| • Gyömbéres-citromos fig |
|
Hozzávalók (40 darabhoz) a gyömbéreshez: 5,5 dl (kb. 35 dkg) finomliszt, 1 csapott kiskanál őrölt gyömbér, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna, fél kiskanál őrölt fahéj, fél kiskanál őrölt szegfűszeg, 0,5 dl olvasztott margarin, 1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor, 1 dl méz, 1 tojás, a citromoshoz: 4 dl (kb. 25 dkg) finomliszt, 1 púpozott kiskanál sütőpor, fél mokkáskanál só, 1,5 dl olvasztott vaj, 1-1 púpozott kiskanál reszelt citrom- és narancshéj (lehet mandarin is), 1 dl (kb. 10 dkg) kristálycukor, 0,5 dl ... |
bubszi  |
|
|
| |
| • Plébános mézeskalácsa |
pihentetjük. Jó ha nem egészben tesszük be a hűtőbe, hanem 6-8 cipót formázunk belőle. Másnap a cipókat lisztezett deszkán 0,5 cm vékonyra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából különböző formákkal; szívvel, csillaggal, holddal, fenyőfával kiszúrjuk a süteményeket, és kizsírozott tepsibe rakjuk. Ebből a mennyiségből kb. 6 tepsi sütemény lesz. A sütőt 200°C-ra (gázsütőben 4-es fokozat) előmelegítjük, és a tésztát 5-8 percig sütjük. A tésztának világosbarnának kell lennie, amikor kivesszük, ugyanis még sütés után ... |
bubszi  |
|
|
| |
| (teasütemény) |
héja
5 dkg liszt
Elkészítés:
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mogyorót, citromhéjat és annyi lisztet, hogy sűrű masszát kapjunk. Teáskanállal sütőpapírral borított lemezre szaggatjuk úgy, hogy a sütemények között maradjon elegendő távolság, mivel sütés közben kissé szétfolyik, ill. megnő. Alacsony hőmérsékletű (100-125 °C) sütőben addig sütjük, míg meg nem szárad, de még puha marad. Ha szeretjük, a tetejét díszíthetjük mazsolaszemekkel vagy ... |
napsugar71  |
|
|
| |
| ****LUCA****macskája**** |
kelesztjük.
2.Ezután ujjnyi vastag, kb.15 centi hosszú nudlikat sodrunk belőle. Bal oldalról fölül, jobb oldalról alul tekerjük fel a tészta közepéig. Így olyan lesz, mint egy fekvő S betű. Mindegyik kunkor közepére 1 szem mazsolát nyomunk, majd a süteményeket Ramával kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és kb. 20 percen át meleg helyen kelesztjük.
3.A tetejüket felvert tojással lekenjük, majd előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb hőfokon (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) kb. ... |
bubszi  |
|
|
| |
| ***Felfalható adventi naptár*** |
|
Hozzávalók
A díszítéshez
aszalt gyümölcsök
mogyoró
mandula
A bevonathoz
10-10 dkg ét- és tejcsokoládé
A sziruphoz
10 dkg kristálycukor
1 dl víz
A nyújtáshoz
finomliszt
A tésztához
60 dkg finomliszt
csipet só
1 púpozott kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézes sütemény fűszerkeverék
1,5 dl víz
3 evőkanál méz
32 dkg kristálycukor
25 dkg Rama
A mázhoz
1 tojásfehérje
15 dkg ... |
bubszi  |
|
|
| |
| *GYÓGYÍTÓ növények*&*DIÓ* |
mely kiválóan alkalmas saláták vagy más ételek ízesítésére. Tárolása fénytől védve, hűvös helyen, légmentesen záródó üvegben történjen.
Konyhai felhasználás:
A dió termését (dióbél) sokféleképpen használják a háziasszonyok: sütemények, kalácsok, tészták elkészítésénél. Zölddió befőtt és likőr is készíthető belőle.
Jó tudni!
Ha kesztyű nélkül szedjük le a dióról a kopácsot, erős színezőanyagai miatt a kezünk sötét barnás színű lesz, ami viszont nem vált ki ... |
bubszi  |
|
|
| |
| 1 hét alatt -3 kg burgonyával |
zöld szín van rajta), a többi része mérgező!
A burgonya, vagy krumpli (kolompér, pityóka, svábtök, stb.) nagyon széleskörűen használhatók, akár levesnek, főzeléknek, salátának, rakottan, sülve-főve, lazításhoz, sűrítéshez, tésztákhoz, süteményekhez, édességekhez (krumplicukor).
1. nap + 2 l víz
Reggeli:
Fél szelet burgonyás kenyér (5 dkg), 5 dkg light mozzarella sajttal, 1 db alma
Tízórai:
2 dl paradicsomlé, 1 db korpás abonett
Ebéd:
Zöldséges ... |
tinka1951  |
|
|
| |
| 10 perces bögrés mézeskalács |
Hozzávalók:
A bögre 2,5 dl-es.
2 bögre liszt
1/2 bögre porcukor
7 dkg vaj vagy margarin
1/4 bögre méz
1 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítése:
A margarint és a mézet egy picit megolvasztjuk, így könnyebb lesz vele dolgozni, majd az összes hozzávalót egy tálba tesszük és összegyúrjuk.
Amit összekeveredtek a hozzávalók, már nyújthatjuk is. Körülbelül 3 ... |
bkisseva  |
|
|
| |
|
|