|
----Tavaszi ízek ----
Íme néhány könnyen, gyorsan és olcsón elkészíthető tavaszi recept, kizárólag ínyenceknek.
--Hagymás újburgonya nyárson (6 személyre)
Elkészítési idő: 35 perc
Energiatartalom: 302 kcal
Hozzávalók:
40 dkg ecetes hagyma, 0,6 dl olívaolaj, 20 dkg előfőzött újburgonya, 1 piros kaliforniai paprika, 20 dkg dióbél (nagy szemű, felezett), néhány szál kakukkfű, tárkony, 3 szál újhagyma, 15 dkg márványsajt, 1,2 dl olívaolaj
Elkészítése:
Az olaj felét öntsük serpenyőbe, és lassú tűzön süssük benne a hagymát aranysárgára. Tegyük félre hűlni. Tűzzük föl a burgonyát, a hagymát, a paprikaszeleteket és a fél diókat kihegyezett hurkapálcikára. Permetezzük meg olívaolajjal.
A zöldfűszereket, az újhagymát és a márványsajtot turmixgépben pépesítsük, vagy vágjuk nagyon apróra, és keverjük össze. Apránként adjuk hozzá a maradék olívaolajat, úgy, ahogy a majonézhez szokás. Fűszerezzük sóval, borssal. Melegítsük elő a sütőt, és helyezzük a pálcikákat grillrácsra. Kb. 6 percig süssük, amikor aranyszínű lesz, fordítsuk meg a nyársakat. A mártást tálalás előtt öntsük a nyársakra.
Tipp: Húskedvelőknek húzzunk a nyársra előzőleg jól befűszerezett csirke- vagy pulykadarabokat is.
--Currys karfiolleves (4 személyre)
Elkészítési idő: 15 perc
Energiatartalom: 190 kcal/ adag
Hozzávalók:
40 dkg karfiol, 1 fej hagyma, 20 dkg paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, 3 kávéskanál curry, 1 mokkáskanál chili, só, szerecsendió, cukor, 6 dl zöldséglé (kockából), 10 dkg csirkemellfilé, 1 dl tejszín, fél csokor metélőhagyma
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. 15 dkg-t félreteszünk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, nyolc részre vágjuk. Az egészet 1 evőkanál forró olajban 2-3 percig pároljuk, a curryvel, chilivel, sóval, szerecsendióval és cukorral fűszerezzük. Hozzáadjuk a zöldséglevest, felforraljuk, és lefedve, takarékon kb. 5 percig főzzük. A maradék karfiolrózsákat nagyon kis darabokra szedjük szét, és olajban hirtelen megpirítjuk. A húst kicsi darabokra vágjuk, hozzáadjuk a karfiolhoz, fedő alatt 5 percig pároljuk. A levest botmixerrel pürésítjük, a karfiolt, a húst és a tejszínt belekeverjük. További 5 percig együtt főzzük. Apróra vágott metélőhagymával megszórjuk.
--Gyümölcsös-túrós omlett (4 személyre)
Elkészítési idő: 30 perc
Energiatartalom: 510 kcal/adag
Hozzávalók:
6 tojás, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 50 dkg túró, reszelt citromhéj, 4 evőkanál nádcukor, 2 evőkanál olaj
A mártáshoz: 2,5 dl meggylé, 2 evőkanál nádcukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 30 dkg eper, málna, ribiszke, meggy.
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a vaníliás cukorral habosra keverjük. A pudingport, a túrót és a reszelt citromhéjat hozzákeverjük. A tojásfehérjét a nádcukorral kemény habbá verjük és óvatosan a masszához keverjük. 1 evőkanál olajat serpenyőben felforrósítunk, és a massza felét elterítjük benne. Előmelegített sütőben (200 C-on, 3-as fokozaton) 10-12 percig sütjük. A tészta másik felét ugyanígy megsütjük. A meggylevet a nádcukorral felforraljuk. A pudingport 2 evőkanál vízzel simára keverjük és a meggyléhez keverjük, a gyümölcsöt hozzáadjuk. Az omlettet darabokra vágjuk, porcukorral megszórjuk, és a gyümölcsmártással tálaljuk.
--Pesto (bazsalikomos fokhagymaszósz)
Hozzávalók 4-6 személyre
2 csomó friss bazsalikom
(40-50 levél)
50 g reszelt parmezán sajt
30 g reszelt, érlelt Romano sajt
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál Bertolli Classico olívaolaj
tengeri (Hunza) só
Elkészítése:
Tisztítsuk és mossuk meg a bazsalikom leveleket, majd szárítsuk meg konyhai papírtörlővel és helyezzük egy mozsárba. Dörzsöljük el fél teáskanál sóval és a fokhagyma gerezdekkel együtt. Addig törjük a mozsárban, amíg folyékonnyá nem válik. Folyamatosan adjuk hozzá a sajtot, miközben a mozsártörővel keverjük. Adjuk hozzá az olajat a keverék hígítása céljából. (A pesto turmixgépben, vagy háztartási robotgépben is elkészíthető, de így felhasználás előtt pihentessük!) Variáció: adjunk a keverékhez 20 g (1 evőkanál) fenyőmagot vagy 20 g (1 evőkanál) diót. A szósz tésztákhoz vagy zöldségleveshez is felhasználható. Keverhetjük paradicsom- vagy diószósszal. Vékony olajréteggel borítva, fénytől védve (pl. sötét üvegben) napokig tárolható a hűtőben.
--Bazsalikomos csirkesaláta mustáros joghurt mártással
Hozzávalók 4 személyre
2 egész csirkemell filé
2 evőkanál olaj a sütéshez
1 fej jégsaláta
1/2 fej kínai kel
4 paradicsom
1 kígyóuborka
15 dkg pulykasonka
15-20 szem olíva bogyó
1 csomag bazsalikom (ha van, friss)
1 evőkanál sült csirke fűszerkeverék
2 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyemzöld
A mártáshoz:
2 dl kaukázusi kefir
1 csipet őrölt fehérbors
1 teáskanál borsikafű
2 teáskanál gyümölcscukor
2 teáskanál saláta fűszerkeverék
1 evőkanál mustár
1 csipet tengeri só
Elkészítése:
Az olajos csirke fűszerkeverékben a csirkemellet bepácoljuk. Felszeleteljük, szeletelt fokhagymával megtűzdeljük, kevés forró olajban megsütjük, majd hagyjuk kihűlni lehetőleg fóliával letakarva vagy fedő alatt, hogy ne száradjon ki. A salátához a zöldségeket összevágjuk, megszórjuk friss bazsalikommal és petrezselyem zölddel, majd az összekevert öntettel tálalás előtt frissen elkeverjük és a tetejére helyezzük a csirkedarabokat. Élettani hatását tekintve tökéletes tápanyag szervezetünk számára. Tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, csupa rost, ideális az értékes fehérjék és rostok aránya. A kaukázusi kefir jótékony hatással bír emésztő rendszerünkre, kevés zsiradékot is tartalmaz. Ideális könnyű vacsora vagy vendégváró!
--Pannónia sajttal párolt bazsalikomos csirke
Hozzávalók
1,2 kg-os csirke
8 dkg olaj
5 dkg liszt
12 dkg vöröshagyma
3 dkg paradicsompüré
2 dl fehérbor
12 dkg Pannónia sajt
2 dl tejföl
bazsalikom
tengeri só
Elkészítése:
A csirkét feldaraboljuk és megsózzuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, a lisztbe forgatott csirkedarabokat szép pirosra sütjük, majd egy mélyebb tűzálló tálba helyezzük. A visszamaradt olajban a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzákeverjük a paradicsompürét, majd a fehérborral és egy kevés vízzel felengedjük. Megsózzuk és tört bazsalikommal fűszerezzük. Néhány percig forraljuk, majd a csirkére öntjük. Fedővel letakarva, mérsékelt tűzön addig pároljuk, ameddig a csirke megpuhul. Rászórjuk az apró kockákra vágott Pannónia sajtot, hozzáöntjük a tejfölt és 2-3 percig forraljuk. Párolt rizzsel és fejes salátával tálaljuk.
(Reforméletmód, táplálkozás) |
relisisi  |
Címkék: majonézhez szokás, pálcikákat grillrácsra, mártást tálalás, nyársra előzőleg, karfiolt rózsáira, hagymát megtisztítjuk, |
|
|
|
|