Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
szoljankaleves variációk !
Az orosz levesek emelkedő rangsorában a szoljanka következik, amely abban különbözik a fenti levesektől (pl. scsí), hogy van benne egy jó maréknyi olajbogyó, néhány kapri, és bőségesen fölengedtetik uborkalével is. De ami még fontosabb, szoljankát csak akkor fogyaszt az ember, ha egy becsületes üveg tehát hét, hét és fél deci vodkával megteremtette annak fundamentumát. És persze, ahány ház, annyi leves.

Szoljanka 1.
Hozzávalók:
15 dkg savanyú káposzta,
5 dkg füstölt szalonna,
3 dkg vöröshagyma,
10 dkg sárgarépa,
8 dkg fehérrépa,
5 dkg zeller,
5 dkg gomba,
5 dkg ecetes uborka,
1 gerezd fokhagyma,
1 db babérlevél,
2 dkg kapribogyó,
fél citrom,
2 pár virsli,
2,5 dl tejföl,
só.
Az átmosott káposztát átvagdossuk. A kockákra vágott szalonnát kiolvasztjuk, zsírjában a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a metéltre vágott zöldségeket, a szeletelt gombát, a káposztát és az ugyancsak metéltre szelt ecetes uborkát. Takaréklángon pároljuk, zúzott fokhagymával, babérlevéllel, kapribogyóval és citromkarikákkal ízesítjük. Vízzel felengedjük, és 10-15 percig forraljuk. Végül belefőzzük a karikákra vágott virslit. Tálaláskor kevés tejfölt keverünk a levesbe.

Szoljanka 2.
Hozzávalók:
20-20 dkg marha, sertés, és birka vagy borjúhús,
10 dkg főtt füstölt tarja,
50 dkg csont,
1 pár virsli,
2 fej vöröshagyma,
15 dkg sós-vizes uborka,
4 dkg olajbogyó,
dkg kapribogyó,
kis doboz sűrített paradicsom,
5 dkg zsír,
1 citrom,
1 dl tejföl,
1 babérlevél,
kapor,
petrezselyem,
só, egész bors.

A húst és a csontot másfél liter vízben megfőzzük. A fél karikákra vágott hagymát zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, együtt még néhány percig hevítjük, majd beletesszük a leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a kis kockákra vágott uborkát, majd 4-5 perces forralás után a babérlevelet, az egész borsot, a megfőzött és apróra vágott húsokat, a kapribogyót, az olajbogyó nagyobbik felét, megsózzuk, és együtt még 4-5 percig főzzük. Tálaláskor beletesszük a maradék olajbogyót, az apróra vágott kaprot és petrezselymet, s külön kínáljuk hozzá a vékonyra szeletelt citromot és a tejfölt.

Szoljanka 3.
Hozzávalók:
25 dkg marhafartő,
25 dkg sertéscomb,
10 dkg főtt füstölt sonka (vagy tarja),
1 pár virsli,
1 fej vöröshagyma,
25 dkg vegyes leveszöldség,
2 evőkanál olaj,
1 evőkanál paradicsompüré,
3 kovászos uborka,
1 babérlevél,
1 csokor kapor,
2 dl tejföl,
só,
őrölt fekete bors, ízlés szerint,
1 evőkanál kapribogyó.

A megmosott marhahúst 1,5 l hideg vízbe teszem. Megsózom, majd kis lángon félpuhára főzöm. Ezután hozzáadom a sertéshúst és a megtisztított, hasábokra vágott leveszöldséget is, és készre főzöm. A húsokat a levesből kivéve apró kockákra vágom és visszateszem a lébe. Hozzáteszem a felkarikázott virslit és az ugyancsak kis kockákra vágott főtt sonkát, a kapribogyót (levével együtt), a kovászosuborka-kockákat és a megtisztított, pépesre zúzott vöröshagymát. A paradicsompürét a felhevített olajon lepirítom, és kevés vízzel felengedve hozzáadom a leveshez. Végül belekeverem a tejfölt, a finomra vágott kaprot, megborsozom és felforralom. Rendkívül tartalmas, akár egytálételnek is megfelelő, finom, pikáns leves.

Szoljanka 4.
Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta,
20 dkg marhahús,
20 dkg sertéshús,
15 dkg savanyú uborka,
1 ek. liszt,
1 ek. vaj,
feketebors,
só, kevés pecsenyelé.

Elkészítés: A káposztát éles késsel néhányszor átvágjuk, hogy ne legyen olyan hosszú szálú, nem mossuk ki. Vízzel vagy csontlével feltesszük főni, majd hozzáadjuk a feldarabolt húsokat, a kockára vágott uborkát. Megsózzuk, borsozzuk, és lassú forrással puhára főzzük. Közepesen leveses legyen. Levét kevés vízzel elkevert liszttel sűrítsük, majd a vajat engedjük fel kevés pecsenyelével, és tálalás előtt öntsük a levesbe. Forrón tálaljuk.

Szoljanka 5.

Hozzávalók:
40 dkg sertésszív,
2 pár virsli,
25 dkg savanyú káposzta,
25 dkg zöldbab (lehet konzerv is, levével együtt),
1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér,
1 citrom,
1 evőkanál kapribogyó,
2 dl tejföl,
1 fej vöröshagyma,
1 evőkanál olajbogyó,
1-1 teáskanál liszt és pirospaprika,
3 evőkanál olaj,
1 csokor petrezselyemzöld,
só, cukor, őrölt fekete bors, ízlés szerint

Elkészítés: A megtisztított sertésszívet vékony csíkokra metélem. A felhevített olajon üvegesre fonnyasztom a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és ráöntök 2 evőkanál vizet. Ezután hozzáteszem a szívet, erős lángon fehéredésig keverem, majd felöntöm, 1,5 l vízzel. Felforralom és félpuhára főzöm. Ezután adom hozzá a megtisztított és vékonyka hasábokra vágott zöldséget, a 3 cm-es darabokra tördelt zöldbabot (ha konzervet használok, akkor azt az utolsó pillanatban teszem a levesbe, mivel még megfőzték), az apróra vágott savanyú káposztát, a félbevágott kapribogyót, a kimagozott és apróra metélt olajbogyót, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéjat, sót, borsot és készre főzöm. Ezután a citromot kettévágva az egyik felét meghámozva vékonyra karikázom (fehér bundáját leveszem, nehogy megkeserítse az ételt) és félreteszem, a másik feléből a levet kicsavarom, átszűröm és beleöntöm a levesbe. Hozzáteszem a felkarikázott virslit is, végül a lisztes tejföllel besűrítem. Felforralom beleszórom a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a félretett citromkarikákkal díszítve tálalom. Rendkívül kiadós, finom leves, egytálételnek is megfelelő.

Szoljanka 6
Hozzávalók: (6 személyre)
20-20 dkg marha, sertés, és birka vagy borjúhús,
10 dkg főtt füstölt tarja,
50 dkg csont,
1 pár virsli,
2 fej vöröshagyma.
15 dkg sós-vizes uborka,
4 dkg olajbogyó,
2 dkg kapribogyó,
1 kis doboz sűrített paradicsom,
5 dkg zsír,
1 citrom,
1 dl tejföl,
1 babérlevél,
kapor,
petrezselyem,
só, egész bors

A húst és a csontot másfél liter vízben megfőzzük. A félkarikákra vágott hagymát zsíron megpároljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, együtt még néhány percig hevítjük, majd beletesszük a leszűrt húslébe. Hozzáadjuk a leveshez a kis kockákra vágott uborkát, majd 4-5 perces forralás után a babérlevelet, az egész borsot, a megfőzött és apróra vágott húsokat, a kapribogyót, az olajbogyó nagyobbik felét, megsózzuk, és együtt még 4-5 percig főzzük. Tálaláskor beletesszük a maradék olajbogyót, az apróra vágott kaprot és petrezselymet, s külön kínáljuk hozzá a vékonyra szeletelt citromot és a tejfölt.

Kijevi szoljanka leves
Hozzávalók:
30 dkg sertéshús,
40 dkg marhahús,
1 pár virsli,
10 dkg sonka,
5 dkg füstölt szalonna,
1 db vöröshagyma,
10 dkg vegyes zöldség,
1 kanál Vegeta,
1 csomó zöldpetrezselyem
1 tojássárgája,
1 dl tejföl, citromlé,
só, bors,
1 dl olaj,
1 kanál kapribogyó.

Elkészítése: A hagymát finomra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk. A virslit, a húsokat, a sonkát apróra vagdaljuk, majd a hagymához tesszük. Egy kicsit együtt pároljuk. Kb. 1 l. liter vízzel felengedjük, hozzátesszük a feldarabolt, megtisztított zöldséget, és takaréklángon fedő alatt puhára megfőzzük, sózzuk, borsozzuk, a Vegetával megszórjuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet, majd a levesestálba tesszük. Állandó keverés mellett, rászedjük a forró levest.
Ukrán szoljanka
ibolya58 ibolya58
Címkék: kockákra vágott, finomra vágott, metéltre vágott, szeletelt gombát, ugyancsak metéltre, karikákra vágott,

Frissítő finomságok joghurttal
laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A tzatziki öntet és saláta is lehet, a görög tapasztalatok szerint jó frissítő. Joghurtos finomságok A joghurt egyéb konyhai felhasználása elég széleskörű. A már említett salátaöntetek, levesek, mártások és italok mellett a joghurt alkalmas raguk sűrítésére, illetve süteményekbe is kiváló. A nyár kedvelt tortái közé tartozik az idénygyümölcsökkel megszórt, savanykás joghurttorta, de a különféle kevert tésztákhoz is nyugodtan hozzáadható. ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Gyors zsírégető diéta
banánt). A görögdinnyének és a sárgarépának a legkevesebb a kalóriaértéke. 2. nap Csak alapleves és zöldség ehető (gyümölcs nem). Friss vagy konzerv zöldség megengedett, kivéve a szárazbab, száraz borsó és kukorica. A levesek a legjobbak (saláták, kel). Vacsorára 1 nagy sült krumpli vajjal a jutalom! 3. nap Alapleves, gyümölcs, zöldségféle (krumpli tilos!). Annyit lehet enni ezekből, amennyit kíván az ember. Ha pontosan betartjuk a diétát és semmi ...
juditmama juditmama
x
Válaszolj! korzistka gavrila /gabor/ [g... 1074: nincs olyan szerencsed hogy eltunjek, holnap megint be futom a nagy kemencet es kezdem a fincsisegek csinalasat, eggyelore ,a levesek koronazott kiralyat csinalom a Hus levest, rengeteg zoltseggel es lessz Beauf salata is belolle na meg Vadas, de kozben vettem ma rengeteg piros ceklat, es abbol mennyei savanyusagot fogok csinalni, mert vitamin dus,es egeszseges, a csaladom eggyik ...
nagyuska nagyuska
x
konyha!!! Előmelegített kisméretű üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a kupakokat és egy percre fejtetőre állítjuk az üvegeket. Visszaforgatva száraz dunsztba tesszük, azaz letakargatva lassan hagyjuk kihűlni. Felhasználása: 1. ételízesítésre, (piros) levesek, főzelékek, pörköltek stb. 2. grillezésre előkészített húsok, zöldségek pácolására 3. csak úgy! hideg húsokhoz, szalonnához, felvágottakhoz, főtt-sült kolbászhoz, virslihez, vagy éppen zsíroskenyér tetejére kenve ...
nagyuska nagyuska
Süti ajánló
Itt az eredeti somlói galuska agimami7
Kekszes banános krémes vorosrozsa66
Recept jjanosne
Gesztenye golyó bubszi
süti deszter1
Epres gyümölcsleves recept gonda_katalin
Rücskös Tészta 1vargaildyko
Túrós krémes bubszi
Rigó Jancsi 53jutka
❤ Kürtöskalács sütőben ❤ bubszi
Szárnyas receptek
Csirkés szendvicstekercs bulac57
Rakott kelkáposzta kisa622
Currys csirkemell finike
Recept jjanosne
Rakott csirkemell veronika74
Csirkemell finomra töltve recept gonda_katalin
FŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Gesztenyés csirkemájkrokett bubszi
Csirkemell vörösboros ribizliv zsokanita
Betyár csirkepecsenye bubszi
Marhából készült ételek
Bolognai spagetti tundihugi
csángó galuska ! ibolya58
Orosházi paprikás horvathnemagdi
Padlizsán muszaka veronika74
Erőleves recept gonda_katalin
Chili con carne bubszi
vetrece ibolya58
Sajttal töltött húspogácsa paradicsomos rizzsel zsokanita
Nagymuzsalyi töltött káposzta recept jamborlulu
A vadas és a zsemlegombóc horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Hétvezér tokány gyongy66
Amerikai rakott burgonya 1vargaildyko
Receptek horvathnemagdi
Mustáros sertéscombok cs1cs1k3
Fűszerkeverékek/házilag suzymama
Brassói káposzta bubszi
Néhány jó süti recept.... :) cipello
sziciliai egytál ! ibolya58
Gesztenyével töltött pulyka 1. bubszi
Kicsontozott töltött pecsenye. bubszi
Halból készült ételek
Marinált lazac bubszi
Borsikafű nnpapszi
Révfalusi regős halászlé 3. bubszi
Nagybaracskai halászlé .... bubszi
Kutap (töltött pisztráng) bubszi
Saláták grimilda
Tejfölös ponty bubszi
Párolt lazac citrommártással recept gonda_katalin
Molnárponty farfallével bulac57
Lazacfilé fokhagyma mártással recept kovacs_zsoka
Vad ételek
szarvaspörkölt zsemlegombóccal faciendum
Gombás fogolypecsenye bubszi
Szegedi fácángulyás bubszi
Fácán fügével és szőlővel 1vargaildyko
Gesztenyével töltött fácán taltos1
Nyúlpörkölt veronika74
Itt van az ideje sarkadykati
fácán(pulyka)becsinált leves donaldduck
Kevert linzer torta bubszi
csirkeleves túrógaluskával ! ibolya58
Spagetti ajánló
olajozottabbi ízületek grimilda
Ananászos zelleres csirke recept jamborlulu
Egy jó receptet találtam sarkadykati
Szőlős-diós spagetti hidegen veronika74
Borsókrémes bolognai recept jamborlulu
Fasírt, gomba mártással horvathnemagdi
4 finom recept kellemetlen horvathnemagdi
Fokhagymás-csirkés spagetti recept gonda_katalin
Saláta vacsora klementinagidro
Receptek 3.japan margareta51
Pizza receptek
Sajtos muffin suzymama
Receptjeim offramaja
Articsókás pizza bulac57
Köményes vajas kifli recept baggesz20
Sütőporos lángos yaskane
Pizzás csiga horvathnemagdi
mini pizzás csiga gombosinci
Pizza tekercs bubszi
Pizza fajták elkészítése anne74
Mindentudó kalácstészta horvathnemagdi
Hamburger receptek
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Házi hamburger veronika74
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Hamburger buci recept boszorlany
Házi hamburger recept baggesz20
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU