|
6 variáció mascarponéra
Sokan azt gondolják, hogy a mascarpone afféle úri huncutság, ugyanakkor, ha a tiramisu álcájában rejtőzik, már mindenki elfogadja és dicsőíti érdemeit. Pedig csodálatos anyag, legyen szó bármilyen édes krémről vagy sós mártásról.
A legtöbb esetben csak sajtféleségként aposztrofált krémes állagú mascarponét szinte bármihez használhatod. A megszokott olasz édességek mellett a tejszínes krém alternatívájaként is nagyszerű: tortát tölthetsz vele, de megállja a helyét a fagylaltokban is, remekül harmonizál a zöldségekkel, a húsok mellé is adható, továbbá kiválóan képes összefogni a mártásba szánt alapanyagokat. Mivel semleges ízű, a variációk száma végtelen. Nagyon mellényúlni nem lehet, így érdemes vele kísérletezgetni.
Lazactatár zöldségekkel és masacarponéval
Hozzávalók:
1 kg lazacfilé, 50 dkg mascarpone sajt, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg cukkini, 7 dkg csiperkegomba, 1 csokor újhagyma, csokor petrezselyem, 1 citrom leve, pirított kiflikarikák
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott zöldségeket vágd a hallal együtt nagyon apróra. Ízesítsd, sóval, borssal, citromlével, és forgasd a mascarponéba. Pirítóson vagy pirított kiflikarikán tálald.
Mascarponés melegszendvicskrém
Hozzávalók:
1 kisebb doboz mascarpone, 4 főtt tojás, 10 dkg gépsonka, só, fehér bors, snidling, mustár, piros arany, majonéz
Elkészítés:
A főtt tojást és a sonkát vágd apróra a snidlinggel, és keverd a marcarponéhoz. Ízesítsd sóval, mustárral, fehér borssal, majonézzel és piros arannyal. Kend kenyérre és süsd meg.
Sült csirke mascarponés körtével
Hozzávalók:
1 csirke, só, bors, 4 gerezd fokhagyma, 4 db körte, 2 dl fehérbor, 20 dkg mascarpone krémsajt, 1-2 evőkanál méz, sütőmargarin
Elkészítés:
A csirkét dörzsöld be az összezúzott fokhagymával, sózd és borsozd meg. Helyezd margarinnal kikent tepsibe. A körtéket hámozd meg és vágd félbe, a magházukat szedd ki. A mélyedéseket egy kiskanállal formázd nagyobbra és tedd a csirke mellé. (A kiszedett darabkákat tedd a csirke belsejébe.) Minden körtébe tegyél egy kanálnyi krémsajtot, majd öntsd alá a bort, és fólia alatt közepes mérsékletű sütőben párold másfél óráig.
Vedd le a fóliát és töltsd meg a körtéket a megmaradt krémsajttal, a csirkét pedig kend meg a mézzel. Tedd vissza a sütőbe és süsd szép pirosra. Rizzsel és vajas burgonyapürével is kitűnő.
Máktorta vaníliás mascarponéval
Hozzávalók:
30 dkg darált mák, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál liszt, 3 dl tejszín, 2 tojás; a krémhez: 50 dkg mascarpone, 1 vaníliarúd, 10 dkg méz, gyümölcsbefőtt
Elkészítés:
Keverd habosra a tojásokat, öntsd hozzá a tejszínt és kavard tovább. Egy külön tálban vegyítsd össze a mákot, a lisztet, a kristálycukrot, csipetnyi sót, végül a tejszínes tojást. Öntsd egy 22 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába, és előmelegített sütőben süsd 160 fokon 25 percig.
Keverd krémesre a mascarponét a vaníliával. A kihűlt tésztát vágd félbe és a mascarponés krémmel megtöltve, gyümölcsbefőttel díszítve kínáld.
Diós, kakaós mascarponés kiflik
Hozzávalók:
23 dkg vaj, 23 dkg mascarpone, 2 evőkanál finomítatlan nádcukor, 25 dkg liszt, 1 tojásfehérje; a diós töltelékhez: 12 dkg finomra vágott dió, 7 dkg barna cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj; a kakaós töltelékhez: 12 dkg kakaópor, 12 dkg kristálycukor
Elkészítés:
Keverd össze a vajat a cukorral és a mascarponéval, majd óvatosan keverd hozzá a lisztet. A könnyű tésztából formázz négy golyót és tedd legalább fél órára a hűtőbe.
Kilisztezett gyúródeszkán nyújts mindegyik tésztagolyóból 20 centis körlapot (pontos kört egy megfelelő méretű, ráhelyezett tányér körbevágásával érhetsz el), kend meg kevés vízzel felkevert tojásfehérjével, majd szórd meg a töltelék negyedével. Vágd nyolc cikkelyre és a háromszögeket a szélesebbik felüktől kezdve tekerd fel. Rakd sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a tojásfehérjével. 175 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sülnek.
Vőlegénytorta
Hozzávalók:
1 nagy doboz Mascarpone krém, 35 dkg Nutella, 1 csomag babapiskóta, 1 dl rum, 10 dkg barackíz, 4 dl tejszín, 4 csomag vaníliás cukor, 15 dkg birsalmasajt
Elkészítés:
Keverd össze alaposan a barackízt a rummal és 1 dl vízzel. Mártogasd bele a babapiskótákat és rakd ki vele egy kerek üvegtál alját. A Nutellát keverd el Mascarpone krémmel, és kenj belőle a piskótarétegre. Erre tegyél az előző módon beáztatott piskótát, kenj rá a vaníliás cukorral felvert tejszínhabból, és szórd meg apró kockára vágott birsalmasajttal. Folytasd a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Tedd a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek, majd cikkekre vágva kínáld. |
horvathnemagdi  |
Címkék: húsok mellé, mártásba szánt, variációk száma, hallal együtt, főtt tojást, sonkát vágd, |
|
|
|
|