|
Utazás a tokány körül...
Hentes- vagy borsos, csikós vagy debreceni? Egy finom, szaftos tokány számtalan változatban elkészíthető - attól függően, milyen alapanyagokat és fűszereket helyez előtérbe a háziasszony.
A tokány egy erdélyi eredetű, pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve, és egyben a magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége, ami puhára főzött pörköltféle jelentéssel bír.
A vékony, ujjnyi csíkokra vágott húsdarabok valószínűsíthetően a pusztákon vándorló magyarok ősi tartósító módszerének továbbélését jelzik, amikor a húst apró hosszúkás darabokra szeletelték és megszárították a napon, majd ételkészítésnél a húst, vízzel, különböző gabonalisztekkel és magokkal megfőzték.
A tokánynál a húst 4-6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő, és abban különbözik a pörkölttől, hogy a húshoz nem pirítanak vöröshagymát, és pirospaprika helyett az borssal fűszerezik. Azóta természetesen ahány ház, annyiféle szokás, de az igazi tokány lelke a bors és a majoránna. Készíthető sertés-, marha-, vad- és baromfihúsból is.
Hentes tokány
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj, 15 dkg füstölt szalonna, 20 dkg gépsonka, 10 dkg ecetes uborka, őrölt bors, hagyma, só, olaj, mustár, burgonya
Elkészítés:
A húst vékony csíkokra vágjuk, majd kevés olajon elősütjük. Ugyanebbe az edénybe beletesszük az apróra vágott sonkát, majd pár perc múlva a hagymát. Amikor már majdnem kész, beleforgatjuk az apróra vágott szalonnát. A vékony csíkokra vágott uborkát is belerakjuk, végül visszatesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk, egy kis mustárral ízesítjük, majd készre pároljuk. Hasábburgonyával vagy rizzsel tálaljuk.
Tejfölös tokány spagettivel
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell vagy sertéscomb, 15 dkg kolozsvári szalonna, 2 dl főzőtejszín, 2 dl tejföl, ételízesítő, só, őrölt kömény, őrölt bors, majoránna, pirospaprika, 1 teáskanál liszt, olaj, spagetti tészta
Elkészítés:
A felkockázott szalonnát olajban üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a felcsíkozott húst. Mindig egy pici vizet teszünk hozzá, nehogy odakapjon. Hozzáadom a fűszereket (mindenből egy kicsit) és addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Ekkor a tűzről lehúzzuk és félretesszük.
A tejfölt a tejszínnel és a liszttel összekeverjük, majd a húshoz adjuk, amit visszateszünk a tűzre. Amint besűrűsödött, pirospaprikával megszórjuk.
A tésztát kifőzzük, összekeverem a tokánnyal, és azonnal tálalom. |
szisszy83  |
Címkék: borssal fűszerezik, igazi tokány, húst vékony, edénybe beletesszük, apróra vágott, vékony csíkokra, |
|
|
|
|