Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Serceg a zsír, sül a ...
,,Serceg a zsír, sül a fánk, serpenyőből ragyog ránk"

A legtöbb népszokást a farsangi időszak végén, a farsang farkán tartották, azaz farsangvasárnap, farsanghétfőn és húshagyókedden. Ilyenkor maskarába bújt emberek jártak házról házra, adományokat gyűjtöttek, köszöntőket mondtak.

A lakodalmak időszaka is a farsang idejére esett. Ennek oka az volt, hogy különös mágikus kapcsolatot képzeltek az egybekelő ifjú pár és az ébredő természet között. Ismertek a farsangi napok jellegzetes táji megnevezései is, úgy mint a farsangvasárnapot megelőző kövér- vagy zabálócsütörtök (idén február 15.) - ilyenkor kezdték meg a farsangi ételek készítését. A farsang utolsó napját jelölő húshagyókedd elnevezés is a hús elhagyását, a böjt kezdetét jelzi. Amikor húshagyókor elütötte az éjfélt, megkondult a harang: jelezve, hogy vége a farsangnak, abbahagyták a mulatozást. A hamvazó- vagy böjtfogadószerda már a hosszú böjt megkezdésének első napja. Ismert volt még a szerdát követő csonkacsütörtök elnevezés is, mely onnan ered, hogy ezen a napon még el lehetett fogyasztani a maradékot. A hívő katolikusok ettől a naptól kezdve húsvét vasárnapjáig nem ettek húst és laktató ételeket.

RECEPTTÉKA

Ilyentájt jó zsíros ételeket főztek: disznóhús, pogácsa, tepertő, kolbász, káposzta, kocsonya, fánk, bor és pálinka bőséges fogyasztásával ünnepelték a farsangot. Jellegzetes farsangi étel a farsangi fánk (pampuska) és a forgácsfánk (herőce). Fekete tyúkot is vágtak azzal a magyarázattal, hogy a mája szerencsét hoz. ĺme néhány hasznos, jól bevált recept:

Képviselőfánk

Hozzávalók:

A tésztához: 10 dkg vaj, 1 dl víz, 10 dkg liszt, 3 tojás, csipetnyi só, csipetnyi cukor; a krémhez: 5 dl tej, 3 tojás, 15 dkg kristálycukor, 7 dkg vaníliás krémpor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dl tejszín

Elkészítése:

A felolvasztott vajat és a vizet összekeverjük, beletesszük a sót és a cukrot, majd forrásig főzzük. Ekkor beleöntjük a lisztet, és kis lángon folyamatosan addig kevergetjük, amíg el nem válik az edény falától. Levesszük a tűzről, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és habverővel egyneművé dolgozzuk. Habzsákba töltjük a tésztát, egyforma adagokat nyomunk belőle a kivajazott tepsire, megspricceljük vízzel, sütőben az adagok nagyságától függően 20-30 percig sütjük. Ha kihűlt, levágjuk a fánkok kalapját. A krémport és a tojások sárgáját kevés tejjel elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk a cukor felével és a vaníliás cukorral. Ha felforrt, hozzáadjuk a krémporos keveréket, és folyamatosan kevergetve megfőzzük a krémet. Ha elkészült, még melegen hozzáadjuk a cukorral habbá vert tojásfehérjét, majd fellazítjuk, és melegen a képviselőfánk aljába töltjük. Lehűtjük, és tejszínhabbal tálaljuk.

Francia fánk

Hozzávalók:

4 tojás, 10 dkg vaj, 2 dl tej, 45 dkg liszt, 1 ek. só, 1,5 dkg élesztő, 6 dkg cukor

Elkészítése:

A tojásokat, a vajat és a tejet 1 órára szobahőmérsékletre tesszük. A lisztet és a sót átszitáljuk. 2 evőkanál tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojásokat a cukorral simára keverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztőt, a tejet és a tojásokat. Kézzel elkeverjük a mélyedésben lévő anyagokat, majd lassanként beledolgozzuk a lisztet. Amikor fényes, sima tésztát kapunk, 10 percig gyúrjuk, amíg ragadós lesz. Nedves kendővel letakarjuk, és 1-1,5 óráig szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, lisztezett gyúrótáblán ököllel szétnyomkodjuk a tésztát, és folyamatosan gyúrva beledolgozzuk a puha vajat. Fényes, sima, ruganyos masszát kell kapnunk. Ismét lefedjük nedves kendővel, és 12 órára hűtőbe tesszük. Lisztezett gyúrótáblán ököllel ismét szétnyomkodjuk a tésztát, majd 2,5 cm vastagra nyújtjuk. 18 kört vágunk ki belőle, a közepüket pogácsaszaggatóval kilyuggatjuk, és fél óráig pihentetjük. Forró olajban, 2-3 darabonként aranyszínűre sütjük a fánkokat, majd lecsöpögtetjük, konyhai papírtörlővel kibélelt tálra szedjük.

Spanyol fahéjas fánk

5 egész tojást 15 dkg cukorral habosra keverünk. Adunk hozzá 5 dkg vaníliáscukrot, 1 narancs reszelt héját, 2 evőkanál sherryt vagy rumot, 1 kiskanál őrölt fahéjat és evőkanalanként 30 dkg zsemlemorzsát.

Minden evőkanál zsemlemorzsa után jól elkeverjük. Fél óráig pihentetjük, majd a kígyóformájú tésztacsíkokat bő forró olajban megsütjük. Tálaláskor fahéjas porcukorral megszórjuk a tetejét.

Krumplis pogácsa

Hozzávalók:

80 dkg liszt, 40 dkg krumpli, 18 dkg vaj, 5 dkg kristálycukor, 2 tojás, pici só, 5 dkg élesztő, felfuttatásához két kanál cukor, fél liter tej

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, vízben megfőzzük, majd összetörjük. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral a langyos tejben, majd a többi hozzávalót összegyúrjuk az összetört, kihűlt krumplival és az élesztővel. Nyújtódeszkán kinyújtjuk, és négyrét összehajtva fél órát pihentetjük a tésztát. Félóránként még kétszer kinyújtjuk, és összehajtogatva pihenni hagyjuk. Végül pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejüket tojásfehérjével megkenjük, majd aranybarnára sütjük.
bulac57 bulac57
Címkék: egybekelő ifjú, ébredő természet, farsangi napok, farsangvasárnapot megelőző, farsangi ételek, farsang utolsó,

Delipecsenye recept
vágott fokhagymát, megsózod, két-három kávéskanál mustárral ízesíted és közepes tűzön, fedő nélkül addig párolod, amíg a leve sűrű masszává nem fogy. Sokszor kell keverni, a vége felé vigyázni kell, nehogy odaégjen. Tulajdonképpen, a keveréskor hallható sercegő sütési hangok jelzik, hogy elkészült. A krumplit kockára vágd és az összekevert, maradék zsírban, vajban, olajban süsd meg, enyhén pirosra. Szedd ki egy tűzálló tálba és öntsd le a húsos masszával. Elég nehéz étel, óvatosan kell enni, mert nagyon ...
gonda_katalin gonda_katalin
Dupla erőleve kacsamájjal
kavarást, és hagyjuk gyöngyözni 2 órát. 5. Szőrszitán vagy pelenkán óvatosan átszűrjük. 6. A tésztához felforraljuk a vizet a zsírral és a sóval, hozzákeverjük a lisztet, és addig keverjük a tűz fölött, míg elválik az edény falától és sercegő hangot ad. 7. Lehúzzuk a tűzről, és egyenként belekeverjük a tojásokat. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe dió nagyságú gömböket nyomunk. 8. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Finom süti recept
tepsibe öntöm. 180 fokon tűpróbáig sütöm majd félreteszem kihűlni. Egy vastag aljú edényben elkezdtem a cukrot melegíteni, időnként megkeverem, ha már felolvadt beledobom a vajat. Az egészet kevergetve összeolvasztom, majd beleöntöm a tejet. Itt serceg, buborékol, nem kell megijedni. Kevergessük és fel fog oldódni. Ha felolvadt és egynemű az egész jöhet bele a dió. Még kicsit főztem amíg kezdett sűrűsödni. Lezártam és 10 perc pihenés után rákentem a tésztára. Megjegyzés:elkészíthető ...
piroska0101 piroska0101
Férfias fogások: 5 recept szerzőinktől
sajt Elkészítés: Ebben a mai, Norbi-kódokkal megnyomorított világban a hasát szerető férfi sokszor hazugságokra, alakoskodásra kényszerül. Hát trükközünk, például úgy, hogy álneveken illetjük a kedvenc ételeinket ez a rakott cukkini például elsősorban a kolbászról, a sercegő, fűszeres zsírt könnyezve sülő falusi kolbászról szól, és az ezt szürcsölő, mohó, puha krumplikarikákról, selymes-zsíros tejfölről és nyúlósra-ropogósra piruló sajtról. Van benne cukkini is, igen. Azzal ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Köröm virág krém
minőségű házi vagy növényi zsír - vászonkendő vagy géz Elkészítés: 2 marék körömvirágot /szárastól, levelestől, virágostúl/ összevágunk. A növényi zsiradékot felmelegítjük, és beletesszük a felaprított növényt. Hagyjuk egy kicsit sercegni, sülni /mintha húst sütnénk/ megkeverjük, és hagyjuk kihűlni. Egy napig hagyjuk állni, utána felmelegítjük, és vászonkendőn keresztül átszűrjük, majd még egyszer felforrósítjuk. Ha kihűlt, tiszta sötétszínű üvegekbe töltjük, és hűvös száraz helyen ...
ildikocsorbane2 ildikocsorbane2
Pasi szerzőink kedvencei
mai, Norbi-kódokkal megnyomorított világban a hasát szerető férfi sokszor hazugságokra, alakoskodásra kényszerül. Hát trükközünk, például úgy, hogy álneveken illetjük a kedvenc ételeinket - ez a rakott cukkini például elsősorban a kolbászról, a sercegő, fűszeres zsírt könnyezve sülő falusi kolbászról szól, és az ezt szürcsölő, mohó, puha krumplikarikákról, selymes-zsíros tejfölről és nyúlósra-ropogósra piruló sajtról. Van benne cukkini is, igen. Azzal álcázzuk. Pasi szerzőink kedvencei ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
csokis kókuszos torta ibolya58
finom túrós eva0817
Az eredeti somlói galuska..... szisszy83
Háromszínű tekercs tundihugi
Ünnepi tiramisutorta agimami7
Pihe-puha túrós tinka1951
Akácvirág köntösben veronika74
Epres túrótorta mrazmagdi
Cseresznyés zabkorpalepény bubszi
Tört kekszes juwwi
Szárnyas receptek
Receptek horvathnemagdi
Calypso grillezett csirke (kar bubszi
Újházy tyúkhúsleves jupiter21
Szidi néni kedvence suzymama
Orban Rozalia receptjei/RO/ margareta51
Receptek matkaaa
tarcali raguleves ibolya58
Aszalt szilvás párolt rizs recept baggesz20
Olasz rakott tészta, paradicsomos mámor. horvathnemagdi
rokfortos pulykamell faciendum
Marhából készült ételek
Pácolt marhafelsál bubszi
mustár készítése házilag irmus
Receptek horvathnemagdi
*UPDATE* Bográcsgulyás 1vargaildyko
Sattay Malájföld bubszi
Gulyásleves csipetkével reifregina
Főtt marha zöldségekkel horvathnemagdi
Finom falatok piroska0101
Rántott csirke bkisseva
Sertésből készült ételek
Finom falatok piroska0101
Hússal töltött sült paprika bubszi
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Sülthús klarika47
Kohut Katalin: Rakott sárgarépa kohlinka
Katalán töltött palacsinta margoka59
Bolognai gombával suzymama
Sajtos hús korall44
Velős-bundás palacsinta bubszi
Farsangi sárgaborsóleves csülö klara50
Halból készült ételek
Sonkával töltött pisztráng (sp bubszi
Fűszeres Pisztráng recept kovacs_zsoka
ELŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
mai recept faciendum
Fajszi halászlé (egyszerű módo bubszi
Szentesti ponty recept jamborlulu
Füstölt lazaccal töltött horvathnemagdi
dorozsmai molnár palacsinta ! ibolya58
Pisztráng római tálban veronika74
Citromos vajkrém csibi52
Vad ételek
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Ízőrzők – Magyaregregy horvathnemagdi
Fácán tejfölös mártással bubszi
Fácán rizzsel, bácskai módra bubszi
Nyúlpörkölt veronika74
Vacsoracsata-Előétel-Virág veronika74
Kevert linzer torta bubszi
Bakonyi fácán recept baggesz20
Fácánleves reifregina
Spagetti ajánló
Kínai recept horvathnemagdi
Spagetti ahogy én készítem recept gonda_katalin
olasz mártások ! ibolya58
Egy jó receptet találtam sarkadykati
Töltött csülök 1. klara50
Sonkás-sajtszószos tészta recept gonda_katalin
Ázsiai pirított tészta recept gonda_katalin
Édes, sós muffinok baratha
Bolognai spagetti másképp recept baggesz20
Olaszos rakott spagetti margoka59
Pizza receptek
Kombe bkisseva
Pizza alaptészta recept baggesz20
Az igazi olasz pizza sheidi
A kenyértészta átváltozásai horvathnemagdi
Pizza margherita recept boszorlany
Szójalisztes pizza tészta bubszi
Pizzás tekercs mkatus
Füstös expressz pizza tekercs recept jamborlulu
Tacos-csirkés pizza recept gonda_katalin
Gombás, sonkás tortellini veronika74
Hamburger receptek
Házi hamburger salátával recept boszorlany
Hawaii burger veronika74
Hamburger pulykahússal suzymama
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Hamburger buci recept jamborlulu
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Házi hamburger grimilda
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU