|
(8-10 személyre)
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szívvel együtt), 50 dkg csirkemell,
25 dkg szalonna, 2 tojás, 1/2 dl tejszín, 2 teáskanál konyak,
1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors,
1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.
A csirkemájakat a szívekkel együtt forrásban lévő vízbe dobom és addig forralom, amíg megfehéredik. Ezután leszűröm és hagyom hűlni. Közben a csirkemelleket kicsontozom és lapjában nagyon vékony szeletekre, vágom.
A füstölt szalonnát nagy, hajszálvékony szeletekre vagdalom. A kihűlt májat húsdarálón kétszer áthajtom, majd összekeverem a tojások sárgáival, a konyakkal, a tejszínnel, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel. Végül hozzáteszem a tojások fehérjéből vert kemény habot. Kerek tűzálló tál alját és oldalát kibélelem a vékonyra vágott füstöltszalonna-szeletekkel, majd vékony májkrémes réteget kenek rá. Ezt betakarom a megsózott csirkemell-szeletekkel, és beborítom kevés füstölt szalonnával. Erre újabb májréteg és csirkemell kerül, végül a maradék füstölt szalonnával úgy takarom le, hogy az alatta lévő rétegből semmi se látsszon ki. Egy nagy tepsibe kétujjnyi vizet töltök, ezt beállítom az előmelegített, forró sütőbe. Amikor a víz már gyöngyözik, a vízzel telt tepsibe teszem a májjal töltött tűzálló tálat, és közepes lángon, jó egy órán keresztül gőzölöm az ételt. Ha a beleszúrt hurkapálcára nem ragad a massza, akkor van készen. Ezután
hagyom kihűlni, majd befedem, és felhasználásig hűtőszekrényben tartom.
3-4 napig eláll.
Fogyasztás előtt salátával bélelt tálra borítom.
(Ha az oldalát késsel ellazítom, viszonylag könnyen kijön a formából.)
Éles késsel felszeletelem, mint a tortát szokás.
Rendkívül szép és finom kínálnivaló. |
bubszi  |
Címkék: tojások sárgáival, zúzott fokhagymával, tojások fehérjéből, vékonyra vágott, maradék füstölt, alatta lévő, |
|
|
|
|