|
Amerikai saláta
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg burgonya, 20 dkg paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 2 zellergumó, 2 kemény tojás, 2 evőkanál olívaolaj, ecet, só ízlés szerint.
A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, és felkarikázzuk. A nyers paradicsomot és a vöröshagymát szintén karikára vágjuk. Az egészet összekeverjük a nyersen legyalult zellerrel és a kemény tojás-karikákkal. Megsózzuk, és leöntjük az ecettel elkevert olívaolajjal.
Burgonyasaláta céklával
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 25 dkg cékla, 2 evőkanál főtt száraz fehér bab, 1 evőkanál olaj, ecet, zöldpetrezselyem, törött bors, só ízlés szerint.
A burgonyát megfőzzük, megtisztítjuk, felkarikázzuk. A céklát megsütjük vagy megfőzzük, szintén karikára vágjuk, és a burgonyákhoz tesszük. Beletesszük a főtt fehér babot, borsot, sót, olajat, ecetet és az apróra vágott zöldpetrezselymet. Az egészet jól összekeverjük. Főtt marhahús mellé ízletes körítés.
Burgonyasaláta retekkel
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 1 nagy fekete retek, 2 kis fej vöröshagyma, olaj, só ízlés szerint.
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A retket meghámozzuk, megmossuk, megreszeljük, összekeverjük a főtt burgonyával és az apróra metélt vöröshagymával. Sózzuk, olajjal ízesítjük.
Kijevi saláta
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg főtt burgonya, 3-4 nyers tojás, majonéz, egy kevés konzerv zöldborsó, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint.
A gombócmasszához: 20 dkg csirkehús, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 1-2 tojásfehérje, só ízlés szerint.
Az összevágott burgonyát és uborkát, valamint a zöldborsót majonézzel elkeverjük. A csirkehúsból elkészítjük a gombócmasszát: a csirkehúst megdaráljuk. A lisztet és a tejet összevegyítjük, és állandó keverés közben beletesszük a darált csirkehúst. Tovább keverve hozzáadjuk a tojásfehérjét, és jól kidolgozzuk, amíg a massza összeáll. Az így készített gombócmasszából gombócokat formálunk, és megfőzzük. Salátástálba halmozzuk az elkészített zöldséget. Tetejébe tesszük a megfőzött gombócokat. Zöldpetrezselyemmel, főtt tojással díszítjük.
Kertészsaláta
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg burgonya, 20 dkg zöldbab, 20 dkg karfiol, 15 dkg kifejtett zöldborsó, fél dl olívaolaj, 1 evőkanál ecet, 1 kis csomó zöldpetrezselyem, törött bors, só ízlés szerint.
A főtt burgonyát karikára vágjuk. A két cm darabokra vágott zöldbabot, a zöldborsót és a rózsáira szedett karfiolt megpároljuk. A zöldpetrezselymet apróra vágjuk. A hozzávalókat összekeverjük, sózzuk, fekete borssal, olajjal, ecettel ízesítjük.
Burgonyasaláta zöldbabbal, lengyelesen
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg burgonya, 40 dkg zöldbab, 1 dl majonéz, cukor, só ízlés szerint.
A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A leszálkázott zöldbabot megmossuk, 2 cm darabokra vágjuk, és puhára pároljuk. Összekeverjük a burgonyával. A majonézt elkeverjük a zöldbab párolólevéből 1 dl, ízesítjük ecettel, cukorral, és a salátára öntjük. |
horvathnemagdi  |
Címkék: kemény tojás-karikákkal, ecettel elkevert, céklát megsütjük, burgonyákhoz tesszük, főtt fehér, apróra vágott, |
|
|
|
|