|
Gombás Imréné Klári [Klári n...
TÖLTÖTT TÖK 1.
A megmosott tököt hámozd meg, hosszában vágd ketté, a magjait (a szivacsos állománnyal együtt) kapard ki, s a fél tököket kívül belül sózd meg. A zsemlét 1-2 percre áztasd be a tejbe, majd csavard ki, s dolgozd össze a darált hússal, a tojással, az apróra vágott petrezselyemmel, s közben sózd, borsozd is a tölteléket. A masszát töltsd a fél tökökbe, majd azokat tedd kivajazott tepsibe, önts alájuk egy kis vizet (ha van, inkább csontlevet), s forró sütőben lefedve párold, amíg a tök meg nem puhul. Ha kész, öntsd le kapormártással, s még néhány percre - immár fedő nélkül - tedd vissza a forró sütőbe. (Általában párolt rizzsel szokás tálalni.)
#400
2008. augusztus 9. 13:07
Válaszolj!
Gombás Imréné Klári [Klári n...
398: Én a sütés első szakaszában mindig le szoktam fóliázni a tepsit/tálat legalább ,,félidőig", hogy puhára párolódjon (kivéve a fasírozottat). Én inkább töltött pattiszont szoktam készíteni, az egy kicsit keményebb állagú, tehát szüksége van a párolásra. Ha nagyon zsenge a tök, akkor szerintem nem szükséges lefedni. De fóliába tekerni semmiképpen.
#399
2008. augusztus 9. 13:05
Előzmény Györffy Miklós Ákos 2008. augusztus 9. 12:51
Válaszolj!
Györffy Miklós Ákos
Szeretnénk valamit kérdezni a nejemmel tőletek : Hogyan van az az étel,amikor a főzőtök közepét kivájjuk és fasírozott masszával töltjük meg.A sütőbe téve fóliába tekerjuk,vagy csak egyszerűen? A választ előre is köszönjük.Üdvözlettel : Zsóki,Miklós
#398
2008. augusztus 9. 12:51
Válaszolj!
Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]
Töltött burgonya:
12 db nagyobb burgonyát meghámozunk és egy kanál segitségével üreget
vájunk am ilyen mélyen lehet, hogy talpa maradjon. A kivájt burgonyaforgácsot vagy apróra vágjuk, vagy 75 dkg hússal, vöröshagymával , foghagymával, és egy áztatott zsemlével amit jól
kinyomkodunk ledaráljuk.
Hozzákeverünk sót, borsot, kevés majorannát és őröltköményt, piros-
paprikát, 1 db. tojást és a kivájt burgonyába töltjük és sütjük
kb.30 percig. Mikor már szép pirosra sült a tetejére kevés reszelt-
sajtot szórunk és rövid időre visszatoljuk a sütőbe. Bármilyen sa-
vanyúság illik hozzá.
Úgyan ezt gombás-sonkás változatban is elkészíthetjük, nagyon finom.
#397
2008. augusztus 9. 10:00
Válaszolj!
Gombás Imréné Klári [Klári n...
395: Ez nem semmi! Gratulálok! Valóban következhet a megérdemelt pihenés! :D
#396
2008. augusztus 8. 18:54
Előzmény Demjén Ágnes (Ági) [körlevel... 2008. augusztus 8. 18:50
Válaszolj!
Demjén Ágnes (Ági) [körlevel...
Sziasztok !
Előkerültem én is, 14 kg öszibarack, és 30 kg paradicsom eltevése áll mögöttem..Tehát, megint valahol,együtt voltunk, és mégsem.
Kellemesen elfáradtam. Biztosan Ti is!! még egy kis gépezés és utána alvás ...Jó éjt mindenkinek!!!
#395
2008. augusztus 8. 18:50
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Hozzávalók 30 gombóchoz:
1 kg krumpli
1 tojás
30 dkg rétesliszt
30 szilva (15 kajszibarack)
25 dkg zsemlemorzsa
12 dkg zsír, 2 dkg vaj
10 dkg porcukor
1-2 mokkáskanál őrölt fahéj, só
#394
2008. augusztus 8. 07:40
Válaszolj!
Várhegyi Jutka Winterné [41-...
391: Sokat. 23 kg-t. 16 órára fejeztem be. Köszi a jó receptet, biztosan finom lesz, és el is áll.
Puszi: Jutka
#393
2008. augusztus 7. 20:49
Előzmény Barna Istvánné Tóth Ilona, S... 2008. augusztus 7. 14:28
Válaszolj!
Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]
Képzeljétek én hétfőn kaptam még meggyet és nagyon kedvező árba úgy,
hogy eltettem 12 üveg beföttet, és kimagoztam egy jó adagot, amit aztán leturmixoltunk, lecukroztam és két kiskanál /mokkás/ nátrium-
benzoátot és két kávéskanál ciromsavat tettem hozzá. A gyümölcs kb
5 kg lehetett /nem mértem/ és ehhez tettem 3 kg cukrot. Felforraltam
és fémgtetős üditős üvegekbe töltöttük ami 3.5 dl/db. lett belőle
31 üveggel. Finom rostos üditő alap, amit csak feltöltünk vizzel és
nagyon szép a színe, és finom az íze.
#392
2008. augusztus 7. 19:22
Válaszolj!
Barna Istvánné Tóth Ilona, S...
390: Mennyit raktok el?Sokat?Azt hittem eddigre már el is felejted?...PUSZica.szivecske :D
#391
2008. augusztus 7. 14:28
Előzmény Várhegyi Jutka Winterné [41-... 2008. augusztus 7. 13:19
Válaszolj!
Várhegyi Jutka Winterné [41-...
389: 388: Icukám: Szépen haladunk az őszibarack eltevéssel!
TATYI: Kedves vagy!
Mindkettőtöknek szivecske szivecske és puszi.Jutka
#390
2008. augusztus 7. 13:19
Előzmény Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... 2008. augusztus 7. 11:47
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
387: Kedves Jutka!
Nagyon szimpatikus a dolog amit csináltok.A vejem testvére(aki fapadoson pilóta)már 12.éve vega.Mindig fitt,és egészséges.Érzem nekem is gyökeresen meg kell változtatnom az eddigi egészségtelen életem.A húst egyre nehezebben emészti a gyomrom.
Puszi:Tatyi
#389
2008. augusztus 7. 11:47
Előzmény Várhegyi Jutka Winterné [41-... 2008. augusztus 7. 11:21
Válaszolj!
Barna Istvánné Tóth Ilona, S...
386: Szivesen...PUSZica.
#388
2008. augusztus 7. 11:34
Előzmény Várhegyi Jutka Winterné [41-... 2008. augusztus 7. 11:20
Válaszolj!
Várhegyi Jutka Winterné [41-...
382: Kedves Tatyi!
Mi férjemmel 9 éve vegák vagyunk, így is ok. az élet!
Puszi: Jutka.
#387
2008. augusztus 7. 11:21
Előzmény Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... 2008. augusztus 7. 11:10
Válaszolj!
Várhegyi Jutka Winterné [41-...
385: igen, értem.Köszönöm szépen.
#386
2008. augusztus 7. 11:20
Előzmény Barna Istvánné Tóth Ilona, S... 2008. augusztus 7. 11:17
Válaszolj!
Barna Istvánné Tóth Ilona, S...
383: Ez az -utóirat-a DIÉTÁS -recipéé!!!
#385
2008. augusztus 7. 11:17
Előzmény Barna Istvánné Tóth Ilona, S... 2008. augusztus 7. 11:15
Válaszolj!
Várhegyi Jutka Winterné [41-...
381: Köszönöm szépen, már el is kezdtem a befőzést!
Csók, szivecske szivecske szivecske Jutka.
#384
2008. augusztus 7. 11:16
Előzmény Barna Istvánné Tóth Ilona, S... 2008. augusztus 7. 11:08
Válaszolj!
Barna Istvánné Tóth Ilona, S...
381: A recept nem írja,de szerintem,kifelejtették a vizet/1-1,5l/amiben az édesítőszert,szegfűszeget,meg a citrompótlót kell felforralni.Bocs,most vettem észre...Ehhez az eltevéshez érettebb gyümi kell, a másikhoz keményebb,kevésbé érett...Valamelyik remélem jó lesz neked.PUSZica.
#383
2008. augusztus 7. 11:15
Előzmény Barna Istvánné Tóth Ilona, S... 2008. augusztus 7. 11:08
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Burgonyafőzelék
Hozzávalók két személyre:
400 g burgonya, 1 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 dl 12%-os tejföl, 1 ek. liszt, só, babérlevél, fűszerpaprika.
Elkészítés:
Az olajon világosbarnára sütjük a megtisztított, lereszelt hagymát, meghintjük fűszerpaprikával, majd hozzáadjuk a karikára vagy kockára vágott burgonyát. Kevés vizet hozzáöntve, babérlevéllel, sóval ízesítve fedő alatt puhára pároljuk. A tejföllel simára kevert liszttel behabarjuk, még 1-2 percig forraljuk.
Ma ezt főzök,a tegnap megsütött húshoz.Én csak főzeléket eszem,mert tegnap melegen ettem a husiból,és gyengélkedik a gyomrom.Lehet vegetáriánus leszek,a családban már van.
#382
2008. augusztus 7. 11:10
Válaszolj!
Barna Istvánné Tóth Ilona, S...
Őszibarackbefőtt.
HOZZÁVALÓK:
-2kg őszibarack
-8gram citromsav
-1,5 l víz
-60dkg cukor
-2 narancs héja
-kis darabka fahéj
-8-10 szen szegfűszeg
A kemény hibátlan gyümölcsöt meghámozzuk,félbevágva kimagozzuk.Húsát,nagyobb kockákra,vagy cikkekre aprítjuk és azonnal 0,1 százalékos(literenként 1g)citromsavas vízbe szórjuk,nehogy megbarnuljanak.A vizet acukorral meg a maradék citromsavval,a narancshéjjal,a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve 3-4 percig forraljuk,közben habját lekanalazzuk.
A gyümölcsöt alaposan kiforrázott,4 darab 1,5 literes,széles szájú üvegbe rakjuk és acukros levet rámerjük.Szorosan lezárjuk.Az üvegeket vízzel félig telt lábasba állítjuk és addig forrósítjuk,míg gyöngyözni kezd.Ezen a lángon a gyümölcsöt 10 percig forraljuk.Utánna letakarjuk,hagyjuk kihülni.
Elkészítési idő:45 perc.-Jutkának:P USZica.szivecske :D
#381
2008. augusztus 7. 11:08
Válaszolj!
Barna Istvánné Tóth Ilona, S...
Őszibarackbefőtt diétásan.-Jutkának-
HOZZÁVALÓK:
-3kg őszibarack
-egy mokkás kanál citromsav
-1dl.édesítőszer
-12 szem szegfűszeg
-7-8tabletta citrompótló.
A barackokat kimagozzuk,héját lehúzzuk.Annyi citromsavas vízben amennyi ellepi a gyümölcsöket ,megmossuk.Közben az édesítőszert a szegfűszeggel meg a citrompótlóval felforraljuk.A fél barackokat óvatosan a szirupba rakjuk és mindössze 5 percig főzzük.Ezalatt üveges lesz.Utánna szűrőlapáttal üvegekbe töltjük,forró levét rá merjük és a tetejére késhegynyi tartósítószert rakunk,de ez kerülhet,2 réteg celofán lap közé is.Hagy juk kihülni.
Elkészítési idő:1h 30p.
#380
2008. augusztus 7. 10:54
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Töltött káposzta rómaiban
Hozzávalók: 12-14 savanyú káposztalevél, 60 dkg apró savanyú káposzta, 70 dkg darált sertéshús (lapocka, dagadó), 15 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg liszt, 5 dkg zsír vagy olaj, 15 dkg füstölt hús, 1 húsleveskocka , ízlés szerint só, őrölt bors, pirospaprika, ételízesítő, tejföl.
A megdarált húshoz hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a megmosott rizst, ízlés szerint sózzuk, megszórjuk pirospaprikával, kevés ételízesítővel, borssal és jól összegyúrjuk.
A káposztalevelek vastag ereit levágjuk, és az előkészített húsos masszával a leveleket megtöltjük.
Az apró káposzta felét a beáztatott római tálba terítjük, erre helyezzük egymás mellé a megtöltött káposztákat, majd a füstölt húsokat elrendezzük a tetején, végül a maradék apró káposztával betakarjuk. Rántást készítünk, amit húsleveskockából készült levessel felengedünk, ezzel a káposztát megöntözzük, úgy, hogy azt jól ellepje.
A tálat lefedjük, hideg sütőbe helyezzük, és 2-2,5 órán át közepes hőmérsékleten főzzük. Ha a víz főzés közben elpárologna, meleg vízzel vagy meleg húslevessel pótoljuk.
#379
2008. augusztus 7. 07:56
Válaszolj!
Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]
Töpörtyűs pogácsa másként:
42 dkg liszt
22 dkg darált töpörtyű
7 dkg vaj
2 db tojássárgája
1/2 dl fehérbor
2 dkg élesztő
só, bors izlés szerint
Tejföl
A lisztet elmorzsoljuk a darált töpörtyűvel és a vajjal. Beleadjuk
a megfuttatott élesztőt, a 2 tojássárgáját a bort, sót borsot és
annyi tejfölt amennyivel kidolgozzuk a tésztát. Ha kész egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap háromszor elnyújtjuk és feltekerjük
úgy mint a bejglit. A harmadik nyújtás után megvagdossuk és kiszag-
gatjuk, lekenyjük a tojások fehérjével és kisütjük.
#378
2008. augusztus 6. 21:19
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Palacsinta egészségesebben
Hozzávalók:
30 dkg liszt (fele teljes kiőrlésű)
2 tojás
7 dl tej
1 evőkanál méz
1/2 kiskanál fahéj
csipet só
2 kocka cukornyi olvasztott vaj vagy margarin
ásványvíz
Elkészítés: A hozzávalókat összekeverjük, kicsit állni hagyjuk, majd még annyi vizet öntünk hozzá, hogy vékony palacsintákat tudjunk sütni. A serpenyőt sütőecset segítségével hajszálvékonyan kikenjük olajjal, így sütjük.
Egészséges töltelékre tipp: egy serpenyőben felhevítünk egy kis mézet, ebben párolunk meg reszelt almát. Természetesen hagyományos töltelékekkel is nagyon finom.
#377
2008. augusztus 5. 05:44
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
375: Egészségetekre!
#376
2008. augusztus 4. 21:59
Előzmény Tóth Györgyné [Putyi-Gizus] 2008. augusztus 4. 20:30
Válaszolj!
Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]
374: Nagyon szépen köszönöm a receptet. A kisfiam nagyon szereti
és gondoltam csinálok egy adagot és betehetik a hűtőbe és akkor
sütnek mikor gondolják.
#375
2008. augusztus 4. 20:30
Előzmény Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... 2008. augusztus 4. 20:09
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Hűtős lángos
Hozzávalók:1 kg liszt
5 dl tej
5 dkg élesztő
1 egész tojás
1 pohár tejföl
5 kávéskanál só
Elkészítés: A hozzávalókat alaposan összegyúrom, vagy kenyérsütő gépben bedagasztom. Keleszteni nem kell, hanem egy éjszakára olajozott zacskóban a hűtőszekrénybe teszem.
A lángost kiszaggatom, és forró olajban sütöm.
Megjegyzés:
A tésztából mindig annyit veszek ki, amennyit megsütök, a többit visszateszem a hűtőbe, és így akár egy hétig is eláll.
#374
2008. augusztus 4. 20:09
Válaszolj!
Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]
A hűtős lángos receptjéről csak olvastam, de nem találtam meg.Legye-
tek szívesek újra feltenni, mert szeretném kipróbálni. Köszönöm!
#373
2008. augusztus 4. 20:01
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Expressz gombás csirke
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell- vagy combfilé
néhány szelet bacon
50 dkg gomba
olaj
1 löttyintésni fehérbor
só
fehérbors
oregánó
2-3 dl tejszín
1 kávéskanál liszt/ételsűrítő
Elkészítés: A bacont és a csirkehúst felkockázzuk, a gombát felszeleteljük. A bacont és a gombát kevés olajon elkezdjük pirítani, majd amikor a gomba már engedett egy kis levet, hozzáadjuk a csirkehúst is. Fehéredésig összepirítjuk a gombával, rálöttyintünk egy kis fehérbort, megszórjuk sóval, fehérborssal, kicsi oregánóval, és addig kevergetjük, amíg elfő a fehérbor. A tejszínt elkeverjük 1 kávéskanál liszttel/ételsűrítővel, és összerottyantjuk a csirkés-gombás keverékkel.
#372
2008. augusztus 4. 11:55
Válaszolj!
Dudog Istvánné Franciska [bo...
ANANÁSZBUNDÁS CSIRKEMELL.
Hozzávalók:
---2 nagyobb csirkrmell-
---40dkg konzerv ananász
---1közepes fej vöröshagyma-
--4 ev.kan.vaj
--3dl tejföl
--1cs.petrezselyem
--4 tojássárgája--só,őrölt bors,3-4ev.kan.zsemlemorzsa.
A csirkemellet lebőrözzük,húsát a csontról lefejtjük,sóval borssal bedörzsöljük.A megolvasztott vajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát.
A tűzről levéve hozzáadjuk a nagyon apróra vagdalt ananászt,a tejfölt,a tojássárgákat.Megsózzuk,őrölt borssal és felaprított petrezselyemmel fűszerezzük,majd annyi zsemlemorzsával dolgozzuk össze,hogy képlékeny masszává váljon.A csirkemelleket kevés olajon hirtelen átsütjük,azután olajjal kikent tepsibe rakjuk.Az ananászos masszával beborítjuk őket,a masszát kicsit rá is nyomkodjuk.Előmelegített sütőben megsütjük kb.30-35perc alatt.Tetszés szerinti köretet adunk hozzá.
#430
2008. augusztus 15. 08:17
Válaszolj!
Németh Istvánné/Steinmacher ...
Kedves Lovász Ági! Én így készítem a tejfölös paprikás krumplit: a megdinsztelt, paprikával meghintett hagymára ráteszem a kockára vágott krumplit, felengedem annyi vízzel, hogy ellepje, dobok mellé kisebb paprikát, paradicsomot, ételízesítővel és egy pici csipet cukorral fűszerezem. Ha felforrt, a család étvágyának megfelelő mennyiségű egész tojást ütök bele /mint a savanyú levesnél/. Nem keverem, csak rázogatom. Mire megpuhul a burgonya, a tojás is megfő. Ekkor étkezési keményítővel és tejföllel behabarom. CSaládom nagyon szereti, remélem Neked is ízleni fog! Puszi: Edit
#429
2008. augusztus 14. 14:11
Válaszolj!
Dudog Istvánné Franciska [bo...
Hétvégére ajánlom!!
KÓKUSZROLÁD.
A sötétszínű részhez:--30dkg darált keksz,3kanál rum/aromával is lehet készíteni,tetszés szerinti mennyiséggel/--5dkg lekvár,2dkg kakaó,10dkg porcukor.
A világos színűhöz:---10dkg vaj,10dkg kókuszreszelék,30dkg porcukor,kevés citromlé.
A sötét és világos rész hozzávalóit külön-külön összedolgozzuk.Ha nem áll össze a sötétszínű,kicsit több lekvárt tegyünk bele.Ezután a tésztát téglalap alakúra nyujtjuk,a fehér krémet pedig rákenjük,és hosszában feltekerjük.Ebből a mennyiségből két tekercs lesz.
Érdemes jól kihűteni,csak utána vágjuk fel.Akkor szép,ha ferdén szeleteljük.
#428
2008. augusztus 14. 13:55
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Édesanyám lecsója
15 dkg húsos szalonna, 3 nagy fej hagyma, 1,5 kg zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 2 szem krumpli, 2 ek pirospaprika, só.
A kertben található mindenféle paprikát kicsumázom, karikákra vágom, a paradicsomokat nyolcadolom, a krumplit meghámozom és felkarikázom. A szeletelt szalonnákat kiolvasztom, az apróra vágott hagymát aranysárgára pirítom rajta. Megszórom pirospaprikával, majd ráteszem a paprikát és a paradicsomot, illetve a krumplit. Sózom, majd fedő alatt puhára párolom. Puha kenyérrel tálalom.
Lehet szalonna nélkül is!
#427
2008. augusztus 14. 09:16
Válaszolj!
Gombás Imréné Klári [Klári n...
HAMUBAN SÜLT...
http://www.amozgaselet.eu/index.php?oldal=mitfoz
#426
2008. augusztus 13. 20:57
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Slambuc bográcsban
Hozzávalók 10 személyre:
15 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
2 kg burgonya
60 dkg füstölt kolbász
3 paradicsom
3 zöldpaprika
1,5 dl olaj
60 dkg lebbencstészta
1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
2 evőkanál ételízesítő
1 teáskanál őrölt cseresznyepaprika
Előkészítés: Tüzet rakunk. A füstölt szalonnát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára aprítjuk. A kolbász karikára szeleteljük. A paradicsomot, zöldpaprikát megmossuk, gerezdekre vágjuk.
Elkészítés: A bográcsot a tűz fölé akasztjuk, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a szalonnát, beletördeljük a lebbencstésztát, és megpirítjuk, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a burgonyát, megszórjuk az ételízesítővel, borssal, cseresznyepaprikával, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és összeforgatjuk. Hozzátesszük a karikára vágott kolbászt, a megpirított tésztát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, majd egyenletes lassú tűzön, a bográcsot többször megforgatva, kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Amikorra elkészül, leve alig marad, a pirított lebbencs megdagad benne és a burgonyával együtt omlós lesz.
#425
2008. augusztus 13. 14:17
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Öhön (slambuc)
Hozzávalók: 30 dkg szárított lebbencstészta, 36 dkg burgonya, 15 dkg sós vagy füstölt szalonna, só, pirospaprika.
A szalonnát kiolvasztjuk, és a tűzről levett edényben a pirospaprikát hozzákeverjük. Beletesszük a felszeletelt burgonyát, megsózzuk, majd a vízzel fölengedjük. Félfövésben a darabolt lebbencstésztát úgy rakjuk rá, hogy a burgonya alul maradjon. Fedő alatt, kavarás nélkül, csendes tűzön addig tartjuk, míg a tészta megfő, majd összekeverjük a burgonyaréteggel.
#424
2008. augusztus 13. 14:11
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Magyaros zöldbab főzelék .
Hozzávalók:
1 kg zöldbab, 1 húsleveskocka , 1 vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, pirospaprika, ételízesítő, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, só
Elkészítés:
A leveskockás, sós vízben főzzük a feldarabolt zöldbabot. Elkészítjük a rántást úgy, hogy az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rászórjuk a lisztet, végül a piros paprikát, felengedjük egy kevés hideg vízzel és a bab főzőlevével. Hozzáöntjük a megfőtt zöldbabhoz. Mikor kellően besűrűsödik, belekeverjük a tejfölt és megszórjuk petrezselyemmel, rövid főzés után már fogyasztható. Fagyasztott zöldbabbal hasonlóan dolgozunk. Amennyiben üveges babunk van, akkor megmelegítjük levével együtt, esetleg a folyadékot pótoljuk, majd rendesen berántjuk.
#423
2008. augusztus 12. 22:10
Válaszolj!
Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]
Hamari lepénytészta:
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg zsír, 2 tojás sárgája, 3 kanál tejfől
3 pupozott kanál cukor, kevés só.
A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összeállitjuk, gyúrni, kidolgoz-
ni nem szabad. Két részre osztjuk és két lapot nyújtunk belőle.
Bármilyen töltelékkel tölthetjük!!!!
Cukor nélkül csak sóval készitve, sós töltelékkel töltve egy leves
után főételként tálalhatjuk.
Töltelékek, gomba, darálthús, zöldségek, sonka, stb.
#422
2008. augusztus 12. 16:29
Válaszolj!
Dudog Istvánné Franciska [bo...
Rakott tészta Franci módra
Hozzávalók négy személyre:
30 dkg darált sertéstarja
fél csomag sliced bacon
20 dkg rövid makaróni
2-3 paradicsom
1 fej vöröshagyma
15 dkg gomba
15 dkg zöldbab
15 dkg eidami sajt
2 dl tejföl
só, bors, pirospaprika, zsír, ételízesítő
Elkészítés:
Az apró kockára vágott hagymát 3 dkg zsíron megfonnyasztod, majd ráteszed a darálthúst és addig pirítod, míg színét nem váltja. Ekkor a tűzről lehúzva, 2-3 teáskanál pirospaprikát alaposan elkeversz benne és sóval, borssal ízesíted.
A gombát megmosod, megtisztítod és felszeleteled, a zöldbabot szintén (2-3 cm-es darabokra), és annyi vízben, hogy éppen ellepje, félig puhára párolod. Leszűröd és félreteszed, a levét tartsd meg, szükség szerint kiegészítve, finomra fő benne a tészta.
Egy tűzálló tálat bélelj ki vékony bacon szeletekkel, tedd bele a kifőtt és megsózott tésztát, arra rétegezd a húst, zöldbabot és a gombát, ez utóbbiakat meg is kell sózni. Végül ráteríted a karikára vágott paradicsomot, ezt is rendesen megsózva, ne legyen édes. A sajtot reszeld meg és keverd el a tejföllel, és kend a kajára egyenletesen. Tiszta kőművesmunka. Ételízesítőből szitáld ki a szép színes nagyobb darabokat, és szórd meg a tetejét, jól mutat a fehér alapon, ha nem viszed túlzásba a mennyiséget. Fedd le és süsd 200 fokon, míg meg nem pirul a teteje.
Tálaláskor szeletelhető, illetve gerezdek vághatók belőle, tegyél rá két kanál tejfölt is, mutatós és finom étel. Fejessalátát, vagy csemege uborkát adhatsz hozzá.
#421
2008. augusztus 11. 13:34
Válaszolj!
Pap Istvánné Margit [Margó]
Házi eperjégkrém /lehet más gyümölcs is./
50 dg eper,20 dg cukor,8 dg keményitő,1 lime.10 dg étcsoki.
A felapritott epret a cukorral,lime levével és reszelt héjával főzzük 10 percig,turmixoljuk össze,majd keverjünk bele a 6 kanál hideg vízben feloldott keményitőt.Főzzük még 5 percig,majd szedjük 12 db jégkrém formába.Tegyük mindegyikbe pálcikát,és hagyjuk hűlni.Tegyük a jégkrémet fagyasztóba 2 órára,majd mindet félig mártsuk a gőz fölött megolvasztott csokiba.Amikor a csoki megdermedt,tálaljuk,vagy tegyük vissza a hűtőbe fogyasztásig.
#420
2008. augusztus 11. 11:31
Válaszolj!
Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]
Pattiszon -főzelék:
Egy szép nagy gyenge pattiszont meghámozunk és kiszedjük a magját,
majd a húsát 2 cm-es kockákra vágjuk.
1 kis fej vöröshagymát nagyon apró kockára vágunk és kevés olajban
ledinszteljük. Ezútán rátesszük a pattiszon darabokat átkevergetjük
és felöntjük vizzel /jobb ha húslével/ és megfőzzük. Ha megfőtt
tejfőlben /izlés szerinti mennyiség/ lisztet simára keverünk és
behabarjuk a főzeléket. Mikor kiforrt rádobunk egy maréknyi apróra
vágott kaprot. Izlés szerint sózzuk és cukrozzuk és kevés ecetet
vagy citromlevet teszünk bele. Hidegen és melegen is nagyon finom!
#419
2008. augusztus 11. 07:31
Válaszolj!
Pap Istvánné Margit [Margó]
ISLER: 40dg finomlisztet,15 dg margarint,15 dg porcukrot,1 cs. vanillincukor,1 cs.sütőpor,2 tojássárgáját,1 kis mandulaaromát és csipet sót összegyúrunk,a hűtőben 1 órát pihentetjük,fél cm vékonyra nyújtjuk,kisebb korongokat szúrunk ki belőle,és világossárgára sütjük.2-2 korongot lekvárral összeragasztjuk és ét Katica tortabevonót öntök rá,vagy tetszés szerint különböző motívumokkal díszitjük.Sütés hőfoka és sütési idő:180 fok,12 perc.
#418
2008. augusztus 10. 21:07
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
416: Szép,meg biztosan finom,azért nem tudunk ilyet,mert hizlal,különben megcsinálnánk.(vagy nem)
#417
2008. augusztus 10. 20:06
Előzmény Gombás Imréné Klári [Klári n... 2008. augusztus 10. 19:44
Válaszolj!
Gombás Imréné Klári [Klári n...
415: Ez meg szép! Én ilyet még gyertya nélkül sem tudok!
http://kepek.freemail.hu/fototar/kepek/00/02/60/09/47/U0002600947/ T00000001214683293264/3945672.jpeg
#416
2008. augusztus 10. 19:44
Előzmény Tóth Györgyné [Putyi-Gizus] 2008. augusztus 10. 19:26
Válaszolj!
Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]
414: Ez biztos finom!
#415
2008. augusztus 10. 19:26
Előzmény Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... 2008. augusztus 10. 08:34
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Francia palacsinta(magyar lányoknak,és fiúknak)Adri unokám kedvence.
Hozzávalók:
4 tojás
10 dkg liszt
2,5 dl tej
5 dkg vaj
só
kakaó, dió, porcukor, vaníliás cukor
Elkészítés: A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját kikeverjük a vajjal, majd apránként hozzáadjuk a lisztet (és felváltva, hogy jól keverhető legyen) a tejet is. Ehhez a masszához keverjük a tojásfehérjét. Palacsintasütőben sütjük (ha teflon, nem kell olaj alá), de csak az egyik oldalát. A palacsintákat mindig a sült oldalával csúsztatjuk a tányérra, a habos oldalt megszórjuk kakaós porcukorral, a következő palacsintáét cukros darált dióval, a harmadik réteget pedig vaníliás cukorral, és így tovább, míg tart a tészta. Az utolsó palacsintának a megsült oldalát hagyjuk felül, és ezt is megszórjuk vaníliás cukorral.
Úgy szeleteljük, mint a tortát, tálaláskor csokimártást, tejszínhabot is kínálhatunk hozzá.
#414
2008. augusztus 10. 08:34
Válaszolj!
Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]
Ezután a finom és tartalmas leves után egy kis nektarinos palacsinta.
Kisütünk igény szerinti mennyiségü palacsintát.
Utána egy nagy serpenyőben lekaramellizálunk cukrot, majd a kockáravágott nektarint rátesszük és megfuttatjuk a keramelcukron.
A karameles barackot beletesszük a palacsintákba és kivajazott
tepsibe vagy jénaiba lerakjuk.
1 csomag főzős vanilliás pudingból hagyományos pudingot főzünk és
kevés vanilliáscukorral még izesitjük egy kanál vajat a meleg pu-
dingba keverünk és ráöntjük a palacsintákra, majd forró sütőben
kb. 8-10 percig pirosra sütjük és jégcukorral meghintjük./Jó a
pocukor is!/ Forrón tálaljuk a tartalmas leves után.
#413
2008. augusztus 10. 08:13
Válaszolj!
Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]
Csillagtökleves csirkeaprólékkal.
1 csirke aprólék
1 nagyobb 50-60 dkg. csillagtök
2-2 szál sárga és fehérrépa
1 kis zeller.
A csirkeaprólékot kevés olajon lepiritom fehéredésig, mikor kész
a zöldségeket apróra vágva rádobom és tovább piritom, megszórom
lisztel és pirospaprikával elkeverem és húslével felengedem ekkor
beledobom a kockára vágott csillagtököt és puhára főzöm. Kevés
foghagymát, borsot, vegetát teszek hozzá, ha kész apróravágott
kaprot szórok a tetejére, és vajgaluskát főzök bele. Aki szereti
pikánsabbban az tehet bele citromlét és tejfölt, de anélkül is fi-
nom tartalmas leves. Jó étvágyat hozzá.
#412
2008. augusztus 10. 07:54
Válaszolj!
Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]
409: Én ma pontosan azt főztem, csak malac hússal, nagyon finom lett, csak délután hozták hozzá a képosztát és este már nem mertem enni
belöle, de holnap melegitve még jobb lesz.
Minden esetre kipróbálom, ha sikerül hozzájutni bárányhúshoz, mert a birkát, ha öreg nem bírom a szagát és ha faggyús azt sem.
#411
2008. augusztus 9. 22:18
Előzmény Gombás Imréné Klári [Klári n... 2008. augusztus 9. 21:20
Válaszolj!
Barna Istvánné Tóth Ilona, S...
407: Azt mi itt írva vagyon:Igazolom.Csak ott és környékén,..és hogy milyen finom!
Imre kedves,megkerestem a Baráti Társaságot,jelöltem magam,egy-két ismerősömnek/főleg Füredinek,felhívtam a figyelmét,s meghívtam./Egy cseppet nyüzsögtem,ugye nem baj?!PUSZica.
#410
2008. augusztus 9. 21:36
Előzmény Hajnal Imre 2008. augusztus 9. 21:07
Válaszolj!
Gombás Imréné Klári [Klári n...
407: Errefelé csak bárányt nehéz szerezni hozzá! Savanyúkáposzta akad. Épp ezért én sertéspörkölttel szoktam hasonlót készíteni.
Tudom, tudom, az még messziről se köszönhet a káposztás báránynak!
szivecske
#409
2008. augusztus 9. 21:20
Előzmény Hajnal Imre 2008. augusztus 9. 21:07
Válaszolj!
Györffy Miklós Ákos
HÖLGYEK ! Aki a "Játszótér" topikban levő olimpiai körkérdésben részt vesz, a "Saláták könyve"c.könyvet kapja ajándék ba rengeteg recepttel!!!Ha igénylik,férfiak is megkapják!!
#408
2008. augusztus 9. 21:17
Válaszolj!
Hajnal Imre
Káposztás bárány főzése:Birkapörkölt hagyományos felkészítése/sok hagyma:vörös és fokhagyma,köménymag,paprika/őrölt/paradicsom,zöldpaprika.Só,ételíz esítő.Háromnegyed főzési állapotban savanyúkáposzta hozzáadása.
A káposztásbárányt csak Tiszaörsön és közvetlen környékén ismerték,ezért is rendezzük Tiszaörsön a Káposztás Bárány Fesztivált,immár az idén második alkalommal. HI.
#407
2008. augusztus 9. 21:07
Válaszolj!
Györffy Miklós Ákos
Köszönjük szépen,Klári! Üdvözlettel:Zsóki,Miklós szivecske
#406
2008. augusztus 9. 16:33
Válaszolj!
Györffy Miklós Ákos
{{{Törölt hozzászólás!}}}
#405
2008. augusztus 9. 16:29
Előzmény Gombás Imréné Klári [Klári n... 2008. augusztus 9. 14:11
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg közepes szemű krumpli
6 tojás
10 dkg füstölt, paprikás kolbász(vegáknak füstölt sajt)
5 dl tejföl
2 tojássárgája
diónyi margarin
10 dkg szeletelt, füstölt szalonna (bacon)
Előkészítés: A krumplikat 10-15 percre beáztatjuk hideg vízbe, majd alaposan megsikáljuk és leöblítjük. A tojásokat megmossuk.
Elkészítés: A krumplit annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Hozzáadunk 1 evőkanál sót (ettől ízletesebb lesz), és a forrástól számított 20 percig, fedő alatt, szelíd tűzön puhára főzzük. A tojásokat erősen sós, hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számított 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve azonnal lehűtjük. A krumpli alól leöntjük a vizet, még melegen meghámozzuk, és hűlni hagyjuk. A kihűlt tojásokat ugyancsak meghámozzuk, elnegyedeljük vagy felkarikázzuk. A kolbászt meleg vízzel leöblítjük (így könnyen lehúzhatjuk a héját), azután vékonyan felkarikázzuk. Elkeverjük a tejfölben a tojássárgákat. A sütőt 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A vajjal/margarinnal kikenünk egy lapos tűzállótálat, aljára karikázzuk a krumpli felét, kissé megsózzuk, lazán összekeverjük, és elsimítjuk. Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a tojást és a kolbászkarikákat, majd megkenjük a tejföl felével. A maradék krumplit felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva a tetejére rendezzük. Egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére göndörítjük a szalonnaszeleteket. A sütőben addig sütjük, amíg a tejföl és a szalonna aranybarnára pirul (35-40 perc). Vegyes idénysalátával vagy ecetes savanyúsággal tálaljuk.
#404
2008. augusztus 9. 15:50
Válaszolj!
Gombás Imréné Klári [Klári n...
Azért még rákerestem az interneten is... Húsznál több töltött tök recept egy helyen:
http://www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=12480&a_id=1 63264&h_id=48011
#403
2008. augusztus 9. 14:11
Válaszolj!
Gombás Imréné Klári [Klári n...
VEGÁKNAK!
TÖLTÖTT TÖK 3.
A zsenge tököt meghámozzuk, 2-3 cm vastag karikára vágjuk, a közepét kivájjuk, majd enyhén besózzuk. A sárgarépát meghámozzuk és karikára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a kelbimbót félbe, vagy negyedekbe, az újhagymát karikára vágjuk. Egy serpenyőben felhevített margarinban a zöldségeket félpuhára pároljuk, sózzuk, őrölt fehérborssal fűszerezzük, félig párolt rizzsel elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást. A tököket egy mély tepsibe, vagy hőálló üvegtálba tesszük, megtöltjük a zöldségekkel, tetejét tejföllel meglocsoljuk, majd kevés vizet aláöntve sütőben készre pároljuk. Közben elkészítjük a kapormártást. A friss kaprot megmossuk, finomra vágjuk, és olvasztott margarinban megfonnyasztjuk, megszórjuk liszttel, tejfölt keverünk hozzá vízzel felöntjük, tejszínnel dúsítjuk. A mártást ízesítsük sóval, citromlével és mézzel, esetleg cukorral. A sütőből kivett tököket forrón, a kapormártással tálaljuk.
#402
2008. augusztus 9. 14:03
Válaszolj!
Gombás Imréné Klári [Klári n...
Én legtöbbször gombás ( :D ) töltelékkel készítem.
TÖLTÖTT TÖK 2.
Gombával töltött tök/pattiszon, sajttal és paradicsommal gazdagítva
Hozzávalók: egy kisebb zsenge spárgatökv. 2 pattiszon, 1 db citrom, 10 dkg rizs, 15 dkg gomba, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 db tojás, 25 dkg paradicsom, 1 szál zellerzöld, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1/2 csomó metélőhagyma/kapor, törött bors, kakukkfű, só
A tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk (a pattiszon kalapját levágjuk és kikaparjuk a belsejét), magházát eltávolítjuk. Körben citrommal bedörzsöljük, így elkészítve jobb ízűvé válik, sózzuk. A rizst bő vízben megfőzzük, leszűrjük, és kihűtjük. A megtisztított gombát lereszeljük/daráljuk. Kevés vajon üvegesre pirítjuk és hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, sóval, törött borssal, vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Erős tűzön megpirítjuk. A tűzről levéve belekeverjük a tojást, majd összekeverjük a főtt rizzsel. Serpenyőben vajat hevítünk, beletesszük a cikkekre vágott paradicsomot és erős tűzön, gyakran rázogatva megpirítjuk. Sóval, törött borssal, apróra vágott zeller zöldjével, kevés kakukkfűvel ízesítjük.
Az előkészített tököket a rizses gombával megtöltjük, erre a pirított paradicsomot tesszük, meghintjük reszelt sajttal, végül megcsöpögtetjük olvasztott vajjal. Vajjal kikent tepsibe tesszük, és közép meleg sütőbe tolva 20-25 percig sütjük. A megsült tököt azonnal tálaljuk, és külön mártáscsészében finomra vágott metélőhagymával/kaporral és citromlével ízesített tejfölt kínálunk hozzá.
#401
2008. augusztus 9. 13:17
Gombás Imréné Klári [Klári n...
459: Variációk sajtkrémre:
1.Sajtkrém mártás
2 tojássárga, 2 dl tejföl, púpozott evőkanál liszt, 4 csapott evőkanál reszelt sajt, só, 4 dkg vaj
A tojássárgákat a tejföllel, lisztel, 2 kanál reszelt sajttal, kevés sóval állandó kevergetés mellett felfőzzük. Amikor a tőzről levesszük, még 4 dkg vajat és a maradékreszelt sajtot hozzáadjuk és kihülésig keverjük.
2.sajtkrém zsírszegényen
Hozzávalók:
Sajt (sovány) 8 dkg
Kefír 2,5 evőkanál
Salátalevél 1 kisebb
Petrezselyemzöld 1/2 kávéskanál
Elkészítés:
A kefírrel összekeverjük a reszelt sajtot, hozzáadjuk a metéltre vágott salátalevelet és az apróra vágott petrezselyemzöldet.
3.sajtkrém-mártás
Hozzávalók:
kb 10 dkg vaj,
kb 1/2 l tej,
1 fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál liszt,
só, bors, szerecsendió,
sajt kb. 10-15 dkg.
Elkészítés:
A vajat felforrósítom, közben a hagymát apró kockákra vágom. Ha a vaj már meleg, akkor mehet bele a vöröshagyma. Aranysárgára pirítom. Aztán mehet bele a fokhagyma, természetesen összezúzva. Így már nagyon keveset sütöm, mert a fokhagyma keserű lesz ha megég! Ezután mehet bele a 2 evőkanál liszt. És nagyon világos rántást készítek. Ezután jöhet a tej. Most már keverőkanállal dolgozunk hogy sima legyen. Először csak kevés tejet öntünk a lisztre, ezzel alaposan elkeverjük. Közben látni fogjuk, hogy a lisztből és tejből sűrű mártást kaptunk. Ha sikerült simára elkeverni mehet bele a többi tej. A tej mennyisége attól függ, hogy milyen sűrű mártást szeretnénk. Közben fűszerezzük, só, bors, szerecsendió. Mikor elég sűrűnek találjuk, akkor mehet bele a sajt, természetesen reszelve. A lényeg, hogy a sajt felolvadjon a levesben ezzel is sűrítve rajta egy picit. Tálalásnál lehet még rászórni parmezánt.
forrás: innen-onnan
#460
2008. augusztus 21. 07:07
Előzmény Sné Judit 2008. augusztus 21. 06:08
Válaszolj!
Sné Judit
456: Kérdezném, hogy ebbe a sajtkrém receptbe, hogyan kerül a vajas tészta, mit kell vele tenni. Én olyan sajtkrémre gondoltam, amivel leöntöm a hozzá való ételt.
#459
2008. augusztus 21. 06:08
Előzmény Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác... 2008. augusztus 20. 07:22
Válaszolj!
Nádházi Lászlóné Ipolyi Mária
Igazi nyári, könnyű és egyszerű vacsora:
Egy személyre:
Vágj szeletekre 2-3 húsos paprikát és ugyanennyi érett paradicsomot. A paprikát párold meg jó puhára,majd tedd hozzá a paradicsomszeleteket és süsed össze a kettőt. Én vegetával ízesíte. Hideg tejjel és kenyérrel nagyon szeretjük! Jó étvágyat!
#458
2008. augusztus 20. 16:52
Válaszolj!
Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]
Krumplival töltött paprika:
4 szép nagy fehérpaprika
só, bors, 1 db. vöröshagyma
1 kg. fehérkrumpli
2 evőkanál finimliszt
1 tojás
20 dkg.húsos szalonna.
A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, leszáritjuk és enyhén besózzuk.
A hagymát lereszeljük. A szalonnát apró kockára vágjuk. A krumplit
a reszelő kis lyukú oldalán lereszeljük.Sozzuk, borsozzuk, a liszttel, a tojással, hagymával és a lepiritott szalonnakockákkal
összedolgozzuk és a paprikákba betöltjük.
A paprikákat egy magasfalu edényben kevés olajon körbepiritjuk és
aláöntünk 2.5 dl vizet amit vegetával izesítünk. Közepes lángon
kb. 25-30 percig főzzük. A fedőt levéve elpárologtatjuk a maradék
vizet és lassan forgatva színesre sütjük. Ha kész tányérra tesszük
és sülthús mellé köretnek tálaljuk, de bármilyen szószos hússal
is nagyon finom. Főételként salátával is nagyon jó!
#457
2008. augusztus 20. 08:34
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Canelloni sajtkrém
5 dkg vaj
5 dkg liszt
3 evőkanál tejszín
20 dkg reszelt parmezán sajt
4 tojássárgája
20 dkg mirelit vajastészta
finomított só
csemege pirospaprika
#456
2008. augusztus 20. 07:22
Válaszolj!
Sné Judit
Szeretném, ha egy jó kis egyszerű sajtkrém, és fokhagymakrém receptjét is leírnátok, mert még soha nem csináltam, de enni ettem már és isteni finom például a spenótos palacsinta sajtkrémmel.
#455
2008. augusztus 20. 06:22
Válaszolj!
Dudog Istvánné Franciska [bo...
453: A férj fintorogva eszi a vacsorát. A feleség aggódva kérdezi:
- Nem ízlik, drágám? Pedig a szakácskönyvből főztem.
- Akkor legközelebb a belső lapokat használd, mert a fedele kicsit kemény.
#454
2008. augusztus 19. 18:16
Előzmény Demjén Ágnes (Ági) [körlevel... 2008. augusztus 19. 14:32
Válaszolj!
Demjén Ágnes (Ági) [körlevel...
Kösz Klári!! ezt akár a vicc oldalra is tehetted volna, jót nevettem!!!szivecske
#453
2008. augusztus 19. 14:32
Válaszolj!
Gombás Imréné Klári [Klári n...
451: Aranyos lehet ez a VALAKI! Tanítgasd magyarul!
#452
2008. augusztus 19. 14:25
Előzmény Demjén Ágnes (Ági) [körlevel... 2008. augusztus 19. 13:59
Válaszolj!
Demjén Ágnes (Ági) [körlevel...
447: Hozzáteszem,hogy ez a VALAKI a régi u.n. gyakorló unokám volt, aki most nyári szüneten van itthon, egyébként Brüsszelben élnek.
Októberben lesz 7 éves,beszél valamilyen szinten angol, francia,némi flamand nyelvet,és mivel 2 éves koráig Moszkvában élt, és a tesói beszélik az orosz nyelvet,ért valamennyit belőle.Büszke vagyok a kis krapekra!!
#451
2008. augusztus 19. 13:59
Előzmény Györffy Miklós Ákos 2008. augusztus 18. 19:23
Válaszolj!
Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]
Mézes barack édes tejfőlb en sütve:
Vegyünk egy jénai tálat vajazzuk ki és őszibarackot annyit darabot
amennyi belefér dobjunk forróvizbe és utána hidegbe, hámozzuk meg és
magozzuk ki. Kettévágva tegyük a jénaitálba.
Négy evőkanál mézet tegyünk serpenyőbe és ezen karamellizáljuk meg
a barackokat és tegyük bele a jénaiba.
6 tojás sárgáját 20 dkg cukorral jól kikeverünk és 6 dl tejfől elkeverünk a kikevert sárgájával, vanilliával izesitjük és hozzáke-
verjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is. Ezt a masszát ráöntjük
a barackokra és szép pirosra sütjük. Kb. l5-20 perc. Forrón tálaljuk
porcukorral beszórva!
#450
2008. augusztus 19. 07:31
Válaszolj!
Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]
442: Ez tényleg nagyon jó én is szoktam eltenni, ha nem fogy el az
összes télen, nagyon jól eláll és a tavaszi drűága zöldségáraknál
jól lehet pótólni a zöldséget.
#449
2008. augusztus 18. 20:26
Előzmény Demjén Ágnes (Ági) [körlevel... 2008. augusztus 18. 12:01
Válaszolj!
Barna Istvánné Tóth Ilona, S...
442: szivecske szivecske szivecske Köszi!
#448
2008. augusztus 18. 20:02
Előzmény Demjén Ágnes (Ági) [körlevel... 2008. augusztus 18. 12:01
Válaszolj!
Györffy Miklós Ákos
446: Ági megnevettettél.Kösz. Miklós
#447
2008. augusztus 18. 19:23
Előzmény Demjén Ágnes (Ági) [körlevel... 2008. augusztus 18. 17:24
Válaszolj!
Demjén Ágnes (Ági) [körlevel...
Helló sziazstok! Nem bolondultam meg, csak valakinek megmutattam a hangulatjeleket pusssz nektek
#446
2008. augusztus 18. 17:24
Válaszolj!
Demjén Ágnes (Ági) [körlevel...
limuzin
#445
2008. augusztus 18. 17:22
Válaszolj!
Demjén Ágnes (Ági) [körlevel...
szivecske
#444
2008. augusztus 18. 17:22
Válaszolj!
Gombás Imréné Klári [Klári n...
442: Nekem tetszik, főképp, hogy nyersen eltehető... Agy kisebb adaggal kipróbálom az idén. Úgyis mindig van apróbb sárgarépa fehérrépa, amit nem érdemes homokba betárolni.
#443
2008. augusztus 18. 12:39
Előzmény Demjén Ágnes (Ági) [körlevel... 2008. augusztus 18. 12:01
Válaszolj!
Demjén Ágnes (Ági) [körlevel...
Írok én is egy jó vegyeszöldség receptet,minden olyan ételbe való, amibe ételízesítőt, vegetát vagy hasonlót tennél.Pörköltek, gulyás, sülthús, bármire használható,csak sótartalma miatt, a sózással vigyázni kell:
Vegyeszöldség téli napokra
1,5 kg fehérrépa
70 dkg sárgarépa
50 dkg vöröshagyma
70 dkg zellergumó
70 dkg paradicsom
9 db közepes méretű paradicsompaprika
1 fej fokhagyma
mindezt húsdarálón ledarálni, 70 dkg sóval összekeverni 1 napig állni hagyni, utána tetszés szerinti méretű üvegekbe rakni.
Így nyersen, nem kell se főzni,sem dunsztolni.
Aki úgy gondolja, az adagokat arányosan csökkentheti.
Én már több éve teszem el, nagyon finom ízesítő.
#442
2008. augusztus 18. 12:01
Válaszolj!
Barna Istvánné Tóth Ilona, S...
440: Ezzel együtt továbbítom Csöpikének,engedelmeddel.,és köszi.PUSZicaszivecske szivecske szivecske :D
#441
2008. augusztus 18. 11:59
Előzmény Gombás Imréné Klári [Klári n... 2008. augusztus 18. 11:54
Válaszolj!
Gombás Imréné Klári [Klári n...
439: Az eredeti receptet úgy tíz éve kaptam egy tanítványom anyukájától ALMÁS KETSHUP néven... Nekem aztán mindegy, hogy kacsap vagy kecsöp, azért találtam ki neki más nevet. Alakítottam, finomítottam az ízesítésen is, az arányokon is (az eredetiben a paradicsom ugyanannyi volt, mint a paprika). Nálunk a csípősebb változat vált be. És tavaly sok zellerlevelet is belepároltam/turmixoltam, mert kaprom már csak szárított volt. Úgy is nagyon finom volt.
#440
2008. augusztus 18. 11:54
Előzmény Barna Istvánné Tóth Ilona, S... 2008. augusztus 18. 11:42
Válaszolj!
Barna Istvánné Tóth Ilona, S...
438: A szomszédasszonyom,mindig tesz el kecsapot,bocs:Ördöngős lekvárt,de ezt még nem igen ismeri...megmutatom neki...Csöpike nagy mestere a befőzésnek,az egész nagy családot ő látja el.Biztosan örülni fog...
#439
2008. augusztus 18. 11:42
Előzmény Gombás Imréné Klári [Klári n... 2008. augusztus 18. 10:48
Válaszolj!
Gombás Imréné Klári [Klári n...
Kipróbált recept!!!!!
ÖRDÖNGŐS LEKVÁR
(azért sem kecsap!)
Hozzávalók:
2 kg pirosra érett bármilyen paprika (legjobb a saját kertedből)
5-6 (vagy ízlés szerint több) piros cseresznyepaprika vagy hegyes erőspaprika
5-6 szép pirosra érett nagy paradicsom
2-3 (mérettől függően) nagy vöröshagyma
4-5 héjastól felszeletelt piros alma
Fűszerek, feltétlenül:
3 kávéskanál édesnemes —ha lehet, házi— őrölt fűszerpaprika egy merőkanálnyi étolajban feloldva
3 kávéskanál só
3 kávéskanál cukor
1 kávéskanál őrölt feketebors
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál szárított kapor (vagy egy csokor friss kapor)
1 kávéskanál 10 %-os ecet
ízlés szerint további fűszereket is elbír (petrezselyem, bazsalikom, zeller, gyömbér...)
Elkészítés:
Az egészet egy szükséges méretű fazékban fedő alatt pároljuk, de csak addig, hogy összeessen kb fele térfogatúra. Időnként meg lehet keverni, hogy gyorsítsuk (minél kevesebb hőhatás érje)
Leturmixoljuk, újra felforraljuk, adunk hozzá egy tasaknyi zseléfix extrát (hogy felbontva se romoljon el), amellyel csak egy percig forraljuk, de állandó keverés mellett, mert különben piros pöttyös lesz a konyha!!!
Előmelegített kisméretű üvegekbe töltjük, rácsavarjuk a kupakokat és egy percre fejtetőre állítjuk az üvegeket. Visszaforgatva száraz dunsztba tesszük, azaz letakargatva lassan hagyjuk kihűlni.
Felhasználása:
1. ételízesítésre, (piros) levesek, főzelékek, pörköltek stb.
2. grillezésre előkészített húsok, zöldségek pácolására
3. csak úgy! hideg húsokhoz, szalonnához, felvágottakhoz, főtt-sült kolbászhoz, virslihez, vagy éppen zsíroskenyér tetejére kenve
#438
2008. augusztus 18. 10:48
Válaszolj!
Barna Istvánné Tóth Ilona, S...
436: Ilyet nem...
Viszont felírok ide olyan dolgokat amit most olvastam.Ti tudtátok?
-Kapaszkodjatok,meglepő hír a LIMONÁDÉ-ról.Egy vizsgálat szerint segít az epekő megelőzésében.Azoknak kik naponta fogyasztanak citromos vizet,magasabb a vizelet citráttartalma./az alacsony citrátszint összefügg a vesekőképződéssel./
Acukrot édesítőszerrel helyettesítik.
Acitromot ha forróvízben áztatjuk vagy 20másodpercre a mikróba felmelegítjük,akkor több levet ereszt...
MÁS.
-A babfélék rostdús zsírszegény,vitaminnal tele fehérje források.
-Temérdek antioxidánst tartalmaznak
-Csökkentik a koleszterinszintet.
-Betegség megelőzők...
Leginkább:fekete bab,majd a lencse,fekete szója és a vörös vesebab.
#437
2008. augusztus 18. 09:50
Előzmény Gombás Imréné Klári [Klári n... 2008. augusztus 18. 09:08
Válaszolj!
Gombás Imréné Klári [Klári n...
Ti tudtok ilyeneket?
http://www.flickr.com/photos/26396724@N05/sets/72157605049131390/
#436
2008. augusztus 18. 09:08
Válaszolj!
Tóth Györgyné [Putyi-Gizus]
Nekem szombaton és ma vendégeim voltak Ausztriából és Pozsonyból.
A menü tárkonyos raguleves volt és tyúkpörkölt, gombásszelet, rántott
karaj tejbensült vajas burgonyával, és paradicsomsalátával, nokedli ,
petrezselymes rízs, parfétorta.
A barátnőm kedvencét is elkészítettem: pecsenyekacsamájából készitettem májpástétomot. Hála a kislányomnak aki sokat segytett,
nagy sikere volt minden fogásnak.
#435
2008. augusztus 17. 21:04
Válaszolj!
Demjén Ágnes (Ági) [körlevel...
Meggyleves, csülökpörkölt, savanyúság, dinnye
#434
2008. augusztus 17. 15:53
Válaszolj!
Fábián Sándorné [jolimama]
432: Nálunk az ebéd tökfőzelék, rántott csirke, madártej.
Mindenkinek jó étvágyat!
#433
2008. augusztus 17. 11:06
Előzmény Dudog Istvánné Franciska [bo... 2008. augusztus 17. 09:52
Válaszolj!
Dudog Istvánné Franciska [bo...
431: A mai ebéd:Brokkolis karfiol leves,
Rakott kel,gyümölcs.
#432
2008. augusztus 17. 09:52
Előzmény Lukács Istvánné [Ica néni] 2008. augusztus 15. 08:43
Válaszolj!
Lukács Istvánné [Ica néni]
Kedves Lányok-Asszonyok! Nem okoskodásból, csak pici apró ötlet, illetve segítségként. A tortaképe csodálatos, az unokáim és a gyerekeim is inkább a házilag készítettet díjazzák, épp ezért van már nagy rutinom.Hogy a torta csipke szép maradjon kidolgoztam egy szerintem használható eljárást. A tortrácsra aa torta alá előbb egy keményebb /formára vágott/ tortapapírt teszek a díszíítéshez.Amikor készen van,széles, lapos késekkel helyezem át a csipkével díszített tálra. Remélem segítettem egy kicsit, ha pedig már ismert a dolog, akkor bocs.Üdvözlettel Icamama
#431
2008. augusztus 15. 08:43
Válaszolj! |
nagyuska  |
Címkék: Biztosan Ti, Lovász Ágnes, Várhegyi Jutka Winterné, Istvánné Tóth Ilona, Barna Istvánné Tóth Ilona, Jutka Winterné, |
|
|
|
|