Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Hogyan készítsük el a spárgát?
A spárga valószínűleg a Földközi-tenger medencéjéből származik, a vadon termő spárgát már az egyiptomiak és a görögök is fogyasztották. A rómaiak kifejlesztették a termesztését, de még mindig az ínyenc gazdagok táplálékai közé tartozott. A későbbiekben kissé elfeledték, majd a reneszánsz idején újra megjelent, és az ínyencek kedvencévé vált. A luxusterméknek számító spárgát nagyra értékelték a királyok és hercegek is. III. Henrik kegyenceit kényeztette vele, XIV. Lajos pedig megkövetelte, hogy asztalán mindig legyen spárga. Hogy parancsának eleget tegyen, a királyi kertész, La Quintinie kidolgozott egy melegágyas termesztési módszert, amelynek segítségével gyakorlatilag egész évben szedhettek spárgát! A XIX. század elejéig csak a vagyonos ínyencek engedhették meg maguknak ezt a kifinomult és igen drága zöldséget.

Előkészítés

A spárgát a főzés előtt elő kell készíteni. Ez azt jelenti, hogy megmossuk, a fás alját levágjuk és zöldséghámozóval, vagy speciális spárgahámozóval meghámozzuk. A módszer a fehér és zöld spárgánál eltérő. A zöld spárga esetében elegendő, ha az alját levágjuk, és az alsó harmadát meghámozzuk. Sőt, ha nagyon vékony és zsenge zöld spárgával dolgozunk, elég csak az alját levágni, hámozni nem kell. Akik bizonytalanok: fogjuk egyik kezünkbe a spárgát (a fejére vigyázzunk!), és a másik kezünkkel törjük le az alsó részét ott, ahol a spárga megadja magát. Ezzel lehet, hogy nagyobb részt letörünk a spárgából, viszont főzni sem kell, így tehetjük serpenyőbe, pár perc alatt megpárolódik, de mégis kellemesen ropogós marad. A fehér spárga száraz, fás alját vágjuk le, és az egész spárgát (különösen vastagabb példányok esetében rögtön a rügy alatt indítva) hámozzuk meg. A hámozás a fej környékén lehet vékonyabb, lejjebb szükség szerint.

Spárga főzése

A nagyon felkészülteknek, és spárgát gyakran fogyasztóknak spárgafőző edényük van. Ez egy olyan lábas (vagy fazék), amihez szűrő is jár, így a spárga könnyen kiemelhető a főzés végén. Ha ilyenünk nincs, nem gond, összeköthetjük a spárgát köteggé főzés előtt, de ez is elhagyható, ha elég gyorsan (és ügyesen) ki tudjuk szedni a spárgát a vízből. A főzésre előkészített köteg amúgy nagyon szép látvány. Ne kössük meg szorosan, és vágjuk a spárgákat egyforma hosszúra. Főzőedénybe véleményünk szerint nem érdemes invesztálni, és főként ne olyanba, amelyikben áll a spárga, mert nagyon sokáig tart, amíg a víz felforr benne. Ennek előnye viszont, hogy a spárga feje kilóg belőle, és csak párolódik. Ezért ha tökéletesen szeretnénk eljárni a főzésnél, jobb, ha a rügyek nem érnek a vízbe és csak párolódnak.

A főzés során a spárgát forró vízbe tesszük és a fehér esetében 10-15, míg a zöld esetében 5-10 percig főzzük. A főzési időt a szín mellett a spárga vastagsága is befolyásolja. A vízbe tehetünk kevés fehér kenyeret vagy toast kenyeret (esetleges keserű íz ellen), cukrot, sót, citromlevet (csak fehér spárgánál) vagy fehérbort. Ha hajlamosak is vagyunk a túlfőzésre, a spárga esetében ezt semmiképpen se tegyük! Ha bizonytalanok vagyunk, előbb főzzünk meg egy darabot és teszteljük a főzési időt. Amint a spárgát a főzőedénybe tettük, vegyük vissza a hőfokot, közepes tűzön főzzük. A főzőlevet (és a lehámozott héjjal készülő levet is) felhasználhatjuk alaplevesek, rizottó, szószok készítéséhez, le is fagyasztható.






A spárgából többféle étel is készülhet. Levesek és előételek (Spárgakrémleves, Omlett spárgával, Rákkoktél spárgával, stb.), főételek (Borjú rolád zöld spárgával, Spárga lepény, Spárga rizottó, stb.), köretek és saláták (Spárgasaláta tésztával, Rizses spárgasaláta, Citromos spárga, stb.), krémek, pizza és lepényfélék.

Még több recept: http://dallacucina.freeblog.hu/archives/2006/08/30/Receptek_sparga val/

Végezetül nézzünk egy konkrét spárga-menüt:

Előétel: Sajtos spárga toast

Hozzávalók:

* kb. 60-70 dkg zöld spárga
* 4 szelet (teljes kiőrlésű) toast kenyér
* 4 szelet főtt sonka
* 20 dkg camembert sajt
* só, bors, cukor
* tálaláshoz: pikáns lekvár

Elkészítés:

1. A spárgát előkészítjük: az alsó végét levágjuk, ha szükséges a spárga alsó harmadát meghámozzuk. A spárgákat enyhén sós vízben (tehetünk hozzá csipetnyi cukrot is) lefedve, közepes tűzön megpároljuk. (Megjegyzés: a toasthoz csak akkora darabra van szükség a spárgák spárgafejes végéből, amely a toastkenyeret befedi, ezért a.) vagy a nyers spárgából ilyen méretet levágunk, és csak ezt főzzük meg, vagy b.) az egész spárgát megfőzzük, és utána vágjuk méretre. Mindkét esetben igaz, hogy a maradékot felhasználhatjuk más spárga ételekhez, pl. saláta, rizottó, püré, stb. Ha csak a spárga felső részét főzzük meg, azt meghámozni sem szükséges).
2. A megfőtt spárgát kivesszük, lecsepegtetjük. A toastkenyereket megpirítjuk (pirítóban, vagy kevés olajon serpenyőben), egyik oldalán vajjal megkenjük. Erre fektetjük a sonkát, majd szorosan egymás mellé a toastkenyér méretére levágott spárgát (a spárgafejes véggel). A tetejét beborítjuk a camembert sajttal.
3. A toast szendvicseket sütőben (grillfokozat) addig sütjük, amíg a sajt megolvad.
4. Lapáttal kivesszük, tányérra tesszük, megszórjuk frissen őrölt borssal, és mindegyikre teszünk 1-1 teáskanál pikáns lekvárt. Azonnal tálaljuk.

Főétel: Karajcsíkok spárgával ázsiai módra

Hozzávalók:

* 50 dkg zöld spárga
* 2 szelet sertéskaraj
* 1 ek. szójaszósz
* 1 ek. rizsbor (vagy sherry)
* 1 tk. étkezési keményítő
* 5 ek. földimogyoró olaj
* 1 ek. osztrigaszósz
* 4 szelet gyömbér
* 2 gerezd fokhagyma
* 3 db újhagyma
* só, őrölt bors
* kevés cukor

Elkészítés:

1. A húsról vágjuk le a zsíros részeket, és a szeleteket vágjuk fel vékony csíkokra. Fél tk. keményítőt keverjünk el kevés vízzel. Adjunk hozzá ½ ek. szójaszószt, sót, borsot, kevés cukrot és a rizsbort. Keverjük össze, adjunk hozzá 1 tk. földimogyoró olajat. Ebbe a pácba tegyük a felcsíkozott húst kb. 30 percre.
2. Készítsük el az ételhez szükséges szószt. Ehhez keverjünk el ½ ek. szójaszószt, az osztrigaszószt, és a maradék ½ tk. étkezési keményítőt, amelyet kb. 4 ek. vízzel előzetesen csomómentesre elkevertünk.
3. A spárgát törjük el ott, ahol hajlításra engedi magát (az alsó nem fás részt még felhasználhatjuk más spárga ételhez). Mossuk meg, szárítsuk meg, és vágjuk 6 cm-es darabokra. Az újhagymát pucoljuk meg, vágjuk karikákra, de vegyük külön a fehér és zöld részt. A fokhagymát szeleteljük fel vékonyan.
4. Egy wokot (vagy serpenyőt) forrósítsunk meg, öntsünk bele 1-2 ek. mogyoró olajat. Tegyük bele a szeletelt gyömbért, majd a spárgát. A forró olajon kb. 1 percig pirítsuk, majd öntsünk hozzá 3-4 ek. vizet. Fedjük le, és pároljuk 5 percig (maradjon ropogós!). Ha kész, vegyük ki egy tányérra és tartsuk melegen.
5. A wokban ismét forrósítsunk meg olajat, adjuk hozzá a fokhagymát és az újhagyma fehér részét. Tegyük bele a marinált húst, és süssük 1-2 percig. Öntsük hozzá a szószt, keverjük el. Miután besűrűsödött, adjuk hozzá az újhagyma zöld karikáit, vegyük le a wokot a tűzről, tegyük bele a spárgát és azzal is óvatosan keverjük át. Azonnal tálaljuk.

Köret: Húsos spárga saláta

Hozzávalók:

* 50 dkg zöld spárga
* 15 dkg sajt
* 10 dkg párizsi
* 30 dkg főtt csirkemell
* ½ kígyóuborka
* 10 dkg tejföl
* 3 ek. joghurt
* 1 ek. ketchup
* só, bors
* tálaláshoz: fejenként 1 db paradicsom

Elkészítés:

1. A spárgát előkészítjük (alsó részét levágjuk, megmossuk), bő és enyhén sós vízben ropogósra főzzük. Leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel és alaposan lecsepegtetjük. Először hosszában ketté, majd falatnyi darabokra vágjuk.
2. A sajtot és a párizsit vékony csíkokra, a csirkemellet kis kockákra vágjuk. Az uborkát megmossuk, szárazra töröljük, majd nagyon vékonyan felszeleteljük (ízlés szerint kockákra is vághatjuk).
3. A tejfölt, joghurtot és ketchupot elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük. A saláta hozzávalókat az öntettel óvatosan összekeverjük, majd lefedve hűtőszekrénybe tesszük. Hagyjuk kb. 30 percet állni tálalás előtt.
4. Tálalásnál szedjünk a salátából egy adagot tányérra. A paradicsom magját és kocsonyás belsejét vágjuk ki, a többit kockázzuk fel. A kockára vágott paradicsommal szórjuk meg a salátát.

Desszert: Karamellizált spárga eperrel

Hozzávalók:

* 4-5 szál friss spárga
* 20 deka eper
* 20 deka mascarpone
* 1 ek. cukor
* 1 tk. vaj
* balzsamecet redukció (lassan befőzött balzsamecet amihez én egy csipet cukrot is teszek)
* mentás cukor (friss mentalevelek jégcukorral vagy durva kristálycukorral megmixelve)

Elkészítés:

1. A spárgát megpucolom és feldarabolom. Olvasztott vajon kevéske cukorral megszórva aranysárgára karamellizálom.
2. Amikor kész, a félrehúzott serpenyőbe dobom a negyedelt epreket, és épp csak egy pillanat erejéig átforgatom őket a spárgával egyetemben.
3. A mascarponét kikeverem nagyon kevés mentás cukorral, tányérra kanalazom, kevés balzsamecet szirupot csorgatok rá, és körberakom a spárgával és eperrel.
agimami7 agimami7
Címkék: reneszánsz idején, ínyencek kedvencévé, luxusterméknek számító, királyi kertész, melegágyas termesztési, vagyonos ínyencek,

x
étvágyat hozzá! #165 2008. július 7. 11:51 Előzmény Szakács Zoltánné [cegi] 2008. július 7. 08:36 Válaszolj! Gombás Imréné Klári [Klári n... 163: Igen! Valószínűleg ebben is tudunk segíteni (én magam is)! Addig is nézz be a Gyógytopikba, ahol sorstársakra találsz. #164 2008. július 7. 08:50 Előzmény Szakács Zoltánné [cegi] 2008. július 7. 08:36 Válaszolj! ...
nagyuska nagyuska
x
Káposztás pogácsa! Lereszeljük a káposztát és félórára besózzuk. Kinyomkodjuk és az olajon a cukor­ral, kevergetve szép barnára pirítjuk, erősen borsozzuk, majd kihűtjük. Összegyúrjuk a réteslisztet a margarinnal, a tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megkenjük a pirított káposztával, összehajtogatjuk, majd ismét kinyújtjuk. Ezt 3-4 szer ismételjük, végül ...
nagyuska nagyuska
Újházy-tyúkleves
karalábé, zöldpaprika, karfiolrózsa, gomba, paradicsompüré és egy adag spárga. Persze a só, a bors és a tészta sem maradhatott el belőle. Eredetileg kakasból készült Móricz: Ebéd Móricz Ebéd című novellája írása közben valószínűleg Újházy levesére gondolhatott, a novellát tilos éhesen elolvasni, a benne szereplő tízfogásos ételsor egyetlen dietetikusnak sem lenne a kedvence. ,,- Ejha, micsoda leves ez - mondta az esperes. - Ilyen levest, barátom, ilyet nem ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Kekszes krémes klementinagidro
Epres kocka horvathnemagdi
Csokoládés gereica
Húsvéti kocka horvathnemagdi
Diós és mákos bejgli recept kovacs_zsoka
Mézes rácsos linzer bubszi
TORTA AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Máglyarakás rochlitzne
Szilvás pite szmore76
Karácsonyi rétes bubszi
Szárnyas receptek
Narancsos csirkemell veronika74
Főételek karácsonyra vercse
Töltött pulyka bubszi
Fácánleves berántva II. bubszi
Gombás rizs csirke javával horvathnemagdi
Másnapos grillcsirke 1vargaildyko
Ágyon sült kacsa ilse
Egzotikus pulykarolád bubszi
Stefánia Szelet 1vargaildyko
Gasztrokaland horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Burgundi marhasült bulac57
Mészáros tokány 2. bubszi
Szoljanka 4. bubszi
Csevap bubszi
Svéd húsgolyók mártással 1vargaildyko
Babgulyás bográcsban reifregina
B receptek horvathnemagdi
Csípős bélszínlángos bulac57
Édes savanyú hátszíncsíkok recept jamborlulu
K betűs receptek horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Nyári töltött káposzta gigi55
Bakonyi sertéspörkölt tésztával recept toth_beata
Erdélyi rakott káposzta 1. bubszi
Székelykáposzta- másképp tundihugi
Ínyenc sertés egytál ujjozsef
Húsgomboc leves Alíz módra recept boszorlany
Gyuvecs bubszi
Sertésragu sült puliszkával recept baggesz20
Ízőrzők – Simontornya horvathnemagdi
x nagyuska
Halból készült ételek
Amur, busa roston bubszi
Dunapentelei halászlé bubszi
Süllő kapros túrós tésztával bulac57
Spenótos túrógaluska suzymama
Krémajtos spenóttekercs anyu65
Diós angolna tundihugi
Kutap (töltött pisztráng) bubszi
Dunai halászlé 1 bubszi
Rántott és Orly ponty cilamami
Bagdadi ponty fokhagymás tejbe bubszi
Vad ételek
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Torták kloppenburg
Szarvasgombás őz vadrizzsel klerierzsi
Fácnleves vinlaci
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
soponyai őzragú..... ibolya58
B betűs receptek horvathnemagdi
vörösboros szarvasragu faciendum
Szarvaspörkölt horvathnemagdi
Spagetti ajánló
Fokhagymás-diós spagetti bubszi
Gombás-pestos tészta kagylóval recept gonda_katalin
Spagetti budai módra margoka59
Tepsis boognai penne brozsika
Receptek 3.japan margareta51
Gombás-tejszínes pulykamell bubszi
Bolognai ragus palacsinta recept baggesz20
Olaszos töltött burgonya zsokanita
Olajbogyós-tonhalas bolognai rochlitzne
Olasz spagettisaláta klementinagidro
Pizza receptek
Bolognai mártás házi pizzatésztával recept baggesz20
Olasz pizzatészta recept tinka1951
Sós kifli variációk gereica
Pizza Adriana bubszi
Napraforgó pizza recept jamborlulu
Búzacsírás pizza tészta bubszi
Pízza tekercs 1955viki
Vegetáriánus pizza recept gonda_katalin
Mini-pizza jupiter21
pizzás és mákos csigák grimilda
Hamburger receptek
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Sajtos hamburger bubszi
Hamburger horvathnemagdi
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Péksütemények - hamburger horvathnemagdi
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Ma itt jártam: sarkadykati
Hamburger horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU