|
Hozzávalók:
1 mk só
0.5 kg liszt
2.5 dl tej
0.5 ek cukor
1 dl étolaj
1 csipet bors
5 dkg élesztő
500 g marhahús
Elkészítés:
A darált marhahúst ízlés szerint sózzuk borsozzuk, majd 1 evőkanálnyi ketchupot rakunk hozzá. Jól összedolgozzuk, majd lapos pogácsákat formázunk belőle. Kevés forró olajon, vagy a szabadban grillrácson kisütjük. A tejet az 1/2 evőkanál cukorral langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet a sóval egy tálban jól összekeverjük. Kis fészket készítünk a liszt közepébe, amibe beleöntjük az olajat és az élesztős tejet. Az egészet addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a tészta. Ezután 10 percig pihentetjük. Pihentetés után lisztezett deszkán újra átgyúrjuk, 1 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és nagy szaggatóval (vagy egy bögrével) kiszaggatjuk. A zsömléket olajjal kikent - vagy sütőpapírral kibélelt - tepsibe rakjuk, és egy órát pihentetjük. Végül forró sütőben rózsaszínre sütjük, belül se maradjon nyers! Nagy, könnyű, tetszetős, ízletes zsemlék lesznek belőle. Az így elkészült zsömlébe hagymát, salátát, paradicsomot, csalamádét és a már megsült húspogácsákat rakjuk, ízlés szerint mustár majonéz és ketchup kerül bele. Jó étvágyat! |
kovacs_zsoka  |
Címkék: zsömléket olajjal, órát pihentetjük, összedolgozzuk, belemorzsoljuk, húspogácsákat, összekeverjük, |
|
|
|
|