Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Pljeskavica, csevap, mititei
Pljeskavica, csevap, mititei és társaik

A nyári grillszezon szinte elképzelhetetlen a különféle lángon sütött fasírtok nélkül. Sokan hamburgert készítenek, van, aki a horvát nyaralások emlékére csevapcsicsát süt a rácson, esetleg pljeskavicát, de egy biztos, mindenki szívesen játszik a jól fűszerezhető húsos pogácsákkal.

De honnan is erednek ezek az mindenhol fellelhető, az adott országra, régióra oly jellemző grillen készített húsok?

Arról ugyan nincs írásos dokumentáció, hogyan és miként jöttek rá őseink a húsgombócban rejlő értékekre, de könnyen kikövetkeztethető, hogy az első húsgombócok a maradékgazdálkodásból fakadóan születhettek, sőt feltételezhetően a fűszerezésükre a már múló frissesség árnyalása végett kerülhetett sor.

Sok hagymával, friss salátával mennyei a csevapcsicsa Sok hagymával, friss salátával mennyei a csevapcsicsa

A hús mibenlétét és a fűszereket meg maga a táj, a régió szabta meg. Milyen állatot tartottak, a vallásuk mit engedett meg vagy milyen fűszereik voltak a hús ízesítésére. Az így készített, feltehetőleg késsel aprított húsokból készített gombócokat aztán vagy megfőzték, vagy tűz fölött megsütötték.

Az egész Közel-Keleten és Ázsián átívelő, a húsgombócokat fedő kofta szó valahonnan Perzsiából ered. Ennek köszönhetően sejthető, hogy ez az étel, illetve elkészítésének módja is innen terjedt el egész Ázsiába, Indiába, majd valószínűleg arab közvetítéssel jutott el Itáliába, Spanyolországba.

Nyársakra is húzhatjuk a fűszeres húsgombócokat Nyársakra is húzhatjuk a fűszeres húsgombócokat

Később egész Európában ismertté vált, bár ma már inkább csak a Balkánra jellemző a grillen készített darált húsból formázott pogácsa vagy hosszúkás rúd készítése. Horvátországban, Szerbiában, Romániában, Albániában, Törökországban igen nagy hagyományai vannak ezeknek az ételeknek. Ki ne ismerné a csevapcsicsát, a pljeskavicát, a mititeit, a különféle egzotikus koftákat, a keftedeszt vagy a kebabot?

A legtöbb esetben főételként kínálják az így elkészített húsokat, de szendvicseket is tölthetnek vele, vagy levesek mellé is adhatják, mint a román mititeit. Így aztán a grillezett darált húsokból lehet reggeli, ebéd vagy akár vacsora is.
Fajták

Fűszerezése, formázása is szabadon variálható, ahogy a felhasznált húsfajták is Fűszerezése, formázása is szabadon variálható, ahogy a felhasznált húsfajták is

A csevapcsicsa a horvátok büszkesége, a jó esetben háromféle húsból készített, szivarra emlékeztető húsokat leggyakrabban nyers hagymával és ajvárral kínálják, ami egy paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített fűszeres krém.

A pljeskavica szerb eredetű étel, de az egész régióban igen kedvelt. A mi fasírtunkhoz hasonló formájú pogácsát szintén többféle hús felhasználásával készítik, ami általában marhahús, bárány- és sertéshús. Sült vagy tört krumplival kínálják, de gyakorta tálalják pitában. Ehhez a húshoz is jól illik az ajvár és a kaymak, ami a tejfölhöz hasonlatos krém.

Romániában a mititei vagy más néve mici a helyi grillspecialitás. A csevapcsicsa formáját idéző húst szintén vegyes alapanyagokból készítik, és sokféle fűszerrel megbolondítják. A mititei fűszerezéséhez használhatunk koriandert, borsot, kakukkfüvet, ánizst, pirospaprikát, fokhagymát is. Ezt a húst leggyakrabban mustárral, sör kíséretében fogyasztják, de mint már szó volt róla, akár leves mellé is adható.

A keleti ízvilágnak megfelelően a különféle koftákra már sokkal fűszeresebb íz jellemző. A libanoni kofta esetében ez főleg nagy mennyiségű fahéjat és petrezselymet jelent. Ehhez az ételhez szezámmagkrémet, azaz tahinit szokás kínálni. A ciprusi sieftalies is petrezselyemmel készül, igaz, itt az alapmassza sok esetben egyféle sertés- vagy bárányhúsból áll.

A házilag készített sütni való fasírtok elkészítéséhez a különféle nemzetek konyhái nagy segítséget jelenthetnek. Ma már bárhol bármilyen hozzávaló könnyen elérhető, így egyik hétvégén grillezés közben Ázsiában, míg a másik hétvégén az Adria partján érezhetjük magunkat.

Pitába is tehetjük a grillezett húspogácsákat Pitába is tehetjük a grillezett húspogácsákat

Hogyan készítsük?

Az darált húsok grillezésére vonatkozik egy-két alapszabály. A húsok tekintetében érdemes mindig friss, nem túl zsírtalan húst venni, és lehetőség szerint legkésőbb másnap felhasználni. A legjobb ízt és állagot akkor érjük el, ha frissen használjuk, és a pogácsáinkhoz többféle húst is adunk.

Fűszerezés tekintetében döntő, hogy kiknek készítjük az ételt, illetve az, hogy mit szeretnénk hozzá kínálni. A grillezett darált húsokat formázhatjuk hosszúkásra (ebben az esetben vigyázzunk, ilyenkor könnyebben ,,eltörhet" sütés közben a hús), vagy akár egy bambuszpálca köré is nyomkodhatjuk a húst, illetve készíthetünk kicsiny húsgolyókkal tarkított pálcákat is, vagy a zsemlékbe kényelmesen elférő húspogácsákat. A lényeg, hogy jól át tudjon sülni a hús, ne maradjanak benne nyers részek.

A pogácsák ízesítéséhez szinte elengedhetetlen a hagyma, fokhagyma, bátran adhatunk hozzá zöld fűszereket, de a keleties ízvilágnak megfelelően mehet a masszába curry, chili, fahéj, koriander, és persze bors is.

Pirosra sülve várják a finom fokhagymás tejfölt Pirosra sülve várják a finom fokhagymás tejfölt

A hús mellé kínálhatunk mártásokat. Ezek lehetne bolti kencék, mustárok, vagy a megkerülhetetlennek tűnő ketchup, de magunk is készíthetünk bármilyen tejfölös, paradicsomos alapokon nyugvó fűszeres mártást, esetleg ajvárt.
Fűszeres húspogácsa

Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
50 dkg darált marhahús
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál rozmaring
1 kávéskanál görög bazsalikom
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál rózsabors


Elkészítés: A hagymát, a fokhagymát és a fűszereket az aprítóba teszem, és némileg összevágom a masinával. A húsokhoz hozzáadom a fűszeres hagymát, sózom, majd az egészet alaposan átkeverem. Vizes kézzel lapos pogácsákat formálok belőle, majd tányérra teszem, és minimum fél órát hagyom hűlni.
A grillt beizzítom, majd a húsokat átsütöm.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: húsgombócban rejlő, első húsgombócok, régió szabta, egész Közel-Keleten, húsgombócokat fedő, fűszeres húsgombócokat,

Pljeskavica recept
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús 40 dkg marhahús 10 dkg birkahús 2 g szódabikarbóna 1 kávéskanál pirospaprika 3 gerezd áttört fokhagyma 1 ízlés szerint fekete bors 0.5 fej vöröshagyma Elkészítés: 50% darált sertéshús, 40% darált marhahús és 10% darált birka, vagy borjúhús, só, 1-2 g szódabikarbóna (igen), kiskanál pirospaprika, őrölt fekete bors, pár gerezd zúzott fokhagyma, fél fej finomra vágott vöröshagyma. Mindezt kézzel alaposan ...
gonda_katalin gonda_katalin
Sajtos Pljeskavica
Hozzávalók: 50 dkg borjúnyak, 30 dkg sertéslapocka, 20 dkg birkalapocka (vagy egyéb zsírosabb birka apróhús), 15 dkg vöröshagyma, 2 kávéskanál pirospaprika, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, 30 dkg kecskesajt vagy más félzsíros sajt. Elkészítés: A húsokat apróra daráljuk, majd hozzáadjuk a nagyon apróra vágott vöröshagymát, a pirospaprikát, a szódabikarbónát, az összezúzott fokhagymát, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
Saslik, rablóhús, nyárs
ÉTELEK Grillezett rolád Grillezett rostélyos Krinolinkoszorú Sörös bajor virsli Török fasírt (Izgara köfte) Csevap 001. Csevap 003. Csevap 004 (koszovói módon) Angolos kolbászkák Mititei (román étel) Pljeskavica (szerb étel) Marinált steak roston DISZKOSZBAN SÜLTEK Diszkosz Silvanus módra A kirándulások, kerti partyk, nyári összejövetelek csúcspontja a grillezés. Ehhez jön néhány tipp és trükk, ami hozzásegít bennünket ahhoz, ...
aprochef aprochef
Süti ajánló
Elefántkönnycsepp mama57
Francia csokoládékrém horvathnemagdi
Vaníliajoghurtos szelet gabfe
Sütőtökös-diós süti suzymama
Törökmézes bubszi
Spagetti budai módra margoka59
Majonézes kukoricás rizs recept gonda_katalin
Zserbó golyó egyszerűen sanci81
Rakott kifli 2. bubszi
Sárgabarackos joghurttorta: ujjozsef
Szárnyas receptek
Veszprémi rucás káposzta horvathnemagdi
Cézár saláta 1955viki
Rántott csirke és karfiol recept toth_beata
Sajtos kukoricás pulykamell moncsika77
Tepsis csirke ragu klarika47
Grillezett csirkemell klarika47
Majorannás rántott csirkemáj recept jamborlulu
Ananászos-kukoricás csirke recept kovacs_zsoka
Karácsonyi fogások horvathnemagdi
Brokkolis pulykamell II. horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Receptek horvathnemagdi
befsztroganov ibolya58
Szaftos gazdag raguk horvathnemagdi
Olasz fasírt rochlitzne
Vidék íze kissmama
Bográcsgulyás hétvégére horvathnemagdi
lasagna a la forno ! ibolya58
Burgonyás paradicsomos húsgombóc klarika47
Zólyomi pörkölt bkisseva
Mit főzzünk ma? Patikusok..... korall44
Sertésből készült ételek
Szabolcsi töltött káposzta korall44
3 széki komaleves ibolya58
Húsos töltött padlizsán recept jamborlulu
Csülkös rakott krumpli margoka59
Göngyölt káposzta klerierzsi
Jókedvű farfalle recept toth_beata
Receptek horvathnemagdi
Székelykáposzta recept jamborlulu
Lengyel húsos káposzta recept jamborlulu
Tepsis csülök klara50
Halból készült ételek
Halkocsonya bubszi
Tejfölös ponty jozsef_olah_9843
Bajlódsz a spárgával? grimilda
Harcsapaprikás horvathnemagdi
Paksi halászlé 2. bubszi
Házi "szardínia" készítése bubszi
Karácsonyi halleves maroka
Sajtos ponty tepsiben reifregina
Dunai halpaprikás bubszi
Szuromi Esztike szép üzenete. dupalymaria
Vad ételek
Rakott húsételek spanyolsky
Pacal Bíró Géza módra bubszi
Kukoricás szarvasragu recept jamborlulu
Fácán tejszínnel klerierzsi
Sült fácán körtemártással klerierzsi
Fokhagymástejfölös őzérmék bulac57
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Fácán tejfölös mártással bubszi
Fácán savanyú káposztával rochlitzne
Kisalföldi vaddisznópörkölt recept kovacs_zsoka
Spagetti ajánló
Mogyorós medvetalpacska horvathnemagdi
Receptek jjanosne
Minestra recept boszorlany
Mustáros spagettikeverék bubszi
Gyors mexikói babos tészta horvathnemagdi
x nagyuska
Paradicsomos húsgombóc horvathnemagdi
Csirkemell vadas mártásban, zsemlegombóccal horvathnemagdi
Carbonara spagetti veronika74
Paradicsomos Borda 1vargaildyko
Pizza receptek
pizzatekercs faciendum
Pizza horvathnemagdi
Pizza-tészta, I. bubszi
Pizzás csiga nanoka72
x nagyuska
Pizza recept yvett789
Sajtos-sonkás-kukoricás ... bulac57
Pizzás tekergő bubszi
Pizza lilahagymával recept kovacs_zsoka
Kovi ubi horvathnemagdi
Hamburger receptek
Gyors hamburger recept gonda_katalin
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hawaii burger veronika74
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Csirke hamburger banb
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
x nagyuska
Hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle vagikriszti
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU