| A Maison Blanch étterem nevével fémjelzett szalvéta: |
|
oldalon hatalmas tükrök, vele szemben polc, amin lekvárok, kötények, mindenféle, ami kapható. A tükörben látszik a szemben vele lévő polcos rész, rajta a mindenféle, amit árusítanak és megvásárolható.
Egy recept, mely a kis étterem egyik specialitása:
Francia hagymaleves Maison Blanc módra
Hozzávalók:
8 dkg vaj
5 nagy fej hagyma (1 kg)
180 ml száraz fehér bor
1 liter víz
1,5 liter marhahúsleves
1 babérlevél ... |
venci76  |
|
|
| |
| A szőlőlevél átváltozása |
A szőlőlevél átváltozása
élénk zöld levélből előétel vagy borkorcsolya
A mediterrán konyha közkedvelt fogásainak családjába tartoznak a dolmák. A valaha török befolyás alatt álló vidékek mindegyikének megvan a maga specialitása a rizzsel (esetenként olajos magvakkal, helyenként mazsolával vagy zöldségekkel bárányhússal dúsítva), néhol zöldségekkel, sós lében érlelt sajttal töltött szőlőlevelekre, de igen elterjedtek különböző variánsai a Balkánon, a Kaukázusban, Iránban és a Közel-Kelet ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Bejgli |
A karácsonyi menü egyik legkedveltebb finomsága a bejgli. A diós, mákos karácsonyi kalács készítése sok nagymama specialitása. Receptünkkel most te is könnyen elsajátíthatod készítését.
Hozzávalók:
30 dkg vaj
2 evőkanál cukor
csipetnyi só
7 tojássárgája
3 dl tej
1,5 dkg élesztő
1 kg liszt
A diótöltelékhez:
50 dkg dió
3-4 dl tej
10 dkg cukor
10 dkg datolya
1 alma
15-15 mazsola és birsalmasajt
1/2 dl ... |
snibolya  |
|
|
| |
| CON LE TELLINE Apró kagylókkal |
CON LE TELLINE Apró kagylókkal
A római konyha a maga specialitásának tekinti a con le telliné-t, a kis kagylókkal készített sugót, a nápolyi büszkesége viszont a con le vongole. A különbség, merőben nyelvi természetű, ugyanis azoknak a kis sárgás kagylóknak, amelyek apálykor a Tirrén-tenger partját borítják, harmincmérföldenként más és más a neve.
Hozzávalók: személyenként 30 dkg kagyló, olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, személyenként 25 dkg paradicsom, bors és petrezselyem.
A kagylókat úgy ... |
bubszi  |
|
|
| |
| Csuka receptek |
|
Beletesszük a felszeletelt vöröshagymát, a gombát, megsózzuk és megborsozzuk. Lassú tűzön főzzük. Amikor elkészült, ráöntjük a tejföllel elkevert tojássárgákat, és tálaljuk.
Csuka fehérborban (francia)
A francia konyha borral készülő specialitásainak sokaságából néhány halételt szeretnék megismertetni, hiszen, mint tudjuk, a hal csak életében víziállat, elkészítéséhez, meg utána innivalónak csak a bor "az igazi". A legderekabb csukát például egy Loire menti fogadóban ettem... s bizonyára ... |
aprochef  |
|
|
| |
| Csukagombóc "régi módon" |
Hozzávalók: 25 dkg csukahús, tisztán a hús, a gerinc és a bőr nélkül, 25 dkg száraz és tisztított marhafaggyú vagy 12,5 dkg zsír. 12,5 dkg jól megmosott világos marhavelő, 25 dkg panírkeverék (szilárd keverék, amelyet 12,5 dkg szitált liszt. 4 tojássárgája, 5 dkg olvasztott vaj összekeverésével, majd 2 dl forró tej, egy csipet só, egy csipet szerecsendió, némi húslé hozzáadásával hozunk létre állandó keverés mellett), 6 egész tojás. 1 dkg só, egy csipet bors, egy csipet szerecsendió, reszelt ... |
bubszi  |
|
|
| |
| Desszertek őszi zöldségekből |
készíthetők.
Mandulás répatorta
A svájciak találmánya, a Rüeblitorte a világ híres és népszerű receptjei közé tartozik. A svájci Aargau tartományban termesztett rengeteg répáról a tartományt Répaországnak (Rüebliland) nevezték el. A régió specialitása a mandulás répatorta.
Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 5 tojás, 25 dkg cukor, 1 kk. reszelt citromhéj, 25 dkg darált mandula, 8 dkg liszt, csipetnyi só, őrölt fahéj és ... |
bulac57  |
|
|
| |
| Finn receptek |
hozzáférhetőek. Ugyancsak nem tudnánk elkészíteni, az un. lúgos halat sem.
A karácsonyi asztalon megtalálhatjuk még a karácsonyi céklasalátát (rosolli), a különféle süteményeket, a karácsonyi szilvás csillagot és az elmaradhatatlan tejberizst, melynek specialitása, hogy a hatalmas adagokba a szerencsés megtaláló örömére elrejtenek 1 szem mandulát.
Születésnapi gyerekzsúrok
A menüben a torta nem annyira nélkülözhetetlen, mint nálunk, s ha mégis feltálalják, azt inkább csak a gyertya ... |
kloppenburg  |
|
|
| |
|
|