| Csodás szárazbab |
|
fontos táplálékot jelentett. Ennek bizonyítéka a népmeséinkben ma is élő Babszem Jankó története, ahol a föld-mag kapcsolat mellett, egyes kutatók szerint a bab a terhes nő számára ideális táplálékforrást is jelenti.
Bableves
Hozzávalók:
25 dkg tarkabab
30 dkg füstölt lapocka
7-8 közepes sárgarépa
10 szem fekete bors
1 szál házikolbász
2 babérlevél
2 dl tejföl
1 fél citrom leve
2 gerezd fokhagyma
1 közepes ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Hamis sólet |
Hozzávalók:
* 65-70 dkg száraz tarkabab
* 25-30 dkg vöröshagyma apróra vágva
* 3 gerezd fokhagyma préselve
* 3 evőkanál lecsó
* só
* bors
* őrölt paprika
* babérlevél
* csipet őrölt kömény
* 2 db füstölt ízű kocka
Elkészítés:
Az előző nap beáztatott babot feltesszük főni annyi hideg vízzel, amennyi éppen ellepi. A többi hozzávalót is beletesszük, felforraljuk, lefedjük, majd a 120 fokos ... |
1vargaildyko  |
|
|
| |
| Húsgombóc csicseriborsóval |
Vettem több kiló pulykacomb-filét felkockázva. A kis húsdarabok méretüknél fogva ideálisak lettek volna valamilyen pörkölt, vagy tokányszerű ételhez, de inkább ledaráltam egy fél kilót, és kis gombócokat formáztam belőle.
Hozzávalók a gombóchoz:
50 dkg pulykacomb-filé ledarálva
1 nagyobb fej hagyma ledarálva
2 chili apróra vágva
4 ek zsemlemorzsa
1 tojás
1 tk fahéj
1 tk őrölt szegfűbors
1 tk őrölt koriandermag
4 gerezd fokhagyma ... |
relisisi  |
|
|
| |
| Ida néném fedeles bablevese |
Ida néném fedeles bablevese
Hozzávalók.
a leveshez
50 dkg száraz tarkapaszuly
40 dkg füstölt kolbász
1 füstölt, libacomb
1 füstölt, kacsacomb
5 dl tejföl
3 kanál finomliszt
3 kanál liba, vagy kacsazsír
2 kávéskanál pirospaprika
1 fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
8 db kerek cipó
só, bors ízlés szerint
a gombás húskenyérhez
25 dkg sertéshús
10 dkg gomba
2 friss tyúktojás
2 kanál írósvaj
1 fej ... |
bubszi  |
|
|
| |
| Kereken szép az élet |
|
tésztát, de ennyi csak belefér, nem igaz? A kenyérsütőgépem immáron 6 éve hűséges társam, és bár a fedele kétszer is letört, és a gombok felirata is alig látszik már, mondhatom, együtt még sosem rontottunk el semmit. :D
Házi zsemle
Hozzávalók: 4,5 dl tej, 1 evőkanál kacsa zsír, 1 evőkanál só, fél evőkanál cukor, 68 dkg liszt, fél kocka élesztő
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) A megkelt tésztát ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Krmpl vörösboros sóletje |
sóletje. Nem túl bonyolult elkészíteni, és annak ellenére, hogy minden nyersen kerül bele, a végén mégis puha és szaftos lesz. A hozzáadott vörösbor pedig megfelelően keretezi a bab omlósságát, a hagyma nyers ízeit és a füstölt tarja sósságát.
Hozzávalók:
25 dkg tarkabab
10 dkg árpagyöngy (gersli)
20 dkg füstölt, nyers tarja
2 fej hagyma
2 dl vörösbor
A babot előző nap langyos vízbe kell ... |
bordat  |
|
|
| |
| Lencse Sólet |
Hozzávalók:
30 dkg lencse
1 nagy fej hagyma
1 csésze gersli
fél kg marhahús
fél kg füstölt pulykacomb
2 kanál libazsír
kevés liszt
só
babérlevél
Elkészítés:
A lencsét néhány órára beáztatjuk. A hagymát szálasra vágjuk, megdinszteljük a zsírban, hozzáadjuk a húsokat, meghintjük liszttel, majd beleöntjük a ... |
1vargaildyko  |
|
|
| |
|
|