsli, ki mit szeret) pirospaprika, só csípős paprika mindent. Elsőként ketté, majd szeletekre vágtam a hagymát és sóval összekeverve beraktam egy ...
maroka maroka
Bográcsételek
nagy kockára vágott burgonyát, majd tíz perc múlva a csipetkét is. Erős tűzön készre főzzük. Energiatartalom: 2580 kJ Fehérjetartalom: 25 g Zsírtartalom: 37 g Szénhidráttartalom: 44 g Burgonyaleves virslivel Hozzávalók: 80 dkg rózsaburgonya, 1 közepes fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál ételízesítő, 1 púpozott evőkanál gabonakeményítő, 4 pár virsli, 1 ág zellerzöld, só. Elkészítés: A kockára vágott, ...
kloppenburg kloppenburg
Borsófőzelék sült virslivel
Borsófőzelék sült virslivel Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
donmolnarmeister donmolnarmeister
Borsófőzelék sült virslivel u1
Borsófőzelék sült virslivel update 1 Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
veronika74 veronika74
Brokkolis virsli felfújt
Hozzávalók: * 3 dkg vaj * 3 dkg teljes kiőrlésű Graham - liszt * 4 tojás * 2 dl tej * 2 pár frankurti virsli * 15 dkg brokkoli * 5 dkg reszelt füstölt sajt * 1 kávéskanál só * 1/2 kávéskanál fehérbors * zsemlemorzsa * vaj A sütőt melegítsd elő 220 C fokra. A tojásokat választd ketté. A tojásfehérjét verd fel kemény habbá, a tojások sárgáját egyenlőre tedd félre. A ...
margoka59 margoka59
Süti ajánló
hideg levesek marti1951
Almás rétes 1. bubszi
Diós almás 2 angyalka___
Almás-diós pitetorta janna53
Dióhabos fahéjas csiga horvathnemagdi
Meggyes-csokis piskóta veronika74
Ribizlis túrós muffin 1vargaildyko
Tökös-mákos rétes mezixy
Baileys likőr recept toth_beata
Dararétes lilikonyhaja
Szárnyas receptek
Zöldséges töltött pulykamell bubszi
MANDULÁS CSIRKEKRÉMleves bubszi
Baconbe göngyölt csirkemell veronika74
Korhely egytál a sütőből recept jamborlulu
Pulykatekercsek kelbimbóval bubszi
Belga csirkeleves bulac57
Ízőrzők – Pusztamérges horvathnemagdi
Karácsonyi Sült Pulyka 1vargaildyko
Thai tészta zöldségekkel és csirkehússal recept kovacs_zsoka
Marhából készült ételek
Orosz húsgombócok mustár mártással horvathnemagdi
Lecsós szelet Rózsa módra horvathnemagdi
A levesbe horvathnemagdi
Z betűs receptek horvathnemagdi
Töltött padlizsánok macoka65
Káposztás bableves petezsolt
Szegedi csípős szalámi bubszi
Mexikói Hot Dog bubszi
Mészáros tokány 1. bubszi
Dupla erőleves kacsamájjal horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Göngyölt hús füstölt párizsival recept kovacs_zsoka
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Húsos batyu klara50
Csülök pékné módra veronika74
Metélttel töltött hús bubszi
Finom gombakrémleves veronika74
Gulyásleves tarhonyával recept toth_beata
Csirkemell tekercs grillezve roanna
Grillezett szűzpecsenye bulac57
Húsgombóc vadász módra horvathnemagdi
Halból készült ételek
Tárkonyos pulykaragu leves tinka1951
Halászlé recept jamborlulu
Tiszai halászlé 1. (szegedi) bubszi
Lazacszelet Zöldségágyon 1vargaildyko
Balin receptek jozsef_olah_9843
Német zsömle bubszi
Pisztráng gőzölve petezsolt
Nyárson sült ételek kloppenburg
Tejfölös ponty bubszi
Révfalusi regős halászlé 1. bubszi
Vad ételek
B betűs receptek horvathnemagdi
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Fácán tejfölös mártással bubszi
Gombás szarvas-steak veronika74
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Nyúlpörkölt bubszi
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
Bácskai fácán rizzsel bubszi
Receptek horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Spagetti tenger gyümölcseivel veronika74
Húsvéti receptek II. korosigaborne
Az olasz hentes tokánya recept jamborlulu
Kínai recept horvathnemagdi
Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz horvathnemagdi
Spagettisaláta bubszi
Hús nélküli Ebéd...(Receptek) jaksika
Tejszínes gombás krém pirítósra recept jamborlulu
Sonkás sült karfiol recept baggesz20
Spagettirakottas martimarti
Pizza receptek
Pizzás csiga vorosrozsa66
Pizza kifli veronika74
Töltött pizza tundihugi
Pizza vegetali recept toth_beata
Fogyjunk:)))) ninuska21
Vitaminos pizza klerierzsi
Pizza aranyag
Az igazi pizza alaptészta grimilda
Pizzás pancerotti recept gonda_katalin
Pizza tészta veronika74
Hamburger receptek
Sajtos hamburger bubszi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Hamburger zsemle vagikriszti
Sajtburgerleves recept roanna
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Hamburger horvathnemagdi
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU