| Szendvicskrém vagy mártogató |
|
szerephez jut a mindennapi élelmezésben, de tengerentúli és európai konyhák sokasága is újra felfedezte sokrétűségét és nagyszerűségét.
A ma ismert hummuszhoz hasonló fogás legkorábbi írott forrása a 13. századi Egyiptomból származik. Régi recepteket szemelgetve az is világos, hogy századokon át nem citromlevet, hanem ecetet használtak a készítéshez. Többféle zöld fűszer, sőt olajos magvak is előfordultak régi változatokban. A hummusz fogyasztása a 19. századtól terjedt el a Közel-Keleten, de a ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| T betűs receptek |
Tokaji hideg őszibarackleves
Hozzávalók: 60 dkg őszibarack, 1 citrom, 1 dl Tokaji édes szamorodni, 10 dkg kristálycukor, fél citrom héja, 1,5 dl tejföl, 1 dl tejszín, 3 dkg liszt, 1 tojássárgája, fahéj, só.
Az őszibarackot meghámozzuk, és a negyedét apró kockákra vágjuk. Meglocsoljuk citromlével és tokaji borral, majd hűtőbe rakjuk. A megmaradt barackot vízben, kristálycukorral, citromlével, valamint citromhéjjal és fahéjjal 5-6 percig főzzük. A citromhéjat és a fahéjat ezután ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| T betűs receptek |
Tiszaháti töltött felsál
Hozzávalók: 80 dkg felsál, 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg sertéshús darálva, 1 db vöröshagyma, 10 dkg gomba, 2 db tejben áztatott zsemle, 1 kanál pirospaprika, só, törött bors, 1 evőkanál liszt, 1 dl vörösbor, 4 db savanyú uborka, 1 dl olaj, 1 késhegynyi kakukkfű, 1 késhegynyi majoránna, 1 kanál paprikakrém, 1 kanál paradicsompüré, 1 tojás.
Elkészítése: A szép nagyra szeletelt felsál-t jól kiverjük, megkenjük paprikakrémmel, megszórjuk kakukkfűvel, ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| T betűs receptek |
Tihanyi süllőszelet
Hozzávalók: 1,80 kg süllő, só, törött bors, (a franciasalátához: 250 g sárgarépa, 200 g burgonya, 100 g alma, 100 g ecetes uborka, 150 g zöldborsó, 20 g mustár, só, bors, citromlé), (a majonézmártáshoz: 3 db tojássárgája, 1 db citrom leve, só, ecet, Cayenne bors, 5 dl olaj), 10 g zselatin, 30 g füstölt lazac, tárkonylevél, 300 g halaszpik, salátalevelek, 3 db kemény tojás, 4 dl tartármártás.
Elkészítése: A süllőket kifilézzük, bőrüket lefejtjük, majd a fennmaradó ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| T betűs receptek |
|
Tordai pecsenye 2.
Hozzávalók: 5 szelet bőrös karaj- (20 dkg-os) vagy combszelet, 10 dkg zsír, só, liszt, pirospaprika.
A sertéshús bőrét kockásan bevagdaljuk, a húst megsózzuk, és először lisztbe, utána forró zsírba vagy olajba mártjuk, és roston szép pirosra sütjük.
Tálaláskor meghintjük pirospaprikával.
Tordai pecsenye cikakáposztával
Hozzávalók (4 személyre): 1 kg sertéskaraj, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg zsír, 1 kk só, 15 dkg füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 1 mk ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| T betűs receptek |
Tolnai sváb húsos-hurka
Hozzávalók: 6 kg fejhús, 2 kg bőrke, 1,5 kg szalonnanyesedék, 0,5 kg hagyma, 25 dkg só, 7 dkg őrölt fekete-bors, 6 dkg paprika, 10 dkg fokhagyma, 10 dkg zsír
Elkészítés: A fejhúst a bőrkével együtt hideg vízben felteszem főni. Mikor félpuha, hozzáadom a tokát, majd amikor a fejhús elválik a csonttól, kiveszem az egészet az abaléből és hagyom kissé kihűlni. Hozzáadom a zsírban aranysárgára pirított hagymát, és az egészet közepes lyukú tárcsán ledarálom. Hozzáadom a ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| T betűs receptek |
Tisza-menti legényhús
Hozzávalók: 50 dkg sertéstarja, 20 dkg füstölt hús, 25 dkg sertésmáj, 20 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, pirospaprika, só, bors, 1 dl olaj, 5 dkg zsír, 1 evőkanál liszt, 1 dl bor, 1 kanál paradicsompüré, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A sertéshúst felszeleteljük, kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, lisztbe mártjuk, és forró olajban mindkét oldalát megsütjük. A hagymát apróra vágjuk, rátesszük a húsra, megpirítjuk, hozzátesszük a vékonyan ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
|
|