Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Pljeskavica, csevap, mititei
Pljeskavica, csevap, mititei és társaik

A nyári grillszezon szinte elképzelhetetlen a különféle lángon sütött fasírtok nélkül. Sokan hamburgert készítenek, van, aki a horvát nyaralások emlékére csevapcsicsát süt a rácson, esetleg pljeskavicát, de egy biztos, mindenki szívesen játszik a jól fűszerezhető húsos pogácsákkal.

De honnan is erednek ezek az mindenhol fellelhető, az adott országra, régióra oly jellemző grillen készített húsok?

Arról ugyan nincs írásos dokumentáció, hogyan és miként jöttek rá őseink a húsgombócban rejlő értékekre, de könnyen kikövetkeztethető, hogy az első húsgombócok a maradékgazdálkodásból fakadóan születhettek, sőt feltételezhetően a fűszerezésükre a már múló frissesség árnyalása végett kerülhetett sor.

Sok hagymával, friss salátával mennyei a csevapcsicsa Sok hagymával, friss salátával mennyei a csevapcsicsa

A hús mibenlétét és a fűszereket meg maga a táj, a régió szabta meg. Milyen állatot tartottak, a vallásuk mit engedett meg vagy milyen fűszereik voltak a hús ízesítésére. Az így készített, feltehetőleg késsel aprított húsokból készített gombócokat aztán vagy megfőzték, vagy tűz fölött megsütötték.

Az egész Közel-Keleten és Ázsián átívelő, a húsgombócokat fedő kofta szó valahonnan Perzsiából ered. Ennek köszönhetően sejthető, hogy ez az étel, illetve elkészítésének módja is innen terjedt el egész Ázsiába, Indiába, majd valószínűleg arab közvetítéssel jutott el Itáliába, Spanyolországba.

Nyársakra is húzhatjuk a fűszeres húsgombócokat Nyársakra is húzhatjuk a fűszeres húsgombócokat

Később egész Európában ismertté vált, bár ma már inkább csak a Balkánra jellemző a grillen készített darált húsból formázott pogácsa vagy hosszúkás rúd készítése. Horvátországban, Szerbiában, Romániában, Albániában, Törökországban igen nagy hagyományai vannak ezeknek az ételeknek. Ki ne ismerné a csevapcsicsát, a pljeskavicát, a mititeit, a különféle egzotikus koftákat, a keftedeszt vagy a kebabot?

A legtöbb esetben főételként kínálják az így elkészített húsokat, de szendvicseket is tölthetnek vele, vagy levesek mellé is adhatják, mint a román mititeit. Így aztán a grillezett darált húsokból lehet reggeli, ebéd vagy akár vacsora is.
Fajták

Fűszerezése, formázása is szabadon variálható, ahogy a felhasznált húsfajták is Fűszerezése, formázása is szabadon variálható, ahogy a felhasznált húsfajták is

A csevapcsicsa a horvátok büszkesége, a jó esetben háromféle húsból készített, szivarra emlékeztető húsokat leggyakrabban nyers hagymával és ajvárral kínálják, ami egy paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített fűszeres krém.

A pljeskavica szerb eredetű étel, de az egész régióban igen kedvelt. A mi fasírtunkhoz hasonló formájú pogácsát szintén többféle hús felhasználásával készítik, ami általában marhahús, bárány- és sertéshús. Sült vagy tört krumplival kínálják, de gyakorta tálalják pitában. Ehhez a húshoz is jól illik az ajvár és a kaymak, ami a tejfölhöz hasonlatos krém.

Romániában a mititei vagy más néve mici a helyi grillspecialitás. A csevapcsicsa formáját idéző húst szintén vegyes alapanyagokból készítik, és sokféle fűszerrel megbolondítják. A mititei fűszerezéséhez használhatunk koriandert, borsot, kakukkfüvet, ánizst, pirospaprikát, fokhagymát is. Ezt a húst leggyakrabban mustárral, sör kíséretében fogyasztják, de mint már szó volt róla, akár leves mellé is adható.

A keleti ízvilágnak megfelelően a különféle koftákra már sokkal fűszeresebb íz jellemző. A libanoni kofta esetében ez főleg nagy mennyiségű fahéjat és petrezselymet jelent. Ehhez az ételhez szezámmagkrémet, azaz tahinit szokás kínálni. A ciprusi sieftalies is petrezselyemmel készül, igaz, itt az alapmassza sok esetben egyféle sertés- vagy bárányhúsból áll.

A házilag készített sütni való fasírtok elkészítéséhez a különféle nemzetek konyhái nagy segítséget jelenthetnek. Ma már bárhol bármilyen hozzávaló könnyen elérhető, így egyik hétvégén grillezés közben Ázsiában, míg a másik hétvégén az Adria partján érezhetjük magunkat.

Pitába is tehetjük a grillezett húspogácsákat Pitába is tehetjük a grillezett húspogácsákat

Hogyan készítsük?

Az darált húsok grillezésére vonatkozik egy-két alapszabály. A húsok tekintetében érdemes mindig friss, nem túl zsírtalan húst venni, és lehetőség szerint legkésőbb másnap felhasználni. A legjobb ízt és állagot akkor érjük el, ha frissen használjuk, és a pogácsáinkhoz többféle húst is adunk.

Fűszerezés tekintetében döntő, hogy kiknek készítjük az ételt, illetve az, hogy mit szeretnénk hozzá kínálni. A grillezett darált húsokat formázhatjuk hosszúkásra (ebben az esetben vigyázzunk, ilyenkor könnyebben ,,eltörhet" sütés közben a hús), vagy akár egy bambuszpálca köré is nyomkodhatjuk a húst, illetve készíthetünk kicsiny húsgolyókkal tarkított pálcákat is, vagy a zsemlékbe kényelmesen elférő húspogácsákat. A lényeg, hogy jól át tudjon sülni a hús, ne maradjanak benne nyers részek.

A pogácsák ízesítéséhez szinte elengedhetetlen a hagyma, fokhagyma, bátran adhatunk hozzá zöld fűszereket, de a keleties ízvilágnak megfelelően mehet a masszába curry, chili, fahéj, koriander, és persze bors is.

Pirosra sülve várják a finom fokhagymás tejfölt Pirosra sülve várják a finom fokhagymás tejfölt

A hús mellé kínálhatunk mártásokat. Ezek lehetne bolti kencék, mustárok, vagy a megkerülhetetlennek tűnő ketchup, de magunk is készíthetünk bármilyen tejfölös, paradicsomos alapokon nyugvó fűszeres mártást, esetleg ajvárt.
Fűszeres húspogácsa

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
50 dkg darált marhahús
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál rozmaring
1 kávéskanál görög bazsalikom
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál rózsabors


Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a fűszereket az aprítóba teszem, és némileg összevágom a masinával. A húsokhoz hozzáadom a fűszeres hagymát, sózom, majd az egészet alaposan átkeverem. Vizes kézzel lapos pogácsákat formálok belőle, majd tányérra teszem, és minimum fél órát hagyom hűlni.
A grillt beizzítom, majd a húsokat átsütöm.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: húsgombócban rejlő, első húsgombócok, régió szabta, egész Közel-Keleten, húsgombócokat fedő, fűszeres húsgombócokat,

Pljeskavica recept
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús 40 dkg marhahús 10 dkg birkahús 2 g szódabikarbóna 1 kávéskanál pirospaprika 3 gerezd áttört fokhagyma 1 ízlés szerint fekete bors 0.5 fej vöröshagyma Elkészítés: 50% darált sertéshús, 40% darált marhahús és 10% darált birka, vagy borjúhús, só, 1-2 g szódabikarbóna (igen), kiskanál pirospaprika, őrölt fekete bors, pár gerezd zúzott fokhagyma, fél fej finomra vágott vöröshagyma. Mindezt kézzel alaposan ...
gonda_katalin gonda_katalin
Sajtos Pljeskavica
Hozzávalók: 50 dkg borjúnyak, 30 dkg sertéslapocka, 20 dkg birkalapocka (vagy egyéb zsírosabb birka apróhús), 15 dkg vöröshagyma, 2 kávéskanál pirospaprika, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, 30 dkg kecskesajt vagy más félzsíros sajt. Elkészítés: A húsokat apróra daráljuk, majd hozzáadjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát, a pirospaprikát, a szódabikarbónát, az összezúzott fokhagymát, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Saslik, rablóhús, nyárs
ÉTELEK Grillezett rolád Grillezett rostélyos Krinolinkoszorú Sörös bajor virsli Török fasírt (Izgara köfte) Csevap 001. Csevap 003. Csevap 004 (koszovói módon) Angolos kolbászkák Mititei (román étel) Pljeskavica (szerb étel) Marinált steak roston DISZKOSZBAN SÜLTEK Diszkosz Silvanus módra A kirándulások, kerti partyk, nyári összejövetelek csúcspontja a grillezés. Ehhez jön néhány tipp és trükk, ami hozzásegít bennünket ahhoz, ...
aprochef aprochef
Süti ajánló
Limoncellotorta cseresznyével torokne_vera
**Hát**NEM***TÖK***JÓ?** bubszi
Gazdag lekváros-mákos rétes horvathnemagdi
Bájos Angelika szelet vorosrozsa66
Tökös-mákos pite mezixy
Fűszeres őszibarackbefőtt horvathnemagdi
Isteni finom túrós süti pár perc alatt. nagyiful
Sacher muffin veronika74
Zabpehely torta rochlitzne
Amerikai almatorta veronika74
Szárnyas receptek
Grillezett csirkecombok petezsolt
mai recept faciendum
Mézes diós csirke bubszi
Rakott csirkemell zsokanita
Indiai paprikás csirke bubszi
Izraeli csirke bubszi
Vacsoracsata-Ági-Főétel veronika74
Pulyka magyaros töltelékkel janna53
1 jó kis recept flammerne
Fogyókúrás smiri
Marhából készült ételek
Erőleves töltött makarónival: ujjozsef
Marhahúsos brokkoli-saláta horvathnemagdi
Pizza fajták elkészítése anne74
Pikáns nyelvtokány bubszi
Pörkölt túrós csuszával horvathnemagdi
Babgulyás vörösborral recept toth_beata
Vadas mártás marhahússal és tésztával recept jamborlulu
Pogácsák másképp: tinka1951
marharagú gombával, répával ibolya58
Gombás sült bubszi
Sertésből készült ételek
Farfelle tészta pirított tejfölös hússal recept kovacs_zsoka
Tunkolós pirított máj recept toth_beata
gyergyói húsleves! ibolya58
Csülkös gnocchi recept boszorlany
Hortobágyi húsos palacsinta horvathnemagdi
Barátfülés húsleves ujjozsef
Receptek horvathnemagdi
Parmezános Májszeletek 1vargaildyko
Mustáros sertéstarja pikáns túrómártással recept baggesz20
Halból készült ételek
Főételek Karácsonyra smiri
A legfinomabb édes és sós palacsinták tinka1951
Halpaprikás magyarosan bubszi
Tárkonyos hal leves recept gonda_katalin
Egészben sült karácsonyi lazac agimami7
Lazac olivával recept gonda_katalin
Borsos tengerihal-saláta horvathnemagdi
Bográcsozás a szabadban bulac57
Halételek jozsef_olah_9843
Tejszínes-boros csuka bubszi
Vad ételek
B betűs receptek horvathnemagdi
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
Nyúlpörkölt bubszi
Óda a töltött káposztához tripike
Fácán tejszínnel klerierzsi
Csülök Eta módra! nanoka72
PISZTÁCIÁS FÁCÁNPástétom bubszi
R betűs receptek horvathnemagdi
Fácánleves berántva I. bubszi
Vöröskáposzta-leves fácánnal horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Sült spagettisaláta bulac57
Kínai pirított tészta horvathnemagdi
a tenger gyumolcsei sajtszozba sallaine
húsvéti sonka faciendum
Sült tészta hússal és zöldséggel taltos1
Spagetti szénégető módra bubszi
A tökéletes bolognai spagetti grimilda
Brokkolis tészta bulac57
Lecsós libamáj bubszi
Bakonyi húsgolyók horvathnemagdi
Pizza receptek
Pizza tészták anne74
Dübbencs – Édesen és sósan egyaránt nagy kedvenc magdus60
Töltött pizza moncsika77
Pizza recept baggesz20
Kolbászos-pizza horvathnemagdi
Kombe horvathnemagdi
Rozsos-lenmagos, póréhagymás pizza noble
pizza készítés otthon hazipatika.com drciccancs
Pizza tészta receptek bkisseva
Bolognai mártás (Salsa alla Na bubszi
Hamburger receptek
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Kevés munkával horvathnemagdi
Sajtburger veronika74
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Házi hamburger recept baggesz20
Virslis kifli veronika74
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Csirkeburger recept jamborlulu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU