Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
mustár készítése házilag
mustár készítése házilag

Link

Aki szereti a mustárt, annak érdemes megpróbálnia saját kezűleg elkészíteni. Egyedi íz, igazi gasztroélmény és tartósítószer sem kerül a finomságba.

Mindig is szerettem a mustárt. Gyerekként először a május elsejei felvonulásokon a virsli mellé kanalazottra emlékszem, amit később felváltott a balatoni hamburgerbe vagy hot-dogba nyomott. Ki emlékszik még arra a hambira, amit kissé édes buci zsemlével készítettek és csalamádé is került bele?

A lényeg, hogy zsenge koromban a Globus Konzervgyár felfogásában és gyártásában készült sárgás valamihez szoktam hozzá. Aztán jöttek az osztrák selymes változatok a bécsi imbiss-ben, majd a francia dijoni, amitől lángba borult a szájüregem és kitisztultak a szaglószervi járataim, a mézes, a wasabis, a chilis és még megannyi furcsa változat. A mind kifinomultabb mustárok ellenére valahogy mégis a sápadt, kissé ecetes és durvára darált békebeli maradt a kedvencem.

Tudatos vásárlói és fogyasztói létem kapcsán nem egyszer olvastam át az összetevők listáját és sajnos találtam olyan alapanyagokat, amiket már nem szívesen gyömöszölök megbecsült szervezetembe. Ezzel párhuzamosan persze élénken munkált bennem azon vágy is, hogy én alkothassam meg a saját békebeli mustáromat.

Egy napsütéses tavaszi napon aztán eljött a nagy mustárfejlesztés, amit később egy újabb teszt követett, majd a főpróba, ami alapján úgy gondolom, eljutottam a várt eredményhez. Darabos, sápadt, kissé ecetes és hmmmm... a frissen főtt roppanós virslivel és puha kenyérrel tényleg meggyőző! Érdemes kipróbálni! A tesztelés elején (elkészítés és azt követő kb. két hét) gyerektől és érzékeny társtól célszerű távol tartani az eredményt, mert a megdarált mustármagnak megvan az a romantikus bája, hogy kóstoláskor a szájon keresztül leégeti az ember haját. Meg a szőrt a nyelvéről. Ez persze az idő előre haladtával tompul, míg a harmadik héttől átlagos ember számára is fogyaszthatóvá válik.

MUSTÁR KÉSZÍTÉSE HÁZILAG
(30 dkg mustárhoz)

Hozzávalók: 10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6%-os), 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál cukor (nyers nád), 1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított).

Elkészítése

1. Őröljük meg kávédarálón a mustármagot.
2. Keverjük hozzá az ecetet, fedjük le a tálat és tegyük egy napra a hűtőbe.
3. Másnap adjuk hozzá a többi fűszert és a vizet, majd keverjük össze alaposan.
4. Lefedve hagyjuk a hűtőben ,,pihenni" néhány napot, amíg összeérnek az ízek.

Praktikák

1. Az egy napos pihentetésnek az a magyarázata, hogy ennyi idő alatt a darált mustármag alaposan megszívja magát a nedvességgel, jól besűrűsödik az elegy, ez jó kiindulási alap az általunk elvárt sűrűség beállításához (amit a hozzáadott víz mennyiségével szabályozhatunk)
2. Ha valaki a sárgásabb mustárt kedveli, adjon a fűszerekhez fél teáskanál kurkumát, ettől gyönyörű sárga lesz.
3. Merészebbek kipróbálhatják mézzel vagy chilivel/cayenne borssal is, vagy a saját kedvenc fűszerrel.
4. Eddigi tapasztalataink szerint ezzel a recepttel - hozzáadott tartósító nélkül is - 2 hónapig eltartható hűtőben (lehet, hogy tovább is, de ennyi idő alatt mindig elfogyott ez az adag).

Mire jó a mustár?

Költői kérdés, mindenki tudja, mire jó a mustár. Virslihez, hurkához, kolbászhoz, debrecenihez lehetőleg dupla adagban tunkolni. S legyen az asztalra készítve grillezéskor, amikor már serceg a zsír a tarjából. Ennyi? Ami azt illeti, ettől még nem lenne a világ egyik legismertebb fűszere. Pácokhoz, mártásokhoz, ecetekhez és salátákhoz, de még pástétomokhoz is számtalan felhasználási módja létezik. Emellett a mustár még napjainkban is sokféle betegség, bántalom ellen alkalmazott természetes háziszer, tessék csak például a mustártapaszra gondolni.

A mustármagnak az évezredek során olyan sokféle gyógyhatást tulajdonítottak, hogy felsorolni is alig lehetne. Már említi a Biblia, a görögök és a rómaiak is használták felfúvódás, emésztési bántalmak ellen, a 16. század német füvésze, Mathiolus pedig egyenesen ,,mindent gyógyító panaceanak" mondja. A halászoknak a fáma szerint az alábbi recipe biztosította a gazdag zsákmányt: ,,Végy egy bukéta rózsát, maroknyi mustármagot és egy menyétlábat, csomagold be erősen és helyezd a hálódba, s meglátod, hogy milyen sok halat fogsz!" Gyógyító hatása és a babonás hiedelmek mellett már régtől kezdve becsülték a mustármagot, mint fűszert is.

Apicius feljegyzéseiből tudjuk, hogy a mi asztali mustárunkhoz hasonló ízesítőt szívesen és gyakorta használtak a római konyhákon. A fűszerkönyv szerint a mustár ,,enyhén csípős ízű magvukért termesztett, a keresztesek (Brassicaceae) családjának szűkebb értelemben vett mustár (Sinapis) és káposzta (Brassica) nemzetségébe tartozó fajok gyűjtőneve, illetve a magjukból készült fűszer. Levelüket és megvastagodott levélnyelüket zöldségként, ízesítésre használják. A két legelterjedtebb mustárfaj a Földközi-tenger térségében őshonos fehér vagy angol mustár (Sinapis alba), illetve a himalájai eredetű szareptai mustár (Brassica juncea)".

Mustárfajták

A mustár három különféle módon kerül forgalomba. Magként - ezt savanyúságok eltevéséhez, marinált halakhoz, különféle pácokhoz, szószokhoz és kolbászok ízesítésére használják. Szárított porként - a mustárlisztet közvetlenül fogyasztás előtt készítik el víz hozzáadásával, de használják pácokhoz, húsok bedörzsöléséhez és szószokhoz is, ebben 200 éve az angol Colman's a leghíresebb márka. Legelterjedtebb formája a mustárkrém - készítéséhez a mustármagot olajától részben megfosztják, és a magot lisztté őrölve, ecettel, sóval, különféle fűszerekkel összekeverik. A kezelés módja és a fűszerezés sokféle, országonként és gyártmányonként is változik, ez adja a mustárok hihetetlen sokszínűségét. Igen, mert nem csak az ízek és a zamatok változatosak, de a felhasznált fehér és fekte mustármagok aránya és típusa is különféle színű mustárokat eredményez.

Az egyik leghíresebb fajta mustár a dijoni, ennek receptje háromszáz éves múltra tekint vissza, az eredeti jellegzetessége, hogy ecet helyett egykor savanyú mustban áztatták - ma már ehhez is ecetet használnak. A mustárok között az is különbséget eredményez, hogy van ahol bor-, de van, ahol almaecettel készül. Az adalékanyagok is igen sokfélék, ilyen a bordeaux-ihoz adott vörösbor, vagy az ír különlegesség, melynek jellegzetes zamatát a whiskey adja, míg az élénksárga yellow mustard színét a kurkumának köszönheti. S a változatosságot a különféle fűszernövények, bogyós gyümölcsök, sőt az ízesítésre használt pezsgő és sherry is tovább fokozza. Sokáig az itthoni választékban csak két fajta volt kapható: a csípős és csemege mustár. A különbség, csak annyi volt, hogy az utóbbi készítéséhez több cukrot használtak.

Az igazi különlegességek még ma is főleg importból származnak. Ilyen például a szemes mustár, mely durvára örölt vagy egész magvakat is tartalmaz; a champagne-i mustár, melyet pezsgővel kevernek, vagy a provence-i, amit paradicsommal, fokhagymával, hagymával, rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítenek. Az orosz mustár fekete mustármagból készül,rendkívül csípős, barna színű, míg a német inkább édeskés, gyógy-és fűszernövényekkel ízesített mustár, amit előszeretettel fogyasztanak a kedvelt fehér kolbászokhoz (weiss wurst). S a felsorolást oldalakon keresztül folytathatnánk.

A mustárkrémet, azaz a hétköznapi értelemben vett mustárt, szokás asztali mustárnak is nevezni. Az elnevezés eredete, hogy régebben az éttermekben létjogosultsága volt az asztali patikában. Azt a fűszertartót nevezték így, amiben a só, bors paprika, vagy az ecet és olaj mellett a mustár is az asztalon várta, hogy a felszolgált ételeket ízesíthessék vele. A mustárt leggyakrabban a ,,tányér szélén" kínálják, ekkor a különféle hentesárukat - kolbászokat, virsliket - mártogatják bele, de a főtt marhahús - a Tafelspitz - és a csülök mellől sem maradhat el. Ugyancsak gyakran használják húsok pácolásához, és nagyon finom mártások elmaradhatatlan alkotóeleme.

Ott a helye a majonézben vagy zöld majonézben (petrezselymes, csemegeuborkás), aioli mártásban, fűszeres paradicsommártásban, tojásmártásban; kikeverhetjük máj- vagy húspástétomokba stb. A mustár esetében is igaz a mondás, hogy ahány ház, annyiféle. Régen ez különösen igaz volt, mert dédanyáink még többnyire saját recept alapján készítették el a mustárt. A korabeli szakácskönyvek szerint az édes mustárt fehér édes mustból, őrölt mustármagból kevés tört borssal, szegfűborssal kell főzni, ami aztán légmentesen lezárt üvegekben korlátlan ideig eltartható.
irmus irmus
Címkék: bécsi imbiss-ben, francia dijoni, szaglószervi járataim, mind kifinomultabb, összetevők listáját, saját békebeli,

Bogrács ételek
TARTALOM Bográcsgulyás Karottás sertéstokány Pilisi sertésragu Burgonyaleves virslivel Rizses lecsó debrecenivel Slambuc Kerti zöldségragu Kukoricás nyúlragu Marhapörkölt Paprikás krumpli Tarkabab-gulyás Birkahúsos kása Tutajos Zöldbab füstölt hússal Zöldborsós csirke Pörkölt csirke Csirkegulyás A bogrács már a vándorló magyar törzsek málhájának is része volt. ...
aprochef aprochef
Bogrács...
fűszerezzük. A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkíni szeleteket. Ha szükséges utána ízesítjük. Padlizsános változata egész Közép Ázsiában ismert. Ekkor azonban a padlizsánokat érdemes elősütni, és utána hozzáadni az ételhez. Virslis tarhonya Hozzávalók: 1 csomag tarhonya, 1 kg krumpli, őrölt paprika, só, kevés olaj, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 db leveskocka Fogj egy jó nagy lábost, önts bele egy kevés olajat, a feldarabolt hagymát és a ...
simocsi simocsi
Bográcsban lecsót főzni
Bográcsban lecsót főzni Hozzávalók: 8 nagy fej hagyma kb. 1 kg paprika 2 db bogyisz paprika kb. 1 kg paradicsom kb. 15 dkg házi szalonna 1 szál házi, csípős kolbász debreceni (vagy virsli, ki mit szeret) pirospaprika, só csípős paprika mindent. Elsőként ketté, majd szeletekre vágtam a hagymát és sóval összekeverve beraktam egy ...
maroka maroka
Bográcsételek
nagy kockára vágott burgonyát, majd tíz perc múlva a csipetkét is. Erős tűzön készre főzzük. Energiatartalom: 2580 kJ Fehérjetartalom: 25 g Zsírtartalom: 37 g Szénhidráttartalom: 44 g Burgonyaleves virslivel Hozzávalók: 80 dkg rózsaburgonya, 1 közepes fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál ételízesítő, 1 púpozott evőkanál gabonakeményítő, 4 pár virsli, 1 ág zellerzöld, só. Elkészítés: A kockára vágott, ...
kloppenburg kloppenburg
Borsófőzelék sült virslivel
Borsófőzelék sült virslivel Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
donmolnarmeister donmolnarmeister
Borsófőzelék sült virslivel u1
Borsófőzelék sült virslivel update 1 Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
veronika74 veronika74
Brokkolis virsli felfújt
Hozzávalók: * 3 dkg vaj * 3 dkg teljes kiőrlésű Graham - liszt * 4 tojás * 2 dl tej * 2 pár frankurti virsli * 15 dkg brokkoli * 5 dkg reszelt füstölt sajt * 1 kávéskanál só * 1/2 kávéskanál fehérbors * zsemlemorzsa * vaj A sütőt melegítsd elő 220 C fokra. A tojásokat választd ketté. A tojásfehérjét verd fel kemény habbá, a tojások sárgáját egyenlőre tedd félre. A ...
margoka59 margoka59
Süti ajánló
Almás-pudingos szelet horvathnemagdi
Görög mézes sütemény bubszi
Csokoládés piramis klerierzsi
Kókuszos kuglóf bubszi
Rakott puding bubszi
Meggyes-mákos zabsüti bkisseva
Almás mákosguba sülve janna53
Mákos guba bubszi
Sztracsatella sütés nélkül klarika47
Banános őzgerinc koszegimarika
Szárnyas receptek
Töltött csirkecomb... jupiter21
Csirke kuglóf nanoka72
****BEJGLI**ahogy***MÓNIKA **KÉSZÍTI*** bubszi
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Gombás borsós aprópecsenye recept kovacs_zsoka
gemncimájas tarjaszeletek ibolya58
Legényfogó leves recept boszorlany
iszambuli csirke ibolya58
BACCALÁ FRitto bubszi
Csirkemell hagymás sajtmártással klementinagidro
Marhából készült ételek
1-2-3 Recept horvathnemagdi
Gulyásleves paradicsommal ízesítve recept boszorlany
Füstölt csülkös marhapecsenye klara50
csángó galuska ! ibolya58
Burgonyás húsgombóc horvathnemagdi
Buzsáki gulyás bubszi
Calico leves ujjozsef
Gombás marhatokány recept kovacs_zsoka
Harcsagulyás receptje: ujjozsef
Pácolt pecsenye tejszínmártás rochlitzne
Sertésből készült ételek
Erdélyi káposztás csülök klara50
Grillezett csirkemell zöldbabo klara50
*UPDATE* Sertés tokány tavaszi zöldségekkel,házi tarhonyával 1vargaildyko
Kemencében sült töltött malac horvathnemagdi
Káposztás csülök klara50
Receptek horvathnemagdi
Fokhagymás tejföllel sült... 1vargaildyko
Ötszáz éves erjedés horvathnemagdi
P betetűs receptek horvathnemagdi
Almás hús horvathnemagdi
Halból készült ételek
Krumpliágyon sült csirkecombok kovacsborbala
Receptek horvathnemagdi
Boszorkányszigeti batyus halás bubszi
Serpenyős pisztráng (kínai) bubszi
Hogy tovább élj horvathnemagdi
Tejfölös-gombás ponty 2. bubszi
A tenger gyógyitó gyümölcsei.. szisszy83
Penne tejszínes, füstölt lazac veronika74
Szilveszteri menüajánlat horvathnemagdi
Citromos vajkrém csibi52
Vad ételek
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Fácán római tálban lilikonyhaja
R betűs receptek horvathnemagdi
Ízőrzők –Bugyi– horvathnemagdi
Szarvasgerinc ribizli dzsemmel töltött körtével, burgonyakro jamborlulu
Káposztás fácán tundihugi
Itt van az ideje sarkadykati
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei bkisseva
csirkeleves túrógaluskával ! ibolya58
PINCEPÖRKÖLT (recept gyűjtemény a netről) yaskane
Spagetti ajánló
Pizza recept margareta51
Gombából készült ételek grimilda
Göngyölt hús olaszosan 1vargaildyko
Tejszínes gombás krém pirítósra recept jamborlulu
Bolognai szósz horvathnemagdi
Szecsuáni pulyka recept kovacs_zsoka
Fűszeres diós spagetti recept jamborlulu
Disznós finomságok tésztával recept jamborlulu
Gombás tejszínes spagetti klerierzsi
olasz spagetti leves ibolya58
Pizza receptek
Burgonyás Pizza Tészta 1vargaildyko
Így készül a levendulás cukor és a levendulás só! anna4459
Krumplis pogácsa suzymama
Mai menü dundulino
Karfiol pizza reifregina
Mozzarellás pizzatekercs klerierzsi
Pasik kedvence tortája horvathnemagdi
angyalok konyhája faciendum
Pizzás csiga bubszi
Pizza recept jamborlulu
Hamburger receptek
Hamburger pulykahússal suzymama
Csirke hamburger cajun módra klara50
Hamburger baratnu
Csirkeburger recept jamborlulu
x nagyuska
Szezámmag fejesnemagdi
Sajtburger veronika74
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU