| Hogyan készítsük el a spárgát? |
|
az ínyencek kedvencévé vált. A luxusterméknek számító spárgát nagyra értékelték a királyok és hercegek is. III. Henrik kegyenceit kényeztette vele, XIV. Lajos pedig megkövetelte, hogy asztalán mindig legyen spárga. Hogy parancsának eleget tegyen, a királyi kertész, La Quintinie kidolgozott egy melegágyas termesztési módszert, amelynek segítségével gyakorlatilag egész évben szedhettek spárgát! A XIX. század elejéig csak a vagyonos ínyencek engedhették meg maguknak ezt a kifinomult és igen drága ... |
agimami7  |
|
|
| |
| Jó receptek |
ressenős... Feltétnek is kiváló főzelékekhez például. De önálló ételként körete lehet burgonya: dinsztelt, sült, püré. A rizs is illik hozzá, akár natúran, akár petrezselymesen. De a finom őszi paprikákkal, paradicsomokkal és kenyérkével is egészen királyi lakoma. Akár forrón, akár hidegen is kiváló.
Fél kiló gombát (termesztett csiperke ez most éppen) szálasra aprítok a robotgépben. Aztán olajon sóval, őrölt borssal, őrölt koriandermaggal, kevés őrölt köménnyel, csomborral (borikafűvel) zsírjára ... |
grimilda  |
|
|
| |
| Köles: lisztérzékenyeknek |
is.
Származás
A kőkorszak óta termeszti az emberiség. Eredetileg valószínűleg Indiából származik. Európában is gyakran fogyasztott gabonaféle volt a 18. századig, azonban a kenyérgabonák sajnos kiszorították a dobogós helyekről. Hazánkban 1190 királyi oklevelek már említik. Néhány helyen még él a régi hagyomány, miszerint a menyasszony cipőjébe az esküvő napján kölest szórnak, hogy jó, szorgos háziasszony lehessen.
Hogy néz ki a köles?
Maga a növény egy méter magasra nő és ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Nagy emberek kedvenc étkei |
|
Mátyás király a sáfrány ízét szerette
A legkorábbi magyar étkezést bemutató gasztronómiai beszámolók Mátyás király idejéből származnak. A királyi udvarban szerették a válogatott, finom ételeket. A zöldségfélék fogyasztása mellett nagy gondot fordítottak a kovászos magyar kenyér és a sajtok elkészítésére. Jellemző volt a sáfrányban gazdag fűszerezés, a bortól, ecettől, tejföltől savanykás, illetve az édesbe hajló ízesítés, valamint a sokféle mártás. Állítólag a nagyobb vendégfogadások alkalmával ... |
bulac57  |
|
|
| |
| Sárgarépát sárgarépával |
században a Mediterráneum számos vidékén ismerték, sőt nemesítették az eredetileg vadon termő növényt. Európában hosszú ideig sárga, fehér és lila színekben pompázott. Narancsszínét holland nemesítőknek köszönheti, akik e mára mindenütt elterjedt típust a királyi család iránti tiszteletből kísérletezték ki. Európában, napjainkban mintegy 25 fajtája ismert!
Csak egészséges, jó alapanyagból érdemes főzni! Mosás, tisztítás, szeletelés... Csak egészséges, jó alapanyagból érdemes főzni! Mosás, ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
|
|