| ❤ BÁLINT NAPI szivecskék❤ |
|
belerakjuk és hagyjuk, hogy felolvadjon benne. Amikor már csak langyos, az élesztőt belemorzsoljuk. Ha túl meleg a tej, "bedöglik" tőle az élesztő és nem kell meg a tészta. Egy evőkanálnyi cukrot is belekeverünk és meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
2.A lisztet egy tálba szitáljuk a maradék cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. A közepét kimélyítjük, a tojásokat beleütjük. A tejes élesztőt is beleöntjük és 5-6 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha lágy, a fánktésztához ... |
bubszi  |
|
|
| |
| (Tisza)luci réteges kalács |
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 dl olaj, kb. 3dl tej,
3 dkg élesztő, 2-3 ek. kakaópor.
(Tisza) Luci réteges kalács
Az élesztőt felfuttatjuk 1,5 dl tejben, 2 tk. cukorral.
A többi hozzávalóval alaposan kidolgozzuk és két részre osztjuk.
Az egyik felébe alaposan belegyúrjuk a kakaóport. Megint ketté osztjuk (négy cipónk lesz).
Mind a négy tésztát elnyújtjuk és felváltva egymásra fektetve feltekerjük.
Kikent és lisztezett tepsire téve ... |
farkasemese59  |
|
|
| |
| ****DIÓS-ALMÁS**bejgli*** |
élesztő
10 dkg porcukor
csipet só
A töltelékhez:
25 dkg darált dió
0,5 dl olaj
10 dkg mazsola
csipet fahéj
10 dkg cukor
80 dkg alma
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos, cukros tejben.
Átszitáljuk a lisztet, ráreszeljük a margarint, csipet
sót adunk hozzá, és összegyúrjuk. Ezután hozzáteszszük a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a tojások
sárgáját, a porcukrot, és az egészet ... |
bubszi  |
|
|
| |
| ****ÚJÉVI**MALACFEJek*** |
tojásfehérje
6-8 dkg porcukor
5 dkg étbevonó masszaElkészítés
1.A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. Az élesztőt egy kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalóival tésztává gyúrjuk és alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyre téve kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát.
2.Egy 10 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a malacok fejét, ... |
bubszi  |
|
|
| |
| **GAZDAG HÁROMSZÖGEK**&**sziveszterre*** |
|
fokhagymagerezd
tejföl
bacon kockára vágva
Tetejére:
2 evőkanál tejföl
1 tojássárgája
szezámmagElkészítés
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd egy tálban összekeverjük a tészta hozzávalóival, bedagasztjuk és konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Megfelezzük a tésztát, vékonyra kinyújtjuk, megkenjük zúzott fokhagyma és tejföl keverékével, majd ráhalmozzuk ... |
bubszi  |
|
|
| |
| **sós**HÚSVÉTI**fészek** |
szál újhagyma
* A kenéshez:
* 10 dkg vaj
* A tálaláshoz:
* 4 dl tejföl
* 1 lapos evőkanál só
* 1/2 kávéskanál bors
* 4-5 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos cukros tejben. Tésztát gyúrunk a lisztből, tejből, kovászból, tojásokból és a sóbol. Dagasztjuk 6-7 percig, míg a tészta felületén hólyagocskák képződnek. Letakarjuk és kelni hagyjuk kb. 45 percig. Időközben felkockázzuk a sonkát és a ... |
bubszi  |
|
|
| |
| *HÚSVÉTI* mazsolás kuglóf* |
cukor
* 3-4 dl langyos tej
* 2,5 dkg élesztő
* csipet só
* liszt (amennyit felvesz)
* 5 dkg mazsola
* 5 dkg vaj
* vaníliás porcukor
Elkészítés:
A tej egy részében felfuttatjuk az élesztőt, majd a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, sóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a többi tejet. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, hogy finom, lágy kelttészta legyen, majd alaposan kidolgozzuk. Lehet robotgéppel is, de ... |
bubszi  |
|
|
| |
| *HÚSVÉTI**sonkás kenyér** |
teáskanál porcukor
* 1,5 dl tej
* 3 dkg vaj
* 1 mokkáskanál só
* nagyon kevés szódavíz
Elkészítés:
Az elmorzsolt élesztőt 1/2 dl langyos tejjel és a cukorral bögrébe öntjük, majd simára keverve felfuttatjuk. Mély tálban összekeverjük az átszitált lisztet, a langyosra melegített vajat, a sót, valamint a felfutott élesztőt és a tejet. Ezután annyi szódavizet öntünk hozzá, amennyit felvesz ahhoz, hogy közepesen lágy tészta legyen belőle. Hólyagosra ... |
bubszi  |
|
|
| |
|
|