| Karácsonyi aprósütemények: mandulás-diós keksz, vaníliás kek |
|
Karácsonyi aprósütemények: mandulás-diós keksz, vaníliás keksz, linzerkoszorú
A gyúrt tésztából készült aprósütemények zárt dobozban, hűvös helyen hetekig tárolhatók. Ha karácsonyra szeretnénk elkészíteni, már november végén megsüthetők. Három klasszikus aprósütemény receptjét ismertetjük.
Mandulás (vagy diós) keksz
Hozzávalók kb. 55-60 darabhoz
30 dkg búza finomliszt
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só
1 ... |
reifregina  |
|
|
| |
| Karácsonyi süteményrecept ajánlat I. |
Diós linzerkoszorú
Az omlós tésztához:
1 narancs reszelt héja
500 g finomliszt,
1 kk. sütőpor
só,
250 g lágy vaj/margarin
200 g porcukor
2 tojássárgája
1 tojás
A tészta lekenéséhez:
1 db tojásfehérje
10 dkg vágott cukrozott dió
A töltelékhez:
meggylekvár
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk,1 órát hideg helyen pihentetjük.
3 mm vastagra kisodorjuk,4 cm.es cakkos formával ... |
bkisseva  |
|
|
| |
| Kedvenc adventi sütemények |
Kedvenc adventi sütemények
2011. december 4.
Advent varázslatos hangulatát nemcsak a karácsonyi várakozásnak, hanem az asztalra kerülő csodás édes harapnivalóknak is köszönheti.
Címkék: advent, adventi sütemény, Non plus ultra, Mozart-golyó, puszedli, mézes puszedli, csokoládés
Az adventi sütemények zöme azért készül, hogy az ünnep alatt a jól záródó dobozból kiemelve olvadjon el a szánkban. Ha azonban ügyesek vagyunk, és sokat készítünk belőle, megjutalmazhatjuk magunkat - és ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Linzer Koszorú |
Hozzávalók:
20 dkg vaj
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg dióbél
1 citrom reszelt héja
1 csipetnyi vaniliás cukor
1 tojás
40 dkg kajszilekvár
1 ek.porcukor
Elkészítés:
A vajat a liszttel elmorzsolom, majd hozzáadva a porcukrot, a finomra darált dióbél felét, a reszelt citromhéjat és a vaniliás cukrot, gyors ... |
1vargaildyko  |
|
|
| |
| Linzer és isler |
|
Hozzávalók kb. 30-35 darabhoz:
A tésztához:
...40 dkg liszt
...fél csomag sütőpor
...1 csomag vaníliás cukor
...3 evőkanál cukor
...1 tojás
...25 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
...lekvár
Az isler csokimázához:
...4 evőkanál porcukor
...1 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
...víz
...olaj
Elkészítés
A tészta száraz összetevőit elkeverjük, majd hozzáadjuk a maradék ... |
martimarti  |
|
|
| |
| Linzerkoszorú |
Hozzávalók: 10 dkg cukor, 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 csomag vanília.
Elkészítése: A hozzávalókat összegyúrjuk, fél cm vastagságúra kinyújtjuk, egy tele és egy lyukas kiszúróformával (virág, csillag, kör stb. alakú) kiszaggatjuk úgy, hogy mindkét formából azonos számú legyen. Kikent, kilisztezett sütőformára rakosgatjuk, forró sütőben világosra sütjük. Ha kihűlt, kettőt-kettőt (egy teli és egy kiszúrt lapocskát) valamilyen finom, savanykás lekvárral ... |
bubszi  |
|
|
| |
| Linzerkoszorú |
Hozzávalók (16 darabhoz): a tésztához:
20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, fél citrom lereszelt héja, 40 dkg fi nomliszt, 1 dl tej, késhegynyi só; a tetejére: 3 tojásfehérje, 10 dkg porcukor, 10 dkg darált dióbél; a töltelékhez: 25 dkg sárgabarackíz.
A vajat jól kikeverjük a cukorral és a tojások sárgájával, belereszeljük a fél citrom héját, hozzáadjuk a lisztet és a tejet, megsózzuk és összegyúrjuk. Belisztezett gyúródeszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és ... |
bulac57  |
|
|
| |
|
|