|
A szója említése sokaknak fintort, vagy inkább mosolyt csal az arcára. Noha igazán sokoldalú eledel, mégis az első néhány kísérlet után leteszünk róla, hogy rendszeresen használjuk a főzéshez. Vajon miért? Hisz rendkívül sok előnyös tulajdonsággal bír, elkészítési módjainak száma pedig csaknem végtelen. Megjelenési formái is igen változatosak. Jól felszerelt szupermarketekben járva találkozhatunk szójababbal, szójacsírával, szójatejjel, sőt szójaliszttel, misóval, szójatésztával, szójaolajjal, szójaporral és szójagranulátummal is. Miért sétálunk mégis tovább a polcok között?
A szója nem véletlenül szerves része ősidők óta a kínai konyhának: sokoldalúsága mellett tartalmaz vasat, cinket, kalciumot és B-vitamint. Fehérjetartalma a húséval és a tojáséval vetekszik, ugyanakkor zsírszegény étel. A legújabb kutatások szerint segíthet megelőzni a szívbetegségeket, a rákot, csontritkulást, és a menopauza kellemetlen tüneteit.
És mit tegyünk a szójával, ha már megvettük? A variációk száma szinte végtelelen: szeletelhetjük vagy darabolhatjuk, párolhatjuk vagy pácolhatjuk, piríthatjuk, süthetjük, grillezhetjük, kiránthatjuk, sőt, használhatjuk zsiradékként is. Még egy előnyös tulajdonság, amelyben a szója verhetetlen, az eltarthatóság. A legtöbb szójatermék, akár friss, akár fagyasztott, a mélyhűtőben hónapokig eláll. A hűtőszekrényben pedig egy-két hétig tárolhatjuk a szójaételt. Akármelyik elkészítési módot is választja, egy biztos: a szójával olcsó, de tartalmas proteinforráshoz jut a szervezet.
Az ezerarcú szója - a szójakészítmények:
1. szójabab - A szójababot (színe frissen zöld, szárítva pedig sárgásbarna) felhasználhatjuk serpenyőben készült ételekben, pörkölve pedig snakként fogyaszthatjuk.
2. szójatej - A szójababból és vízből készített krémes szójatej kapható normál és alacsony zsírtartalmú változatban, natúr, vanília, csokoládé ízesítésben. Kalciumban rendkívül gazdag.
3. szójaliszt - Finomra őrölt, pörkölt szójababból készült. Kapható alacsony zsírtartalmú változatban is. Mivel glutént nem tartalmaz, sütéskor csak részben (általában 15-25 %-ban) helyettesíthető vele a búzaliszt.
4. tofu - Főtt, sajtolt szójabab, amely kemény, puha és krémes változatban létezik. A tofu magába szívja a szószok és fűszernövények ízét.
5. tempeh - Szójababból és rizsből erjesztéssel készült puha, enyhén füstölt ízű keverék.
6. miso - Lágy, sós és pikáns ízű pép. Salátaöntetek, levesek és szószok készítéséhez használjuk.
7. húshelyettesítők - A szójalisztből dehidratációval nyert szójafehérje megfelelő ízesítéssel tökéletesen tudja utánozni a hús ízét hamburgerben, hot-dogban, darált hússal készült ételekben, sőt létezik szójakolbász, szójaszalonna is! Mivel sűrítményről van szó, még a szójatejnél is magasabb a növényiösztrogén-tartalma. Ugyanakkor zsírban általában szegényebbek, mint az általuk imitált hús.
Szója és tudomány
Kutatások alátámasztották, hogy nemcsak magas fejérjetartalma maitt érdemes szóját fogyasztanunk:
- Szívbetegségek: csökkentheti a telítetlen zsírsavak mennyiségét, ezáltal pedig a szívbetegségek veszélyét, ha bizonyos ételekben a húst szójával helyettesíti.
- Rák: A szója segít egyensúlyban tartani a hormonokat, különösen az ösztrogénszintet - ezzel pedig megelőzi a hormonális okokra is visszavezethető mellrákot és más rákfajtákat. Nagy valószínűséggel a tumorok kialakulásának kockázatát is csökkenti.
- Csontok: Sosem késő a csontok erősítését elkezdeni! Naponta egy pohár kalciumban gazdag szójatejjel megelőzheti a csontritkulás kialakulását.
- Menopauza: A kutatások szerint kevesebb hőhullám jelentkezik a szóját fogyasztó nők esetében. Minél hamarabb szokjon hozzá a szójához, így sok problémának elejét veszi.
TOPTIPP
Íme 15 tipp, hogyan válhat a szója a mindennapi étkezés részévé:
1. Puding vagy süteménytöltelék készítésekor helyettesítse a tejet vanília vagy csokoládé ízű szójatejjel.
2. Reggelire igyon ízletes, magas fehérjetartalmú shaket, amelyet pl. egy banán, fél csésze mirelit eper, 1 csésze vanília ízű szójatej és 1 csésze jég összeturmixolásával készíthet el.
3. A müzlire, cornflakesre vagy kávéba öntsön szójatejet.
4. Készítsen fehérjedús krumplipürét: minden 4 szem krumplihoz adjon fél csésze krémtofut.
5. Bolondítsa meg a süteményeket: fél csésze sima lisztet helyettesítsen szójaliszttel. (A szójaliszt gyorsabban barnul. Csökkentse kissé a sütő hőfokát!)
6. A tojásrántottát gazdagítsa tofuval.
7. Tízóraira fogyasszon szójaliszttel készült palacsintát vagy gofrit.
8. A serpenyőben készült ételekben helyettesítse a csirkét tofuval.
9. Ha dúsabb és fehérjében gazdagabb spagettiszószt, levest, pörköltet vagy mártást kíván készíteni, adjon az ételhez kemény tofudarabkákat.
10. Tápláló és ízletes barbecue-t készíthet tofukockákból. Pácolja őket barbecue szószban, majd süsse aranybarnára mindkét oldalukat grillen (kb. 5-5 percig)
11. Sajtrántottába, mártásokba és salátaöntetbe tejszín, krémsajt, illetve rikotta helyett tegyen krémtofut.
12. Várja vendégeit töltött kosárkával! A rikotta és mozzarella helyett hasznájon puha tofut. Adjon hozzá apróra vágott spenótot. Parmezánsajttal és olaszos fűszerekkel ízesítse.
13. Ha serpenyőben süti, használjon szójaolajat.
14. Ha különleges salátaöntetre vágyik, keverjen össze 2 evőkanál sárga misót, 2/3 csésze frissen préselt sárgarépalevet és 1 evőkanál szójaolajat, friss gyömbérreszeléket, rizsecetet és mézet.
15. Próbálja ki a misotésztalevest: serpenyőben olvasszon fel 2 evőkanál sárga misót 3 csésze meleg vízzel elkeverve. Lassú tűzön főzze 10 percig. Adjon hozzá 1 csésze főtt tésztát, fél csésze brokkolit, sárgarépát, mogyoróhagymát. Főzze tovább 2 percig.
Két recept szójával
Szójaleves
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg szója, 10 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller), 2 dkg vöröshagyma, 1 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 dl tejföl (12 %-os), 20 ml étolaj, 1 g szójafűszer, 1 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, kevés ecet, kevés zellerzöldje, kevés fűszerpaprika
Elkészítés:
A szóját előzőleg beáztatjuk. Feltesszük főni, megsózzuk, és beletesszük a babérleveleket. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a már megtisztított, apró kockákra vágott vegyes zöldséget, liszttel megszórjuk, beletesszük az átpaszírozott fokhagymát, és a tűzről levéve fűszerpaprikát, szójafűszert teszünk hozzá. Vízzel felengedjük, és mindezt a megpuhult szójához öntjük. Jól elkeverjük, ízesítjük ecettel, majd dúsítjuk tejföllel. Tálaláskor megszórjuk friss zellerzöldjével.
1 adag tápanyagtartalma:
Energiatartalom: 270 kcal, Fehérje: 18 g, Zsír¨16 g, Szénhidrát: 12 g, Rost: 3 g
Szójás töltött tök
Hozzávalók 10 személyre:
2 kg spárgatök, 1 kg szójagranulátum, 5 dkg szójapehely, 1 dl étolaj, 4 dl tejföl, 0,5 dl ecet, 15 dkg liszt, 10 dkg cukor, 30 dkg rizs, 10 dkg vöröshagyma, 3 tojás, 1 csomó kapor, kevés őrölt bors, kevés őrölt paprika
Elkészítés:
A tököt megmossuk, és külső héját lehámozzuk. Öt centiméteres karikákra felvágjuk, kimagozzuk. A leforrázott karikákat jól kiolajozott tepsibe rakjuk, és a szójás töltelékkel egyenlegesen megtöltjük. A tölteléket úgy készítjük el, hogy a rizst, amit előzőleg már kiválogattunk és megmostunk, a finomra vágott hagymával kevés olajon átfuttatunk, vízzel felöntve fedő alatt megpároltunk, a leforrázott granulátummal, a fűszerekkel, a tojással és szójapehellyel összegyúrjuk. Miután megtöltöttük a tököket, kevés vizet melléöntve sütőben, fóliával letakarva pároljuk. Olajból, lisztből rántást készítünk, ízesítjük kaporral, cukorral és ecettel. Forró vízzel felengedjük, és tejföllel dúsítjuk. A meleg töltött karikákat hideg tejfölös mártással tálaljuk.
1 adag tápanyagtartalma:
Energiatartalom: 909 kcal, fehérje: 55 g, zsír: 39 g, szénhidrát: 77 g, rost: 7 g |
margoka59  |
Címkék: legújabb kutatások, menopauza kellemetlen, variációk száma, előnyös tulajdonság, szója verhetetlen, legtöbb szójatermék, |
|
|
|
|