| 20 perc alatt elkészül! |
|
Szerencsehozó magyaros lencseleves, 20 perc alatt elkészül!
- Kerék Ágnes
A hagyományok szerint, ha január elsején az első fogás lencse gazdag lesz az egész esztendő. Főzök tehát egy jó magyaros lencselevest, evvel akarom bevonzani a szerencsét.
Bizony, roppant gyorsan elkészül mivel előzőleg a lencsét pár órára beáztattam. Így a főzési idő alig 15 perc lesz.
Hozzávalók :
30 dkg lencse
2 szál sárgarépa
1 fej hagyma
1 kiskanál ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| A lencse és a szerencse |
ha kell, még sózom (bár a kolbász nagyon sós) és borsozom.
Tejfölt csak az asztalnál kínáltam hozzá, habarást nem készítettem, elég sűrű leves lett így is.Petrezselyemmel díszítettem.
Hozzávalók: 25 dkg lencse, 2 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 hagyma, 1 evőkanál mustár, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 dl tejföl, 2-3 virsli, 1 csapott kiskanál só, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, fél csokor ... |
evike0123456  |
|
|
| |
| Burgonyás pogácsa 3 recept |
süssük, 10 percig, majd mérsékelt tűzön még kb. 20 percig, amíg mindkét oldala pirosra pirul. Amennyiben az alja jobban sülne, akkor forgassuk át, nehogy megégjen. Lehűlve fogyasszuk. Másnap grillsütőben felmelegíthetjük. Egytálételként bab- vagy lencseleveshez is adható. Hűtőszekrényben nem szabad tárolni. A fenti mennyiségű alapanyagból maximum 36 db, 4 cm átmérőjű pogácsa készíthető. Lazábbá tehetjük a burgonyás pogácsa tésztáját, ha összegyúrás után, a leveles vajastésztához hasonlóan (de pihentetés ... |
gonda_katalin  |
|
|
| |
| Bácskai lencseleves |
ízesítve húslevest főzök. Amikor a hús megpuhult, kiemelem a léből, feldarabolom és félreteszem.
A levest átszűröm. A felében megfőzöm a lencsét, másik felében pedig a rizst. Ha a rizs megpuhult, szitán áttöröm, a levét hozzáadom a megfőtt lencseleveshez.
A zsíron üvegesre párolom az apró kockára vágott hagymát, majd hozzáadom a felaprított gombát, sóval, borssal ízesítem.
Levesestálban elkeverem a tejfölt a tojássárgákkal, beleteszem a feldarabolt csirke húsát, ráöntöm a ... |
bubszi  |
|
|
| |
| Csípős lencseleves |
|
Csípős lencseleves szilveszter utáni gyomorbántalmakra
Hozzávalók:
15 dkg lencse, 10 dkg szalonna, 1 fej hagyma, zsír vagy olaj, 4-5 dkg liszt, csípős paprika ízlés szerint (legjobb a szárított), 2 gerezd fokhagyma, 2 húsleveskocka, 1 babérlevél, só, őrölt bors, petrezselyemzöld vagy zeller-zöld
Elkészítés:
A lencsét válogatás után megmossuk, és főzés előtt 1-2 órával beáztatjuk. A szalonnát felkockázzuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és a felhevített zsiradékban ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Frankfurti lencseleves |
A dietetikus véleménye:
A lencse a többi száraz hüvelyeshez hasonlóan magas energiatartalmú és puffasztó hatású, de a heveny májbetegségek regenerálódásában a nagy szénhidráttartalma és aminosavai jótékony hatást fejthetnek ki.
Hozzávalók:
30 dkg lencse
1,5 liter marhahúsleves
(leveskockából is készülhet)
1 csomó leveszöldség
1 babérlevél
1 evőkanál szárított, morzsolt kakukkfű
10 dkg húsos szalonna
1 ... |
gigi55  |
|
|
| |
| Fuszerek/Arab/ |
tojásból készült csipetkét főzünk bele. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
A csicseri borsót népi nyelven, sokféle módon ismerik. pl. veréb orrú borsó. Már a görögök is ismerték, de az egyiptomi, arab konyhákon is kedvelt eledel.
Iráni lencseleves
30 dkg lencse, 4 ek. olaj, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, 3 ek. aprított zellerszár, 1 karikára vágott sárgarépa, 1 hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom, 1 ek. citromlé, 1 ek. aprított petrezselyem, só, ... |
margareta51  |
|
|
| |
| Görög lencseleves |
Hozzávalók:
* 50 dkg lencse
* 3 érett paradicsom
* 2 közepes fej hagyma
* 3 gerezd fokhagyma
* 1 dl ecet
* 1 babérlevél
* 1 ágacska rozmaring
* só
* bors
* olaj
Elkészítés:
A lencsét éjjelre beáztatom. A paradicsomot felaprítom, a hagymát apróra vágom. A lencsét leöntöm, és egy fazékban hideg vízben felteszem főni. Mikor felforrt, leöntöm, és friss vízben tovább főzöm. Hozzáadom a ... |
1vargaildyko  |
|
|
| |
|
|