Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A szója
A szója

Több mint 3000 éve termesztik Kelet-Ázsiában, de csak a XX. században kezdte el jelentőségének megfelelő világhódító útját minden földrészen.
A kelet-ázsiai kultúrában a legértékesebb növényként tartják számon, s ezt a jelen tudományos kutatása is igazolta. Az egészségmegőrző táplálkozásba jól beilleszthető.
A növények között kiemelkedően nagy mennyiségű, és jó biológiai értékű fehérjét (36-41 g/100 g) tartalmaz, csak egy létfontosságú aminosavból (metioninból) igényel kiegészítést, ezért húsmentes táplálkozás esetén, a fehérje pótlására az egyik lehetőség lehet. Tudni kell azonban, hogy vas- és B 12 -tartalma nem megfelelő, tehát ilyen szempontból a húst nem helyettesíti. Napjainkban az egyik legolcsóbb fehérjeforrásnak számít.
A szénhidrátot elsősorban keményítő formájában tartalmazza (22 g/100 g). Zsiradékban gazdag (24 g/100 g), de koleszterint nem tartalmaz. Értékes telítetlen zsírsav- (linolsav) és lecitintartalmánál fogva szív-, keringési betegségben szenvedők, és magas koleszterin szintű betegek számára ajánlott, valamint a cukorbetegek érszövődményeinek megelőzéséhez is hozzájárul.
Magas rosttartalma (laktató hatása) miatt a fogyókúra étrendjét is színesítheti. Energiatartalma (480 kcal/100 g, 2016 kJ/100 g) jelentősnek tűnik, de nagyon kiadós, egy adag étel készítéséhez 5-6 dkg elegendő. Jelentős Ca- (200 mg/ 100 g) és P- (500 mg/100 g) tartalma van, amely miatt a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik. Fitoösztrogéntartalma miatt a változás korában lévő nők tüneteit enyhíti, lerövidíti.
Nyersen egy fehérjeemésztést gátló anyagot (tripszin inhibitort) tartalmaz, melynek mennyisége hőkezelés hatására minimálisra csökken. Egészséges emberek számára ez nem okoz gondot, de nem javasolható a hasnyálmirigy megbetegedéseiben, ahol az emésztőenzimelválasztás zavart szenved. Flatulenciát (puffadást) okozó tulajdonsága miatt az arra érzékenyeknél egyéni tűrőképesség szerint alkalmazható.
Egyes emberek számára a szója allergizáló hatású lehet, ezért nem használható fel az étrendjükben. Csecsemő- és gyermekkorban az allergiahajlam nagyobb mint felnőttek esetén, ezért a szakemberek javaslata alapján, a gyermekek számára a közétkeztetésben 6 éves kor alatt nem adható. Kivétel lehet az olyan intézmény, mely felvállalja a különleges - valamely vegetáriánus változatú - étrenden lévő gyerekek étkeztetését. Ebben az esetben érdemes meggyőződni róla, hogy az így ellátott gyerek családjában élelmiszer- (szója) allergia nem fordult elő, és célszerű az étlapot a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézettel véleményeztetni.

FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGE

A szójának sokféle felhasználási lehetősége van. Az iparban takarmányozási és étkezési célra hasznosítják.
Az érett magot felhasználás előtt be kell áztatni (hideg vízben 12 órán át), hogy a keserű anyagok kioldódjanak belőle. Fogyasztásra csak hőkezelés után kerülhet, hogy a fehérjeemésztést gátló tripszin inhibitor tartalma csökkenjen.
A magokból értékes étkezési olajat sajtolnak, a kipréselt ''olajpogácsát'' lisztté dolgozzák fel, amely levesek, mártások, sütemények fehérjetartalmának növelésére, értékesebbé tételére alkalmas, de takarmányként is hasznosítják. Sütésnél a szójalisztet egyéb lisztekkel 1:8 arányban keverve szokták felhasználni. A lazító anyagként használt szójapehely, a darált hús helyettesítésére, vagy egy részének kiváltására alkalmas szójagranulátum, a raguk készítésére ajánlható szójakocka, a hús pótlására javasolható szójaszelet már hazánkban is jól ismert készítmények. Célszerű ezeket felhasználás előtt hosszabb-rövidebb időre (15 perc-2 óra) forró, fűszeres vízbe beáztatni, majd egy szűrőn át kanállal a felesleges vizet kinyomkodni belőle, és a húshoz hasonló módon felhasználni. Érdekességként megemlítendő, hogy az éretlen hüvelyből főzeléket lehet készíteni.
A vízben felpuhított, aztán megőrölt szójababból tejpótló szójatej készül, pörkölt magját pedig kávépótlóként használják. A baktériumokkal és gombákkal erjesztett szójafehérjéből készül a szójasajt (tempe), a szójababkrém (miszo) és a szójatúró (tofu). A szójacsíra salátaként és zöldségként kedvelt. A szójaszósz különleges ízesítő anyag. A szójafehérjét számos élelmiszeripari termékben felhasználják.

RECEPTEK

SZÓJACSÍRA-SALÁTA

Hozzávalók 10 főre

csicsóka
500 g
zöldborsó
500 g
sárgarépa
500 g
retek (jégcsap)
500 g
szójacsíra
500 g
tojás
10 db
citromlé
70 ml
cukor
70 g
szójaszósz
100 ml
étolaj
20 ml
Az olajon megpárolt zöldborsót, a megtisztított, gyufaszálnyi csíkokra vágott csicsókát, sárgarépát, retket, és a megmosott, lecsöpögtetett szójacsírát összekeverjük, és citromlével, cukorral, szójaszósszal ízesítjük. Tetejére tesszük a főtt tojásszeleteket, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


TOFU HAMBURGER

Hozzávalók 10 főre

tofu
700 g
sárgarépa
500 g
vöröshagyma 1
00 g
szójaszósz
50 ml
tengeri só
+
őrölt bors
+
zsemlemorzsa
100 g
olaj
150 ml
Az apróra vágott hagymát, a finomra reszelt sárgarépát kevés olajon megpároljuk, a villával összetört tofuhoz adjuk, fűszerezzük és vizes kézzel 10 pogácsát formálunk a masszából. Zsemlemorzsába forgatjuk, és kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. (Korpás zsemlébe rakva, hagymával, paradicsommal, salátalevéllel gazdagítva tálalhatjuk.)

Veresné Bálint Márta
kloppenburg kloppenburg
Címkék: kelet-ázsiai kultúrában, legértékesebb növényként, jelen tudományos, egészségmegőrző táplálkozásba, növények között, létfontosságú aminosavból,

Padlizsánról....
zsírtartalma 0,2 g/100 g és 2,58 g/100 g élelmi rost is található benne. Nagy a víztartalma (92,3 g/100 g). Értékes C-vitamin- (30 mg), folsav- (31 mcg) niacin- (0,60 mg) és pantoténsav- (0,23 mg) forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, 145 mg/100 g káliumot, 21 mg/100 g foszfort, 16 mg/100 g magnéziumot és 10 mg/100 g kálcium tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi, 3 mg/100 g. Purin- (21 mg/100 g) és oxálsav- (10 mg/100 g) tartalma alacsony. A felsorolta-kon kívül antioxidáns hatású ...
cipello cipello
Tisztító kúrák
fogyasztása szintén kerülendő. Természetesen a só teljes elhagyása táplálkozásunkból szinte teljesen lehetetlen, hiszen az élelmiszeripari termékek túlnyomó része sóval készül. De a só mentes (sószegény) diéta lényeges része az áztatott rizs terápiának, jelentősen javítja annak hatékonyságát. A rizsterápiának ellenjavallata nincsen, negatív hatása szintén nem szokott előfordulni. A túlzottan elsalakosodott egyének esetében előfordulhat különböző mértékű gyengeségérzet a kúra során. ...
jupiter21 jupiter21
Süti ajánló
Rakott burgonyás palacsinta bubszi
Mascarponés meggytorta bkisseva
Túrókrémes bubszi
Kosárka csokoládékrémmel tundihugi
Humor 8. nagyuska
Babapiskótás mézes klerierzsi
Finom falatok piroska0101
Puncstorta bubszi
Gyümölcsös süti bubszi
Szárnyas receptek
Csirkesaláta rochlitzne
Illatos csirke rochlitzne
mai recept faciendum
Ízőrzők – Pusztavám horvathnemagdi
Töltött csirke alufóliában bubszi
Camembertes pulykasaláta recept gonda_katalin
Rakott sajtos csirkemell..... agica2004
Kókuszos csirkemell bubszi
Sült csirke - joghurtos szósszal ... anitahajdu
E betűs receptek horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Ízes fasírt recept baggesz20
marhanyelv körözöttel töltött bubszi
Derített gulyásleves horvathnemagdi
Húsos káposzta bubszi
Főtthúsos krumplisaláta bubszi
Csevapcsicsa recept jamborlulu
Bográcsos egytál ételek horvathnemagdi
A legfinomabb édes és sós palacsinták tinka1951
ELŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Buzsáki gulyás 1vargaildyko
Sertésből készült ételek
Szecsuani sertés csíkok horvathnemagdi
Klasszikus töltött káposzta horvathnemagdi
Rakott sült hús zöldségekkel horvathnemagdi
Egybesült karaj kolbásztöltelékkel recept toth_beata
Töltött paprika káposztával horvathnemagdi
Mexikói Szűzérmék 1vargaildyko
Finom falatok piroska0101
Bajor káposztás csülök recept gonda_katalin
lasagne lantosneevi
Gombás tokány recept toth_beata
Halból készült ételek
Spenótos túrógaluska suzymama
Olajbogyó - együnk jót és jó horvathnemagdi
A legfinomabb édes és sós palacsinták tinka1951
Lime-os, fehérboros lazac veronika74
Töltött ponty klerierzsi
Hónapos retek tripike
K betüs recept horvathnemagdi
Lazacborda artois módon bubszi
Balatoni halászlé 1. bubszi
Tormás palacsinta keri007
Vad ételek
Fácnleves vinlaci
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Csülök Eta módra! nanoka72
Fácánleves berántva II. bubszi
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
Almával töltött fácán bulac57
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
Ízőrzők – Csákvár – horvathnemagdi
Zöldséges szarvasragu cseréptá horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Kalábriai spagetti recept jamborlulu
Ildykó rakott husi recije gabfe
spagetti saláta agimami7
Bolognai zöldséges rétes veronika74
Vacsora csata jjanosne
Spagetti Alfredo módján bulac57
Nyúlpaprikás 1. bubszi
Mit és mennyiből főz egy héten egy család - receptek is bkisseva
Tepsis bolognai penne recept jamborlulu
Császárspagetti klerierzsi
Pizza receptek
Planétás pizza bubszi
Törökös pizza horvathnemagdi
Szalonnás pizza recept jamborlulu
Pizza del Sole recept jamborlulu
Pizza csirkével, baconnel recept gonda_katalin
Pizza nagyon-egyszerűen horvathnemagdi
Pizza szósz házilag, ennél ízletesebbet éttermekben sem talá suzymama
Csirkemájas-gombás pizza bulac57
Hawai pizza házilag recept kovacs_zsoka
Hamburger receptek
Hamburger pulykahússal suzymama
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
A szója kloppenburg
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Csirke hamburger banb
Óriás hamburger angyalka___
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU