| A praktikus padlizsán nyomában |
|
Számos más néven is fellelhető, úgy mint a tojásgyümölcs, kékparadicsom, törökkobak, vagy törökparadicsom.
A padlizsán ismérvei
Sötét ibolyás, már-már fekete színű, ovális, hosszúkás tojás alakú, egész évben beszerezhető gyümölcs, de szezonja és a legkedvezőbb piaci árfekvése május és október között van. Alapos tisztítás után a héja, és a húsában található magok is megehetők.
Mire figyeljünk ... |
agnia  |
|
|
| |
| Bégek álma |
Hozzávalók: 80 dkg birkacomb, 20 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 2 db törökparadicsom, 30 dkg paradicsom, 8 dkg liszt, 3 dkg vaj, 15 dkg reszelt sajt, 5 g törött bors, só.
A faggyúmentes birkahúst sós, vöröshagymával és fokhagymával ízesített lében puhára pároljuk. Ezután a puhára párolt húst ledaráljuk. A finom, apróra vágott vöröshagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a darált birkahúst és sóval, törött borssal ízesítjük. A meghámozott ... |
bubszi  |
|
|
| |
| Egyéb padlizsános ételek |
kevésbé törik össze), és közepes tűzön rózsaszínűre sütjük, óvatosan forgatva. Az olajtól jól lecsepegtetjük. Tálaláskor sózzuk, vágott petrezselyemmel, zúzott fokhagymával megszórjuk. Frissensültekhez, halakhoz illő köret.
Rántotta törökparadicsommal
(Aubergine aux oeufs)
(Forrás: Rákóczi János: Konyhaművészet)
Hozzávalók: 5 db törökparadicsom, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 10 db tojás, só, törött bors, szerecsendió, petrezselyem zöldje.
A törökparadicsomot meghámozzuk, ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Minden, ami csokis |
Csokis Brownie
Hozzávalók:
20 dkg vaj
1 tábla étcsokoládé
12 dkg dió
2 tojás
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukos
12 dkg liszt
Elkészítése:
A tojásokat keverjük ki a porcukorral és a vaníliás cukorral. A csokit pedig olvasszuk meg, s adjuk hozzá a vaj felét, majd főzzük krémesre. A diót törjük össze apróra, s öntsük a liszthez. A csokis vajat is csurgassuk a lisztba, ... |
gyongy66  |
|
|
| |
| Padlizsán (törökparadicsom) - |
|
Hozzávalók: 70 dkg padlizsán, 2 dl olaj, 2 citrom, 1 csomó metélőhagyma, só, őrölt bors, fokhagyma, ízlés szerint.
A padlizsánt alaposan megmossuk, és forró sütőben addig sütjük, amíg nyomásra meg nem puhul. Ekkor kivesszük, fa- vagy műanyag késsel (a fém azonnal megfeketedne) meghámozzuk, és egy tálban fakanállal pépesre keverjük. Hozzákeverjük az olajat, az apróra vágott metélőhagymával és péppé dörzsölt fokhagymával, sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Elkészítés után alaposan lehűtjük, ... |
bubszi  |
|
|
| |
| Padlizsán (törökparadicsom) - |
Padlizsán (törökparadicsom) - pástétom
Hozzávalók: 70 dkg padlizsán, 2 dl olaj, 2 citrom, 1 csomó metélőhagyma, só, őrölt bors, fokhagyma, ízlés szerint.
A padlizsánt alaposan megmossuk, és forró sütőben addig sütjük, amíg nyomásra meg nem puhul. Ekkor kivesszük, fa- vagy műanyag késsel (a fém azonnal megfeketedne) meghámozzuk, és egy tálban fakanállal pépesre keverjük. Hozzákeverjük az olajat, az apróra vágott metélőhagymával és péppé dörzsölt fokhagymával, sóval, borssal, citromlével ... |
bubszi  |
|
|
| |
| Padlizsán (törökparadicsom)- p |
Padlizsán (törökparadicsom)- pástétom
Hozzávalók: 70 dkg padlizsán, 2 dl olaj, 2 citrom, 1 csomó metélőhagyma, só, őrölt bors, fokhagyma, ízlés szerint.
A padlizsánt alaposan megmossuk, és forró sütőben addig sütjük, amíg nyomásra meg nem puhul. Ekkor kivesszük, fa- vagy műanyag késsel (a fém azonnal megfeketedne) meghámozzuk, és egy tálban fakanállal pépesre keverjük.
Hozzákeverjük az olajat, az apróra vágott metélőhagymával és péppé dörzsölt fokhagymával, sóval, borssal, citromlével ... |
bubszi  |
|
|
| |
|
|