Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Feltétlen feltétek
Feltétlen feltétek

A feltétekkel legtöbb esetben csak akkor találkozunk, amikor főzelékeink számára szeretnénk valamilyen extra kiegészítővel szolgálni.

A feltétek ugyanis nem önmagukban jelennek meg a tányérjainkon, hanem egy másik étel szerves részeként. Ez a szimbiózis azonban ne akadályozzon minket abban, hogy sorra vegyük, mivel és hogyan gazdagíthatóak a hazánkban oly kedvelt főzelékek.

Húsos feltétek

Klasszikus feltétnek számít a hús. A legegyszerűbb és talán legfinomabb kiegészítők egyike a vajban párolt sonka. Ehhez semmi másra nincs szükség, csak egy vékony szelet, kevéssé zsíros füstölt nyers sonkára, amit egy serpenyőben kevés vajon átmelegítünk, kicsit pároljuk, kicsit sütjük. Az így kapott feltét aromás, füstös sós íze nagyon jól harmonizál a legtöbb főzelékhez. A krumplifőzelék és a finomfőzelék pedig egyenesen magasabb osztályba léphet, ha egy ilyen szelet sonka pihen a tetején.

Ha nem szeretnénk nagy mennyiségű húst kínálni, de a zsírban, füstben, sóban rejlő titkot mégis szeretnénk a főzeléknek átadni, akkor érdemes kockára szelt bacont zsírjára sütni, és azzal megszórni az ételt. A homogén leves vagy főzelék esetén kifejezetten szerencsés a ropogós kiegészítő, ami külön izgalmas textúrával gazdagítja az amúgy akár egyhangúnak is tekinthető ételt.

A tükörtojás és a sült szalonna akár együtt is lehet remek feltét A tükörtojás és a sült szalonna akár együtt is lehet remek feltét

A sonkák és szalonnák mellett a színhús is gyakran megjelenik a feltétek között. Igazi menzai klasszikus a darált húsból gyúrt fűszeres húspogácsa, a fasírt. Ennek a feltétnek az elkészítésekor nagy játéktér áll rendelkezésünkre, hiszen a fasírozottat a fűszerezéssel teljesen az alatta elterülő főzelékhez hangolhatjuk. A fasírtot süthetjük klasszikus pogácsaként, vagy akár nagyobb adag esetén a sütőben is készülhet őzgerinc formában, illetve - a klasszikus pogácsát idéző - muffin formában sütve. A sütőben készített fasírt nagy előnye, hogy extra mennyiségű olajat nem szív magába, így egészségesebb, mint olajban sült társa, sőt az elkészítését követően a lakás sem úszik a kellemetlen olajszagban.

Húspogácsa, fasírt is jól illik a főzelékekhez Húspogácsa, fasírt is jól illik a főzelékekhez

A vékony szelet húsokból is nagyon jó feltéteket készíthetünk. A húsokat grillezhetjük - vagy egy kis lisztben, tojásban történő forgatás után - párizsi szeletet készíthetünk belőlük, sörtésztába bújtatva is kisüthetjük őket, esetleg maradhatunk a klasszikus és soha meg nem unható rántott húsnál. A feltétnek szánt húsok esetében célszerű könnyedén fogyasztható szeleteket vágni a húsból, mert nem szerencsés, ha túl nagy, összefüggő lap kerül a főzelék mellé, tetejére.

A húsok között az oldalas is kedvelt feltét. Ha az oldalast babérleveles-sós vízben előfőzve, aztán lepirítva készítjük, nagyon omlós lesz. Ez a köret azonban nem igazán jó választás, mert lassabban készül el, mint a legtöbb főzelék. Abban az esetben viszont tökéletes, ha az előző napi étkezésről maradt meg. Ilyenkor szinte már az oldalas kedvéért is érdemes egy jó főzeléket készíteni. A hosszabb időt igénybe vevő feltétek közé tartozik még a sütőben készíthető hurka, illetve kolbász, vagy a sertéshúsból, marhahúsból készülő pörkölt. Ezekre is érvényes, hogy inkább csak akkor jutnak szerephez, ha az előző napról, estéről maradt belőlük egy ,,feltétre való".

A húskészítményeket is gyakorta alkalmazunk feltétként. A virsli, a debreceni és krinolin is jól bevált főzelékfeltét, illetve a krémlevesekben is jól felhasználható. A virslit lehet főzni, serpenyőben sütni, pörköltösen elkészíteni, esetleg leveles tésztába forgatva megsütni. A debrecenit leggyakrabban főzve vagy sütve kínáljuk, a krinolint viszont javasolt nagyobb karikákra szelve serpenyőben átsütni.

Sült virsli, debreceni, kolbász is jól illik sok főzelékféléhez Sült virsli, debreceni, kolbász is jól illik sok főzelékféléhez

Húsmentes feltétek

A húsok mellett a másik kedvelt és gyorsan elkészíthető feltét a tojás. A tojás a főzelék késznek ítélésének pillanatában kis munkával azonnal elkészíthető. Vannak zöldségek, amik szinte megkövetelik a tojást, ilyen a spenót vagy a sóska, de sokszor - idő hiányában - ezt a feltétet kapja a többi főzelék is. Az ételekhez a tükörtojás mellett lehet főtt tojást is használni. Az angolszász országokban igen elterjedt és kedvelt buggyantott tojás mind a főzelékeken, mind a levesekben tökéletes. Elkészítése nem sokban különbözik a nagyanyáink által gyakorta készített savanyú tojáslevesbe beleengedett egész tojás megfőzésétől, ebben az esetben csupán annyi a különbség, hogy a tojást egy külön erre a célra főzött, ecettel savanyított vízbe ütjük bele, és ebben fő meg.

A tojáson és a húson kívül remek feltét válhat magából a zöldségből is. A vékonyra vágott répát, céklát, krumplit vagy zellert kevés olajban kisütve, kicsit sózva igazán finom zölségchipshez juthatunk, ami vegetáriánusok számára is tökéletes feltét, sőt a húsevőknek is jó alternatívát jelenthet olykor-olykor. A zöldségchips készítésekor nem szükséges a főzelékben található zöldség felhasználása.

Zöldségchips-ek vagy bundás zöldségek is finom feltétek lehetnek Zöldségchips-ek vagy bundás zöldségek is finom feltétek lehetnek

A zöldségchipsek egy kevésbé reformos, de annál kedveltebb változata a hagymakarika. Ha kicsit könnyebb megoldást keresünk a panírba forgatott hagymánál, akkor készíthetünk lyoni hagymát is. A lyoni hagymát csak egy kis liszttel szórjuk meg, és elkészítéséhez jóval kevesebb olaj is elegendő, mint panírozott társához.

A panírozott zöldségek közül a vegetáriánusok számára javasolt a főzelékek rántott gombával vagy gabonából készített fasírttal való koronázása. A gabonából készített fasírt esetében az előre beáztatott gabonát a fasírtnál megszokott módon fűszerezzük, párolt hagymával és tojással kikeverjük, végezetül panírozzuk, és olajban kisütjük. Készíthetjük lepény formájában is, ilyenkor jóval kevesebb zsiradék elégséges hozzá.

Bundás hagymakarika

Ha se kedvünk, se időnk, se alapanyagunk macerásabb feltéttel kísérletezni, viszont valami kicsit sós, kicsit sült, roppanós állagú kiegészítőre vágyunk, akkor jön el a kenyér ideje. A kenyérkockákat vajban, olajban vagy zsírban lepiríthatjuk. Eközben nyugodtan fűszerezhetjük is őket, sőt ha képesek vagyunk vékony kiflikarikákat szelni, akkor igazán finom chipset készíthetünk. Frissebb kenyérből egy kis tej és kevés tojás segítségével készíthetünk bundás kenyeret. Mivel feltétnek szánjuk, így célszerű kisebb szeleteket kisütni.

Klasszikus párosok

Bizonyos főzelékeknek szinte lelki társuk akad egy-egy feltét formájában. Íme néhány klasszikus példa:

Sóska - tükörtojás
Spenót - sült sonka
Krumplifőzelék - krinolin, kolbász
Babfőzelék - főtt tojás, kolbász
Karalábéfőzelék - fasírt
Zöldborsófőzelék - pörkölt
Húspogácsa gazdagon

Hozzávalók:
12,5 dkg húsos szalonna
50 dkg darált sertéscomb
1 nagy fej vöröshagyma
15 dkg tejben feláztatott kenyér
3 egész tojás

Bors
Borsikafű
chili

Elkészítés: A szalonnát és a hagymát alaposan megpirítottam, miközben beáztattam a megmaradt házi kenyeremet. Majd az egészet összeöntöttem a hússal, ráütöttem a tojásokat, és jól megfűszereztem.
A muffin formát egy kevés zsírral kikentem, belelapátoltam a masszát, majd 200 fokon szép barnára sütöttem.

Kölesropogós

Hozzávalók:
20 dkg köles
4 dkg rizsliszt
8 dkg póréhagyma
kevés olaj

bors

Elkészítés: A kölest másfélszeres mennyiségű sós vízben feltettem főni. 5 percig forraltam, majd a tűzről levéve fedő alatt 10 percig hagytam duzzadni. A pórét szeletekre vágva a köleshez adtam, és a rizslisztet is hozzáadva masszává gyúrtam, borssal ízesítettem. Kis korongokat formáztam belőle, kevés olajban kisütöttem.

Természetesen a póré helyett/mellett mással is ízesíthető (apróra vágott zöldségek vagy kukorica, zöld fűszerek...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: vékony szelet, serpenyőben kevés, legtöbb főzelékhez, finomfőzelék pedig, ilyen szelet, főzeléknek átadni,

Olasz pizza házilag ,,1"
felületű labdákat a tésztából Lisztezett felületen, letakarva keleszd a gombócokat még negyed órát. Ha nem használod fel azonnal, fóliába csomagolva néhány napig akár hűtőben is eltartható. A továbbiakban már csak formázni, feltétekkel megpakolni és sütni kell :) . Megfontolásra érdemes Felmerülhet a kérdés, hogy egy pizzatészta recept milyen lisztet kíván, elvégre mégiscsak kenyértésztáról van szó. Megnyugtatlak, ha a fentiek szerint készíted ...
nanoka72 nanoka72
Olasz pizzatészta recept
egyenletes felületű labdákat a tésztából Lisztezett felületen, letakarva keleszd a gombócokat még negyed órát. Ha nem használod fel azonnal, fóliába csomagolva néhány napig akár hűtőben is eltartható. A továbbiakban már csak formázni, feltétekkel megpakolni és sütni kell :) . A következő lépést, a pizza formázását ide kattintva olvashatod. Pizzatészta recept - megfontolásra érdemes Felmerülhet a kérdés, hogy egy pizzatészta recept milyen lisztet kíván, ...
tinka1951 tinka1951
Süti ajánló
Karácsonyi Mákos Guba 1vargaildyko
Krumplis rétes horvathnemagdi
Puncsos babapiskótás szelet gereica
Aszalt meggyes-csokis kalács sarkadykati
Sült derelye bubszi
Rumos borkrém bubszi
Csokis diós varázs janna53
Barackos sajttorta reifregina
Mézeskalács ház horvathnemagdi
Angol puncs veronika74
Szárnyas receptek
Csirketorta - a magam módján horvathnemagdi
Tésztás csirkesaláta recept jamborlulu
Mézes-mustáros csirke bulac57
Ízőrzők – Szólád – horvathnemagdi
Hortobágyi töltött burgonya recept jamborlulu
csirkés SAJTROLÁD bubszi
Csirke almamártással bubszi
Erdélyi tyúkhúsleves horvathnemagdi
Saláta csirkemellel recept kovacs_zsoka
Baconos, sajtos, gombás csirketekercs: ennél finomabbat még reifregina
Marhából készült ételek
Bográcsozás a szabadban bulac57
Dupla erőleves kacsamájjal horvathnemagdi
Kínai leves bubszi
Tésztatáska céklával horvathnemagdi
Svéd húsgolyók horvathnemagdi
Palóc leves bulac57
Hortobágy-tokány bubszi
Csevap horvathnemagdi
P betetűs receptek horvathnemagdi
Mészáros pecsenye bubszi
Sertésből készült ételek
Paleo céklás fasírt bkisseva
Lecsós-rizses apróhusi recept kovacs_zsoka
Ha fogyni akarsz... cipello
Csülök korhelykáposztával klara50
Jókai-bableves 1vargaildyko
Túrós sztrapacska zsokanita
Mit főzzek hétvégén: 8 olcsó egytálétel recept tinka1951
Füstölt csülök burgundi módra klara50
Zsebes karaj recept | Receptneked.hu tinka1951
Betyárpörkölt 1vargaildyko
Halból készült ételek
Mit főzzek a hétvégére tinka1951
Harcsaszeletek citromos vajjal bubszi
Rántott ponty jaksika
Hal burgonyabundába jaksika
Sushi ízletesen recept boszorlany
Lazacos burgonya bubszi
Szilveszteri menüajánlat tinka1951
Svéd zöldsaláta recept baggesz20
A legnépszerűbb halunk a ponty horvathnemagdi
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Vad ételek
Szüreti szarvaspörkölt szőlőve maroka
Nyúlpörkölt bubszi
Gombás szarvashús veronika74
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Saslik, rablóhús, nyárs aprochef
Almával töltött fácán bubszi
Fácán savanyú káposztával rochlitzne
Vadhús horvathnemagdi
Lazac görögös jellegű salátáva rochlitzne
Rapsic vadas macoka65
Spagetti ajánló
Tejszínes-spárgás tészta recept suzymama
Tejszínes gombás krém pirítósra zsokanita
Paprikás, brokkolis spagetti húsgolyókkal recept kovacs_zsoka
Zöldséges spagetti bubszi
Mexikói spagetti bubszi
Spagetti saláta recept toth_beata
Brokkolis tészta skorpiolilike
Piemonti spagetti horvathnemagdi
Spagetti carbonara szalonnával recept kovacs_zsoka
Gombás-tejfölös spagetti horvathnemagdi
Pizza receptek
Családom kedvence sarkadykati
Majd egyszer megcsinálom sarkadykati
Az olasz lakoma horvathnemagdi
Paradicsomos-pizza horvathnemagdi
Paradicsom-diéta a fittségért grimilda
Nagytakarítás! - Energizáló juditmama
Pizza 2. bubszi
Pizza funghi bubszi
Húsvéti pizzatitok horvathnemagdi
Gombás omlett pizzás muffinnal tundihugi
Hamburger receptek
Hamburger horvathnemagdi
Házi hamburger veronika74
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Diós-meggyes piskóta horvathnemagdi
Házi készítésű hamburger recept baggesz20
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Hamburger zsemle, puffancs akiram45
Aztán mégis. horvathnemagdi
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Sajtburgerleves recept roanna
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU