|
Hajdúsági sertésborda
Hozzávalók: 1 kg karaj, 20 dkg lángolt kolbász, 2 kemény tojás, 1 nyers tojás, 1-2 savanyú uborka, 1 dl olaj, só, törött bors, 1 kanál pirospaprika, 2 evőkanál reszelt vöröshagyma, kakukkfű, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 dl tejföl.
Elkészítése: A karajt kicsontozzuk, és dupla szeletekre szeleteljük. A szeleteket bevágjuk, szétnyitjuk, egy kicsit kiverjük. A lángolt kolbászt megdaráljuk, elkeverjük az összetört kemény tojásokkal, egy nyers tojással, 1-2 apróra vágott savanyú uborkával. Megtöltjük vele a bordákat. Ráhajtjuk a szeletek másik felét, hústűvel megtűzzük, és hirtelen átsütjük. Egy kevés olajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, meghintjük pirospaprikával, adunk hozzá 1 paradicsomot, 1 zöldpaprikát, kakukkfüvet, és egy kevés vízzel puhára pároljuk benne a húst. Tálalás előtt leöntjük a tejföllel, és forrón tálaljuk.
Hajdúsági tokány
Hozzávalók: 60 dkg marhalapocka, 5 dkg füstölt szalonna, 20 dkg debreceni kolbász, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg lecsó, só, törött bors, pirospaprika, paprikakrém, csipet kakukkfű, 1 dl olaj, 1 dl vörösbor.
Elkészítése: A szalonnát apróra vágjuk, és kevés olajon kiolvasztjuk, megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, rátesszük az ujjnyi csíkokra szeletelt húst, és elkapart fokhagymát, meghintjük pirospaprikával, egy csípet kakukkfűvel, teszünk hozzá 1 kanál paprikakrémet, megsózzuk, borsozzuk, leöntjük 1 dl borral, s fedő alatt rövid lében puhára pároljuk. Ha a hús megpuhult a kolbászt felkarikázzuk, kevés zsíron átforgatjuk, és a lecsóval együtt a húshoz adjuk. Együtt még egyszer felforraljuk, és forrón tálaljuk.
Hansági leves
Az alaposan megtisztított és pörzsölt sertéskörmöket, valamint csülköket hagymával, egész borssal, sóval, babérlevéllel és ételízesítővel fűszerezett lében puhára főzzük. Ezután mustárral, citromlével ízesített tejfölös habarással sűrítjük. Kis kockákra vágott hússal, petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Hargitai sertésborda 1.
Adagonként egy darab sertésbordát adunk. A bordát kiverjük, széleit bevagdossuk, és sózás után felhevített zsírban elősütjük.
A savanyú káposztát átmossuk, és csontléten feltesszük főni, megsózzuk, borsikával fűszerezzük. Füstölt kolbászt teszünk bele.
A ledarált sertés-apróhúst szalonnás hagymás zsírban megpirítjuk, sózzuk, törött borssal és majoránnával fűszerezzük. A káposztából a megfőzött kolbászt, kivesszük, és karikára vágjuk.
A savanyú-káposzta-leveleket előkészítjük, mindegyikre ráhelyezünk egy elő-sütött sertésbordát, kolbászkarikákat és darált húst. Az egészet a levélbe csomagoljuk, és széleit aláhajtva vékony zsineggel átkötjük.
A csomagokat a darált húsos oldalukkal lefelé fordítva az apró káposztához tesszük, és rövid lében teljesen puhára főzzük.
Tálalás előtt a csomagokat kivesszük, az apró káposztát tejföllel dúsítjuk, és finomra vágott kaporral meghintjük. Tálaláskor a kötöző-zsineget eltávolítjuk. Az apró káposztái előmelegített mélyebb tálba tesszük, és ráhelyezünk egy csomagot. Hígított tejföllel megöntözzük. |
horvathnemagdi  |
Címkék: nyers tojással, szeletek másik, kevés olajon, reszelt vöröshagymát, kevés vízzel, szalonnát apróra, |
|
|
|
|