|
A medvehagyma a liliomfélék családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető, 25-30 cm magas, hófehér virágú, évelő növény. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú. Emberi fogyasztásra a zöld részek és a hagyma alkalmazható. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Egy-egy hagyma kertben történő elültetésével és a növény termesztésével változatosabbá tehetjük megszokott ételeink ízét, zamatát.
Ételváltozatok medvehagymalevélre
A medvehagyma levele felhasználható zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetű saláta, leves, főzelék, fasírt vagy más húsos ételek ízesítésére. Fogyasztható magában is vagy apróra vágva vajas kenyéren friss és szárított formában egyaránt. Május végén szezonja véget ér, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. A pestóhoz hasonló medvehagyma szósz kikeveréssel készül, összetevői 8-10 darab aprított medvehagyma levél, olívaolaj, kevés só és esetleg reszelt parmezán. Jól zárható üvegben, hűtőszekrényben ajánlott tárolni, az előállított szósz köretek kiváló kiegészítője.
A Nagy Bandó András által írt és szerkesztett Orfűi Medvehagyma Kincseskönyv a magyar gasztronómia nélkülözhetetlen kötete, a medvehagyma-kultúra megőrzője. Orfűn minden évben Medvehagyma Napot tartanak, a rendezvénysorozat keretein belül helyi medvehagymás ételkülönlegességek kerülnek az asztalra. Ezen ízcsodák egyike a medvehagyma méz, melyet a mecseki erdőkben a növény virágjáról gyűjtenek a méhész rovarai. A medvehagyma tea házilag is elkészíthető a friss vagy szárított levél leforrázásával, melyet étkezés előtt kell elfogyasztani étvágyjavítás céljából.
A medvehagymabor igazi specialitás. Otthon is előállítható, apróra vágott friss medvehagyma levélből másfél-két maroknyit fél liter száraz borba lehet tenni, ezt rövid ideig vízfürdőn melegíteni-forralni, majd ízesíteni mézzel vagy sziruppal. Zárt edényben állás után érdemes leszűrni, és sötét, hűvös helyen tartani. A medvehagyma boros kivonat keringésjavító hatása sokszorosa a fokhagymáénak, és nem kell aggódnunk a kellemetlen lehelet miatt sem.A természet gyógyító gerezdje
Medvehagymás juhtúrós rétes !
Hozzávalók
1 maroknyi csokor medvehagyma (15 dkg)
10-15 dkg juhtúró
2 + 1 tojás
2 evőkanál búzadara
kevés vaj
só
3 réteslap
A medvehagymát felaprítom, majd vajon megpárolom, sóval ízesítem. Ha kihűlt, hozzáadom a 2 felvert tojást, a búzadarát, és negyed órát állni hagyom. Egy nedves konyharuhára 3 réteslapot egymásra teszek, a legfelsőt megkenem olvasztott vajjal, majd rákenem a medvehagymát, és elosztom rajta a juhtúrószeleteket, és a hosszabbik oldalánál fogva a konyharuha segítségével feltekerem. A rúd tetejét tojásos tejföllel megkenem, és 200 fokon pirosodásig sütöm.
Medvehagymás perec !
Hozzávalók
15-20 levél medvehagyma nagyon apróra vágva
50 dkg liszt
3 dl tej
1 teáskanál cukor
25 g élesztő
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
2 evőkanál kacsazsír
1 felvert tojás
A tejet a teáskanálnyi cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt, és megvárom, míg felfut benne. A lisztet az 1 evőkanál cukorral és sóval, valamint az olvasztott kacsazsírral, az apróra vágott medvehagymával, illetve a tejben felfuttatott élesztővel összekeverem, majd lefedve meleg helyen a duplájára kelesztem. Ha megkelt, kiborítom a tálból, és átgyúróm, majd 16 részre osztom. A részekből nagyjából 1 cm vastag rudakat sodrok, majd pereccé formálom őket. Felvert tojással lekenem a tetejét, majd 200 fokon nagyjából 15 perc alatt pirosra sütöm őket.
Medvehagymás pizza
Tésztához:
Fél kg liszt
Egy kocka élesztő fele
1 dl langyos tej
cukor
só
Langyos tejbe cukrot teszek és ebbe morzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, addig kimérem a fél kiló lisztet, közepébe mélyedés készítek, és a mélyedésbe sót szórok. Ide kerül az élesztő is, majd kézzel, vagy villával elkezdem az élesztőhöz keverni a lisztet. Szükséges mennyiségű langyos vizet adagolok hozzá, amíg összeáll a tészta. Kb. 10 percig dagasztom (gyúrogatom). Amikor a tészta szép sima, tálba teszem, megszórom kevés liszttel, letakarom konyharuhával, és meleg helyen kelesztem fél órát.
Kinyújtom, beborítom paradicsomszeletekkel és metélt medvehagymával szórom meg. Dúsíthatjuk sonkával, szalámival. Bazsalikommal fűszerezem, sajttal szórom meg és olivabogyóval díszítem.
Medvehagymás kosárka
1 csomag leveles tészta
25 dkg sajt vegyesen (trapista, füstölt és kék sajt)
2 dl tej
2 evőkanál liszt
2 evőkanál vaj
só
fehérbors
1 evőkanál apróra vágott chilipaprika
1 evőkanál apróra vágott szárított medvehagyma
vaj
A leveles tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, megsózzuk, megszórjuk a medvehagymával és a csilivel. A tésztát feltekerjük és 2 cm vastag szeletekre vágjuk. Ezeket kilapítjuk, megvajazzuk kívülről és kosarat formázunk belőle. Sütőben 15-20 percig sütjük.
Besamell mártást készítünk, ebben felolvasztjuk a sajtokat, sóval és fehér borssal ízesítjük. Mikor kihűlt, a kosarakba töltjük. Hidegen tálaljuk.
MEDVEHAGYMÁS TÁSKA:
Hozzávalók: egy csokor medvehagyma levél
25 dkg túró
só, bors
1 tojás
mirelit leveles tészta
A túrót megsózzuk, borsozzuk, a leveleket összevágjuk és a túróhoz tesszük és a tojással összekeverjük.
A tésztát szobahőméréskleten felengedjük, lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra elnyújtjuk. Tenyérnyi méretű kockára vágjuk, és mindegyik közepébe egy kiskanálnyi fűszeres túrót teszünk. Háromszögletűre összehajtjuk és forró sütőben szép barnásra megsütjük. |
ibolya58  |
Címkék: föld felett, zöld részek, hagyma alkalmazható, tömeges gyűjtés, védett területek, természetes hazai, |
|
|
|
|