|
Linzer burgonyából
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 10 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1-2 tojás, kevés szódabikarbóna, citromhéj, 1-1 kávéskanál porcukor és őrölt fahéj, olaj a sütőlap bekenéséhez, só ízlés szerint.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, megreszeljük, és tojással, cukorral, szódabikarbónával, citromhéjjal, liszttel, kevés sóval összedolgozzuk. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Kis pogácsaszaggatóval karikákat szaggatunk. Közepesen meleg sütőben megsütjük, cukros fahéjjal megszórjuk.
Egyszerű burgonyatorta
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 50 dkg liszt, 30 dkg porcukor, 2 tojás, reszelt citromhéj vagy narancshéj, egy kevés őrölt fahéj, késhegynyi szódabikarbóna, 10 dkg margarin vagy vaj, cukrozott gyümölcs, vaníliás porcukor ízlés szerint.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, megreszeljük. A tojássárgáját porcukorral kikeverjük, és a reszelt burgonyához adjuk. Teszünk bele szódabikarbónát, citromhéjat (vagy narancshéjat), fahéjat és margarint, jól eldolgozzuk. Óvatosan belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét, majd hozzáadjuk a lisztet. A tésztát kézzel egységes masszává gyúrjuk. Kis, kerek olajozott sütőformába tesszük (hogy a torta magas legyen), közepes lángon másfél óra hosszat sütjük, közben pálcikával megszurkálva ellenőrizzük, hogy a torta jól átsült-e. Ha kész, tálra borítjuk, és megszórjuk vaníliás porcukorral. Cukrozott gyümölccsel díszítjük.
Almás burgonyatorta
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg burgonya, 4 alma, 1 tojás, 5 dkg margarin vagy vaj, 7 evőkanál porcukor, 12 dkg liszt, egy kevés őrölt fahéj, citromhéj, késhegynyi szódabikarbóna, só ízlés szerint.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és finomra megreszeljük. Az almát durván megreszeljük, összekeverjük a burgonyával és cukorral elkevert tojással. Vajba vagy margarinba szódabikarbónát, sót, fahéjat, citromhéjat és lisztet teszünk, a masszához keverjük. Az egészet jól eldolgozzuk, kivajazott sütőformába öntjük, és erős tűznél megsütjük.
Túrós burgonyatorta
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 40 dkg túró, 5 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg porcukor, 10 dkg dzsem, citromhéj, vaníliás porcukor, késhegynyi szódabikarbóna, só ízlés szerint.
Vajat, cukrot és tojássárgáját habosra kikeverünk. Hozzáadunk szétmorzsolt túrót, citromhéjat, vaníliás porcukrot, reszelt főtt burgonyát, sót, és ha jól összedolgoztuk, a felvert tojásfehérjéket. Kivajazott sütőformában a tortát kisütjük. Ha kihűlt, vízszintesen kettőbe vágjuk, megkenjük dzsemmel, majd felszeleteljük.
Diós sütemény
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg burgonya, 15 dkg liszt, 6 evőkanál porcukor, 2 evőkanál olaj, 12 dkg darált dió, 2 tojás, egy kevés őrölt fahéj, citromhéj, egy késhegynyi szódabikarbóna.
A burgonyát sütőben héjában megsütjük, meghámozzuk és megdaráljuk. Tojást cukorral kikeverünk, hozzáadunk olajat, burgonyapürét, diót, fahéjat, citromhéjat, szódabikarbónát és 10 dkg lisztet. A maradék liszttel a gyúródeszkát meghintjük. A tésztából rudat készítünk, amelyből kis darabokat vágunk. A darabkákat lisztben megforgatjuk, és babapiskóta alakúra formáljuk. Kivajazott sütőlapon 30 percig sütjük. |
horvathnemagdi  |
Címkék: reszelt burgonyához, habbá vert, tésztát kézzel, torta magas, almát durván, masszához keverjük, |
|
|
|
|