Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A szója
A szója

Több mint 3000 éve termesztik Kelet-Ázsiában, de csak a XX. században kezdte el jelentőségének megfelelő világhódító útját minden földrészen.
A kelet-ázsiai kultúrában a legértékesebb növényként tartják számon, s ezt a jelen tudományos kutatása is igazolta. Az egészségmegőrző táplálkozásba jól beilleszthető.
A növények között kiemelkedően nagy mennyiségű, és jó biológiai értékű fehérjét (36-41 g/100 g) tartalmaz, csak egy létfontosságú aminosavból (metioninból) igényel kiegészítést, ezért húsmentes táplálkozás esetén, a fehérje pótlására az egyik lehetőség lehet. Tudni kell azonban, hogy vas- és B 12 -tartalma nem megfelelő, tehát ilyen szempontból a húst nem helyettesíti. Napjainkban az egyik legolcsóbb fehérjeforrásnak számít.
A szénhidrátot elsősorban keményítő formájában tartalmazza (22 g/100 g). Zsiradékban gazdag (24 g/100 g), de koleszterint nem tartalmaz. Értékes telítetlen zsírsav- (linolsav) és lecitintartalmánál fogva szív-, keringési betegségben szenvedők, és magas koleszterin szintű betegek számára ajánlott, valamint a cukorbetegek érszövődményeinek megelőzéséhez is hozzájárul.
Magas rosttartalma (laktató hatása) miatt a fogyókúra étrendjét is színesítheti. Energiatartalma (480 kcal/100 g, 2016 kJ/100 g) jelentősnek tűnik, de nagyon kiadós, egy adag étel készítéséhez 5-6 dkg elegendő. Jelentős Ca- (200 mg/ 100 g) és P- (500 mg/100 g) tartalma van, amely miatt a csontritkulás megelőzésében is szerepet játszik. Fitoösztrogéntartalma miatt a változás korában lévő nők tüneteit enyhíti, lerövidíti.
Nyersen egy fehérjeemésztést gátló anyagot (tripszin inhibitort) tartalmaz, melynek mennyisége hőkezelés hatására minimálisra csökken. Egészséges emberek számára ez nem okoz gondot, de nem javasolható a hasnyálmirigy megbetegedéseiben, ahol az emésztőenzimelválasztás zavart szenved. Flatulenciát (puffadást) okozó tulajdonsága miatt az arra érzékenyeknél egyéni tűrőképesség szerint alkalmazható.
Egyes emberek számára a szója allergizáló hatású lehet, ezért nem használható fel az étrendjükben. Csecsemő- és gyermekkorban az allergiahajlam nagyobb mint felnőttek esetén, ezért a szakemberek javaslata alapján, a gyermekek számára a közétkeztetésben 6 éves kor alatt nem adható. Kivétel lehet az olyan intézmény, mely felvállalja a különleges - valamely vegetáriánus változatú - étrenden lévő gyerekek étkeztetését. Ebben az esetben érdemes meggyőződni róla, hogy az így ellátott gyerek családjában élelmiszer- (szója) allergia nem fordult elő, és célszerű az étlapot a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézettel véleményeztetni.

FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGE

A szójának sokféle felhasználási lehetősége van. Az iparban takarmányozási és étkezési célra hasznosítják.
Az érett magot felhasználás előtt be kell áztatni (hideg vízben 12 órán át), hogy a keserű anyagok kioldódjanak belőle. Fogyasztásra csak hőkezelés után kerülhet, hogy a fehérjeemésztést gátló tripszin inhibitor tartalma csökkenjen.
A magokból értékes étkezési olajat sajtolnak, a kipréselt ''olajpogácsát'' lisztté dolgozzák fel, amely levesek, mártások, sütemények fehérjetartalmának növelésére, értékesebbé tételére alkalmas, de takarmányként is hasznosítják. Sütésnél a szójalisztet egyéb lisztekkel 1:8 arányban keverve szokták felhasználni. A lazító anyagként használt szójapehely, a darált hús helyettesítésére, vagy egy részének kiváltására alkalmas szójagranulátum, a raguk készítésére ajánlható szójakocka, a hús pótlására javasolható szójaszelet már hazánkban is jól ismert készítmények. Célszerű ezeket felhasználás előtt hosszabb-rövidebb időre (15 perc-2 óra) forró, fűszeres vízbe beáztatni, majd egy szűrőn át kanállal a felesleges vizet kinyomkodni belőle, és a húshoz hasonló módon felhasználni. Érdekességként megemlítendő, hogy az éretlen hüvelyből főzeléket lehet készíteni.
A vízben felpuhított, aztán megőrölt szójababból tejpótló szójatej készül, pörkölt magját pedig kávépótlóként használják. A baktériumokkal és gombákkal erjesztett szójafehérjéből készül a szójasajt (tempe), a szójababkrém (miszo) és a szójatúró (tofu). A szójacsíra salátaként és zöldségként kedvelt. A szójaszósz különleges ízesítő anyag. A szójafehérjét számos élelmiszeripari termékben felhasználják.

RECEPTEK

SZÓJACSÍRA-SALÁTA

Hozzávalók 10 főre

csicsóka
500 g
zöldborsó
500 g
sárgarépa
500 g
retek (jégcsap)
500 g
szójacsíra
500 g
tojás
10 db
citromlé
70 ml
cukor
70 g
szójaszósz
100 ml
étolaj
20 ml
Az olajon megpárolt zöldborsót, a megtisztított, gyufaszálnyi csíkokra vágott csicsókát, sárgarépát, retket, és a megmosott, lecsöpögtetett szójacsírát összekeverjük, és citromlével, cukorral, szójaszósszal ízesítjük. Tetejére tesszük a főtt tojásszeleteket, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.


TOFU HAMBURGER

Hozzávalók 10 főre

tofu
700 g
sárgarépa
500 g
vöröshagyma 1
00 g
szójaszósz
50 ml
tengeri só
+
őrölt bors
+
zsemlemorzsa
100 g
olaj
150 ml
Az apróra vágott hagymát, a finomra reszelt sárgarépát kevés olajon megpároljuk, a villával összetört tofuhoz adjuk, fűszerezzük és vizes kézzel 10 pogácsát formálunk a masszából. Zsemlemorzsába forgatjuk, és kevés olajon mindkét oldalát pirosra sütjük. (Korpás zsemlébe rakva, hagymával, paradicsommal, salátalevéllel gazdagítva tálalhatjuk.)

Veresné Bálint Márta
kloppenburg kloppenburg
Címkék: kelet-ázsiai kultúrában, legértékesebb növényként, jelen tudományos, egészségmegőrző táplálkozásba, növények között, létfontosságú aminosavból,

Padlizsánról....
zsírtartalma 0,2 g/100 g és 2,58 g/100 g élelmi rost is található benne. Nagy a víztartalma (92,3 g/100 g). Értékes C-vitamin- (30 mg), folsav- (31 mcg) niacin- (0,60 mg) és pantoténsav- (0,23 mg) forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, 145 mg/100 g káliumot, 21 mg/100 g foszfort, 16 mg/100 g magnéziumot és 10 mg/100 g kálcium tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi, 3 mg/100 g. Purin- (21 mg/100 g) és oxálsav- (10 mg/100 g) tartalma alacsony. A felsorolta-kon kívül antioxidáns hatású ...
cipello cipello
Tisztító kúrák
fogyasztása szintén kerülendő. Természetesen a só teljes elhagyása táplálkozásunkból szinte teljesen lehetetlen, hiszen az élelmiszeripari termékek túlnyomó része sóval készül. De a só mentes (sószegény) diéta lényeges része az áztatott rizs terápiának, jelentősen javítja annak hatékonyságát. A rizsterápiának ellenjavallata nincsen, negatív hatása szintén nem szokott előfordulni. A túlzottan elsalakosodott egyének esetében előfordulhat különböző mértékű gyengeségérzet a kúra során. ...
jupiter21 jupiter21
Süti ajánló
Puncsos sütemény magdus60
Görög spenót torta magyarosítva, gombaszósszal recept kovacs_zsoka
Recept jjanosne
Amerika csokis keksz recept toth_beata
Kefires sütemény recept kovacs_zsoka
Vera mézes puszedlija bubszi
Nagymama-féle sütemény bubszi
SÜTEMÉNY AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Csokis képviselőfánk recept gonda_katalin
Étel -süti-ital recept jjanosne
Szárnyas receptek
hidegtál faciendum
Kukoricasaláta bubszi
x nagyuska
Tegnap egyformát főztünk Nővéremmel :) sarkadykati
Fácánleves bulac57
Tárkonyos raguleves horvathnemagdi
Magyaros csirkecomb recept baggesz20
Aszalt gyümölcsökkel töltött csirkemelltekercs suzymama
Makarónis pulykasaláta bubszi
Párolt fürj zöld körettel bubszi
Marhából készült ételek
Kijevi szoljanka leves bubszi
Erőleves anci-ani
Ízőrzők – Bajna – horvathnemagdi
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Erőleves horvathnemagdi
Húsleves litván módra horvathnemagdi
H betűs receptek horvathnemagdi
Burgundi tűzdelt marhasült veronika74
Ricset horvathnemagdi
Finom falatok piroska0101
Sertésből készült ételek
Kocsonya recept gonda_katalin
Strucctojás bkisseva
Szennai zsebes hús rochlitzne
Kiadós étel fillérekből horvathnemagdi
Pufók ufók horvathnemagdi
Tárkonyos-borsos tokány tarhonyával edesangyal
Húsos rizses káposzta recept horvathnemagdi
Rakott birkahús bubszi
Csípős pirított csirkemáj, sült krumpli és sült hagyma horvathnemagdi
Chillis-currys szűzpecsenye darazsilona
Halból készült ételek
Részeges ponty jozsef_olah_9843
Rántott és Orly Ponty 1vargaildyko
Receptek horvathnemagdi
Zöldséges-gombás halszeletet bubszi
Szuromi Esztike szép üzenete. dupalymaria
Szalonnás ponty klerierzsi
Baconbe tekert heck 1vargaildyko
Balatoni halászlé 2. bubszi
Nyári halgombócleves zsenge horvathnemagdi
Rácponty I. bubszi
Vad ételek
Nyúlpörkölt margoka59
Gesztenyével töltött fácán yaskane
Őzérmék erdei gombamártással horvathnemagdi
Ízőrzők – Érsekcsanád horvathnemagdi
B betűs receptek horvathnemagdi
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
R betűs receptek horvathnemagdi
x nagyuska
Őzpörkölt vadász módra bordat
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Spagetti ajánló
Spagetti holland módra ... mailona
Milánói, az olasz konyha kedve bubszi
Tejszínes tészta tenger gyümölcseivel recept boszorlany
Kínai recept horvathnemagdi
Zöldséges-sonkás sült tészta horvathnemagdi
Palacsinta torta spenóttal és bolognai raguval recept jamborlulu
Spagetti-krokett bubszi
Paradicsomos-Tofus Spagetti... 1vargaildyko
Diétás spagetti szójával bulac57
A 4 legfinomabb tészta grimilda
Pizza receptek
Tejfölös-fokhagymás Langalló 1vargaildyko
Pizza-tekercs horvathnemagdi
Káposztás-sonkás töltelék bubszi
Búzacsírás Pizza Tészta 1vargaildyko
Csirkemell toszkán módra horvathnemagdi
Hús nélküli Reggeli,Vacsora jaksika
Pizza tészták anne74
Milánói pizza recept baggesz20
Pizza tészta I. bubszi
pizza tészta gesztenyefa
Hamburger receptek
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Óriás hamburger angyalka___
Csirke hamburger banb
Hamburger zsemle vagikriszti
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Ma itt jártam: sarkadykati
Házi hamburger recept jamborlulu
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Csirkeburger recept jamborlulu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU