Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A bab
A bab alacsony zsírtartalmú, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag, remek fehérjeforrás. Nem hiányozhat étrendünkből!

Étrendünk fontos szereplője a zsírszegény, ásványi anyagokban és élelmi rostokban gazdag bab. Magas fehérjetartalma miatt húspótló ételként tartják számon, ezért nemcsak a vegyes, de a vegetáriánus étrendből sem hiányozhat. Fogyasztható levesként, főzeléknek elkészítve, vagy hidegen, saláta formájában, a zöldbabból pedig sütve is ínycsiklandó fogás készíthető. Köretként, vagy akár egytálételként is megállja a helyét.

Babtörténet:

A szárazbab őshazája Mexikó, ahol az indiánok legrégebbi tápláléka volt már több ezer évvel ezelőtt is, és ma is a mexikói konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Az Újvilágba bevándorlók hamar megkedvelték, Kolombusz a XVI. században magával is vitte Európába. Addig csak az ókorban a rómaiak által elterjesztett lóbab volt ismert Európában, de az új dél-amerikai bab hamar kiszorította a táplálkozásból. Hazánkban a török hódoltság idején terjedt el, és a XVIII. század végétől fontos népeledellé vált.

Sokáig csak az érett bab száraz magjából készítettek ételt azon előnyös tulajdonságainál fogva, hogy igencsak laktató, és huzamosabb ideig eltartható. Csak jóval később terjedt el hogy a fiatal, zsenge babot hüvelyes formájában is fogyasztani kezdték. Hazánkban inkább a sárgahüvelyű bab vált kedveltté, míg Nyugat-Európában a zöldhüvelyű fajtákat részesítik előnyben.

Miért együk?

A szárazbab remek fehérjeforrás, emellett jelentős mennyiségben tartalmaz többek között magnéziumot, cinket, kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, és vitamintartalma sem utolsó ( folsav, B-1, B-2, B-6, C, E). Babból készült étellel pótolhatjuk a húst - főként teljes kiőrlésű gabonafélével fogyasztva -, ezáltal jóval kevesebb zsiradékot és több rostanyagot viszünk be szervezetünkbe. Magas foszfortartalmánál fogva hozzájárul a csontok és a fogak épségéhez, egyes vegyületei pedig megakadályozzák a rákkeltő anyagok aktivizálódását. Magas élelmirost-tartalmánál fogva csökkenti a vér koleszterinszintjét, szabályozza a bélműködést, fogyasztásával megelőzhető a székrekedés, azonban nehezebben emészthető.

A zöldbab alacsony fehérje- és szénhidráttartalmú, így fogyókúrák kiváló kísérője lehet, ráadásul a szárazbabnál jóval könnyebben emészthető. Bár vitamin- és ásványi anyag tartalma a szárazbabéhoz képest alacsony, tartalmaz A, B-1, B-2, B-6 és C-vitamint, vasat, foszfort, kalciumot. Vizelethajtó hatású, serkenti a májműködést, ezért jól használható méregtelenítéshez is. Mivel nyersen kellemetlen ízű, célszerű párolva, gőzölve vagy sütve tálalni.

Tudtad?

A borsikafű - vagy másként csombor - a bors ízéhez hasonló aromájú növény, a régi magyar ételek alapvető fűszere. Mivel görcsoldó és felfúvódás-gátló tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a bab puffasztó hatását, kiválóan alkalmas babos ételek ízesítésére. Bánjunk azonban csínján az adagolással, mert kesernyés ízt adhat az ételnek! Csak rövid ideig főzzük együtt az eledellel, majd vegyük ki belőle.


Babos receptek:

Ha babos ételekről van szó, a legtöbben a hagyományos magyaros, sokszor igencsak zsíros fogásokra gondolnak, mint például a babgulyás vagy épp a csülkös bableves. A ,,kifőzdés" menün túl azonban rendhagyó módon is elkészíthetjük a babot. Lássunk néhány húsmentes babos fogást!


Sült zöldbab:

Hozzávalók:
1 kg friss zöldhüvelyű zöldbab (télen gyorsfagyasztott),
4 dl zsírszegény tejföl,
20 dkg füstölt mozzarella reszelve,
1 gerezd fokhagyma,
kevés só és
őrölt bors

Elkészítés:
A tisztított és darabolt babot kevés vízben pár percig pároljuk, vagy gőzöljük. Egy tűzálló üvegtálat vékonyan kikenünk vajjal, majd beleborítjuk a babot. A tejfölt elkeverjük a reszelt sajttal, a zúzott fokhagymával, ízesítjük sóval és őrölt borssal, majd a babra öntjük. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg pirulni nem kezd a teteje.


Paradicsomos bab:

Hozzávalók:
50 dkg szárazbab,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 nagyobb doboz paradicsompüré,
kevés olaj,
só,
őrölt bors,
cukor,
borsikafű

Elkészítés:
A babot átválogatjuk, átmossuk, és egy éjszakára vízbe áztatjuk. Másnap annyi vízben, hogy éppen ellepje, feltesszük főni. A vizet folyamatosan pótolva a babot puhára főzzük. A főzés vége felé a babhoz kevés borsikafüvet adunk, majd néhány perc elteltével kivesszük a léből. A vöröshagymát megtisztítjuk, laskára vágjuk, majd kevés olajon üvegesre pirítjuk. Ráöntjük a paradicsompürét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerinti mennyiségű nádcukorral ellensúlyozzuk a paradicsom savanyúságát. Összekavarjuk, és rövid ideig főzzük. Ha a bab megfőtt, a víz felét leöntjük róla, majd hozzáadjuk a paradicsomszószt és felforraljuk.


Rakott zöldbab:

Hozzávalók:
40 dkg friss sárgahüvelyű zöldbab (télen fagyasztott),
30 dkg rizs,
30 dkg ízlés szerinti sajt reszelve,
3 dl tejföl,
kevés vaj,
só,
őrölt bors

Elkészítés:
A tisztított és darabolt babot kevés vízben pár percig pároljuk, vagy gőzöljük. A rizst megfőzzük. Egy tűzálló üvegtálat vékonyan kikenünk vajjal, beleszórjuk a bab felét, majd rárétegezzük a rizs egyik felét, és megszórjuk reszelt sajttal. Rátesszük a bab másik felét, aztán a maradék rizst, és leöntjük a sóval és borssal ízesített tejföllel. A tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot, majd 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt pirulni kezd rajta.
kisa622 kisa622
Címkék: rómaiak által, török hódoltság, zöldhüvelyű fajtákat, szárazbab remek, fogak épségéhez, rákkeltő anyagok,

❤ csirkés TORTILLA ❤
A csirkemellfiléket vágd apró csíkokra. Fűszerezd sóval, borssal, cayenne borssal, kakukkfűvel, fokhagymával, csilivel. Az olajon párold meg az apróra vágott hagymát, add hozzá a fűszeres csirkéket. Tedd hozzá a babot, a paradicsompürét, a cukrot, a csíkokra vágott paprikát, rottyants egyet rajta. Ízesítsd utána, ha nem elég csípős, mert a mexikói ételekre jellemző ez az erős íz * persze, ki hogy szereti. A készen vett tortilla lapokat töltsd meg vele. Előtte a lapokat egy pillanatra mártsd forró olajba, ...
bubszi bubszi
« Vissza Alföldi betyárgulyás - több, gazdagabb egy hag
vöröshagyma 10 dkg füstölt szalonna 1 evőkanál őrölt pirospaprika 2 db zöldpaprika 1 db nagyobb paradicsom 5 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt köménymag só őrölt bors 25 dkg csiperkegomba 1 nagy marék zöldborsó és zöldbab 2 db sárgarépa 1 db petrezselyemgyökér 2-3 babérlevél kis csokor kapor 2 kiskanál mustár 2 evőkanál almaecet 2 dl főzőtejszín 1 evőkanál finomliszt (a habaráshoz) a galuskához: 2 ...
reifregina reifregina
(Iskembe)
variálható. A pacal helyett tehetünk bele báránylábat, nyelvet vagy fejhúst. Elkészítési idő: 2 óra 40 perc, valamint a csicseriborsó áztatási ideje. Hozzávalók: 1/2 kg pacal 20 dkg csicseriborsó 10-15 db szemesbors 1 babérlevél 1 citrom leve és héja 4 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 4 evőkanál olívaolaj 1 csokor borsmentalevél (vagy mokkáskanál szárított borsmenta), só A csicseriborsót egy napig hideg vízben ...
edesanya edesanya
*UPDATE* Pudingos kosárkák
Pudingos kosárkák gyümölccsel Hozzávalók 4 főre: 12,5 dkg vaj 0.08 kg Update1 Low Carb Master Mix 0.045 kg liszt 0.02 kg Update1 Nyírédes 0.20 kg málna 0.20 kg fekete szeder0.3 l Update1 vanilia puding Elkészítés: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, kinyújtjuk, belenyomkodjuk a formába. Babbal megsütjük. A kész pudingot beletöltjük, tetejére gyümölcsöket ráhelyezzük. Tápanyagok 1 adagban: Energia: 290 ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Zöldbab főzelék sült
Zöldbab főzelék sült kolbásszal Hozzávalók: 3 fő 60 dkg zöldbab 20 dkg kolbász 20 dkg virsli 2 dl tejföl 10 dkg vöröshagyma só, bors, citromlé, petrezselyem, fűszerpaprika, olívaolaj Elkészítés: A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra aprítjuk. Kevés olajon megpirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a zöldbabot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.Vízzel felöntjük, összekeverjük. Fedő alatt kb 10-15 perc alatt puhára pároljuk a babot. ...
1vargaildyko 1vargaildyko
- Jókai bableves recept
megkedvelte eme egytálételnek is beillő fölséges eledelt, s így belőle gyakortva fogyasztván, az idők folyamán nevére keresztelődött. Hozzávalók: 25 dkg tarkabab,80 dkg f.sertéscsülök,2 g.f.hagyma,8-10 szem bors,15 dkg sárgarépa,15 dkg fehérrépa,10 dkg f.kolbász,2 babérlevél,10+3 dkg liszt,1 tojás,1 közepes fej v.hagyma,1 ek.olaj,1 mk.p.paprika,2 dl tejföl,ecet vagy citromlé,1/2 hegyes ...
janna53 janna53
1 jó kis recept
Zöldséges hús (saját recept) Hozzávalók: kb. 1 kg Bármilyen hús (én általába csirke, vagy pulyka mellet használok), 1 kg bármilyen vegyes fagyasztott zöldségkeverék (mexikói, brokkolis, karfiolos stb.), 10 dkg szeletelt bacon szalonna vagy füstőlt sonka, 2 doboz nagy tejföl, 15-20 dkg reszelt sajt (bármilyen), tetszés szerint fűszerek (foghagyma, bors, só, ételízesítő, morzsolt petrezselyem stb.), pici vaj. Elkészítése: ...
flammerne flammerne
1-2-3 Recept
teszem. A tejfölt rálocsolom, és a tálat lefedve előmelegített forró sütőbe tolom. 40 percig párolom, ezután a tál tetejét levéve még egyszer megpirítom. 15 percnyi pihentetés után felszeletelem és hagymás tört burgonyát kínálok hozzá. Velemi bableves Ez az étel kicsit hosszadalmasan készül, de mindenképp megéri a fáradtságot, mert nagyon laktató, és önmagában is elég, nem kell hozzá még második féle is. Olyankor fogjatok bele, amikor huzamosabb ideig otthon vagytok, akár hétvége, ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Egyszerű meggyes pite horvathnemagdi
Szilveszteri sós torta recept snibolya
CSOKItorta bubszi
Csonterősítő édesség noble
Tejszínes-barackos süti recept gonda_katalin
Habos túrós. telegdi50
Citromtorta sütés nélkül margoka59
Mini csokis-kókuszos muffin recept jamborlulu
Túrós charlotte bkisseva
sütés nélkül edesanya
Szárnyas receptek
Sajtos-csirkés csusza bulac57
Kínai tésztás csirke... bubszi
Tejfölös gesztenyével töltött bubszi
Töltött csirkecombok bkisseva
Kijevi csirkemell 2. veronika74
Fényezett csirkesaláta bubszi
Gombás-zöldborsós sertésszelet 1vargaildyko
Aszalt szilvával töltött rántott hús recept boszorlany
Füstölt sajtos csirkemell noble
Csirke karfiollal recept baggesz20
Marhából készült ételek
Ny betűs receptek horvathnemagdi
Sugo, salsa: a sokoldalú paradicsomszósz horvathnemagdi
Arácsi gazdag pástétom horvathnemagdi
Az ír konyha bulac57
Üvegtészta-marhahús-rák lilikonyhaja
Matrózhús párizsiasan bubszi
Marhahúsos chilis bab juditmama
Bográcsos "Mindent bele" bubszi
Marhahúsleves janoselek
Receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Disznótoros paprikás horvathnemagdi
Brassói aprópecsenye klerierzsi
csülökreceptek ínyenceknek macoka65
Zöldséges sertésgulyás recept kovacs_zsoka
Medvehagymás göngyölt hús 1vargaildyko
Zöldségekkel sült csülök recept toth_beata
Húsos rántott palacsinta idgie1975
Erdélyi fokhagymaleves horvathnemagdi
Sertéshús-saláta 1vargaildyko
RAKOTT ZÖLDBAB (darált hússal) bubszi
Halból készült ételek
Halászlé 8. bubszi
Rácponty IV. bubszi
Bagdadi ponty fokhagymás tejbe bubszi
Fokhagymás ponty bubszi
Rakott zöldséges harcsa bkisseva
Lecsós ponty bulac57
Harcsa káposztával peterimajoridozsahe
Révfalusi regős halászlé 3. bubszi
Szombat horvathnemagdi
Nagybaracskai halászlé Sobri J bubszi
Vad ételek
Fácánsült lilikonyhaja
Ízőrzők – Szenna – horvathnemagdi
Szegedi fácángulyás bubszi
Receptek horvathnemagdi
szegedi fácángulyás ! ibolya58
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
Tűzdelt őzgerinc párolva 1vargaildyko
Csallóközi vadas klerierzsi
vörösboros szarvasragu.. ibolya58
Fácánmell töltött körtével bubszi
Spagetti ajánló
Zöldbab - a vajbabtól a ceruzababig horvathnemagdi
Húsgombóc kőbányai módra bubszi
Tésztatál húsgolyókkal veronika74
7 különleges, könnyen elkészíthető tésztaétel vacsorára suzymama
Toszkán spagetti gigi55
Citromos-tárkonyos gombaszósz horvathnemagdi
Vacsoradiéta horvathnemagdi
Húsos vagy Zöldséges töltött tészta, olajba sütve recept boszorlany
Milánói sertésborda csalogany13
x nagyuska
Pizza receptek
Pizza recept yvett789
Tejföl gomba kukorica pizza horvathnemagdi
Paleo pizza (liszt mentes) bkisseva
Tejfölös-fokhagymás Langalló 1vargaildyko
Csirkés pizza carbonara alappal recept jamborlulu
x nagyuska
Pizzás csiga (kenyérlángos) veronika74
Pizzás csiga 1 recept baggesz20
pizzatekercs faciendum
Kenyér lángos horvathnemagdi
Hamburger receptek
mustár készítése házilag irmus
Hamburger zsemle recept baggesz20
Hamburger baratnu
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Sajtburger veronika74
Sajtos hamburger recept kovacs_zsoka
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Hamburger buci recept jamborlulu
x nagyuska
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU