Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
mustár készítése házilag
mustár készítése házilag

Link

Aki szereti a mustárt, annak érdemes megpróbálnia saját kezűleg elkészíteni. Egyedi íz, igazi gasztroélmény és tartósítószer sem kerül a finomságba.

Mindig is szerettem a mustárt. Gyerekként először a május elsejei felvonulásokon a virsli mellé kanalazottra emlékszem, amit később felváltott a balatoni hamburgerbe vagy hot-dogba nyomott. Ki emlékszik még arra a hambira, amit kissé édes buci zsemlével készítettek és csalamádé is került bele?

A lényeg, hogy zsenge koromban a Globus Konzervgyár felfogásában és gyártásában készült sárgás valamihez szoktam hozzá. Aztán jöttek az osztrák selymes változatok a bécsi imbiss-ben, majd a francia dijoni, amitől lángba borult a szájüregem és kitisztultak a szaglószervi járataim, a mézes, a wasabis, a chilis és még megannyi furcsa változat. A mind kifinomultabb mustárok ellenére valahogy mégis a sápadt, kissé ecetes és durvára darált békebeli maradt a kedvencem.

Tudatos vásárlói és fogyasztói létem kapcsán nem egyszer olvastam át az összetevők listáját és sajnos találtam olyan alapanyagokat, amiket már nem szívesen gyömöszölök megbecsült szervezetembe. Ezzel párhuzamosan persze élénken munkált bennem azon vágy is, hogy én alkothassam meg a saját békebeli mustáromat.

Egy napsütéses tavaszi napon aztán eljött a nagy mustárfejlesztés, amit később egy újabb teszt követett, majd a főpróba, ami alapján úgy gondolom, eljutottam a várt eredményhez. Darabos, sápadt, kissé ecetes és hmmmm... a frissen főtt roppanós virslivel és puha kenyérrel tényleg meggyőző! Érdemes kipróbálni! A tesztelés elején (elkészítés és azt követő kb. két hét) gyerektől és érzékeny társtól célszerű távol tartani az eredményt, mert a megdarált mustármagnak megvan az a romantikus bája, hogy kóstoláskor a szájon keresztül leégeti az ember haját. Meg a szőrt a nyelvéről. Ez persze az idő előre haladtával tompul, míg a harmadik héttől átlagos ember számára is fogyaszthatóvá válik.

MUSTÁR KÉSZÍTÉSE HÁZILAG
(30 dkg mustárhoz)

Hozzávalók: 10 dkg mustármag, 1,5 dl ecet (6%-os), 1 dl víz, 1 teáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál cukor (nyers nád), 1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított).

Elkészítése

1. Őröljük meg kávédarálón a mustármagot.
2. Keverjük hozzá az ecetet, fedjük le a tálat és tegyük egy napra a hűtőbe.
3. Másnap adjuk hozzá a többi fűszert és a vizet, majd keverjük össze alaposan.
4. Lefedve hagyjuk a hűtőben ,,pihenni" néhány napot, amíg összeérnek az ízek.

Praktikák

1. Az egy napos pihentetésnek az a magyarázata, hogy ennyi idő alatt a darált mustármag alaposan megszívja magát a nedvességgel, jól besűrűsödik az elegy, ez jó kiindulási alap az általunk elvárt sűrűség beállításához (amit a hozzáadott víz mennyiségével szabályozhatunk)
2. Ha valaki a sárgásabb mustárt kedveli, adjon a fűszerekhez fél teáskanál kurkumát, ettől gyönyörű sárga lesz.
3. Merészebbek kipróbálhatják mézzel vagy chilivel/cayenne borssal is, vagy a saját kedvenc fűszerrel.
4. Eddigi tapasztalataink szerint ezzel a recepttel - hozzáadott tartósító nélkül is - 2 hónapig eltartható hűtőben (lehet, hogy tovább is, de ennyi idő alatt mindig elfogyott ez az adag).

Mire jó a mustár?

Költői kérdés, mindenki tudja, mire jó a mustár. Virslihez, hurkához, kolbászhoz, debrecenihez lehetőleg dupla adagban tunkolni. S legyen az asztalra készítve grillezéskor, amikor már serceg a zsír a tarjából. Ennyi? Ami azt illeti, ettől még nem lenne a világ egyik legismertebb fűszere. Pácokhoz, mártásokhoz, ecetekhez és salátákhoz, de még pástétomokhoz is számtalan felhasználási módja létezik. Emellett a mustár még napjainkban is sokféle betegség, bántalom ellen alkalmazott természetes háziszer, tessék csak például a mustártapaszra gondolni.

A mustármagnak az évezredek során olyan sokféle gyógyhatást tulajdonítottak, hogy felsorolni is alig lehetne. Már említi a Biblia, a görögök és a rómaiak is használták felfúvódás, emésztési bántalmak ellen, a 16. század német füvésze, Mathiolus pedig egyenesen ,,mindent gyógyító panaceanak" mondja. A halászoknak a fáma szerint az alábbi recipe biztosította a gazdag zsákmányt: ,,Végy egy bukéta rózsát, maroknyi mustármagot és egy menyétlábat, csomagold be erősen és helyezd a hálódba, s meglátod, hogy milyen sok halat fogsz!" Gyógyító hatása és a babonás hiedelmek mellett már régtől kezdve becsülték a mustármagot, mint fűszert is.

Apicius feljegyzéseiből tudjuk, hogy a mi asztali mustárunkhoz hasonló ízesítőt szívesen és gyakorta használtak a római konyhákon. A fűszerkönyv szerint a mustár ,,enyhén csípős ízű magvukért termesztett, a keresztesek (Brassicaceae) családjának szűkebb értelemben vett mustár (Sinapis) és káposzta (Brassica) nemzetségébe tartozó fajok gyűjtőneve, illetve a magjukból készült fűszer. Levelüket és megvastagodott levélnyelüket zöldségként, ízesítésre használják. A két legelterjedtebb mustárfaj a Földközi-tenger térségében őshonos fehér vagy angol mustár (Sinapis alba), illetve a himalájai eredetű szareptai mustár (Brassica juncea)".

Mustárfajták

A mustár három különféle módon kerül forgalomba. Magként - ezt savanyúságok eltevéséhez, marinált halakhoz, különféle pácokhoz, szószokhoz és kolbászok ízesítésére használják. Szárított porként - a mustárlisztet közvetlenül fogyasztás előtt készítik el víz hozzáadásával, de használják pácokhoz, húsok bedörzsöléséhez és szószokhoz is, ebben 200 éve az angol Colman's a leghíresebb márka. Legelterjedtebb formája a mustárkrém - készítéséhez a mustármagot olajától részben megfosztják, és a magot lisztté őrölve, ecettel, sóval, különféle fűszerekkel összekeverik. A kezelés módja és a fűszerezés sokféle, országonként és gyártmányonként is változik, ez adja a mustárok hihetetlen sokszínűségét. Igen, mert nem csak az ízek és a zamatok változatosak, de a felhasznált fehér és fekte mustármagok aránya és típusa is különféle színű mustárokat eredményez.

Az egyik leghíresebb fajta mustár a dijoni, ennek receptje háromszáz éves múltra tekint vissza, az eredeti jellegzetessége, hogy ecet helyett egykor savanyú mustban áztatták - ma már ehhez is ecetet használnak. A mustárok között az is különbséget eredményez, hogy van ahol bor-, de van, ahol almaecettel készül. Az adalékanyagok is igen sokfélék, ilyen a bordeaux-ihoz adott vörösbor, vagy az ír különlegesség, melynek jellegzetes zamatát a whiskey adja, míg az élénksárga yellow mustard színét a kurkumának köszönheti. S a változatosságot a különféle fűszernövények, bogyós gyümölcsök, sőt az ízesítésre használt pezsgő és sherry is tovább fokozza. Sokáig az itthoni választékban csak két fajta volt kapható: a csípős és csemege mustár. A különbség, csak annyi volt, hogy az utóbbi készítéséhez több cukrot használtak.

Az igazi különlegességek még ma is főleg importból származnak. Ilyen például a szemes mustár, mely durvára örölt vagy egész magvakat is tartalmaz; a champagne-i mustár, melyet pezsgővel kevernek, vagy a provence-i, amit paradicsommal, fokhagymával, hagymával, rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítenek. Az orosz mustár fekete mustármagból készül,rendkívül csípős, barna színű, míg a német inkább édeskés, gyógy-és fűszernövényekkel ízesített mustár, amit előszeretettel fogyasztanak a kedvelt fehér kolbászokhoz (weiss wurst). S a felsorolást oldalakon keresztül folytathatnánk.

A mustárkrémet, azaz a hétköznapi értelemben vett mustárt, szokás asztali mustárnak is nevezni. Az elnevezés eredete, hogy régebben az éttermekben létjogosultsága volt az asztali patikában. Azt a fűszertartót nevezték így, amiben a só, bors paprika, vagy az ecet és olaj mellett a mustár is az asztalon várta, hogy a felszolgált ételeket ízesíthessék vele. A mustárt leggyakrabban a ,,tányér szélén" kínálják, ekkor a különféle hentesárukat - kolbászokat, virsliket - mártogatják bele, de a főtt marhahús - a Tafelspitz - és a csülök mellől sem maradhat el. Ugyancsak gyakran használják húsok pácolásához, és nagyon finom mártások elmaradhatatlan alkotóeleme.

Ott a helye a majonézben vagy zöld majonézben (petrezselymes, csemegeuborkás), aioli mártásban, fűszeres paradicsommártásban, tojásmártásban; kikeverhetjük máj- vagy húspástétomokba stb. A mustár esetében is igaz a mondás, hogy ahány ház, annyiféle. Régen ez különösen igaz volt, mert dédanyáink még többnyire saját recept alapján készítették el a mustárt. A korabeli szakácskönyvek szerint az édes mustárt fehér édes mustból, őrölt mustármagból kevés tört borssal, szegfűborssal kell főzni, ami aztán légmentesen lezárt üvegekben korlátlan ideig eltartható.
irmus irmus
Címkék: bécsi imbiss-ben, francia dijoni, szaglószervi járataim, mind kifinomultabb, összetevők listáját, saját békebeli,

Bogrács ételek
TARTALOM Bográcsgulyás Karottás sertéstokány Pilisi sertésragu Burgonyaleves virslivel Rizses lecsó debrecenivel Slambuc Kerti zöldségragu Kukoricás nyúlragu Marhapörkölt Paprikás krumpli Tarkabab-gulyás Birkahúsos kása Tutajos Zöldbab füstölt hússal Zöldborsós csirke Pörkölt csirke Csirkegulyás A bogrács már a vándorló magyar törzsek málhájának is része volt. ...
aprochef aprochef
Bogrács...
fűszerezzük. A párolási idő befejezése előtt 8 perccel hozzákeverjük a cukkíni szeleteket. Ha szükséges utána ízesítjük. Padlizsános változata egész Közép Ázsiában ismert. Ekkor azonban a padlizsánokat érdemes elősütni, és utána hozzáadni az ételhez. Virslis tarhonya Hozzávalók: 1 csomag tarhonya, 1 kg krumpli, őrölt paprika, só, kevés olaj, 2 pár virsli, 1 fej vöröshagyma, 1 db leveskocka Fogj egy jó nagy lábost, önts bele egy kevés olajat, a feldarabolt hagymát és a ...
simocsi simocsi
Bográcsban lecsót főzni
Bográcsban lecsót főzni Hozzávalók: 8 nagy fej hagyma kb. 1 kg paprika 2 db bogyisz paprika kb. 1 kg paradicsom kb. 15 dkg házi szalonna 1 szál házi, csípős kolbász debreceni (vagy virsli, ki mit szeret) pirospaprika, só csípős paprika mindent. Elsőként ketté, majd szeletekre vágtam a hagymát és sóval összekeverve beraktam egy ...
maroka maroka
Bográcsételek
nagy kockára vágott burgonyát, majd tíz perc múlva a csipetkét is. Erős tűzön készre főzzük. Energiatartalom: 2580 kJ Fehérjetartalom: 25 g Zsírtartalom: 37 g Szénhidráttartalom: 44 g Burgonyaleves virslivel Hozzávalók: 80 dkg rózsaburgonya, 1 közepes fej hagyma, 6 dkg füstölt szalonna, 1 evőkanál ételízesítő, 1 púpozott evőkanál gabonakeményítő, 4 pár virsli, 1 ág zellerzöld, só. Elkészítés: A kockára vágott, ...
kloppenburg kloppenburg
Borsófőzelék sült virslivel
Borsófőzelék sült virslivel Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
donmolnarmeister donmolnarmeister
Borsófőzelék sült virslivel u1
Borsófőzelék sült virslivel update 1 Hozzávalók: 30 dkg zöldborsó 1 dl joghurt 1 kis fej vöröshagyma 2 pár baromfi virsli víz pirospaprika só, bors ízlés szerint Elkészítés: A borsót és az egész fej vöröshagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, majd joghurttal besűrítjük. Sült virslivel tálaljuk! Tanácsok: Igazán egyszerű és finom fogás, én van amikor tükörtojást sütök mellé. ...
veronika74 veronika74
Brokkolis virsli felfújt
Hozzávalók: * 3 dkg vaj * 3 dkg teljes kiőrlésű Graham - liszt * 4 tojás * 2 dl tej * 2 pár frankurti virsli * 15 dkg brokkoli * 5 dkg reszelt füstölt sajt * 1 kávéskanál só * 1/2 kávéskanál fehérbors * zsemlemorzsa * vaj A sütőt melegítsd elő 220 C fokra. A tojásokat választd ketté. A tojásfehérjét verd fel kemény habbá, a tojások sárgáját egyenlőre tedd félre. A ...
margoka59 margoka59
Süti ajánló
Panettone bubszi
Gesztenyés kocka smiri
Túrós csemege sütés nélkül suzymama
Aranygaluska wegnerzs
Babapiskótás torta horvathnemagdi
Isteni finom Albán krémes horvathnemagdi
kókuszos süti faciendum
Tejfölös, citromos sütemény yaskane
Padlizsánsaláták macoka65
talkedli faciendum
Szárnyas receptek
Spanyol csirke bubszi
Csirke spanyol módra: ujjozsef
Csirkemell zöldségekkel 1vargaildyko
Ma ezt a receptet ki próbáltam skorpio07
Rakott karfiol bkisseva
Tejfölölös mustáros hús majus55
Kapros pulykaraguleves recept toth_beata
x nagyuska
Kapros cukkinis pulyka tokány veronika74
Zöldbabos Pulyka 1vargaildyko
Marhából készült ételek
Vadas marha zsemlegombóccal rochlitzne
Húsos saláta tampicói módra bubszi
Házi hamburger salátával recept boszorlany
portugál pecsenye ibolya58
Babos lencsegulyás csipetkével bkisseva
Nikujaga receptek yaskane
Kolozsvári gulyás bubszi
Sajttal töltött húspogácsa paradicsomos rizzsel zsokanita
A Csordásleves receptje: ujjozsef
Padlizsán muszaka veronika74
Sertésből készült ételek
Szuper libás receptek panka2006
Sertés szűzérmék gombamártással és burgonyalepénnyel gabika360
Bugaci húsgombóc leves 1vargaildyko
Könnyen elkészíthető horvathnemagdi
Töltött édeskáposzta bubszi
Csülök - Pékné módra anitahajdu
Most igazi karácsonyi hangulat bajuszpapi
Pulykasült recept lilagondolatok
Borsos tokány reifregina
pulutyka ibolya58
Halból készült ételek
Harcsa kapros galuskával kohlinka
Spenótos túrógaluska suzymama
Lazac zöldfűszeres vajjal rochlitzne
Dunapentelei halászlé bubszi
Halpástétom bubszi
Halas rétes. csibi52
Kató-féle halászlé bubszi
Dunai halászlé 3 bubszi
Magyar gasztronómia grimilda
Lencsefőzelék újévre madlen40
Vad ételek
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Fácán savanyú káposztával rochlitzne
x nagyuska
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Fácánragu krokettel recept toth_beata
Almával töltött fácán bubszi
Szarvasgulyás recept boszorlany
Bakonyi fácán recept baggesz20
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Spagetti ajánló
Finn receptek kloppenburg
Gyors serpenyős ebéd horvathnemagdi
Paradicsomos-krémsajtos csirkemell recept gonda_katalin
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is bkisseva
Sárga tőkehal burgonyaágyon sütve recept jamborlulu
Krémsajtos bolognai recept kovacs_zsoka
Paradicsomos húsgombóc horvathnemagdi
Spagetti alla Carbonara bubszi
Carbonara eredeti olasz módra recept kovacs_zsoka
Gyors és fincsi ragu spagetti mellé horvathnemagdi
Pizza receptek
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Pizza zsokanita
Gluténmentes-pizza horvathnemagdi
Recept jjanosne
Csirkemájas-tepsis pizza horvathnemagdi
Tökmagos-burgonyás zsemlék veronika74
Köményes vajas kifli recept baggesz20
Fogyasztó pizza. roanna
Házi Pizza recept kovacs_zsoka
Pizzakifli bubszi
Hamburger receptek
x nagyuska
Hamburger baratnu
Hawaii burger veronika74
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi hamburger recept gonda_katalin
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Krumplis csirketallérok klarika47
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU