Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Húsvéti receptek
Húsvéti receptek



Bundás macesz
Hozzávalók: Személyenként 1 tojás, só, kb. 1 maceszlap.
A maceszlapot csíkokra törjük, meleg vízzel leöntjük, majd kettőt-hármat összeragasztva a tojásba mártjuk, majd forró olajban pirosra sütjük.

Gazdag egytál
Hozzávalók: 1 csomag gyorsrizs, 20 dkg zöldbab, 1 kisfej karfiol, 1 csomó leveszöldség, 1/2 kg marhahús (de lehet sertés, pulyka vagy bármi, tetszés szerint), 1 fej hagyma, 1 paradicsom és 1 paprika, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, só, bors, pirospaprika, olaj.
Olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, beletesszük az apró kockára vágott sovány húst, zsírjára pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük, sóval, borssal fűszerezzük. Fedő alatt takaréklángon félpuhára pároljuk. A meghámozott paradicsomot feldaraboljuk, a megmosott paprikát felkarikázzuk, mindkettőt hozzáadjuk a pörkölthöz, készre főzzük. Közben a megtisztított zöldbabot puhára pároljuk sós vízben, majd leszűrjük. A leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk és szintén sós vízben megfőzzük. Amikor félpuha, hozzáadjuk a megmosott, rózsáira szedett karfiolt. A zöldségeket leszűrjük, és a vizében megfőzzük a rizst. Amikor már puha, összekeverjük a megfőzött zöldségekkel, és a felét kivajazott jénaiban elsimítjuk. Rárakjuk a pörköltet a levével együtt, és betakarjuk a maradék rizzsel. A tetejét tejföllel meglocsoljuk, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben átforrósítjuk. Tálaljuk.
Javaslat: akinek van, a zöldségeket párolóedényben készítse el, így a vitamintartalom nem megy veszendőbe.

Házi sonkás kenyér
A mai háziasszonyoknak jó dolguk van. Számtalan kisgép segíti munkájukat, a kenyérsütés pedig már régen nem az ő gondjuk. Ám akinek ideje engedi, és kedvet kap arra, hogy valami igazi különlegességgel lepje meg családját, próbáljon meg - mondjuk húsvét táján - az ünnepi sonka mellé házi kenyeret készíteni. Ezt is gyönyörűen lehet szeletelni akár szeletelővel, akár elektromos késsel.
Íme a recept:
2 dkg élesztőből készítsünk kovászt. Keverjük össze 45 dkg finomliszttel és 25 dkg rétes liszttel, 5 közepes nagyságú főtt, áttört burgonyával, 2-2 teáskanál sóval és morzsolt bazsalikommal, 5 dl langyos vízzel, és dagasszunk kenyértésztát. (Előtte kérdezzük meg a nagymamát, hogyan kell dagasztani.) Ha megkelt, lisztezett deszkán gyúrjuk át. Közepes nagyságú kötözött, főtt sonkát szeleteljünk fel géppel, s a szeletek nagyságának megfelelő lapokra nyújtjuk ki a tésztát. Csomagoljuk bele a sonkát a tésztába, fektessük kiolajozott tepsibe, tetejét szurkáljuk meg villával, valamint ujjunkkal finoman húzzunk bele ferdén 2-3 barázdát, majd kenjük meg híg, lisztes vízzel. Félórányi kelesztés után tegyük forró sütőbe. 20 percnyi sülés után a sütő melegét mérsékeljük közepesre, és így süssük legalább egy órát. Ha kihűlt, gépünkkel szeleteljük fel. Az "igazi", kemencében sült, hajdanvolt kenyér zamatát idézi e húsvéti csemege.

Húsos szendvics
Hozzávalók: 20 dkg darált, főtt tarja, 4 dkg vaj, 3 evőkanál tejföl, 1 kanál mustár, egy kevés reszelt torma, 12 szelet szendvicskenyér.
Az anyagokat jól összekeverjük, és a kenyérszeleteket megkenjük vele. Előmelegített sütőben 3-4 percig sütjük. Tálalás-kor meghintjük reszelt tormával vagy reszelt sajttal.

Húsvéti kenyér 1.
Hozzávalók: 2,5 kg liszt, 8 dkg élesztő, 6 tojás, 25 dkg cukor, 35 dkg vaj, 12 dkg őrölt mandula, 20 dkg apró szőlő, 20 dkg mazsola, 1 citrom, 7,5 dl tej, só. A felmelegített liszt közepébe kis mélyedésbe beleöntjük a tejben feloldott élesztőt. Belekeverünk egy kevés lisztet, és meleg helyre téve megkelesztjük. Mikor jól megkelt, hozzákeverjük az elhabart tojásokat és a langyosra lehűtött felforralt tejet. Ezután belekeverjük a cukrot, vajat, mandulát, mazsolát, apró szőlőt, 1 citrom reszelt héját és egy csipet sót. A tésztát kézzel jól kidolgozzuk, és főzőkanállal hólyagosra verjük. Újra megkelesztjük. Két hosszúkás cipót formálunk belőle, liszttel meghintett tepsiben ismét kelni hagyjuk. Tojással megkenjük, forró sütőben megsütjük.

Húsvéti kenyér 2.
2.5 kg langyos liszt közepébe mélyedést készítve beleöntünk 2 dl langyos tejben futtatott 8 dkg élesztőt. Kis liszttel elkeverve a kovászt, meleg helyen megkelesztjük. Hozzákeverve 6 tojást, 5 dl langyos, forralt tejet, 35 dkg vajat, 25 dkg cukrot, 12 dkg őrölt mandulát, 25 dkg mazsolát, 1 citrom reszelt héját, csipet sót, a tálban levő liszttel hólyagosra dolgozzuk, kelesztjük. 2 hosszúkás cipóvá formáljuk. Lisztes tepsiben ismét kelesztve tojással kenjük. Forró sütőben sütjük.

Húsvéti sonkás kenyér 1.
Hozzávalók: 80 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 4 dkg cukor, 40 dkg főtt, ledarált füstölt sonka, 3-4 dl tej kevés só.
Elkészítés: Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig kelesztjük. Az átszitált langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztőt a maradék tejjel közepesen lágy tésztává összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a ledarált sonkát és tovább dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz. A tésztát cipóvá formáljuk, nagyobb méretű tálba tesszük, letakarjuk és kb. 60 percig duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát óvatosan átgyúrjuk, két részre osztjuk, hosszúkásra formázzuk, 20-30 percig pihenni hagyjuk. Közvetlenül sütés előtt felületét tojássárgájával bekenjük, és előmelegített sütőbe téve megsütjük. A tetejét időnként permetezzük meg vízzel. A sütés ideje 60 perc. Nagyon különleges, finom kenyérhez jutunk. Felhasználhatjuk szendvicsként, vajjal, vajkrémmel, ízlés szerint zöldpaprikával ízesítve. Hűtőben, alufóliába csomagolva 2 hétig is friss marad. Lefagyasztva hosszabb ideig tárolhatjuk.

Húsvéti sonkás kenyér 2.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg vaj, 2 csapott teáskanál porcukor, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 30-35 dkg főtt füstölt sonka (vagy kicsontozott füstölt csülök), 1 mokkáskanál só.
Az elmorzsolt élesztőt 0,5 dl langyos tejjel és cukorral futtassuk föl. Azaz: az élesztőt keverjük el a langyosra melegített tejjel és cukorral, majd takarjuk le. 15 perc múlva duplájára nő, "kifut" a bögréből. Az átszitált lisztet, a langyosra melegített vajat, a sót és a felfutott élesztőt keverjük össze a maradék tejjel és annyi szódavízzel, amennyit felvesz ahhoz, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Dolgozzuk ki alaposan (keverőgéppel 7-8 perc alatt hólyagossá válik a tészta), és dagasszuk bele az előzőleg ledarált sonkát. A tésztát tegyük egy lisztezett mély tálba, takarjuk le tiszta konyharuhával, és meleg helyen (de nem a forró tűzhely közelében) kelesszük duplájára. Ezután két részre osztva, hosszúkásra formálva (mint a zsúrkenyeret) előmelegített, forró sütőben, kenetlen sütőlemezen megsütjük. Tetejét vízzel megspricceljük, így szép piros lesz. 50-60 perc alatt megsül a közepesnél valamivel erősebb lángon. Nagyon finom kenyér, akár szendvicsként használjuk fel, akár magában, vajjal megkenve. A húsvéti sonkát, tojást is kínálhatunk vele. (1 hétig friss marad, ha alufóliában tartjuk.)

Húsvéti tojásragu
Hozzávalók 4 személyre: 15 dkg nyers füstölt sonka, 4 tojás, 20 dkg tavaszi krémtúró, 2 dl tejszín, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 3 evőkanál liszt, 1/2 csokor metélőhagyma, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál kapribogyó, só, bors
Elkészítés: A tojásokat kb. 8 perc alatt keményre főzzük. Hideg vízzel leöblítjük és meghámozzuk. Lábosban megforrósítjuk a vajat vagy a margarint, és üvegesre pároljuk a megtisztított, apró kockákra vágott vöröshagymát. Liszttel meghintjük, megpirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Kb. 5 percig főzzük, majd belekeverjük a krémtúrót. A füstölt sonkát apró kockákra vágjuk. A zöldfűszereket megmossuk, lerázzuk. Néhány petrezselyemlevelet a díszítéshez félreteszünk, a többit a metélőhagymával együtt felaprítjuk. A félbevágott tojásokat a sonkával, a lecsöpögtetett kapribogyóval, és a zöldfűszerekkel együtt a mártásba tesszük. Összemelegítjük, és a félretett petrezselyemlevéllel díszítve tálaljuk. Pirítós vagy főtt burgonya illik hozzá. Elkészítési idő kb. 30 perc

Húsvéti vegyes saláta
Hozzávalók: 20 dkg füstölt sonka, 8 kemény tojás, 20 csokor újhagyma, 10 csokor retek, 1 csokor petrezselyem, salátalevek.
Az öntethez: 1 dl kefir, 1 evőkanál olaj, mustár, citromlé, só, bors.
A sonkát vágjuk kis kockákra, a tojást szeleteljük fel gerezdekre, adjuk hozzá a felkarikázott hagymát, retket és az apróra metélt petrezselymet is. Készítsük el az öntetet, keverjük a feldarabolt hozzávalókhoz, és salátával bélelt tálba szedjük. Díszítsük retek- és tojáskarikákkal.

Ínyenc sonkás kenyér
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 25 dkg főtt füstölt sonka (vagy egyéb főtt, kicsontozott füstölt hús), 15 dkg főtt, hámozott és áttört burgonya, 5 dkg margarin, 1-1 mokkáskanál törött fehér bors, fokhagymapor, só, pástétomfűszer és törött fekete bors, 2 dkg élesztő, 2 dkg porcukor, 1 dl tej, 1 dl szódavíz.
Előkészítés: az elmorzsolt élesztőt fél dl meglangyosított, cukros tejbe keverem és felfuttatom. (Akkor futott fel az élesztő, ha a bögréből - amiben összekevertem az élesztőt és a tejet - ki akar futni.) Közben a sonkát ledarálom. Az átszitált lisztet, a még langyos burgonyát, a langyos margarint, a sót, a fűszereket és a felfutott élesztőt összedolgozom a megmaradt langyos tejjel és annyi szódavízzel, hogy közepesen lágy tészta legyen.
Elkészítése: a tésztát egy mély edényben jól kidolgozom, végül a darált sonkát is beledagasztom. Lisztezett mély tálba teszem a tésztacipót, tetejét is meghintem kevés liszttel, és egy tiszta konyharuhát ráborítva, duplájára kelesztem. Ezután lisztes deszkán két részre osztom a tésztát, mindkettőt hosszúkás zsúrkenyérformára alakítom, és kenetlen sütőlemezre rakom. Előmelegített, közepesen meleg sütőben kb. 60 percig sütöm. Mielőtt egészen megsülne, kevés hideg vízzel megspriccelem, így szép fényes, márványos lesz a teteje. Margarinnal vagy pedig körözöttel, retekkel, sonkával, tojással és tormatortával kínálom.

Ízes krokett
Hozzávalók: kb. 1 kg burgonya, 20-30 dkg maradék sertéspörkölt, marhapörkölt, gombapörkölt, csirkepörkölt (csont nélkül), vagy felvágott, sonka, stb. 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 egész tojás, 2 evőkanál búzadara, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld ízlés szerint.
A burgonyát meghámozzuk, és sós vízben megfőzzük. Még melegen áttörjük, hozzáadjuk a ledarált pörköltet vagy az apróra metélt felvágottat, a reszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, két tojást és a búzadarát.Sóval, borssal, paprikával fűszerezzük, aki szereti, tehet bele Vegetát, de akkor a sózással csínján kell bánni, legvégül belekeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet. Jól összedolgozzuk a masszát. Lisztes kézzel rudakat formálunk belőle, bepanírozzuk, majd olajban kisütjük. Tálalhatjuk salátával, vegyes zöldkörettel vagy főzelékkel, de önálló ételként is jó.

Kemény tojás
Főzési ideje legalább 10 perc. A fehérje megszilárdul, a sárgája is szárazra fő, jól morzsolható állagú lesz. A főzővízből hirtelen bő hideg vízbe szedjük, hogy jól hámozható legyen. 1-2 perc múlva kiszedjük, megtöröljük (ne hagyjuk a vízben, visszatapad a héj.)

Innen kezdve sokféleképpen bánunk vele; megehetjük azon melegében is, és húsvéti tojásnak még melegen a festékbe tesszük

Márványtojásnak, teatojásnak: megtörjük a héját, és beletesszük a pácba. (Szójamártásban vagy feketére főzött, nagyon erős teában tartjuk egy éjszakát.) Ha kihűlt: salátákhoz, hidegtálakhoz cikkekre vagy karikára vágjuk.

Kaszinótojásnak, töltött tojásnak: hosszában félbevágjuk, vagy harmadánál levágjuk a tetejét, a sárgáját kiszedjük, feldolgozzuk, és visszatöltjük.

Salátákhoz, töltelékekhez: villával összetörjük, vagy ledaráljuk. egészet az előbbiekre a tepsiben. Takard be és tedd a hűtőszekrénybe éjszakára. Reggel tedd be a forró sütőbe és süsd ki szép pirosra.
Variáció: Kavarhatsz bele 10 deka párolt gombát és/vagy 2 aprózott zöldhagymát is.

Kenyérszeletek
Hozzávalók: 5 tojás, 1 db 3 decis konzerv sűrített tej (nem az édes kondenzált!), 1 pohár víz, 2 csésze (összesen félliternyi) reszelt kissé csípős sajt, 40 deka sonka vagy kolbász, 1-1/2 kávéskanál mustár, 1 kiskanál só
Vágd le a héjakat a kenyérszeletekről, bélelj ki velük egy tepsit. Szórd erre a vagdalt kolbászt / sonkát / kipirított szalonnát, arra a reszelt sajtot. Akkor keverd össze a tojásokat a tejjel, vízzel, mustárral és sóval. Öntsd rá.

Körözött juhtúróból
Hozzávalók: 30 dkg juhtúró vagy friss juhsajt, 10 dkg vaj, 1 kiskanál édes pirospaprika, 1 késhegynyi tört kömény-mag, só ízlés szerint.
A túrót vagy a friss juhsajtot húsdarálón kétszer-háromszor megdaráljuk, és összekeverjük a vajjal, a köménymaggal, a sóval és a pirospaprikával. A körözöttet tányérra tesszük, és a kívánt formára alakítjuk.

Körözött másképpen
I. Tavasszal, illetve nyáron két-három apróra vágott zöldhagymát is adhatunk hozzá.
II. Paradicsommal, húsos zöldpaprikával, rózsa alak*ra bevagdalt hónapos retekkel, apró nyers uborkával stb. köríthetjük.
III. Fél rész juhtúró, negyed rész vaj, negyed rész krémsajt, pirospaprika, tört köménymag, mustár, egy kevés konyak, egy kevés sör.
Tegyük egy óra hosszára hűtőbe, ezalatt a sör könnyű erjedési folyamatot indít el a körözöttben.

Kremzli
Hozzávalók: 3 tojás, 2 evőkanál libazsír, kevés cukor, fahéj, 4 evőkanál darált dió, reszelt citromhéj, kb. 10 evőkanál maceszdara.
A tojást, a zsírt a darált diót felverjük a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a maceszlisztet. Kis cipókat formálunk, majd forró olajban mindkét oldalukat átsütjük. Készíthetjük sósan is, a fűszerek helyett sót, borsot, kevés gyömbért, esetleg reszelt hagymát, tört főtt krumplit is adhatunk hozzá.

Krémes tojások
Hozzávalók: 6 tojás, 3 teáskanál sűrű tejföl, 1 kis doboz sprotni (apró füstölt hal), 5 dkg füstölt sonka, 1-1 evőkanál reszelt márványsajt és darált dió, 3 csapott evőkanál margarin. 1/4 citrom leve és reszelt héja, 1-1 teáskanál finomra vágott vöröshagyma és narancslé, 2 mokkáskanál csípős mustár; 1 gerezd fokhagyma, 1-1 késhegynyi őrölt fehér bors, pástétomfűszer, só és törött fekete bors ízlés szerint.
Előkészítés: a tojásokat keményre főzöm. A sprotni levét leszűröm, a halakat szétszedem. A hagymát lereszelem, vagy fokhagymaprésen átnyomom. A főtt tojásokat meghámozom, hosszában félbevágom, a sárgájukat kiszedem. A sonkát először vékony metéltre, a metéltet apró kockákra vágom.
Elkészítése: 3 kis keverőtálba rakom 2-2 tojás főtt sárgáját, 1-1 teáskanál tejföllel. Az első tálkába öntöm a hal leszűrt olajának felét, hozzáadok 1 evőkanál margarint, mustárt, hagymát, citromlevet, reszelt citromhéjat, csipet sót, borsot, és hozzáteszem a halakat. Villával összetöröm, és jól kikeverem. Habzsák segítségével (vagy kiskanállal) 4 fél tojásfehérjébe jól megpúpozva beletöltöm. A második tálkába rakok 1 evőkanál margarint, darált diót, rokfortot, hozzáteszem a fokhagymát, borsot. Összekeverem, és újabb 4 fél tojásfehérjébe ezt is beletöltöm. A harmadik tálkába teszem a megmaradt margarint, a sonkakockákat, kevés mustárt, narancslevet, pástétomfűszert, borsot és sót. Ezt is jól összekeverem, és betöltöm a megmaradt tojásfehérjékbe. A töltött tojások tetejét tetszés szerint díszítem.

Krémsajtos burgonya
Hozzávalók: kb. 1 kg apró szemű burgonya, 10 dkg márványsajt krém (túrósajt), 10 dkg tejszínkrémsajt, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés vaj, ízlés szerint só, bors, esetleg vegeta só helyett.
Az apró szemű burgonyát meghámozzuk, egy edényben kevéske vajon átpirítjuk, felöntjük kb. 1 dl vízzel. Megsózzuk (vegetázzuk) és fedő alatt puhára pároljuk. A tejszínkrémsajtot összekeverjük a zúzott fokhagymával, a finomra vágott petrezselyemmel, és ízlés szerint borsozzuk. A túrósajtot rámorzsoljuk a párolt burgonyára, hozzáadjuk az ízesített krémsajtot, és együtt addig melegítjük a sütőben, amíg a sajt megolvad. Azon forrón tálaljuk. Ez a burgonya-egytál olyan laktató, hogy nem fog hiányozni mellőle a hús.

Latkesz
Hozzávalók: Személyenként 2 tojás, 2 evőkanál maceszdara, 1 evőkanál olaj, só, bors.
A tojást a sóval, borssal, olajjal, villával felverjük, hozzáadjuk a maceszdarát, majd serpenyőben kevés olajat hevítünk, belerakjuk a masszát, majd rövid sütés után megfordítjuk. Minden egyes lepényt külön kell megsütni

Maceszos tarhonya
Hozzávalók: 2 egész maceszlap, 2 kanál zsír, 1 kis fej hagyma, 2 tojás, kevés víz.
A maceszlapot mozsárban összetörjük, a zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, belerakjuk a maceszt, kevés vízzel puhítjuk, majd hozzáadjuk a villával felvert tojásokat. Párolt marhahúshoz, szaftos húsokhoz kitűnő köret.

,,MINI" szendvics
Kifliket veszünk, és zsúrkenyér módjára, ferde karikákra vágjuk. Esetleg kenyérbelet szaggatunk ki közepesen kicsi pogácsaszaggatóval. A kifli- vagy kenyérdarabokat megkenjük ízlés szerinti szendvics alapkrémmel. Az alapozáshoz illően teszünk rájuk kaviárt, ringlit, paradicsomot, zöldpaprikát, kis hús- vagy sonkadarabkákat, sajtot, uborkát stb. Tálra tesszük őket, és a külön e célra kapható kis színes villákat vagy egyszerűen fogpiszkálókat szúrunk beléjük.

Petrezselymes sonkakocsonya (4 személyre)
Hozzávalók: 1,2 kg füstölt sonka, 1 csomó leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 2,5 dl száraz fehérbor, 1,2 dl tokaji szamorodni, 2 evőkanál konyak, 16 lap zselatin, (1 lap kb. 3 g ) 2 cs .petrezselyemzöld, 1 csokor tárkony, 2 szem szegfűszeg, 5 szem bors, 2 babérlevél, só, fehérbors.
A füstölt sonkát 24 órára hideg vízbe áztatjuk. Másnap friss vízbe tesszük, felforraljuk, majd a főzővizet leöntjük. A szegfűszeget a megtisztított vöröshagymafejbe szúrjuk. A sonkát fazékba tesszük, felöntjük kb. 1,5 l vízzel meg a száraz fehérborral. Hozzáadjuk a hagymát, a feldarabolt zöldségeket, a babért és a szemes borsot. Felforraljuk, majd közepes tűzön, kb. 1 órát főzzük. A sonkát a fazékból kivesszük és kihűtjük, tetejéről a zsírt leszedjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. 3 dl levet felmelegítünk, sóval, borssal és tokajival ízesítjük. Feloldunk benne 4 zselatinlapot, majd hidegre állítjuk. A maradék levet megmelegítjük, és feloldjuk benne a maradék zselatint. Beletesszük a sonkakockákat, és a felaprított zöldfűszereket. Sóval, fehér borssal, konyakkal ízesítjük, majd kb. 2,5 l űrtartalmú, hosszúkás formába töltjük, és hűtőszekrényben hagyjuk megszilárdulni. Fogyasztás előtt a forma alját forró vízbe mártjuk, és a kocsonyát tálra borítjuk. A tokajis zselét kockára vágjuk, és a sonkakocsonya mellé halmozzuk. Petrezselyemlevelekkel díszítjük.
(Maradékból is készíthetjük, ha nem öntjük ki a sonka levét. )

Rántott virsli
Személyenként 1-2 pár virsli (attól függ, milyen étvágya van a családnak) héját lehúzzuk, majd félbevágjuk a virsliket. Panírozzuk, mint a rántott husit: lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába. Forró olajban megsütjük.
Köretnek héjában főtt burgonyát adhatunk.
Ehhez megfőzzük az apróbb burgonyákat héjában (minél kisebb a burgonya, annál ízletesebb), megpucoljuk, hámozzuk, karikázzuk.
Öntetet készítünk rá: kevés mustárból, olajból, ecetből, melyet ízesítünk sóval és borssal. Ezzel leöntjük a burgonyát, a virslit forrón mellé tesszük, és már tálalhatjuk is. Virsli helyett használhatunk debreceni kolbászt is, az eljárás azonos, és az is finom.

Sajtos szendvics
Hozzávalók: 10 szelet zsúrkenyér, 15 dkg sajt, 8 dkg vaj, hónapos retek, 3 dkg krémsajt, 1 dkg pirospaprika. A zsúrkenyeret vékony szeletekre vágjuk, és gyengén sózott vajjal megkenjük. A sajtot 10 vékony szeletre vágjuk, és a kenyér nagyságának megfelelően körülmetéljük, rátesszük a kenyérszeletekre. Karikára vágott re-tekkel és a krémsajtból készült, pirospaprikában meghempergetett kis golyócskákkal díszítjük. A megmaradt vajat egy kevés pirospaprikával megszínesítjük, s egy papírtölcsérrel körülspricceljük a szendvics tetejét.

Sajtos tészta
1/2 kg színes csavart tésztát (orsó) bő, forrásban lévő vízben kifőzzük. Hideg vízzel leöblítjük, forró vajra szedjük ki. 2 dl tejszínt lábasba öntünk, adunk hozzá 1-2 gerezd zúzott fokhagymát.
Lereszelünk 5 dkg márványsajtot, 5 dkg füstölt sajtot (Karaván), 5 dkg ementáli sajtot, 5 dkg parmezán jellegű sajtot. Ezt hozzákeverjük a fokhagymás tejszínhez. Őrölt fehér borssal, és ha szükséges, pici sóval fűszerezzük. Sózással vigyázni, mert a sajtok sósak! A mártást állandó keverés mellett összefőzzük, majd a tésztára öntjük és összemelegítjük. 5 dkg parmezán sajtot lereszelünk, ezzel meghintve tálaljuk. Ez így önmagában is nagyon finom, laktató, de köretként is tálalhatjuk.

Sós mogyorós palacsinta
Hozzávalók: 2 tojás, 25 dkg finomliszt, 2,5 dl tej, kb. 2 dl szódavíz, 1/2 dl olaj, 1 teáskanál porcukor, kevés só, 5 dkg sós mogyoró (vagy sótlan és kevés só), 5 dkg reszelt ementáli sajt, 2 dl tejföl.
Előkészítés: a mogyorót megdarálom, vagy aprítógépben összezúzom. A palacsintamasszát a szokásos módon megkeverem, és a darált mogyorót is beleteszem.
Elkészítése: egyenként megsütöm a palacsintákat. Megkenem tejföllel, rászórom a reszelt sajtot, és szorosan összecsavarom, majd az előmelegített sütőben kissé átforrósítom.

Spagetti milánói módra
A spagettit darabokra törjük (személyenként 10 dekát), és sós vízben megfőzzük. Lecsöpögtetve róla a vizet, vajjal kikent tűzálló tálba tesszük, és apróra tördelt vajdarabkákkal, reszelt pármai sajttal, finom metéltre vágott sonkával, nyelvvel, sült borjú- és disznóhússal, felszeletelt és vajban párolt gombával néhány kanál sűrű, áttört paradicsommal, sóval és kis törött borssal összekeverve, jól felmelegítve tálaljuk. Pármai sajtot hintünk a tetejére is.

Tavaszváró makaróni
Hozzávalók: 1 csomag makaróni tészta (fél kg), 1 kis csomag mirelit zöldség, amiben van sárgarépa, kukorica, borsó, karfiol stb. (én spanyol mixet szoktam használni) 25 dkg darált hús, 1 nagy fej hagyma, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt Ízesítéshez ízlés szerint só, bors, pirospaprika, oregano, ketchup, olaj.
A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Közben a finomra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a darált húst, kis ideig együtt pirítjuk. Pici vizet öntünk alá, beletesszük a felengedett zöldséget. Ízlés szerint fűszerezzük, és fedő alatt rövid ideig készre pároljuk. Amikor levesszük a tűzről, bőségesen keverünk hozzá ketchupot, majd a leszűrt tésztával összekeverjük, és vajjal kikent, morzsával beszórt tepsibe öntjük. A tészta tetejét kevés tejföllel meglocsoljuk, bőségesen megszórjuk reszelt sajttal, előmelegített sütőben összemelegítjük. Addig sütjük, amíg a tetején a sajt megolvad.

Tejszínes-gombás "Penne"
Hozzávalók: 1 csomag (1/2 kg) "Penne" tészta (magyarul tollhegy), 25 dkg füstölt sonka vagy tarja, ha valaki nem szereti a füstös ízt, jó akár melyik sonka: Kapuvári, pulyka, stb. 30 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3 dl tejszín, 15 dkg trappista sajt, ízlés szerint só, bors, oregánó.
A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott sonkát és gombát. Együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk az 5 gerezd összezúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd sok oregánóval ízesítjük. Kb. 20 percig főzzük fedő alatt, kislángon. Vizet nem kell alá tenni, mert a gomba enged annyit, ami elég. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, ráöntjük a sonkás-gombás keverékünket, a 3 dl tejszínnel fellazítjuk. Összekeverés után megszórjuk jó vastagon reszelt sajttal, pár percre bedugjuk a sütőbe, vagy a mikróba, hogy a sajt megolvadjon rajta.

Tejszínhabos sonkapástétom
Ha netán maradna a húsvéti sonkából egy serclire való, íme egy pofonegyszerű vacsorarecept. Bár első olvasatra lehet, hogy meghökkentőnek hat, ám aki egyszer kipróbálta, az elkészíti másodszor is. A maradék sonkát húsdarálón átnyomjuk, és igen gyöngéden elkeverjük 4 deci tejszínből habszifonban készült cukrozatlan, natúr tejszínhabbal. És kész. Külön ízesítés nem kell, mert a sonka többnyire önmagában is túl sós. Az eredmény egy halvány rózsaszínű, könnyű sonkakrém.

Tormatorta
Hozzávalók: 8 dkg juhtúró, 5 dkg margarin, 2 dl tejszín, 5 dkg ecetes torma (vagy frissen reszelt torma), 3 evőkanál zselatinpor, 1 dl tej, 1 csokor snidling, ízlés szerint porcukor, só.
Előkészítés: a tejszínt kemény habbá verem. A zselatinporra ráöntöm a tejet és feláztatom, majd nagyon kis lángon kevergetve folyósra oldom. A margarint szobahőmérsékletűre melegítem. A snidlinget finomra vágom. Egy kuglóf- vagy egyéb formát előkészítek, és folpack fóliával úgy bélelem ki, hogy pereme is legyen.
Elkészítése: keverőtálba teszem a juhtúrót és a margarint. Megsózom, és habosra keverem. Ezután hozzáadom a reszelt tormát, kevés porcukrot és a snidlinget, majd egy percig tovább keverem. Végül beleforgatom a tejszínhabot és a még langyos zselatinos tejet. Az egészet belesimítom a formába. Tenyérrel alulról kissé megütögetem, hogy jól kitöltse a formát, majd a tetejét is befedem, és a hűtőszekrényben legalább fél napig dermesztem. Tálalás előtt tálra borítom, a fóliát a tetejéről óvatosan lehúzom, és cikkekre vágom, mint a tortát szokás.

Töltött articsóka
Az articsókát addig főzzük sós vízben, míg a levelek leválnak a törzsről. Ezt akkor kivágjuk, és megtöltjük párolt gombával vagy párolt zöldborsóval. Vajban vagy zsírban még egy ideig pároljuk, megsózzuk, megborsozzuk, és hollandi vagy besamelmártással tálaljuk.

Virslis kocka
1 csomag (fél kg) széles metélt tésztát sós vízben megfőzünk. 4 pár virslit megfőzünk, felkarikázunk. 2 tojás sárgáját kikeverem 1 pohár tejföllel, ízesítem sóval, borssal, pirospaprikával, vegetával.
A fehérjét felverem habbá, beleöntöm a tejfölös masszába, majd a virslit és a tésztát is óvatosan belekeverem. Közepes méretű tepsibe öntöm (ez legyen jó alaposan kivajazva és zsemlemorzsával megszórva). Tetejét megszórom zsemlemorzsával, majd előmelegített sütőben kb. 1/4 óra alatt szép pirosra sütöm. Kockára vágva tálaljuk.
Ha gazdagabban akarjuk adni, mehet a tetejére reszelt sajt, amit a nagyobb lyukú reszelőn reszelünk (alma reszelő). Legjobb hozzá a Karaván füstölt sajt, de aki a füstös ízt nem szereti, hagyományos Trappistát is tehet rá.
Virsli helyett bármilyen más felvágottat is felhasználhatunk, vagy akár még fasírozottat is. Az eljárás azonos a leírtakkal.

Édességek, sütemények
Bácskai vőlegényfogó
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 18 dkg vaj, 1/2 csomag sütőpor, 2 tojás, tejföl, só.
A töltelékhez: 20 dkg sovány főtt sonka, 20 dkg túró, 5 dkg vaj, só, a kenéshez tojás.
Sós omlós tésztát készítünk. A lisztet a vajjal, egy kevés sóval és a sütőporral elmorzsoljuk. Hozzáadunk 2 tojás-sárgáját, és egy kevés tejföllel könnyű tésztává gyúrjuk. Cipóba formálva pihentetjük, míg a tölteléket elkészítjük. A töltelékhez a sonkát megdaráljuk, a tehéntúrót áttörjük, a vajat és egy csipet sót hozzáadva jól összekeverjük. A két tojásfehérjét habbá felverve adjuk hozzá. A tésztát vékonyra nyújtjuk, kockákat vágunk belőle, a töltelékkel megtöltjük, és buktaformára összetekerjük. Tepsibe rakjuk, tojással megkenjük, és szép pirosra sütjük, Melegen, hidegen is kitűnő, teához vagy borkorcsolyának is tálalható.

Bécsi kuglóf
Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 20 tojássárgája, 40 dkg olvasztott vaj, 10 dkg cukor, 50 dkg liszt, só, 10 dkg édes-, 1 dkg keserűmandula, citromhéj, szerecsendió. Az élesztőt langyos tejben feloldjuk. A tojássárgákat, az olvasztott vajat és a cukrot habosra verve hozzáadjuk. Ezután beletesszük a lisztet, 1.5 dkg sót, és az egészet addig dagasztjuk, míg a kezünkről el nem válik. Majd beletesszük a mandulát, citromhéjat és egy kevés reszelt szerecsendiót. A tésztát zsírral kikent és zsemlemorzsával meghintett kuglófformába tesszük, de csak háromnegyed részéig töltjük meg, különben a kelésnél a tészta kifutna. Ha megkelt, nem túl erős tűznél, 1/4 óráig sütjük, utána szitára borítjuk, és porcukorral meghintjük.

Burgonyatorta
Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 2 evőkanál kakaó, 3 dkg margarin, 3 kanál finom maceszliszt.
A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a főtt krumplit, a margarint, a kakaót, a maceszlisztet és a felvert tojáshabot. Lazán összekeverjük, majd kikent maceszliszttel megszórt tepsiben sütjük. Lekvárral vagy csokoládékrémmel megkenjük.

Csodasajtos sós sütemény
Hozzávalók: 25 dkg reszelt sajt (ementáli, füstölt, trappista stb. vegyesen), 25 dkg sütőmargarin, 25 dkg finomliszt, 3 tojássárgája, 1-1 teáskanál sütőpor és só, 1 mokkáskanál törött bors, a tetejére 1 tojás és ízlés szerint mák, szezámmag, reszelt sajt, durvára darált dió.
Előkészítés: nagy tálban egyszerre összegyúrom a sajtot, a lisztet, a margarint és az összes hozzávalót, ezután a cipóba formált tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, és rudakat vagy kis pogácsákat formázok belőle. (Nem szükséges pihentetni.)
Elkészítése: sütőlemezre rakom, tetejüket reszelt sajttal, szezámmaggal, mákkal, dióval meghintem, és forró sütőben, kis lángon megsütöm. A még forró süteménnyel bánjanak óvatosan, mert törik! Dobozban tárolva semmit sem veszít a minőségéből, még hónapok múlva is friss.

Diós-mákos patkó
Hozzávalók: 30 dkg vaj, 1½ evőkanál cukor, 7 tojássárgája, 3 dl tej, 1.5 dkg élesztő, 1,5 kg liszt, só. A vajat, cukrot egy csipet sóval habosra keverjük. Hozzátesszük egyenként a tojássárgákat, majd a tejet, amiben feloldjuk az élesztőt. Végül az egészhez hozzáadjuk a finomlisztet. Fakanállal vagy kézzel jól kidolgozzuk, és gyúródeszkára téve háromszor kinyújtjuk, közben mindig egy fél órát pihentetjük. A harmadik nyújtás után annyi cipóra osztjuk, ahány patkót akarunk, és így megint egy fél órát pihentetjük. Késfok vastagságúra nyújtjuk, és megtöltjük az alább leírt dió- vagy máktöltelék-kel. Patkó alak*ra formáljuk, megkenjük tojással, egy-két helyen megszurkáljuk, hogy föl ne repedjen, tepsibe tesszük, és 15 percig még pihentetjük. Újra megkenjük, és meleg sütőben közepes lángon megsütjük. A diótölteléket cukros tejben megfőzött őrölt dióból, reszelt citromhéjból, egy kevés vaníliából csináljuk, és aztán belekeverjük a mazsolát és a szükséges porcukrot. A máktölteléket hasonló módon készítjük el.

Erdélyi kuglóf

Hozzávalók: 10 dkg Rama margarin 4 db tojás sárgája 8 dkg Koronás aranybarna cukor 6 dkg akácméz (2 evőkanál) 1 db citrom, 2 dkg vaníliás cukor, 5 dkg élesztő, 1 dl tej, 40 dkg finom kukoricaliszt, 5 dkg dió, őrölt fahéj, margarin, liszt a forma kenéséhez, Vaníliás porcukor
A margarint a tojások sárgájával, a Koronás aranybarna cukorral keverje habosra. Adjon hozzá két evőkanál mézet és a citrom levét. Öntse hozzá a cukorral, langyos tejben felfuttatott élesztőt. A diót darálja meg, keverje össze az őrölt fahéjjal ízesített finom kukoricaliszttel, és az egészet adja hozzá az élesztős-tojássárgás masszához. Öntse margarinnal kikent, lisztezett kuglófformába, és egy fél órás kelesztés után süsse meg 180°C-os sütőben. Hústűvel megszúrva ellenőrizheti, átsült-e a kuglóf. Ha kész, pihentesse kicsit, majd szórja meg vaníliás porcukorral. Remek látványt nyújthat a kuglóf, ha még olvasztott csokoládéval is áthúzza. Hagyományosan cserépedényben sül az erdélyi kukoricás-diós kuglóf. Húsvéti karácsonyi, pünkösdi, névnapi étkezések befejező fogása. Cserépedény híján jénaiban, fémformában is sütheti - bárhogy is készül, fenséges sütemény.

Foszlós kalács, tojással
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3,5 dl tej, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 8 dkg vaj, 1 mokkáskanál só, 6 keménytojás, 1 tojássárgája a kenéshez.
A lisztet szitáljuk egy tálba, közepébe készítsünk egy mélyedést, öntsük bele az egy kiskanál cukorral elkevert 1 dl langyos tejben megfuttatott élesztőt, keverjünk hozzá egy kis lisztet, annyit, hogy galuska sűrűségű kovászt kapjunk, szórjuk be liszttel, és letakarva kelesszük kétszeresére (kb. 25 perc lesz).
Ha megkelt a kovász, adjuk hozzá a maradék tejet és cukrot, a tojássárgákat és a sót, dolgozzuk jól össze, majd dagasszuk bele az olvasztott - de nem meleg - vajat, addig gyúrjuk, amíg szép hólyagos nem lesz. Tetejét szórjuk be liszttel, és letakarva langyos helyen kelesszük kétszeresére. Ha megkelt, lisztezett deszkán gyúrjuk át és osszuk három részre, sodorjunk belőle hengereket, és fonjuk meg. Egy tortaformát vajazzunk ki, tegyük bele a tésztát, takarjuk le és kelesszük addig, amíg a tészta el nem éri a forma peremét. A keskenyebbik végén szúrjuk ki a keménytojásokat, olajozzuk be, és laposabb végükkel lefelé nyomkodjuk bele a tésztába. A tésztát - és csak a tésztát - kenjük meg tojássárgával, és előmelegített sütőben erős tűzön (200°C) süssük 40-45 percig. Ha a teteje nagyon pirosodik, takarjuk le fóliával, akkor van kész, ha a beleszúrt tűre nem ragad ragacsos massza. A kalácsot hagyjuk a formában langyosra hűlni, majd tegyük rácsra, és takarjuk le ruhával. Szeleteljük úgy, hogy tojás is jusson mindenkinek.

Grízes ropogós

Hozzávalók: 500 ml tej 200 gr gríz, 50 gr Koronás porcukor, 50 gr mazsola, 50 gr dió, csipet só, a panírozáshoz, 2 db tojás, 100 gr liszt, 100 gr zsemlemorzsa, olaj a sütéshez, 200 gr Koronás befőző cukorral készített sárgabarack lekvár
Először készítsen nagyon sűrű tejbegrízt. A forrásban lévő tejhez vékony sugárban, állandó gyors keverés mellett szórja hozzá a búzadarát. Ha gyöngyözve forr a tejbegríz és a búzadara is eléggé megduzzadt, vegye le a tűzről, majd keverje el benne a sót és a Koronás porcukrot is. Hagyja teljesen kihűlni. Közben langyos tejbe áztassa be a mazsolát. A hideg tejbegrízbe keverje bele a vágott diót és a beáztatott mazsolát. A masszából készítsen ujjnyi vastag, 10-12 cm hosszú hengereket. Forgassa bele lisztbe, felvert egész tojásba és zsemlemorzsába. Forró olajban süsse aranysárgára. Szedje papírszalvétára, hogy az olajat leitassa róla. Szórja meg vaníliás cukorral, sárgabarack lekvárral tálalja.

Gyümölcsös mozaik
Hozzávalók: 3 nagy egész tojás, fél dl tej, 5 evőkanál porcukor, 8 dkg vaj vagy margarin, 5 evőkanál finomliszt, 1/2 zacskó sütőpor, 40 dkg vegyes idénygyümölcs (amely lehet befőtt is), 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 mokkáskanál só, a tepsihez margarin és zsemlemorzsa.
Egy hosszúkás, szögletes formát kikenünk, zsemlemorzsával beszórjuk és félretesszük. Az összes gyümölcsöt megtisztítjuk, vagy leszűrjük és kis darabokra vágva, kevés lisztben megforgatjuk. A tojások sárgáit habosra keverjük a cukorral és a fűszerekkel, majd a tejjel felváltva adjuk hozzá a lisztet (sütőport elkeverni benne). A sűrű, sima masszába keverjük végül az olvasztott, de már hideg vajat, ezután beleforgatjuk a lisztbe mártott gyümölcsöket is. (Tetszés szerint bármilyen, nem nagyon puha gyümölcs is számításba jöhet.) Az előkészített tepsibe simítjuk a masszát, majd a tetejét egyenletesen eligazítva, ráborítunk egy alufólia lapot, úgy tesszük be az előmelegített forró sütőbe. Közepes lángon kb. 10 percig, ezután kisebb lángon addig sütjük, amíg az illatát érezni kezdjük. Ekkor levesszük a tetején lévő lapot, és tűpróbáig folytatjuk tovább a sütést. Forrón deszkára borítjuk, és kihűtjük. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Nagyon kiadós, jóízű sütemény, és ami fontos, hogy olcsó is.

Húsvéti briós
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 5 gramm só, 2 tojássárgája, 2,5 dkg élesztő, 2 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja. (Ez a tészta egyébként a munka megkönnyítése érdekében készülhet készen kapható tésztaporból is.)
A húsvéti briós tulajdonképpen nagyon régi, hagyományos élesztős tészta, amelyhez az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, majd a finom húsvéti kalács valamennyi, a fentiekben felsorolt alkotóelemét hozzáadva jól összegyúrjuk. Ezután a tésztát fél óráig olyan helyen pihentetjük, ahol a hőmérséklet nagyjából 25 Celsius-fokos. A szépen megkelt tésztát 10 dekás darabokra osztjuk, egyenként rúd alak*ra kisodorjuk, majd a két végét megfogva, egy laza, lengető mozdulattal összesodorjuk, és ügyességünktől függően úgy bújtatjuk át a végeket egymáson, hogy amikor kisült, minden briós közepén egy hímes tojás elhelyezésére elegendő hely maradjon. Nagyon mutatós, gusztusos locsolóajándék.

Húsvéti csokoládétorta (Bajram Pasta)

Hozzávalók: 6 dkg étcsokoládé, 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg átszitált liszt, 1 kávéskanál sütőpor, egy csipetnyi só, 5 cl konyak, egy kevés forró víz, a krémtöltelékhez 6 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 6 dkg étcsokoládé, és egy kevés konyak.
Elkészítés: Gőzfürdőben megolvasszuk a csokoládét, és néhány evőkanálnyi forró vízzel, krém sűrűségűvé keverjük. Ugyanezen a gőzfürdőn felolvasszuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliáscukrot, majd habosra keverjük. Beleadjuk a tojás sárgákat, a sót, és kb. 10 percen átkevergetjük. Ha a massza már sima, lassan állandó keverés mellett, hozzáadagoljuk a csokoládét. Hozzáadjuk a sütőport, a lisztet, a konyakot, és az előzőleg keményre felvert tojásfehérjét. Vajjal kikent tortaformába öntjük, és közepesen meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, a tortát két lappá vágjuk, megtöltjük, és kívül is bevonjuk a csokoládé krémmel. Csokoládékrém készítése: a vajat gőzfürdőn felolvasztjuk, belekeverjük a porcukrot, és azzal együtt habosra keverjük ki. Hozzáadjuk az ugyancsak gőzfürdőben meglágyított étcsokoládét, és simára keverjük. A még meleg töltelékhez állandó keverés közben apránként annyi konyakot adagolunk, hogy az kihűlés után, krém sűrűségű legyen.

Húsvéti finom briós
Hozzávalók: 45 deka liszt, 1 csomag Dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve. 8 deka vaj, 6 deka cukor 1/2 citrom reszelt héja, 3/10 liter tej 6 tojássárga, 5 deka liszt, a későbbi hozzákeveréshez, 10 deka mazsola; mandula és kristálycukor a meghintéséhez.
Készítése: A vajat a cukorral és tojássárgával habosra keverjük, azután felváltva a sütőporral kevert lisztet és a tejet adjuk hozzá. Most deszkára borítjuk és beledolgozzuk az 5 deka lisztet és a mazsolát. Briósokat fonunk belőle, megkenjük tojássárgával, megszórjuk a cukros mandulával és középerős tűznél megsütjük.

Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 dkg Beghin-Say porcukor, 8 dkg vaj, 2 tojás, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, reszelt citromhéj, cukrozott narancshéjdarabok, vagdalt dió, mogyoró, mandula, mazsola, fahéj.
Az élesztőt kevés langyos tejben megfuttatjuk, a Beghin-Say porcukrot egy tojással, langyos tejjel, az olvasztott vajjal és egy csipet sóval összekeverjük, s az egészet a liszttel közepes keménységű tésztává gyúrjuk, s tálba téve kelesztjük. Akkor kelt meg, amikor a térfogata kétszeresre nőtt. Ez után szellőztetjük a tésztát oly módon, hogy a gyúródeszkán kézzel szétnyomkodjuk, s közben belenyomkodjuk a cukrozott narancshéjat, mazsolát, diót, mogyorót, reszelt citromhéjat, újra átgyúrjuk, majd tovább kelesztjük. Amikor megkelt, négy egyenlő darabra vágjuk, kisodorjuk és összefonjuk. A tetejét tojással bekenjük, még egy kis ideig kelesztjük, újra megkenjük tojással, és beszórjuk a vékonyra szeletelt mandulával. 180-200 fokos sütőben kezdjük sütni, de amikor a kalács elérte a végleges magasságot: a sütőt 160 fokra állítjuk, s cukrásznyelven szólva, így húzatjuk ki a tésztát, és szép pirosra sütjük.

Húsvéti kalács 1.
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 tojás, 7 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 evőkanál tejföl, só, 2 evőkanál porcukor, 11 dkg vaj. Egy kg langyos lisztben elvegyítünk 1 tojássárgát, 1 kávéskanál szitált sót, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, egy evőkanál porcukrot, egy evőkanál tejfölt, 5 dkg vajat és a maradék langyos tejet. Jól összegyúrjuk, s ha szépen elválik a kéztől, három részletben, három evőkanál langyos vajat gyúrunk bele. Ha ezzel is jól kidolgoztuk, egy kissé belisztezzük, és letakarva, meleg helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és három vagy öt cipóra osztjuk el. Ezekből egyforma rudakat sodrunk, és kicsit meghúzogatva három vagy öt ágból fonjuk meg a kalácsot. Jól kizsírozott tepsibe kelni tesszük, s ha duplájára nőtt, felvert tojással kenjük meg, és lassú tűznél jól átsütjük. Amíg ki nem hűlt, ne vágjuk fel.

Húsvéti kalács 2.
1 kg lisztbe keverve 1 tojássárgáját, 1 kk. sót, 1 ek. porcukorral ízesített 2 dl langyos tejben futtatott 3 dkg élesztőt, 1 ek. tejfölt, 1 ek. porcukrot, 5 dkg vajat, 6 dl langyos tejet, addig gyúrjuk, míg el nem válik a táltól, majd apránként 3 ek. langyos vajjal jól eldolgozzuk. Kissé lisztezve lefedjük, meleg helyen megkelesztjük. Lisztezett deszkán 5 egyforma cipóra osztva azonos méretű rudakká sodorjuk. Belőlük fonjuk a kalácsot. Jól zsírozott tepsiben még kelesztjük, majd felvert tojással kenve sütőbe rakjuk. Lassú tűzön átsütjük.

Húsvéti nyuszi briós
Hozzávalók: Briós tészta: 50 dkg liszt, 5 dkg Koronás Finom Kristálycukor, 6 dkg Ráma margarin, 1 db tojássárgája, 2,5-3 d1 tej, 2 dkg élesztő, só, 1 db tojás a sütemény lekenéséhez
A lisztet és tejet fellangyosítjuk, hogy hamarabb megkeljen a tészta. Az élesztőt a cukor felével elkeverjük, mikor elfolyósodik, kevés langyos tejjel és kis liszttel kovászt készítünk. Ha a kovász térfogata duplájára nő, hozzáadjuk a többi előmelegített liszthez, és a langyos tojásos tejjel tésztát gyúrunk. Dagasztás közben a felolvasztott margarint bedolgozzuk a tésztába. Mikor a tészta elválik az edény falától és sima hólyagos a felülete, lelisztezzük, majd konyharuhával letakarva kelesztjük. 20-25 perc érlelés után átgyúrjuk, majd ismét kelesztjük. Mikor megkelt, 4-5 dkg-os darabokat vágunk, kicipózzuk, kis zsemleformára gyúrjuk, pihentetjük. Miután sodorható ujjnyi vastagságúra nyújtottuk, a képen látható nyuszi alakra formázzuk. Lekenjük tojással, kelesztjük, 5 perc múlva ismét lekenjük és 200°C-on gőzmentes sütőben megsütjük.

Húsvéti omlós krémes
Krém: 1 tojás, 20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 evőkanál liszt, 4 dl tej.
Tészta: 25 dkg liszt, 5 dkg margarin, 4 dkg szalalkáli, 1 db tojás, 1-2 evőkanál tejföl, fél dl tej.
A felsorolt anyagokból tésztát gyúrunk, azt két részre osztjuk, és két lapot sütünk belőlük, ezeket töltjük majd a krémmel. Három tojás sárgáját simára keverjük, hozzáadunk 15 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 4 evőkanál lisztet és 4 dl tejet. Majd az egészet alaposan simára keverjük, sűrűre főzzük. A tojásfehérjéket habbá verjük, 8 dkg porcukrot keverünk hozzá, és azt a krémhez vegyítjük. Még melegen a két lap közé kenjük. Csak másnap szeleteljük.

Húsvéti piskótatorta 1.
Hozzávalók: 2 doboz babapiskóta (kb. 25 darab), kevés édes-rumos tej, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, három evőkanál kakaópor, három evőkanál tej, a tetejére citrommáz, tojáscukor.
A vajat a porcukorral, a kakaóporral és a tejjel kikeverjük. Egy tortaforma szélére körös-körül édes-rumos tejbe mártogatott fél babapiskótákat állítunk fel, és a tortaforma alját is megmártott babapiskótával béleljük ki. Erre az egész krémet rákenjük, és megáztatott babapiskótákkal befedjük. A felső sor babapiskótát a kezünkkel szép simára egyengetjük, és leöntjük citrommázzal. Tojáscukorral díszíthetjük. Egy napig hideg helyen állni hagyjuk. Tálaláskor a forma karikáját lehúzzuk róla, és a forma lapjával együtt csúsztatjuk a tálra.

Húsvéti piskótatorta 2.
15 dkg vajat, 15 dkg porcukrot, 3 ek. kakaóport, 3 ek. tejet kikeverünk. Egy tortaforma szélére körbe édes-rumos tejbe mártott fél babapiskótákat állítunk, a tortaforma alját mártogatott babapiskótával béleljük ki. Erre rákenjük az egész krémet, megáztatott babapiskótákkal befedjük. A felső sor babapiskótát kézzel simára egyengetjük, leöntjük citrommázzal. Tojáscukorral díszíthetjük. Egy napig hideg helyen állni hagyjuk. Tálaláskor a forma karikáját lehúzva, a forma lapjával együtt csúsztatjuk a tálra.

Húsvéti tapsifüles
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg Koronás minőségi kristálycukor, 6 dkg Rama margarin, 1 tojássárgája, 2,5 dl tej, 2 dkg élesztő só,1 tojás
Az élesztőt keverje el a cukor felével, majd készítsen kovászt kevés tejjel és kis liszttel. Ha a kovász a duplájára nő, a többi hozzávalóval gyúrjon tésztát. Olvassza fel a margarint, dagasztás közben fokozatosan dolgozza a tésztába. Letakarva 20-25 percig kelessze. Ismét gyúrja át, majd vágja 4-5 dkg-os darabokra. Formázzon belőle kis zsemléket, és pihentesse tovább. 10-15 perc elteltével nyújtsa ujjnyi vastagságúra, vágja csíkokra, készítsen belőlük briósformát, továbbá készítse el a nyuszik fejét a fülekkel. Kevés tojással ragassza össze a "testrészeket", kenje meg tojással. 5 percig kelessze, majd ismét kenje meg. 200°C-ra melegített (gőzmentes) sütőben szép aranysárgára süsse meg.

Mazsola szem: Nincsen nyuszi szem nélkül - még sült sem. A remekbe szabott sütemény nagyságától függően egy-egy szem mazsolával vagy szegfűszeggel adhat életet a finomságnak.

Húsvéti tojás kekszből
Dolgozzunk össze 50 dkg darált háztartási kekszet 1 ek. kakaóporral, 2 ek. rummal, 20 dkg porcukorral és baracklekvárral. A lekvárt csak apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza. Formáljunk belőle 20 tojást, mindegyikbe tegyünk 1 kimagozott meggybefőttet. A tojásokat forgassuk meg porcukorral elkevert kókuszreszelékben vagy tortadarában. Ha megszikkadtak a tojások, bevonhatók különböző színű cukor- vagy csokoládémázzal.

Húsvéti torta 1.

Hozzávalók: 14 deka vaj, 10 deka cukor, 1 csomag Dr. Oetker-féle vanillincukor, 3 tojássárga, 3 szelet puhított csokoládé, 5 deka liszt, 5 deka Dr. Oetker-féle Gustin, 1/2 csomag De. Oetker-féle "Backin" sütőpor, 10 deka mandula, 1/4 kg füge, 3 evőkanál tej, 3 tojásfehérjének habja; gyümölcsíz, húsvéti cukortojások.
A mázhoz: 3 szelet puhított csokoládé, 2 deka vaj, 15 deka cukor, 1/8 liter víz.
Készítése: A vajat, cukrot, vanillincukrot és tojássárgát habosra elkeverjük, hozzáadjuk a puhított csokoládét, azután a lisztet, Gustint, a sütőporral, majd a tejet, tojáshabot, legvégül a finomra vágott fügét és mandulát. Zsírozott, lisztezett formában 1 óráig középerős tűznél sütjük. A sütő ajtaját, csak 35 perc elteltével nyissuk ki először. Ha kihűlt, valami pikáns gyümölcsízzel töltjük és csokoládémázzal bevonjuk majd cukorkatojással díszítjük.
Máz: A puhított csokoládét a vajjal tálba tesszük. A cukrot a vízzel sziruppá főzzük és folytonos keverés mellett, a csokoládéhoz öntjük és addig keverjük az egészet, míg a kellő sűrűséget elérte.

Húsvéti torta 2.

Ennél az ünnepi tortánál tulajdonképpen nem lehet sem a hozzávalókat, sem azok mennyiségét pontosan megadni, mert nem egy bizonyos fajta tortáról van szó, hanem a torta külső képéről, díszítéséről. A belső rész lehet piskótalapok közé tett bármilyen töltelék, amit a család, vagy az, akinek kedveskedni akarunk vele, a legjobban szeret. A képen látható torta külső, dekoratív máza éppen dobostortát rejt, amelyet a cukrászmester húsvéti tojás alak*ra formált. A lényeg a külső, a díszítés, amelyhez készen kapható fehér vagy színes marcipánt használhatunk. A marcipánt a gyúródeszkán 3 mm vékonyra kinyújtjuk, s a tortára ráborítva kézzel formázzuk. A további díszítések rajta az oldalán szintén marcipánból készültek, a tetején lévő virág azonban cukormáz-kompozíció, amelyhez egy tojásfehérje, 10-14 dkg cukorliszt és 2-3 csepp citromsav vagy ugyanennyi 20 százalékos ecet kell. A tojásfehérjét a cukorliszttel felverjük, hozzácsepegtetjük a citromsavat vagy ecetet, ételfestékkel színezzük, majd olyan alkalmas papírzacskóba töltjük, amelynek az egyik sarkába kicsi lyukat vágunk. Ezen át, finoman kinyomva, rajzolhatjuk a díszítéseket.

Húsvéti túrótorta
Hozzávalók: 1 cm vastag szögletes piskóta, 2 doboz körszeletes ananászbefőtt, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 10 dkg margarin, 3 zacskó habfixáló, 1 csésze kimagozott meggybefőtt, 2 zacskó vaníliás cukor, csipet só.
Mindkét doboz ananászbefőttet leszűröm. (Levéből citromlével, szódavízzel és jégkockákkal üdítőital készíthető a locsoló gyerekek számára.) Az egyik doboz gyümölcsöt turmixgépben összetöröm, a másik doboz lecsöpögtetett ananászkarikát, papírral leszárítom. A tejszínt kemény habbá verem. A túrót simára töröm, összekeverem a vaníliás cukorral, a sóval és a turmixolt ananásszal, végül hozzáadom az olvasztott, de már nem forró margarint. Ezután hozzákeverem a habfixet, és beleforgatom a kemény tejszínhabot. A krémet rákenem a piskótalapra, és a tetejét kirakom a félretett ananászkarikákkal. A meggyszemeket belenyomkodom, és a süteményt a hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm. Kockákra vágva kínálom. Tálaláskor habszifonból nyomok rá tejszínhabot.
dumalady dumalady
Címkék: finomra vágott, apró kockára, meghámozott paradicsomot, megmosott paprikát, megtisztított zöldbabot, leveszöldséget megtisztítjuk,

Arab etelek
főzzük 10 percig. Keverjük össze a pudingport 3 ek. vízzel. Öntsük a fügéhez, kevergetve forraljuk fel. Hagyjuk kihűlni, keverjük össze a tejszínhabbal. Tegyük poharakba, díszítsük dióval. Húsvéti csokoládétorta (Bajram Pasta) Hozzávalók: 6 dkg étcsokoládé, 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg átszitált liszt, 1 kávéskanál sütőpor, egy csipetnyi só, 5 cl konyak, egy kevés forró víz, a krémtöltelékhez 6 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 6 dkg ...
margareta51 margareta51
Húsvéti csokoládétorta
(Bajram Pasta) Hozzávalók: 6 dkg étcsokoládé, 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg átszitált liszt, 1 kávéskanál sütőpor, egy csipetnyi só, 5 cl konyak, egy kevés forró víz, a krémtöltelékhez 6 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 6 dkg étcsokoládé, és egy kevés konyak. Elkészítés: Gőzfürdőben megolvasszuk a csokoládét, és néhány evőkanálnyi forró vizel, krémsűrűségűvé keverjük. Ugyanezen a gőzfürdőn felolvasszuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliáscukrot, majd habosra ...
bubszi bubszi
Húsvéti recept gyűjtemény
összesodorjuk, és ügyességünktől függően úgy bújtatjuk át a végeket egymáson, hogy amikor kisült, minden briós közepén egy hímes tojás elhelyezésére elegendő hely maradjon. Nagyon mutatós, gusztusos locsolóajándék. Húsvéti csokoládétorta (Bajram Pasta) Hozzávalók: 6 dkg étcsokoládé, 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg átszitált liszt, 1 kávéskanál sütőpor, egy csipetnyi só, 5 cl konyak, egy kevés forró víz, a krémtöltelékhez 6 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 6 dkg ...
bkisseva bkisseva
Süti ajánló
Fekete-erdő tortácska bodaaniko
oroszkrémtorta vargaannamari
Szílvás pite! eva0817
Zserbószelet veronika74
Krémes idgie1975
Bájos Angelika szelet aranyoslila
marcipános mákos kalács faciendum
Túrótorta 2. bubszi
Papagáj szelet gereica
Flódnitorta Curice módra bubszi
Szárnyas receptek
Bosnyák csirke horvathnemagdi
Rántott csirkecomb recept boszorlany
x nagyuska
pulykaMÁJ HAGYMÁS BUNDÁBAN bubszi
Kipróbálom, hátha.... migova
Csirkés rizottó parmezánnal bordat
Békefi Rita Eredeti recept. horvathnemagdi
Zöldborsós csirke veronika74
Budapest máj-Recept Katikától gabfe
A jó emésztésért...... szisszy83
Marhából készült ételek
Marhahúsleves............. ...... mailona
Egzotikus pulykarolad margareta51
Empanadas bubszi
B betűs receptek horvathnemagdi
Barátfülés húsleves ujjozsef
Cseh marharagu bulac57
Marhapörkölt burgonyagombóccal lilikonyhaja
Fűszerek királya : feketebors pacsakute
B receptek horvathnemagdi
Erőleves cérnametélttel recept gonda_katalin
Sertésből készült ételek
Fasírt tejszínes gombával bulac57
Karácsonyi töltött pulyka 3. bubszi
Chillis bab, nem csípősen recept gonda_katalin
Sárgaborsó leves horvathnemagdi
Kanászleves horvathnemagdi
Őszi receptek bulac57
Vörösboros szűzpecsenye suzymama
Zöldbabot (v)egyenek! fonetika
Túrópástétom bubszi
Töltött burgonya májjal ujjozsef
Halból készült ételek
Majonézes ribiszkesaláta bubszi
Fokhagymás ponty bubszi
Tonhal variációk bubszi
A Karalábé ! kati53
Rántott és Orly ponty jaksika
Harcsa rizzsel recept gonda_katalin
Molnárponty farfallével bulac57
Olajbogyó - együnk jót és jó horvathnemagdi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Vad ételek
Receptek horvathnemagdi
Fácánsült lilikonyhaja
Recept jjanosne
Vacsoracsata-Pulai-Előétel veronika74
Fácánleves berántva II. bubszi
Aranysárga húsleves recept gonda_katalin
Párolt fürj zöld körettel bubszi
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Szalonnás pulykaragu recept toth_beata
Mai menű horvathnemagdi
Vörösboros spagetti bubszi
Csirkehúsos spagetti zöld márt kincsesszigeten
Ananászos-kukoricás csirke recept kovacs_zsoka
Olivás, baconös spagetti recept baggesz20
Macedón főzelék rochlitzne
Telyszines csirke! kovacsborbala
Kapros thai tészta recept jamborlulu
Elsősegély a kamrából: a tészta horvathnemagdi
Pizza receptek
Töki pompos relisisi
Pizzás csiga yaskane
Farsangi gyerekzsúr veronika74
Pizza recept margareta51
Pizzatészta (alaprecept) 1. mailona
Tuti sajtos rúd – fél óra alatt bkisseva
Ezt a sajtos rúd fél óra alatt elkészül! tinka1951
Egyszerű pizza házilag margoka59
Bolognais pizza recept toth_beata
Barbecue szószos pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
x nagyuska
Hawaii burger veronika74
Kevés munkával horvathnemagdi
Hamburger zsemle vagikriszti
Virslis kifli veronika74
Ma itt jártam: sarkadykati
Csirke hamburger banb
Házi hamburger grimilda
Aztán mégis. horvathnemagdi
Szezámmag fejesnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU