|
Almás-gombás vadragu polentával
Hozzávalók:
80 dkg őz-/szarvas-/vaddisznócomb, 1 közepes fej hagyma, 2-4 gerezd fokhagyma, 20 dkg sárgarépa, 30 dkg csiperkegomba, 2-2 szál friss (fél kk. szárított) oregánó és kakukkfű, 6-8 borókabogyó, 5 dkg szalonna, 4 ek. olaj, 2 ek. paradicsompüré, 2 erőleveskocka, só, bors, 2 alma, 1 dl vörösbor, 2 ek. liszt, 1 dl tejszín, 2 szál petrezselyem; a polentához: 20 dkg kukoricadara, 4 dkg vaj, 5-6 zsályalevél + a díszítéshez.
A húst felkockázzuk. A szalonnát felaprózzuk, aláöntjük az olajat, és ropogósra sütjük. Beleforgatjuk a húst, majd folyamatosan keverve barnulásig pirítjuk. Rádobjuk a felaprózott vörös- és fokhagymát, répát és gombát, s 5-6 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a leveskockákat, a durvára tört borókát, kevés sót és borsot, 5 dl vizet, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Polenta: 1 csapott ek. sóval felforralunk 1 l vizet, beleszórjuk a kukoricadarát, és kevergetve sűrűsödésig (pöfékelésig) főzzük. Lehúzzuk a tűzről; lefedve 15 percet pihentetjük. A vajon a zsályaleveleket ropogósra sütjük, félretesszük. Az illatos vajat a polentához keverjük; melegen tartjuk. Az almákat karcsú gerezdekre vágjuk (3-4-et félreteszünk), a vörösborral együtt a húshoz keverjük, és fedő alatt 10 percig pároljuk. 1 dl vízben eldolgozzuk a lisztet, hozzáöntjük a tejszínt, a húshoz adjuk, és 5 percig sűrítjük. Sózzuk, őrölt borssal illatosítjuk. A ragut tálba szedjük, tetejét megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, a félretett almagerezdekkel, és 1-2 petrezselyemlevéllel vidámítjuk. A polentát jól átkeverjük, utánasózzuk, mély tálba púpozzuk, majd zsályalevelekkel díszítjük. |
bulac57  |
Címkék: illatos vajat, polentához keverjük, almákat karcsú, vörösborral együtt, húshoz keverjük, húshoz adjuk, |
|
|
|
|