|
HETÉSI HAJDINAGOMBÓCLEVES
Hozzávalók: (négy személyre) 1 fehérrépa, 2 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, diónyi margarin, l evőkanál liszt, petrezselyemzöld, csemegepaprika, tejföl
A feldarabolt zöldségeket margarinon megpároljuk, vízzel felengedjük. Amikor puhára főtt, átpasszírozzuk, pirospaprikával színesítjük, tejföllel habarjuk. A következő módon készített gombócokat tesszük bele: forraljuk, zöldpaprikával, paradicsommal, petrezselyemzölddel díszítjük. A hajdinagombóchoz: egy csésze hajdinát lobogó vízzel leforrázzuk, leszűrjük. Hideg vízben feltesszük főni, közepes keménységűre főzzük, lehűtjük. Pirított vöröshagymával, tojással, borssal, petrezselyemzölddel ízesítjük, gombócokat formálunk belőle.
SERTÉSSZELET ERDÉSZ MÓDRA
Hozzávalók: (10 személyre) 1,4 kg sertéskaraj (csont nélkül), 0,3 l étolaj, 0,2 dkg gomba, 3 dkg só, 2 g őrölt bors, 0,1 kg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöldje, 0,3 kg zöldpaprika, 0,5 dl vörösbor, 5 dkg füstölt szalonna, ételízesítő
A húst felszeleteljük, kikloffoljuk, sózzuk, majd étolajon átsütjük. Az étolajon a füstölt szalonnát kiolvasztjuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, petrezselyemzöldjét, zöldpaprikát, az összevágott gombát. Az egészet megpároljuk, a hússzeleteket belerakjuk, vörösborral ízes
RÓKAGOMBÁS ŐZPÖRKÖLT
Hozzávalók: (10 személy részére) 2 kg gondosan megtisztított, apró kockákra vágott őzhús, 50 dkg gondosan megmosott és csíkokra szeletelt rókagomba, 25 dkg füstölt szalonna, 15 dkg sertészsír, 50 dkg vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, őrölt borókabogyó, vagy őrölt bors, tárkony
A megolvasztott zsírban először a felcsíkozott füstölt szalonnát, majd a vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, melyen az őzhúst lassú tűz felett gondosan átpároljuk. Fűszereinkkel ízesítjük, és hozzáadjuk a rókagombát. Rövid, gondos kevergetéssel, a tejföl hozzáadásával egységes állományúvá főzzük. Forrón, tarhonya, vagy galuska körettel tálaljuk.
(Ez az étel még abból az időből származik, amikor a paprikát, paradicsomot és a burgonyát nem ismerhették őseink. Ételünk fűszereit, ízesítőit most is, kizárólag a hazánkban, megtermő, így Vas megyében is fellelhető fűszernövények adják.) |
rakosferenc  |
Címkék: összevágott gombát, egészet megpároljuk, hússzeleteket belerakjuk, megolvasztott zsírban, felcsíkozott füstölt, vöröshagymát aranysárgára, |
|
|
|
|