Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Karácsonyi fogások
Karácsonyi fogások

Sok háziasszonynak van kész menüsora az ünnepekre, de szép számmal akadnak olyanok is, akik ilyenkor még a receptajánlatokat bújják néhány klasszikus vagy éppen különleges receptre vadászva. Összeállításunkban nekik segítünk, hétről-hétre jól kipróbált fogásokat közreadva.

Összeállításunk első részében klasszikusnak számító elő- és főételeket ajánlunk kezdő és haladó konyhatündéreknek.

Karácsonyi halkoktél

Hozzávalók:
10 dkg sárgarépa, 10 dkg burgonya, 10 dkg zeller, 5 dkg alma, 5 dkg narancs, 10 dkg tonhal (konzerv), 5 dkg garnélarák, 5 dkg lazac, 6 dkg cherry mártás, 15 dkg jégsaláta, citrom, petrezselyemzöld

Elkészítés:
A meghámozott narancsot, almát és főtt burgonyát kis kockára vágjuk, összekeverjük. Cherry mártást öntünk rá (tartár, ketchup, cherry likőr keveréke, hozzátesszük a tonhalkonzervet és összekeverjük.

A megtisztított sárgarépát és zellert zsülienre vágjuk. A zellert ecetes vízzel leforrázzuk (így nem fog megbarnulni).

A jégsalátát a tál aljára tépkedjük. Megszórjuk a sárgarépával és a zellerrel. Tehetünk rá ismét salátalevelet, zellert, sárgarépát. A salátaalapra kerül a tonhalas keverék. A megtisztított garnélarákkal és a lazacszeletekkel díszítjük. Petrezselyemzölddel, citrommal kínáljuk

Karácsonyi csirkemellpástétom aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók:
3 db filézett csirkemell, 20 dkg füstölt csemege szalonna, 2-3 db csiperkegomba, 1 fej közepes hagyma, 5 dkg vaj, 10 dkg natúr mogyoró, 1 dl konyak, 20-25 dkg aszalt gyümölcs (szilva, sárgabarack, alma, mazsola) vegyesen, 10-15 szelet vékony húsos bacon, 1 dl főzőtejszín, 1 tojás, olívaolaj a páchoz, só, őrölt vegyes bors, babérlevél, pástétom fűszerkeverék, 2-3 dl száraz rozé bor

Elkészítés:
A csirkemellfiléket felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, egy jénai tálba helyezzük őket, teszünk a szeletek közé néhány babérlevelet. Ráöntjük a konyakot és annyi olívaolajat, hogy ellepje, 1-2 napig a hűtőben hagyjuk pihenni.

Kivesszük a húst a hűtőből, lecsepegtetjük. A harmadát felcsíkozzuk, félretesszük. Elővesszük aprítógépet (lehet húsdaráló is), pépesítjük benne a többi mellfilét, a csemege szalonnával és a gombával együtt. Az aszalt gyümölcsöket be áztatjuk a borba.

Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, megfuttatjuk rajta a nagyon apróra vágott hagymát, ízlés szerint fűszerezzük, belekeverjük a tojást és a tejszínt és egy keverőtálba öntve hagyjuk lehűlni.

Amíg hűl, a mogyorót apróra vágjuk, az aszalt gyümölcsöket leszűrjük.

Egy őzgerincformát kikenünk a pácolós olajjal, belefektetjük a húsos baconszeleteket, mehet bele a gombás, szalonnás húspástétom negyede, rátesszük az aszalt gyümölcsök és az aprított mogyoró felét, majd a húspástétom következő negyede következik. Középső rétegként a felcsíkozott mellehúsa jön, majd ismét a húspástétom negyede, az aszalt gyümölcsök, mogyoró következik, legvégül pedig a maradék pástétom, amire ráhajtjuk a baconszeleteket.

Az egészet lezárjuk alufóliával, az őzgerincformát beletesszük egy vízzel félig telt tepsibe, betoljuk a 160 fokra előmelegített sütőbe, hőlégkeveréssel 50-60 percig sütjük.

Kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakát a hűtőben tartjuk. Másnap az alufóliát levesszük róla, tálra borítjuk, centis szeletekre vágjuk, salátafélékkel tálaljuk, áfonyalekvárral vagy Cumberland mártással dobjuk fel.

Bajai halászlé

Hozzávalók:
10 személyre: 5 kg hal, (3,5 kg ponty, 1,5 kg vegyes hal - márna, kárász, törpeharcsa), 1 kg vöröshagyma, 10 dkg pirospaprika, 10 dkg vegyes cseresznyepaprika egészben, só, 5-6 l víz, 50-70 dkg házi gyufatészta

Elkészítés:
A dunai halakat gondosan megtisztítjuk. A vegyes halat sűrűn beirdaljuk. A pontyot irdalás után kétujjnyi vastag darabokra, a fejet pedig félbe vágjuk. Ezután lesózzuk, fűszerpaprikával meghintjük. Két órát hűtőben letakarva tároljuk.

A vöröshagymát apróra daraboljuk, a bogrács (vagy nagy fazék) aljára tesszük, rákerül a befűszerezett hal. Vízzel felöntjük, és intenzíven forraljuk. 10 perc után rátesszük a fűszerpaprikát, a csöves paprikát, és így még 30 percig forraljuk.

Közben a frissen gyúrt gyufa tésztát kifőzzük. A kifőtt tésztát a hallével tálaljuk, míg a halat esztétikusan felrakva, külön tálon kínáljuk.

Karácsonyi pulykasült

Hozzávalók:
egy fiatal pulyka, só, csipetnyi majoránna, 8 dkg vaj, víz; a töltelékhez: 10 dkg szalonna, 1 hagyma, 2 dkg vaj, 5 száraz szemle, só, bors, kakukkfű, majoránna, 2 tojás, 1,5 dl tej, 40 dkg gesztenye, 40 dkg sovány darált marhahús

Elkészítés:
Az apróra vágott szalonnát a megtisztított, finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk-fűszerezzük, a tojásokkal elvegyített tejet ráöntjük, majd hozzáadjuk a megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst.

A jól megtisztított pulykát a nyakánál kezdve felvágjuk, kívül megsózzuk, belül sóval és majoránnával fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyílást bevarrjuk. Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal leöntjük, és vízzel locsolva középerős tűzön egy-két órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával tálaljuk.

Mindszenti töltött káposzta

Hozzávalók:
1 kg darált-hús, 2-3 csésze rizs, 1 közepes fej savanyú káposzta hasáb, 2 kg savanyú apró-káposzta, 2 kanál pirospaprika, 1 db tojás, só, bors, zsír, liszt

Elkészítés:
A darált húst összekeverjük a 2-3 bögre rizzsel. Sózzuk, hozzá adunk 1kanál pirospaprikát és ízlés szerint borsot. A végén egyenletesen elkeverünk benne 1 db egész tojást, amit előtte egyenletesre felvertünk.

A hasábról lefejtjük a levelet. Minden levél végéről levágjuk a levéltő vastag részét. A tölteléket kis adagokban a levelekbe töltjük. (Ügyelni kell arra, hogy főzés közben a rizs sokszorosára duzzad, így a leveleket lazára kell tölteni.) A savanyú apró-káposztát, ha nagyon savanyú, egy edényben tiszta vízzel átmossuk (akár két-háromszor is!).

Egy lábas aljába apró-káposztát terítünk, és ráhelyezzük egymás mellé vagy körívesen a töltött káposztákat. Ügyelni kell arra, hogy az edény oldalához ne érjenek hozzá mert főzés közben könnyen megéghet. Ha elhelyeztük a töltött káposztaleveleket, lefedjük a maradék apró-káposztával, és felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.

Közepes tűzön főzzük, és 40 perc elteltével az egyik fölső káposztát felnyitjuk, és megnézhetjük/megkóstoljuk, hogy megfőtt-e már. Ha igen, a zsírból, a lisztből, a pirospaprikából rántást készítünk rá. Még 5 percig főzzük, majd jó bőséges tejföllel tálaljuk.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: tonhalas keverék, megtisztított garnélarákkal, lazacszeletekkel díszítjük, csirkemellfiléket felszeleteljük, jénai tálba, szeletek közé,

Egy tepsi házi sütemény apró csodái
nagyszerű mindaz, ami vele együtt jár: a társaság, a csinos tálalás és annak hangulata, hogy mindig lehet időt szánni az elkészítésre, a falatozgatásra - kizárható mindaz a stressz, ami a hétköznapokat oly nagyon jellemzi. Mivel a karácsonyi sütési kampányban sikerült rendes készletekkel felszerelkeznem tartós alapanyagokból, sorra igyekszem olyasmiket tálalni, amelyekben sorra minden hasznosul, ugyanakkor rendre változatos és izgalmas újdonságok, vagy ismerős, de újrahangolt fogások ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Ha unjátok már
hozzá egy kevés balzsamecetet, egy narancs reszelt héját, és kifacsart levét, majd egy kicsit forraljuk egybe őket. amikor ez megvan, öntsük rá a bőrtelenített sonkánkra, úgy, hogy mindenhová jusson belőle. Szurkáljuk meg mindenütt szegfűszeggel a karácsonyi hangulat jegyében, majd 175 fokra előmelegített sütőbe dugjuk be, és süssük olyan 30-45 percig légkeveréssel. Miközben a sonka sül, elkészítjük a francia rakott burgonyát. Ehhez vékonyra felszeleteljük a krumplit, és egy kivajazott jénaiba ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Halas tippek
egy rész ecetet veszünk, középerős legyen. Felforraljuk, majd amikor kihűlt, a halakra öntjük úgy, hogy a halakat elfedje. Hideg helyen tartsuk, 3 hét múlva fogyasztható. Természetesen a hazai étkezési kultúránkban is hagyomány a karácsonyi halfogyasztás. Ez azonban nagymértékben az édesvízi, hazai halakra korlátozódik. A ponty- és a harcsahalászlé, a ropogósra sült rántott ponty, a roston sült süllő vagy fogas a tradicionális ételeink. Járva a különböző csarnokokat és főleg a nagy ...
kloppenburg kloppenburg
Karácsonyi kaják-:)
"pettyegtetve", melegen vagy jégbe hűtve kínáljuk. ________________________________________ Elkészítési idő: 15 perc. Egy adag: 483 kcal / 2019 kJ. Italajánlat: édes fehérbor (Tokaji hárslevelű '2000). Karácsonyi borkrémleves ________________________________________ Hozzávalók ________________________________________ 6 dl édes fehérbor 1 citrom 1 darabka fahéj 3-4 szegfűszeg 8 tojássárgája 15 dkg cukor 2 dl tejszín 8 dkg mazsola a ...
cipello cipello
Karácsonyi menü
Karácsonyi menü 2011. december 9. Mind-megette Sokfélék vagyunk, mindenki mást és mást szeret - és a karácsony is mindenkinek mást jelent. Címkék: karácsonyi menü, karácsonyi receptek, karácsonyi ételek, töltött pulyka, libamájpástétom, karácsonyi fatörzs, mákos guba Az biztos, hogy mindannyian ragaszkodunk gyerekkori emlékeinkhez, de ugyanakkor változunk is. És így karácsonyi szokásaink, ételeink is. A hagyományos karácsonyi menüsort - halászlé, töltött ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Karácsonyi reggeli a barátokkal
A hosszúra nyúlt baráti reggelikben mindig három olyan ünnepi fogást mutatunk, ami akár az angol királyi család asztalán is jól mutatna. hirdetés Főzzünk együtt gyermekeinkkel! Nagy fogások kicsiknek is! Sütőtökös-fetás frittata Hozzávalók 8-10 adaghoz:  25 dkg meghámozott, felkockázott sütőtök  20 dkg kemény fetasajt, felkockázva  8 egész ...
tinka1951 tinka1951
Süti ajánló
Túrós-habos süti könnyedén suzymama
Új süti őrület: az elronthatatlan cobbler horvathnemagdi
Rizses szelet nyta100
Cseresznyés torta tundihugi
RAFFAELLO Muffin bubszi
Lusta asszony pitéje klara50
Nagymama tortája rochlitzne
Lusta asszony rétese bubszi
Papagáj torta bubszi
Ananászos-barackos túrótorta ametiszt54
Szárnyas receptek
Pirított csirkemáj recept jamborlulu
mézes recept... blognagyi
Sült sajtos csirkemell klara50
Húsétel katica76
Bundázott csirkemell recept baggesz20
Édes-savanyú csirke I bubszi
Miért kell lencsét enni Újév napján? lovaszmarika
Kacsamájas bubszi
Lecsós csirkemell-egytál bubszi
KAPROS MÁJKRÉMMEL TÖLTÖTT tök bubszi
Marhából készült ételek
Főzőcskézzünk olcsón, gyorsan bulac57
Gombás húsgombóc bubszi
Lasagne faciendum
Göngyölt hús, túrós nokedlivel recept kovacs_zsoka
Moussaka horvathnemagdi
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Melegszendvicsek grimilda
szoljankaleves variációk ! ibolya58
Fasirtgolyók...... szisszy83
Provance-i hús bubszi
Sertésből készült ételek
Ananászos rántott szelet nnpapszi
Beköszöntött a tavasz horvathnemagdi
Kutas aprópecsenye nikitta
Sertésdagadó kapros káposztába bubszi
Gombás-paradicsomos sertésmáj lilagondolatok
Göngyölt, zsályás malacsült eva0817
Rakott zöldbab recept kannalidia
bakonyi vagdalthús ! ibolya58
Ízőrzők – Deszk – horvathnemagdi
Halból készült ételek
*UPDATE* Grillezett lazac 1vargaildyko
Aki törődik az egészségével eva0817
Receptek horvathnemagdi
Hidegben is kiegyensúlyozottan... haaapci
Francia halászlé bubszi
Kaviár nyurga ponty ikrájából bubszi
Zellerkrémleves lazacrózsákkal bulac57
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Révfalusi regős halászlé 2. bubszi
Pontypörkölt bubszi
Vad ételek
Fácán gesztenyés almával horvathnemagdi
Lapcsánka erdész módra bubszi
Hal a tortán jjanosne
Szarvas-bélszín borjúszűzzel t bubszi
Vacsoracsata-Szőke-Főétel veronika74
Dödölle rauchne02
Rapsic vadas macoka65
Baszk fácán veronika74
Fácán leves 6 személyre maroka
Vadkacsa forró gyümölccsel tundihugi
Spagetti ajánló
Hamis bolognai spagetti. bubszi
Grillezett gombák töltve recept jamborlulu
Bolognai szósz horvathnemagdi
Padlizsán sonkás-gombás raguva rochlitzne
Mai menű horvathnemagdi
Pörkölt tepsiben yaskane
Mustáros spagettikeverék bubszi
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Szegény ember spagettije bkisseva
Paella Costa Brava módra bubszi
Pizza receptek
Medvehagyma ! ibolya58
Gombás omlett pizzás muffinnal tundihugi
Sonkás, gombás, kukoricás pizza recept kovacs_zsoka
Pizzás csiga nanoka72
Krumplilepényes pizza bozsanyinemanyi
Legfinomabb sajtos rúd / pogácsa bkisseva
Pizzák kloppenburg
Napraforgó kalács maroka
Egészséges durumbúza inrid77
Hamburger receptek
Hawaii burger veronika74
Grillezett hamburgerpogácsa veronika74
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Hamburger buci recept boszorlany
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
A szója kloppenburg
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Kolbászos hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU