|
Bakonyi húsgombóc
Hozzávalók:
Golyókhoz:
25 dkg darált sertéshús
1 tojás
3 púpos k zsemlemorzsa
só,(esetleg ételízesítő)bors,fokhagyma ízlés szerint.
Továbbá:
2 közepes fej vöröshagyma
25 dkg gomba
4 k olaj
őrölt pirospaprika
1,5 dl víz
só, bors
1 kanál liszt
4-5 dl tejföl
spagetti tészta
Először a golyókat állítjuk össze. A darált húst egy tálba rakjuk és hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk és egész apró golyókat formázunk. A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra kockázzuk. A gomba héját lehúzzuk, megmossuk és apró darabokra vágjuk. Egy magasabb falú serpenyőben 4 k olajat forrósítunk és a gombócok mindkét oldalát pár perc alatt mérsékelt lángon fehéredésig pirítjuk,ha kis színt kap az se baj.. majd kiszedjük és félretesszük.Én mozgatni szoktam,mivel kerek,ezért gurul a serpenyőben.
A visszamaradt,ha kell még rakunk hozzá- olajon a vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát és 2-3 perc együtt pirítjuk.Megszórjuk őrölt pirospaprikával, felengedjük 1 dl vízzel, meghintjük sóval, borssal én szoktam használni egy leves kockát,vagy ételízesítőt és fedő alatt 20 percig hagyjuk főni,ha úgy érezzük a víz kevés neki,lehet pótolni. De ne sokat,mert a tejföl a lényeg.A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel. Bár én ritkán rakok bele a lisztet,mert sikerül néha kifognom jó sűrű tejfölt.A simára kevert tejfölt kavargatás közben a gombára öntöm,mikor kezd forrni,akkor a húsgombócokat bele teszem,fel rotyantom,közben keverem.nem kell sok idő neki. Lehet még utána ízesíteni kinek mi a száj íze.A spagetti tésztát sós lobogó vízben kifőzöm,és lehet tálalni.
Jó étvágyat!! |
horvathnemagdi  |
Címkék: magasabb falú, gombócok mindkét, vöröshagymát üvegesre, leves kockát, tejfölt csomómentesre, simára kevert, |
|
|
|
|