|
-
Szűcs Dezsőné [Vera]
Gyümölcsös kavart
4 egész tojást kikavarunk 30 dkg cukorral, 3 evőkanál forró vízzel. Belerakunk egy vaníliás cukrot vagy reszelt citromhéjat, vagy mindkettőt, 1 csomag sütőport citromlével felfuttatva, 30 dkg lisztet. Ezt kikavarjuk, a végén hozzákavarunk 1 dl olajat. Zsírozott, lisztezett tepsibe töltjük a masszát, a tetejét grízzel megszórjuk és gyümölcsöt rakunk rá. Mindig az idénynek megfelelő gyümölcs kerül rá, de kompótot is rakhatunk. Lassú tűzön megsütjük, a tetejét meghintjük porcukorral.
http://www.erdely.ma/receptek/galeria/meggyes_lepeny.jpg
#627
2009. szeptember 8. 23:11
Válaszolj!
Gombás Imréné Klári [Klári n...
Szalon kifli
500 gr liszt
250 gr margarin
5 tojássárga
1 kanál cukor
1,5 dl tejfől
Tőltelékhez
250 gr cukor
250 gr darált dio
5 tojásfehérje
125 gr margarin a kenéshez
Ősszegyúrjuk az egésszet, 8 részre osztjuk. Kinyújtjuk, olvasztott margarinnal megkenjűk és felsodorjuk.Minden kapott rudat 10 részre osztunk és kűlőn kinyujtunk. Beletesszűk a tőlteléket, kifliket formálunk belőle. Miután megsűlt porcukorba forgatjuk.
#626
2009. szeptember 8. 15:01
Válaszolj!
Kovács ♥ Sándorné♥ Icus Ica ...
Olga szelet!
Hozzávalók:
A rózsaszín lapokhoz:
20 dkg liszt
5 dkg zsír
15 dkg cukor
1 teáskanál szalalkáli
1 vérnarancs aroma
A piskótához:
3 tojás
20 dkg cukor
15 dkg liszt
6 evőkanál víz
fél teáskanál szódabikarbóna
A krémhez:
4 dl tej
4 evőkanál liszt
8 evőkanál cukor
20 dkg sütőmargarin
1 rumaroma vagy rum
Elkészítés: A rózsaszín lapokhoz a hozzávalókat összegyúrjuk (a zsír helyett margarint is használhatunk, ebben az esetben viszont valószínűleg abból több szükséges). A tésztát két 25x32 cm-es lappá nyújtjuk, és tepsi hátán, előmelegített sütőben megsütjük (gázsütő 3-4-es fokozat, kb. 10 perc).
Ha kész, elkészítjük a piskótát: a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, majd beleöntjük a cukrot, a tojások sárgáját, a vizet, jól kikeverjük, aztán a liszt is mehet bele. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, és ugyanolyan hőfokon sütjük, mint előzőleg a lapokat, kb. 20 percig.
A krémhez a lisztet 4 evőkanál cukorral és kevés tejjel simára keverjük, a többi tejet feltesszük forrni, majd beleöntjük ezt a keveréket, addig főzzük, amíg jó sűrű masszát kapunk. Kihűtjük! A margarint kikeverjük a rumaromával és a másik 4 evőkanál cukorral (cukorból természetesen ízlésnek megfelelően, lehet több is, nekem ennyi elég volt), majd lassan hozzákeverjük a kihűtött masszát is.
A sütit a következőképpen állítjuk össze: rózsaszín lap, a krém fele, piskóta, a krém másik fele, rózsaszín lap. Hűtőbe tesszük, és másnap szeletelhető.
A valódi recept szerint a rózsaszín lapok valójában kakaósak, ha úgy szeretnénk elkészíteni, akkor vérnarancs aroma helyett 2 dkg cukrozatlan kakaóport kell a tésztához keverni.
#625
2009. szeptember 4. 19:08
Válaszolj!
- - [-]
http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/evikelapja/uploads/0000065 544.jpg
#624
2009. szeptember 3. 09:33
Válaszolj!
Kohajdáné Gál Irén
www.receptbazar.extra.hu/download/Tortareceptek.doc
tt nagyon sok jó tortarecik vannak:)
A sztracsatella nagyon finom.
#623
2009. szeptember 2. 19:03
Válaszolj!
Kohajdáné Gál Irén
Vanília fagylalt
Hozzávalóik: 15 dkg cukor, 2 tojás, 4,7 dl tej, 2 vanília rúd, 5 dl tejszín
A cukrot, a kicsit felvert tojást, a tejet és a felhasított vaníliát tedd egy lábasba, majd állandó kevergetés mellett addig főzd, ameddig az állaga krémes nem lesz. Ha kihűlt tedd a mélyhűtőbe. A tejszínből verj kemény habot, majd a félig megfagyott krémmel keverd össze, és utána tedd vissza az egészet a mélyhűtőbe.
Csokoládé fagyi
Hozzávalók: 10 dkg cukor, 2 tojás, 3 dl tej, 8dkg csokoládé, 3 dl tejszín
A cukrot, a kicsit felvert tojást, a tejet egy lábasba főzd össze. A csokit gőz fölött olvaszd meg és keverd bele a krémbe. Ezt rakd be a mélyhűtőbe amíg kissé megdermed. A tejszínt verd fel kemény habbá. Vedd ki a kissé dermedt keveréket, habverővel egy kicsit keverd át, majd add a tejszínhabhoz. Felszolgálásig tedd vissza még egy kicsit a mélyhűtőbe.
Likőrös fagylalt
Hozzávalók: 3 dl tejszín, 30 dkg cukor, 3 dl víz, 5 cl Grand Marnier, 5 tojássárgája, 1 vaníliarúd
A cukorból és a vízből készíts szirupot, főzd bele a felhasított vaníliarudat is. A tojássárgáját verd habbá, és add hozzá a szirupot folyamatos kevergetés mellett. Gőz fölött melegítsd meg a krémet, de ne forrald fel,mert a tojás kicsapódik. A tálat helyezd egy jéggel, vízzel töltött nagyobb edénybe és verd fel habosra. Add hozzá a likőrt. A tejszínből készíts kemény habot,és add a krémhez. Majd tedd az egészet a mélyhűtőbe.
Kókuszos fagyi
Hozzávalók: 3 dl tejszín, 15 dkg mascarpone, 13 dkg porcukor, 1 doboz boltban kapható kókusztej, 6-7 kanál kókuszreszelék, 1 vaníliarúd
A tejszínt verd habbá, a mascarponét verd habosra a cukorral és a kikapart vaníliával. Öntsd hozzá a kókusztejet és add hozzá a reszeléket is. Óvatosan keverd össze a habbal, majd tedd a mélyhűtőbe a krémet. Miután megfagyott még egyszer keverd át a fagyott krémet egy kicsit turmixgéppel.
Eper fagyi
Hozzávalók: 25 dkg eper, 2 kanál méz, 3 dl joghurt, 2 evőkanál gyümölcspálinka
Az epret fagyaszd le, de használhatsz mirelitet is. Turmixold össze a hozzávalókat. Ha nem azonnal fogyasztod el, akkor tedd vissza a mélyhűtőbe! Bármilyen más gyümölcsöt is használhatsz hozzá. És ha akarsz esetleg reszelt csokit is keverhetsz hozzá.
#622
2009. szeptember 2. 16:23
Válaszolj!
- - [-]
604:
Vera kedves!
Köszönöm, hogy meg próbáltad. A lányoknak szeretem volna...
#621
2009. szeptember 2. 05:47
Előzmény Szűcs Dezsőné [Vera] 2009. szeptember 1. 10:26
Válaszolj!
Kohajdáné Gál Irén
Ez a pps egy doc, mindig igy van, elősször a megnevezés, utánna a leirás.
#620
2009. szeptember 1. 19:03
Válaszolj!
Kohajdáné Gál Irén
Csokoládékrém
Hozzávalók 4 személyre: 175 g 70% kakaótartalmú étcsokoládé, egy kevés tej (kb. fél dl), 1 tojássárgája, 4 tojásfehérje, 25 g cukor.
Az összetördelt csokit vízgőz fölött megolvasztottam, hozzáöntöttem egy kevés tejet, majd mikor már elérte a kellő állagot, hűteni kezdtem, és hozzákevertem egy tojássárgáját.
A 4 tojásfehérjét a cukorral kemény habbá vertem. Óvatosan beleforgattam az olvasztott csokiba, majd kis tálkákba öntöttem, és betettem a hűtőbe. 1 óra után fogyasztható.
Jó étvágyat!
#619
2009. szeptember 1. 18:59
Válaszolj!
Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica]
617: Meg kell nyitnod a fájl-t és akkor előjönnek a dolgok!
#618
2009. szeptember 1. 16:42
Előzmény Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica] 2009. szeptember 1. 16:41
Válaszolj!
Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica]
616: Verácskám írtam, hogy amit Irénke 607. sz alatt feltett ott ha legurulsz a felsorolás alá, megtalálod az adalékokat is meg az elkészítés módját is. Sokáig pörgesd lefelé és a vénén vannak!!
#617
2009. szeptember 1. 16:41
Előzmény Szűcs Dezsőné [Vera] 2009. szeptember 1. 15:58
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
614: A receptek megvannak,de a tartalomjegyzék nem működik.Az emailnél,ha rákattintasz az oldalszámra a tartalomjegyzéknél,rögtön az a recept jön elő,amelyikre kíváncsi vagy.Aki kéri,emailben kellene Neki elküldeni.
#616
2009. szeptember 1. 15:58
Előzmény Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica] 2009. szeptember 1. 11:07
Válaszolj!
Horváth Ferencné [Katica]
614: Nagyon jó!!!!!!!!!!! most már tudom olvasni! Ügyesek vagytok! Millió puszi!!!!!!!
#615
2009. szeptember 1. 13:37
Előzmény Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica] 2009. szeptember 1. 11:07
Válaszolj!
Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica]
612: Veronka 607.sz. Irénkéjé a jóT Ott végiggurítod a címeket és lent ott találhatók az elkészítésük folyamata.szivecske
#614
2009. szeptember 1. 11:07
Előzmény Szűcs Dezsőné [Vera] 2009. szeptember 1. 11:04
Válaszolj!
Hajnal Imre
611: PPP-st nem lehet áttenni!Az Irénkétől kapott cím elvileg jó lenne,de csak a címek jönnek elő!
#613
2009. szeptember 1. 11:05
Előzmény Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica] 2009. szeptember 1. 10:59
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
611: Ágica,Neked a recept is előjön?Ezek szerint az én gépemmel van baj.
#612
2009. szeptember 1. 11:04
Előzmény Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica] 2009. szeptember 1. 10:59
Válaszolj!
Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica]
608: Irénkém köszönöm a segítségedet, és jó paradicsomfőzést!
#611
2009. szeptember 1. 10:59
Előzmény Kohajdáné Gál Irén 2009. szeptember 1. 10:41
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
608: Irénke,itt is csak a címek vannak,nekem nem jelenik meg a recept.
#610
2009. szeptember 1. 10:59
Előzmény Kohajdáné Gál Irén 2009. szeptember 1. 10:41
Válaszolj!
Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica]
608: Elküldtem Imrének!
Ő ért ezeknek az áthelyezéséhez, és segíteni fog biztosan! TÜRELMET KÉREK SZÉPEN!
#609
2009. szeptember 1. 10:45
Előzmény Kohajdáné Gál Irén 2009. szeptember 1. 10:41
Válaszolj!
Kohajdáné Gál Irén
606: Sziasztok itt müködik,:)
#608
2009. szeptember 1. 10:41
Előzmény Szűcs Dezsőné [Vera] 2009. szeptember 1. 10:31
Válaszolj!
Kohajdáné Gál Irén
www.receptbazar.extra.hu/download/csirkebiblia.doc -
#607
2009. szeptember 1. 10:41
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
601: Ágicám,ez így nem működik,a recept nem jelenik meg.Kérted tőlem emaiben,hogy hozzam ide a Fűben,fában
szöveget,de nem tudtam azt se.Puszi!!!
#606
2009. szeptember 1. 10:31
Előzmény Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica] 2009. szeptember 1. 10:19
Válaszolj!
Simonné Katalin
598: ezek a receptek hol találhatók?????????????????
mert itt csak a imek vannak
#605
2009. szeptember 1. 10:28
Előzmény Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica] 2009. szeptember 1. 10:04
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
599: Jocó,az az érzésem,hogy ez csak az emailen működik.Itt csak a címek vannak.Sajnos én se tudom,hogy kell
áttenni.
#604
2009. szeptember 1. 10:26
Előzmény - - [-] 2009. szeptember 1. 10:06
Válaszolj!
- - [-]
600
Szia Katica!
Lehet, hogy csak e-mail-ben látható az egész...
#603
2009. szeptember 1. 10:24
Előzmény Horváth Ferencné [Katica] 2009. szeptember 1. 10:15
Válaszolj!
Horváth Ferencné [Katica]
601: Sok puszi érte!!
#602
2009. szeptember 1. 10:22
Előzmény Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica] 2009. szeptember 1. 10:19
Válaszolj!
Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica]
600: Bocsánat a másik fele még kisérletezés alatt! Csinálom!
#601
2009. szeptember 1. 10:19
Előzmény Horváth Ferencné [Katica] 2009. szeptember 1. 10:15
Válaszolj!
Horváth Ferencné [Katica]
599: Lehet hogy én nagyon buta vagyok,de ezek így jól hangzazak,de én azt hittem hogy a receptek is láthatók lesznek! igaz hogy ez nagyon sok! Ne kérjek ilyet ugye?
#600
2009. szeptember 1. 10:15
Előzmény - - [-] 2009. szeptember 1. 10:06
Válaszolj!
- - [-]
598:
Hölgyeim! Nézzétek végig, fantasztikusak !!
Ágica! Köszönöm, te nagyon ügyi vagy!!!!!!!
#599
2009. szeptember 1. 10:06
Előzmény Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica] 2009. szeptember 1. 10:04
Válaszolj!
Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica]
CSIRKEBIBLIA
Csirke dióval (albán) 7
Sült csirke rizzsel (albán) 7
Csirkével töltött cikória (belga) 7
Viséi csirke (belga) 7
Waterzooi I., Vízbenfőtt csirke (belga) 7
Waterzooi II. (belga) 8
Waterzooi III. (belga) 8
Waterzooi IV. (belga) 8
Dzsuvecs (bulgár) 9
Krumplis csirke (bulgár) 9
Parasztos csirkesült (bulgár) 9
Tavaszi csirke körtével (bulgár) 9
Csirkemájpástétom (cseh) 9
Brochette de Dijon flambé (francia) 9
Coq au Chambertin, kakas Chambertin borban (francia) 10
Coq au vin blanc, kakas fehérborban (francia) 10
Csirke almával (francia) 10
Csirke ecetben, tárkonnyal (francia) 11
Csirke tárkonnyal bevonva (francia) 11
Csirke téli zöldségekkel (francia) 11
Csirke uborkával és sáfránnyal (francia) 11
Francia csirke citromosan 12
Francia csirke fokhagymás-boros mártásban 12
Francia csirke boros-mustáros mártásban 12
Francia csirke gombával 12
Francia vidéki csirke 12
Fricassée de poulet á la Poitevine, csirkebecsinált Poitevine módra (francia) 13
Fricassée de poulet au Chablis, csirkebecsinált Chablis borral (francia) 13
Pikárdiai csirke kapormártásban (francia) 13
Poulet á la Montrachet, csirke gombával mártásban (francia) 13
Poulet aux champignons, gombás csirke (francia) 14
Poulet Basquaise, baszk csirke (francia) 14
Poulet Clemenceau, fokhagymás csirke borsóval (francia) 14
Poulet fleury, virágzó csirke (francia) 14
Poulet Parisienne (francia) 15
Poulet Provençale, provanszi csirke (francia) 15
Poulet Vallée d' Auge, Auge-völgyi csirke (francia) 15
Poulet Villeroy, csirke tejszínes mártásban (francia) 15
Suprémes de volaille á blanc, csirkejava fehér mártásban (francia), 15
Sült csirke Madeira borral (francia) 16
Csirke citrommal, krumplival és fokhagymás tejföllel (görög) 16
Kotopulo dzsuvecsi (görög) 16
Szuvlaki (görög) 16
Szuvlaki másképp (görög) 17
Orzo leves, csirkeleves tarhonyával (görög) 17
Csirkemáj sárgabarackkal (holland) 17
Rakott csirke sütve (holland) 17
Sült csirke főtt zöldségekkel (német) 17
Sült csirke padlizsánnal és krumplival (német) 18
Sült csirke sajttal (német) 18
Sült csirke sörben párolva (német) 18
Lecsós csirke 18
Piri-piri csirke (angolai-mozambiki) 20
Bobotie (délafrikai) 20
Currys rizses csirkesaláta (délafrikai) 20
Kedjenou (elefántcsontparti) 21
Doro Wat (etióp) 21
Djej Matisha Mesla, olajon sült sáfrányos csirke (északafrikai) 21
Ashanti csirke (ghanai) 21
Muamba nsusu, csirke földimogyoró-paradicsom mártásban (kongói) 22
Csirke földimogyoró-paradicsom mártásban (középafrikai) 22
Csirke köményes mártásban (középafrikai) 22
Ahoko sy voanio, csirke kókusztejben (madagaszkári) 22
Casablanca csirke (marokkói) 23
Csirke hagymával és szilvával (marokkói) 23
Kdra mandulával (marokkói) 23
Tagine (marokkói) 23
Harira leves (marokkói) 23
Frango a cafrial, roston sült csirke (mozambiki) 24
Csirke egusiliszttel (nyugatafrikai) 24
Yassa másképp (szenegáli) 24
Bajan csirke (barbadosi) 25
Jamaicai currys csirke 25
Jerk csirke (jamaicai) 25
Juharszirupban sült csirke (kanadai/ francia) 25
Csirke Ratatouille (karibi) 25
Calypso grillezett csirke (karibi) 26
Csirke Pelau (karibi) 26
Nyugatindiai kreol csirke (karibi) 26
Sült csirke (karibi) 26
Arroz con pollo, rizses csirke (kubai) 27
Enchiladas (mexikói) 27
Enchiladas Verdes San Luís Potosi-i módon (mexikói) 27
Fajitas (mexikói) 27
Pollo deshebrada, aprított csirke (mexikói) 28
Becsinált csirke (portorikói) 28
Brokkolis-sajtos csirke (USA-beli) 28
Fehér chili (USA-beli) 28
Pittsburgh curry (USA-beli) 28
Rostonsült citromos-rozmaringos csirke (USA-beli) 29
Avocado-körtés csirkesaláta (USA-beli) 29
Caesar csirkesaláta tésztával (USA-beli) 29
Feketített csirkesaláta (USA-beli) 29
Acapulco csirke (USA/cajun) 29
Afrikai csirke ((USA/cajun) 30
Articsókás-gombás sült csirke (USA/cajun) 30
Barbecue csirke (USA/cajun) 30
Bucco csirke (USA/cajun) 30
Csirke boros mártásban (USA/cajun) 30
Csirke chipssel (USA/cajun) 31
Csirke Enchiladas Ole' (USA/cajun) 31
Csirke f
#598
2009. szeptember 1. 10:04
Válaszolj!
Horváth Ferencné [Katica]
595: Évike! aranyos vagy! jó mindég tanulni! Én nem teszek bele semmit, így is édes és nagyon finom!
Nekem csak a főzésnél van bajom ,mert fröcsög a vége felé! pedig a legkisebb lángon van.
#597
2009. augusztus 25. 11:01
Előzmény Jámborné Csiszár Éva [Évi] 2009. augusztus 25. 09:13
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Finomságok. A képet nézve,nem hízunk ! :) :) :)
http://www.lovunknak.eoldal.hu/archiv/iobrazek/222
#596
2009. augusztus 25. 10:12
Válaszolj!
Jámborné Csiszár Éva [Évi]
594: Szilvalekvár II.
Egy lábasba4 kiló kimagozott szilvát öntünk. A tetejére 80 deka kristálycukrot szórunk.majd 1 deci 10 %-os ecettel meglocsoljuk. Fedővel letakarjuk, 24 órát állni hagyjuk, majd tűzre téve a forrástól számított 3,5 óráigfőzzük takaréklángon. Megkeverni TILOS! Csak akkor ég le, ha megkeverjük! A gázt elzárjuk, majd a lekvárt most már 20 percig keverjük. Előmelegített üvegekbe merjük, a tetejére tartósítószert szórunk, lezárjuk és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
Czimmer Józsefné Székesfehérvár
#595
2009. augusztus 25. 09:13
Előzmény Jámborné Csiszár Éva [Évi] 2009. augusztus 25. 09:03
Válaszolj!
Jámborné Csiszár Éva [Évi]
Szilvalekvár I.
5 kg szilvához 1 kg cukrot, 1 deci 10 %-os ecetet1/2 deci vizet, 4-5 szem szegfűszeget és egy kevés fahéjat veszünk. A szilvát kimagozzuk,és cukorral rétegezve lerakjuk. Az ecetet meg a vízet ráöntjük a fűszereket a tetejére rakjuk, egy napig állni hagyjuk. Másnap feltesszük főzni:szinte nem is kell megkeverni, így gázon konyhában is főzhetjük
Horváth Nándorné Ajka
#594
2009. augusztus 25. 09:03
Válaszolj!
Jámborné Csiszár Éva [Évi]
Almaecettel főtt szilvalekvár
5 kiló megtisztított szilvához 2 deci almaecetet veszünk. A kimagozott szilvát lábasba rakjuk és rétegenként ecettel meglocsoljuk.a lekvár kevergetés nélkül megfő, csak az utolsó negyedórában kell párszor megkeverni. Az ecet elpárolog,és finom lekvárt kapunk, nem lesz savanyú
Vass Irén Jugoszlávia
#593
2009. augusztus 25. 08:54
Válaszolj!
- - [-]
591: 591:
Sziasztok!
Tigram és Cegi kedvesek!
Igen ismerem, mert a mama is süt nekem. Csak mikkor olvasom az oldalon ezeket a finomságokat
tejesen kész vagyok.
#592
2009. augusztus 25. 06:14
Előzmény Szabóné Gita 2009. augusztus 24. 18:07
Válaszolj!
Szabóné Gita
589: Jocókám, elárulok Neked valamit.
A férjem cukorbeteg, és ezt "Sössina" édesítőporral készítem. Tescóban veszem.
Ezt használom befőzéshez , teához is, jobban mondva nálunk nincs is cukor itthon.
#591
2009. augusztus 24. 18:07
Előzmény - - [-] 2009. augusztus 24. 17:49
Válaszolj!
Szakács Zoltánné [cegi]
589: Kedves Joco, miért ne ehetnéd meg? A patikában kaphato por cukorpotlo, és minden további nélkül elkészithető, és ehető neked is, nekem is.
#590
2009. augusztus 24. 17:53
Előzmény - - [-] 2009. augusztus 24. 17:49
Válaszolj!
- - [-]
588:
Ne csináljátok ezt velem!
Két hete szenvedek, mert nem ehetek édességet.
És ezt most olvasom , a nyálam meg csorog!!
Könyörgök ! Ez lelki terror!
Tigram kedves ! De tudnák enni belőle ..
#589
2009. augusztus 24. 17:49
Előzmény Szabóné Gita 2009. augusztus 24. 17:43
Válaszolj!
Szabóné Gita
Túrótorta gyümölccsel
/sütés nélkül/
Hozzávalók:20 dkg margarint, 30 dkg porcukrot, 4 csomag vaníliás cukrot, 0,5 kg túrót, 1 citrom reszelt héját, 4 tojás sárgájával jól kikeverünk. Majd 3 dl tejben 1 csomag étkezési zselatint összefőzünk, ha kihűlt akkor az előzőekkel összekeverjük. Ezt követően tortaformába öntjük a masszát. A tetejére gyümölcsöt (én meggyet tettem) rakunk. Végül a gyümölcsre tortazselét öntünk. Berakjuk a hűtőbe kb. 2 órára. Utána már szeletelhető.
#588
2009. augusztus 24. 17:43
Válaszolj!
Horváth Ferencné [Katica]
Bodza szörp recept
Hozzávalók:
10db bodzavirág
70dkg cukor
2db citrom
1/2 doboz citrompotló
5 liter víz
Elkészítés:
A frissen szedett szép kinyilt bódzavirágot jól megmossuk. A citromot szeletekre vágjuk. A cukrot és a citompotlót 5 liter forró vízben felolvasztjuk, majd kihütjük. Majd a bodzavirágot beletesszük egy 5 literes befőttes üvegbe és ráöntjük a kihűlt szirupot. 3-4 napig szoba hőmérsékleten állni hagyjuk.
Meleg nyári napokon hűtve nagyon finom. Egészséges ital, mert sok benne a C vitamin.
#587
2009. augusztus 22. 22:02
Válaszolj!
Horváth Ferencné [Katica]
Tojáspörkölt recept
Hozzávalók:
1 fej hagyma
olaj
pirospaprika
só
bors
sok tojás (min. 6)
Elkészítés:
Az olajban megpárolni a hagymát, mikor üveges pirospaprikával meghinten, és kicsi vízzel felengedni. És hagyom forrni, azért, hogy a hagyma pépesedjen.
Közben a tojásokat megfőzöm. Hideg vízbe rakom őket, hogy könnyen meg lehessen pucolni őket.
A hagymát sózom borsozom, és beleteszem a negyedekbe vágott főtt tojást. Még egy picike vízzel fel lehet önteni, és óvatosan megkavarni, és kész is van.
#586
2009. augusztus 22. 21:57
Válaszolj!
- - [-]
Burgonyás rakott csirke
´´´´´´´´´´´´´´´´´´´´
Hozzávalók: 4 db egész csirkecomb, tetszés szerinti mennyiségű burgonya, 1 db gomba, 20 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 nagy doboz tejföl, olaj, só, őrölt bors. Leveskockából fél liter leves
A csirkehúst alaposan megmosom. A tepsi vagy jénai aljába kevés olajat öntök. Kirakom vékonyan szeletelt krumplival. Erre teszem a csirkét, kevés só, kevés őrölt bors. Megkenem a tejföl felével, majd ráteszem a gombát,és a zöldborsót. Erre jön a krumpli másik fele, kevés olaj, pici só. Majd a tejföl többi része.
Felöntöm a levessel, majd alufóliával lefedve sütőbe teszem. Ha megpuhult a hús, akkor leveszem a fóliát hogy egy kicsit piruljon a krumpli. Így egyszerre készül a hús,és a köret. A krumplit mindenki maga dönti el mennyit tesz bele.
#585
2009. augusztus 22. 19:50
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
Cukkinikrémleves tárkonnyal
Hozzávalók:
50 dkg cukkini
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
ételízesítő
bors
1 kk szárított tárkonylevél
2 dl főzőtejszín
pici olaj
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük egy pici olajon, beledaraboljuk a fokhagymát is.
A cukkinit kockákra daraboljuk, hozzáadjuk a hagymához, borsozzuk, teszünk bele egy kis ételízesítőt, és mehet hozzá a tárkony is.
Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és kb. 10 percig lassan főzzük.
Ezután hozzáöntjük a tejszínt, botmixerrel felaprítjuk a cukkinit, és utána annyi vizet öntünk még hozzá , hogy közepesen sűrű levest kapjunk. Kis ideig még forraljuk.
Pirított zsemlekockával vagy levesgyönggyel tálaljuk.
#584
2009. augusztus 22. 18:11
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
581: 580: Én struccnak nézem. :)
#583
2009. augusztus 22. 15:13
Előzmény Gyarmati László 2009. augusztus 21. 01:47
Válaszolj!
- - [-]
575:
Szia Katica!
Erre a kajára emlékszem. Az én drága szívem csücske, nagymamám csinált ilyet gyermek koromban.
Mikkor náluk nyaraltam. Emlékszem nagypapával egy nagy tálkából kanalaztuk.
#582
2009. augusztus 21. 05:32
Előzmény Horváth Ferencné [Katica] 2009. augusztus 17. 23:12
Válaszolj!
Gyarmati László
580: Nagyon aranyos ez a kis "Marslakó naposcsibe"!
#581
2009. augusztus 21. 01:47
Előzmény Szabóné Gita 2009. augusztus 20. 20:35
Válaszolj!
Szabóné Gita
579: http://kepfeltoltes.hu/090424/csak_meg_akartam_nezni_mit_csinalsz_ www.kepfeltoltes.hu_.jpg
#580
2009. augusztus 20. 20:35
Előzmény Gyarmati László 2009. augusztus 20. 20:22
Válaszolj!
Gyarmati László
577: "Csorog a nyálam"! Ez nagyon jópofa!!!
#579
2009. augusztus 20. 20:22
Előzmény Szűcs Dezsőné [Vera] 2009. augusztus 20. 20:07
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
574: Tigram,ez nagyon aranyos!!!
#578
2009. augusztus 20. 20:09
Előzmény Szabóné Gita 2009. augusztus 17. 22:07
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
A Társalgóból hoztam át,Mikóné Marikától van a recept.
Marhapofa vörösborban
A pofa magas zselatintartalmú, szaftos rész, amely kiválóan alkalmas húslevesekbe, mindenféle raguba, pörköltbe. Különösen szaftos marad, ha alacsony hőmérsékleten hosszú ideig készül - akár olívaolajban, vörösborban, húslevesben vagy ezek keverékében. A húsrész megrendelhető néhány vágóhídra kijáró hentesnél
Nyolc marhapofát magas falú tepsibe helyezünk, akkorába, hogy a húsdarabok épp elférjenek. Hozzáadunk két, negyedekbe vágott hagymát, egy szál póréhagymát és egy nagy sárgarépát nagyobb darabokra vágva, két gerezd héjában szétzúzott fokhagymát, hat szem borsot, két (5 cm-es darabokra vágott) szárzellert és egy ízesítőcsokrot (2 szál kakukkfű, 10 petrezselyemszár, 1 babérlevél szorosan a póré külső héjába kötözve).Felöntjük annyi száraz vörösborral (pl.: szekszárdi kékfrankossal), hogy épp csak ellepje (kb. két üveg). Egy napig hűtőszekrényben hagyjuk állni, zsírpapírral lefedve.
A hús ennyi idő alatt a bor egy részét magába szívja, a folyadékot ekkor nem túl gyümölcsös olívaolajjal pótoljuk. Enyhén sózzuk, és betesszük 120ºC-os sütőbe négy-öt órára. Ha megpuhult, a húst kivesszük, lefedve tartjuk. A mártást leszűrjük, literéhez egy csapott evőkanál (kevés hideg vízzel összekevert) kukoricakeményítőt adunk. Felforraljuk, addig sűrítjük, amíg a keményítő ,,fogni nem kezd" (ne legyen túl sűrű). Sózzuk, borsozzuk.A mártásból ekkor kiveszünk 1-1,5 decit, a hús alá öntjük, kevés vaj hozzáadásával 180ºC-os sütőben (vagy serpenyőben) gyakori locsolgatás, forgatás közben felmelegítjük. A mártás szirupszerű lesz, részben rákaramelizálódik a húsra. Körítésnek kevés csirkeleves és vaj hozzáadásával fedő alatt puhára párolunk kisfejű hagymát, sárgarépát, karalábét.
Olajban süthetünk hozzá újhagymát, néhány szem újkrumplit is. A pofához jól illik a fentiek bármilyen kombinációja, akárcsak a puliszka s a hagymalekvár (melyhez nagymennyiségű, hosszában gerezdekre szelt hagymát hosszan, kis lángon karamelizálunk). Sok törött borssal fűszerezzük, a többi mártással és egy pohár vörösborral tálaljuk.Ilyen ételek gyakran készültek a magyar konyhákon a 18. században. Az ehhez hasonló ,,fekete léveket" barnakenyérrel sűrítették, majd szitán áttörték.
#577
2009. augusztus 20. 20:07
Válaszolj!
Jámborné Csiszár Éva [Évi]
575: Katica!
Zalában ennek más neve volt, ez volt a pöcsmácsik.
#576
2009. augusztus 18. 05:40
Előzmény Horváth Ferencné [Katica] 2009. augusztus 17. 23:12
Válaszolj!
Horváth Ferencné [Katica]
Buci nudli
Hozzávalók:
kb. 75 dkg krumpli, liszt, amennyit felvesz, hogy keményebb tésztát kapjunk, (ha kevés benne a liszt, akkor szétfő), só ízlés szerint, kis olaj, zsemlemorzsa vagy búzadara, lekvár
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk és apró darabokra vágva megfőzzük sós vízben. Ha kihűlt, krumplinyomón átnyomjuk, megsózzuk és hozzákeverünk annyi lisztet, hogy keményebb tésztát kapjunk. A tésztát kisodorjuk majd csíkokra vágjuk. A csíkokat henger alakúra hengergetjük, és 3-4 cm-es darabokra elvágjuk, majd liszttel megszórjuk, hogy ne ragadjanak össze. Felteszünk egy fazékban vizet főni, kis olajat teszünk bele, hogy a nudlik ne ragadjanak össze, majd kifőzzük a nudlikat benne (ha feljön a víz tetejére, már csak forr egyet és kész is, nagyon gyorsan megfő). A főtt nudlikat lecsepegetjük szűrőkanálban, majd pirított zsemlemorzsában vagy pirított búzadarában meghempergetjük. Lekvárral tálaljuk.
http://2.bp.blogspot.com/_2YFTtMculsc/SfQnGKUPAvI/AAAAAAAAAqY/ciXn X4NTihU/s1600/bucinudli.JPG
#575
2009. augusztus 17. 23:12
Válaszolj!
Szabóné Gita
http://www.trefagyar.hu/images/30/3000000337_2.jpg
#574
2009. augusztus 17. 22:07
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Kókuszgolyó
Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, darált 10 dkg vaj 2 evőkanál kakaó 20 dkg porcukor rum 1 csomag kókuszreszelék meggybefőtt, s annak a leve A kekszet,cukrot,kakaót,s a szobahőmérsékletű vajat eldolgozzuk. A rumos meggylével formálható masszát készítünk, nedves kézzel golyókat készítünk belőle, mindegyikbe egy szem meggyet téve. Kókuszreszelékben forgatjuk meg őket. Fóliával takarva hűtőben megdermesztjük.
eni
#573
2009. augusztus 16. 16:27
Válaszolj!
Kovács ♥ Sándorné♥ Icus Ica ...
Tiramisu
Hozzávalók:
250 g mascarpone (szarvasit szoktam venni) 3 tojás egy cs. vaníliás cukor 4 ek kristálycukor rumaroma vagy rum, esetleg amaretto kakaópor egy cs. babapiskóta kávé, tej
Elkészítés:
Erős kávét főzünk, ha nincs otthon, megteszi a 3 in 1 is. A tojás sárgáját és fehérjét kettéválasztjuk, a sárgáját 2 kanál cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a mascarpone-t, a vaníliás cukrot, és ízlés szerint rumaromát, vagy rumot, amaretto-t. A tojás fehérjét 1 ek cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, hogy nehogy összetörjön, hozzákeverjük a mascarpone-s krémhez. A kihűlt kávéhoz tejet öntünk, a babapiskótákat belemártjuk, egy tál aljára rakjuk. Egy adag krémet rákenünk, megszórjuk kakaóporral, majd újabb sor kávéba mártott piskóta, krém, kakaópor következik. Addig rétegezzük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Nagyon finom, jó étvágyat!
#572
2009. augusztus 16. 16:17
Válaszolj!
Kovács ♥ Sándorné♥ Icus Ica ...
Kiforditott narancstorta!:)
Hozzávalók: 3-4 narancs, 1 csomag babapiskóta vagy piskótatallér, 6 tojássárga, kanál cukor, negyed liter forró tej, 2 vaníliacukor, 1 kicsi zacskó zselatin, 4 deci tejszín.
Kevés narancshéjat lereszelünk, félretesszük, megpucoljuk a narancsokat, karikára szeljük, lecukrozzuk, hagyjuk állni míg levet enged. Addig a 6 tojássárgát kikavarjuk a cukorral, felöntjük a forró tejjel, beletesszük a reszelt héjat, a vaníliacukrokat és puding sűrűségűre főzzük, gőz fölött! Ha kihűlt, felverjük a tejszínt, felolvasztjuk a zselatint egy kis meleg vízben, összekeverjük mindhármat. Egy tortaformát vagy jénait kirakunk a szeletelt narancsokkal, beleöntjük a fele krémet, egy réteg piskótát rakunk rá, amit megmártunk a narancsok levében. Ha maradt narancs azt is rárakjuk, megint krém, végül még egy réteg piskóta.
Éjszakára hűtőbe tesszük, másnap kifordítjuk tálcára. Mennyei íze van! Jó étvágyat! :)
#571
2009. augusztus 12. 09:30
Válaszolj!
- - [-]
Mézes krémes
Hozzávalók:
- a tésztához: 1 tojás, 5 dkg margarin, 5 evőkanál tej, 2 evőkanál méz, 45 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- a krémhez: 5 dl tej, 4 evőkanál búzadara, 12,5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 evőkanál rum, 3 evőkanál kakaópor, 4-5 evőkanál savanykás lekvár
- a tetejére: 15 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A tojást a margarinnal meg a tejjel keverd simára. Add hozzá a mézet, majd apránként dolgozd bele a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát.
A masszát oszd háromfelé, és egyenként nyújtsd kb. 20 x 30 cm-es téglalappá. A tepsi hátoldalát vajazd meg, szórd be finoman liszttel és a tésztalapokat ráfektetve, egymás után süsd meg előmelegített sütőben, 180 fokon szép zsömleszínűre.
A krémhez a tejben főzd meg a darát, a cukrot a vajjal keverd habosra. A hideg krémmel keverd el, s oszd kétfelé: az egyikbe önts rumot, a másikat ízesítsd kakaóporral.
Az első tésztalapot fektesd tálra, kend meg vékonyan lekvárral, majd simítsd rá a világos krémet. Helyezd rá a következő lapot, erre szintén lekvár, azután a kakaós krém kerül. Helyezd rá a harmadik lapot, és vond be gőz felett megolvasztott csokoládéval.
Legalább egy napig hagyd pihenni, hogy a tészta kellően megpuhuljon.
#570
2009. augusztus 12. 08:33
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
568: Icus,ezt köszönöm,holnap meg is csinálom az unokáknak.
#569
2009. augusztus 11. 09:55
Előzmény Kovács ♥ Sándorné♥ Icus Ica ... 2009. augusztus 11. 09:52
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
Húsos karfiol
Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol (kb. 1 kg)
40 dkg darált sertéshús
1 fej hagyma
4 paradicsom
1 zöldpaprika
kevés olaj
só, bors, pirospaprika, kevés vegeta
15 dkg reszelt füstöltsajt
2-3 evőkanál sűrű tejföl
finomra vágott petrezselyemzöld
kevés zsemlemorzsa
kevés vaj
Elkészítés: A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira bontjuk, és párolóedényben, vagy kevés vegetás vízben megfőzzük. A hagymát finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Pirospaprikával meghintjük, és rátesszük a darált sertéshúst. Sózzuk, borsozzuk, adhatunk hozzá egy kevés vegetát. Hozzákeverünk egy cikkekre vágott paradicsomot, pár karika zöldpaprikát, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.
Egy cseréptálat kivajazunk, meghintjük a zsemlemorzsa felével. Elterítjük benne a megpárolt karfiolrózsákat, rátesszük a tejfölt, meghintjük a reszelt sajt felével. Ráterítjük a megpuhult darálthúst (levével együtt), három paradicsomot szeletekre vágunk, és beborítjuk vele a húst. A tetejére szórjuk a zsemlemorzsa másik felét, amelyet vajban aranybarnára pirítottunk. Megszórjuk a tetejét finomra vágott petrezsemelyemmel, és rámorzsoljuk a maradék vajat. Forró sütőben szép barnára sütjük.
Egészben főtt, petrezselymes vajban megforgatott burgonyával nagyon finom!
#567
2009. augusztus 10. 22:28
Válaszolj!
Kovács ♥ Sándorné♥ Icus Ica ...
Kukucskállós turós süti! ♥♥♥
Hozzávalók:
A golyókhoz:
12,5 dkg margarin
20 dkg liszt
3 evőkanál kakaó
15 dkg cukor
2 tojás
fél csomag sütőpor
A masszához:
50 dkg túró
25 dkg cukor
12,5 dkg margarin
2 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
4 tojás
Elkészítés:
A golyókhoz összegyúrjuk a szobahőmérsékletű margarint a cukorral, hozzáadjuk a tojást, a lisztet és a kakaót, és kis diónyi gombócokat formálunk belőle. A gombócokat hézagosan lerakjuk egy margarinnal kikent, liszttel megszórt tepsibe. A masszához egy csipet sóval felverjük habnak a tojásfehérjéket. A massza többi alapanyagát jól összedolgozzuk, végül hozzáadjuk a keményre vert tojáshabot. A masszát a tepsibe tett golyók közé folyatjuk, és 200-220 fokon megsütjük. Kihűlés után kockára vágjuk, és porcukorral megszórjuk.JÓ ÉTVAGYAT!!:) képviselőfánk
#566
2009. augusztus 5. 19:54
Válaszolj!
Kovács ♥ Sándorné♥ Icus Ica ...
Tejfölös húsgombóc !
olaj,
1 hagyma,
pirospaprika,
só,bors,
2 dl tejföl,
2 ek.liszt.
húsgombóchoz:
1/2 kg darálthús,
só,bors,
1 db párolt hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 egész tojás,
pirospaprika,
1 ek. búzadara.
A gombóchoz valókat jól kikeverem és kb:diónyi gombócokat csinálok belőle.Félre rakom egy kicsit.
Olajom megpiritom a hagymát,öntök hozzá fél dl vizet és 10-15 percig fözöm,zsirjára piritom.Most keverem bele a pirospaprikát.Felöntöm kb:3/4 l vizzel.Jól kiforralom.Közben befüszerezem.A húsgombócokat belerakom és puhára fözöm.A lisztett és tejfölt kikeverem és a kész ételt behabarom vele.5 percig fözöm és kész.
Nokedlivel savanyúsággal tálalom!
nagyfőnök JÓ ÉTVAGYAT nokedli
#565
2009. augusztus 5. 19:47
Válaszolj!
Horváth Ferencné [Katica]
meggyes pite
Hozzávalók:
# 50 dkg liszt,
# 25 dkg zsír (vagy 30 dkg margarin),
# 20 dkg cukor,
# pici só,
# 1 sütőpor,
# 1 tojás+1 sárgája,
# fahéj,
# (és még egy kicsi cukor a meggyhez.),
# meggy,
# gríz
Elkészítése: Az alapanyagokat összegyúrjuk,(ha nem akar összeállni, pici tejföllel vagy tejjel lehet segíteni...). 2 részre osztjuk a tésztát, 1/2 óráig pihentetjük. Az egyiket belesimítjuk a tepsibe, rászórjuk a kimagozott meggyet, grízt, a fahéjat, cukrot. Ráborítjuk-nyomkodjuk a másik lapot, villával megszúrkodjuk. Kb.20 percig sütjük. A tepsiben össze lehet vágni, kicsit nehéz kiemelni, mert puha, omlós lesz.
#564
2009. július 31. 19:39
Válaszolj!
Horváth Ferencné [Katica]
KEKSZ-KRÉMES
Hozzávalók:
3csomag háztartási keksz.
1 liter tej
3 csomag vanília puding
1 nagy csomag zselatin/
10 evőkanál cukor
3 tojás
1 ráma margarin
Elkészítés:
A kekszet egymás mellé ki kell teríteni egy lapos tepsiben.
A tejben a pudingot megfőzni,még forrón hozzá önteni a margarinnal habosra kevert tojássárgát és cukrot.
Jól elkeverni és beleszórni a zselatint.
Ekkor a tojások fehérjét habosra kell verni és ezt is a krémhez adni.
Ezzel kész is csak ráönteni a kekszre ,aztán a tetejére is keksz kell.
Pár óra múlva megpuhul és megköt a krém.
Nagyon egyszerű, gyorsan elkészül és roppant finom
ISTENI!
#563
2009. július 31. 19:28
Válaszolj!
Virág Lászlóné [Judó,Jutka,]
Kaszásleves
Hozzávalók:4 db.sertésláb,2 gerezd fokhagyma,2 dl.tejföl,1 tojássárgája,1/2 citrom,
Törött bors,só.
A megtisztitott sertéslábakat sóval,fokhagymával,borssal izesitett vízben puhára
főzzük,majd a húst a csontokról lefejtve kockára vágjuk.A tejfölt elkeverjük a
tojássárgájával,és folyamatos keverés mellett a forrásban lévő levesbe öntjük,de
tovább már nem forraljuk.Beletesszük a húst,kevés citrommal savanykásra ízesitjük.
#562
2009. július 30. 13:51
Válaszolj!
Virág Lászlóné [Judó,Jutka,]
Töltött csülök.
A megtisztitott nyers csülköt sós vízben olyan puhára főzzük,hogy
könnyen kicsontozhatók legyenek.Kivesszük a csontot és a húst
megtöltjük az előzőleg jól átmosott,félig megpárolt,köménnyel
izesitett savanyúkáposztával,kis almakockákkal és reszelt
sárgarépával.A csülköt cérnával átkötjük.Tüzálló edényben,
zsiradék nélkül,sütőben ropogósra sütjük.
#561
2009. július 30. 13:47
Válaszolj!
Virág Lászlóné [Judó,Jutka,]
Zsebes máj.
Hozzávalók:60 dkg.sertésmáj,8-10 gerezd fokhagyma,2 dl.tej,só,a sütéshez olaj.
A megmosott májat 1-2 órára tejbe áztatjuk,/én este ázatom be/majd kivesszük,szárazra
töröljük és a szokásosnál vastagabb szeletekre vágjuk.A májszeletek közepébe
zsebet vágunk,beletöltünk összezúzott fokhagymát.Forró olajban a májszeletek mindkét
oldalát hirtelen átsütjük.Burgonyapürével,melegen tálaljuk.
#560
2009. július 30. 13:44
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
Babapiskótás mézes
Mézes laphoz : 1 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál tej.
Ezeket 2 percig főzzük, tűzről levéve beleteszünk 1 evőkanál kakaóport, 40 dkg lisztet, melyhez egy zacskó sütőport keverünk. Tésztává dolgozzuk, két lapot ( kb. 30* 25 cm-es ) formálunk belőle és sütőpapíros tepsin világosra sütjük. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc a sütési idő.
Töltelék : 0.5 l tej, 5 dkg vaníliás pudingpor. Ezt a szokásos módon összefőzzük.
20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral kikeverünk és a kihűlt pudinggal összekeverjük.
20 dkg babapiskóta,1 meggy aroma.
Egy tálban összekeverünk tejet egy kis rummal, és a meggyaromát, amibe majd belemártogatjuk a babapiskótát.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd a babapiskótát bele mártjuk egyenként az előzőekben leírt rumos meggyaromás tejbe, és kirakjuk vele a krémmel megkent lapot.
Majd újra krém következik, és erre a másik mézes lap.
A tetejét áthúzzuk olvasztott csokoládéval, és a hűtőbe rakjuk másnapig. Csak másnap szeleteljük mert addigra puhul meg rendesen a mézes lap!
http://andi1976.gportal.hu/portal/andi1976/image/gallery/122347724 6_11.jpg
#559
2009. július 29. 22:06
Válaszolj!
Horváth Ferencné [Katica]
Meggyes pite
Nyáron a finom ropogós meggyből készíthetünk meggyes pitét, de akár cseresznyével is remek sütemény lesz.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 7 tojás, 4 dl tejföl,3 dkg élesztő, 10 kanál cukor, 1 dl tej, 1 kg magozott meggy, csipet só
Egy deciliter tejbe teszünk egy kanál cukrot, majd hozzáadjuk az élesztőt és felfuttatjuk. A tejnek langyosnak kell lennie. Ezután egy tálba beleöntjük a lisztet, a margarint, egy egész tojást, és egy csipet sót. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és jó alaposan összedolgozzuk a tésztát.
Ha nem elég lágy a tészta még adhatunk hozzá egy kevés tejet. Kilisztezett vajazott tepsibe öntjük a tésztát, meghintjük meggyel és félig megsütjük. Ezután simára keverjük a tejfölt nyolc kanál cukorral, és hat tojássárgájával.
Belekeverjük a hat tojás keményre vert habját, és a félig megsült tésztára öntjük. Ezután visszatesszük a sütőbe és készre sütjük.
#558
2009. július 28. 23:05
Válaszolj!
Horváth Ferencné [Katica]
Bögrés Mákos
1 bögre cukor
1 bögre tej
1 bögre liszt
1 bögre mák
10 dkg vaj
1 csomag sütőpor
1 kiskanál fahéj
lekvár
a vajat és a cukrot habosra keverem, majd felváltva hozzáadom a tejet, a lisztet és a mákot. Ha kész, belekeverem a sütőport és a fahéjat, majd sütőpapírral bélelt tepsiben szép barnára sütöm. Ha kihült cérnával félbevágom, és egy kevés lekvárral kenem meg a közepét, majd visszateszem egymásra a tésztát és enyhén meghintem porcukorral.
#557
2009. július 28. 22:57
Válaszolj!
Kohajdáné Gál Irén
555: Szia, ez nagyon finom lehet igy 2 féle krémmel. Felénk Recsken, karamellásnak hivtuk, de mi csak kakaósan töltöttük, és anyuka egy nagy tepsivel sütöt mindig, a 4 lány secc-pecc és megette:)
Én is szoktam, mert nagyon kapós, de igy még nem, kpróba, köszi:)
#556
2009. július 28. 19:52
Előzmény Szűcs Dezsőné [Vera] 2009. július 27. 22:21
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
Titó pite
Tészta hozzávalói : 50 dkg liszt, 14 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 1 egész tojás, 1 dkg szalakáli és annyi tej, hogy egy nyújtható, lágy tésztát kapjunk.
Ezt a tésztát 3 felé osztjuk és kinyújtjuk kb. 30 * 25 cm nagyságúra. Max. 10 perc alatt 160-180 fokon világosra sütjük.
Krém : fél l tejet, 4 kanál kristálycukorral, 4 ek. liszttel felfőzünk úgy, hogy a lisztet először 1 dl tejjel símára keverjük, a többi tejet a cukorral felforraljuk és hozzáöntjük a lisztes tejhez, és tovább főzve besűrítjük. Utána ezt a főzőtt krémet kihűtjük.
25 dkg margarint, 30 dkg porcukorral habosra kikeverünk és a kihűlt, főzött krémet hozzáadjuk és habosra keverjük. Elfelezzük és az egyik felébe egy citrom levét és héját keverünk. A másik felébe pedig 2 dkg kakaóport teszünk. A lapokat ezekkel a krémekkel betöltjük. A legfelső lapot még nem tegyük rá, hanem először vonjuk be csokoládéval és, ha kihült vágjuk fel akkora szeletekre amekkorára majd a süteményt szeretnénk vágni. És így tegyük rá a 3.lapot a citromos krém tetejére. Így forró vízes késsel könnyebben fel lehet vágni.
http://andi1976.gportal.hu/portal/andi1976/image/gallery/123539382 8_93.jpg
#555
2009. július 27. 22:21
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
Rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg közepes szemű krumpli
6 tojás
10 dkg füstölt, paprikás kolbász
5 dl tejföl
2 tojássárgája
diónyi sütőmargarin
10 dkg szeletelt, füstölt szalonna (bacon)
Előkészítés: A krumplikat 10-15 percre beáztatjuk hideg vízbe, majd alaposan megsikáljuk és leöblítjük. A tojásokat megmossuk.
Elkészítés: A krumplit annyi hideg vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje. Hozzáadunk 1 evőkanál sót (ettől ízletesebb lesz), és a forrástól számított 20 percig, fedő alatt, szelíd tűzön puhára főzzük. A tojásokat erősen sós, hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számított 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve azonnal lehűtjük. A krumpli alól leöntjük a vizet, még melegen meghámozzuk, és hűlni hagyjuk. A kihűlt tojásokat ugyancsak meghámozzuk, elnegyedeljük vagy felkarikázzuk. A kolbászt meleg vízzel leöblítjük (így könnyen lehúzhatjuk a héját), azután vékonyan felkarikázzuk. Elkeverjük a tejfölben a tojássárgákat. A sütőt 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A vajjal/margarinnal kikenünk egy lapos tűzállótálat, aljára karikázzuk a krumpli felét, kissé megsózzuk, lazán összekeverjük, és elsimítjuk. Arányosan elosztva a tetejére rendezzük a tojást és a kolbászkarikákat, majd megkenjük a tejföl felével. A maradék krumplit felkarikázzuk, és kissé egymásra csúsztatva a tetejére rendezzük. Egyenletesen bevonjuk a maradék tejföllel, végül a tetejére göndörítjük a szalonnaszeleteket. A sütőben addig sütjük, amíg a tejföl és a szalonna aranybarnára pirul (35-40 perc). Vegyes idénysalátával vagy ecetes savanyúsággal tálaljuk.
#554
2009. július 27. 09:46
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
Csirkemáj baconszeletekbe tekerve
Hozzávalók : 50 dkg csirkemáj, 25 dkg bacon, ételizesítő, majoranna, bors, fogvájó(nem fontos)
Elkészítés: A májat megtisztítjuk, befűszerezzük, és a baconszeletekkel betekerjük, majd fogpiszkálóval átszúrjuk. Sütőben kevés olajjal, alufóliával letakarva, 15-20 percig sütjük, majd levesszük róla a fóliát,és addig sütjük,amíg a szalonna meg nem pirul.
Bármilyen körettel vagy salátával nagyon finom!
#553
2009. július 26. 21:12
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
Túrós tészta - sütve
Hozzávalók : 50 dkg orsó tészta, 50 dkg túró, 2 pohár tejföl, 20-25 dkg szalonna, sajt
A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. Közben a szalonnát apró kockákra vágjuk és megpíritjuk. A tejfölt alaposan kikeverjük. A sajtot lereszeljük.
Ha a tészta kifőtt akkor egy jénaiban elkezdjük rétegezni a hozzávalóinkat. Alulra tésztát tegyünk, morzsoljunk rá túrót, szórjunk rá szalonnát, locsoljunk rá tejfölt és szórjuk meg sajttal. Rétegezzünk addig amíg a hozzávalóink el nem fogynak. A tetejére sajt kerüljön! Ezután tegyük be a sütőbe és pirítsuk rá a sajtot.
Megjegyzés : Én a túrót kikevertem a tejföllel. A túróhoz egy csipet sót is tettem.
#552
2009. július 26. 14:57
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
Brokkoli krémleves
Hozzávalók: 30 dkg brokkoli, 1 sárgarépa, 1 zöldség, 2 szem krumpli, egy kisfej hagyma, reszelt sajt, 2 dl tejföl, vegeta, szerecsendió
A brokkolit rózsáira szedjük, a zöldséget, sárgarépát feldaraboljuk, a krumplit egészben hagyjuk. Vízben feltesszük főni fűszerezzük. Ha megfőtt, a brokkoli rózsájából egy keveset félreteszünk díszítésnek, a többit az összes zöldséggel turmixoljuk. Felengedjük a főzővízzel. A tejfölt jól elkeverjük, és a levessel összekeverjük, jól felforrósítjuk, ha szükséges, még utána fűszerezzük. Tálalásnál a félretett brokkoli rózsákat elosztjuk a tányérokon, rámerjük a forró levest. Mindenki ízlése szerint szór rá szerecsendiót és reszelt sajtot.
Pirított zsemlekockával vagy levesgyönggyel(boltban kapható) tálaljuk.
#551
2009. július 26. 14:36
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
Intelligens krémes
Hozzávalók:
Nagyon fontos egy mély sütő edény / legalább 6-7 cm mély és 26-30 cm hosszú/
15 dkg margarin,
30 dkg cukor,
8 tojás sárgája,
8 tojás fehérje,
3 csomag vaníliás cukor,
9 evőkanál símaliszt,
1 liter tej és egy kis só
Elkészítés:
A margarint a cukorral jól összedolgozzuk keverőgép segítségével, majd hozzáadjuk egyenként a tojás sárgáját, majd a vaníliás cukrot, a 9 evőkanál lisztet miközben folyamatosan keverjük a masszát. Ezt követően lassan a masszához öntjük az 1 liter tejet és jó 15 percig keverjük a keverőgéppel / Ez fontos!!!/ Végül egy külön tálban kemény habbá verjük a 8 tojás fehérjét, és gyengéden belekeverjük a masszába ügyelve, hogy a hab ne törjön meg túlságosan.
A mély sütő edényünket kivajazzuk, zsemlemorzsázzuk és az egész masszát beletöltjük. Nagyon fontos a sütés és a hőmérséklet! A sütőt 200-210 oC fokra előmelegítjük, úgy helyezzük be a masszát, ahol 20 percig, majd 130 oC fokon további egy óráig tésztává sütjük. Hagyjuk az edényben, amíg ki nem hűlt, utána szeletekre vágjuk. Fontos és megjegyzendő: Óriás keverőedényben kezd el a munkát, mert az 1 liter tej nagyban megnöveli a mennyiséget.
Más: A keverés ideje a robotgéppel összesen legalább 20 perc legyen, tehát alaposan meg kell dolgozni a masszát / kivétel a tojáshab /.
Olyan, mint a krémes!
#550
2009. július 25. 22:24
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
ZSERBÓ
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt, 18 dkg vaj vagy 20 dkg margarin, 3 dkg élesztő, fél csésze tej, késhegynyi szódabikarbóna, 4 evőkanál cukor,1 egész tojás,2-nek a sárgája.
Töltelékhez:
40 dkg darált dió, ízlés szerint cukor, citromhéj, vagy vanilia,lekvár (én barackot használtam)
Csokoládémázhoz:
2 tojásfehérje, 2 dió nagyságú vaj, 24 dkg porcukor, két evőkanál kakaó.
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral szódabikarbónával, a tejben megkelesztett élesztővel, 1 egész tojással 2-nek a sárgájával, finom puha tésztának összegyúrjuk.
Három cipóra osztjuk. Az első lapot vékonyra nyújtjuk, a nagy gáztepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral, (legjobb a barack vagy a ribiszke) rárakjuk a tetszés szerinti cukorral elkevert darált dió felét. Rátesszük a következő lapot, és azt is megkenjük lekvárral, rárakjuk a maradék diót. Végül ráterítjük az utolsó lapot, körben kissé lenyomkodjuk.
Letakarva 1 órát pihentetjük, majd villával megszurkáljuk, és mérsékelt tűznél megsütjük.
A mázhoz valókat jól kikavarjuk, és melegen a tetejére kenjük. Hidegen szeletekre vágjuk.
#549
2009. július 25. 22:14
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
520: A mindenre jó leveles tésztánál elfelejtettem leírni,hogy min.12 órán át hidegen(hűtőben) kell pihentetni.
Ha több alkalomra akarunk előre elkészíteni,akkor a 12 óra letelte után tegyük fagyasztóba.Bármikor elővehető.
#548
2009. július 20. 21:46
Előzmény Szűcs Dezsőné [Vera] 2009. július 3. 21:50
Válaszolj!
Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica]
545: Ez nagyon új nekem is én csak a marhahúsos változatot ismertem.
#547
2009. július 20. 12:33
Előzmény Szűcs Dezsőné [Vera] 2009. július 18. 14:46
Válaszolj!
- - [-]
545:
Vera kedves!!
Nyitva az ablak, egy kis kóstolót légyszi.........
#546
2009. július 20. 11:23
Előzmény Szűcs Dezsőné [Vera] 2009. július 18. 14:46
Válaszolj!
Szűcs Dezsőné [Vera]
HAMIS VADAS
Olajon karamellizáljunk egy kis cukrot.Mikor megpirult ,reszelt sárgarépát adni hozzá.Párolni.Majd csikokra vágott csirkemellet tenni bele.Egy kevés mustárral megbolonditani,és felönteni vizzel.Borssal és babérlevéllel ízesiteni,majd tejföllel behabarni.Tésztával lehet kínálni.20-25 perc alatt elkészül.
#545
2009. július 18. 14:46
Válaszolj!
Lisztes Tibor , Tiborné [Tib...
539: .... szád ?!
#544
2009. július 15. 15:55
Előzmény - - [-] 2009. július 13. 09:45
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Áfonyás muffin
Hozzávalók:
20 dkg áfonya (vagy meggy)
25 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 tojás
12 dkg barnacukor
1 csomag vaníliás cukor
0,8 dl olaj
1 pohár joghurt
Elkészítés: A gyümölcsöt - ha mirelit - nem hagyjuk felengedni. Egy tálban összekeverjük a száraz dolgokat + citromhéjat. A másik tálban felverjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, olajat, joghurtot és eldolgozzuk. A lisztes keveréket a tojásoshoz öntjük, fakanállal összekeverjük. Jöhet a gyümölcs, átforgatjuk, és az előmelegített sütőbe tesszük. A formát kizsírozzuk vagy mignon papírt használunk. Kb. 15 perc a sütés közepes lángon, tűpróbával ellenőrizhető. A sütés után még 10 percet pihentetjük formában.
#543
2009. július 15. 07:09
Válaszolj!
Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica]
541: bocsi!
#542
2009. július 13. 10:12
Előzmény - - [-] 2009. július 13. 10:03
Válaszolj!
- - [-]
540:
Ágica!
Na nem ( !!.) De még a mami is kért !!
#541
2009. július 13. 10:03
Előzmény Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica] 2009. július 13. 09:46
Válaszolj!
Lukácsné Ágnes [Ági,Ágica]
539: szia Jocó mind a két helyen!!
#540
2009. július 13. 09:46
Előzmény - - [-] 2009. július 13. 09:45
Válaszolj!
- - [-]
Sziasztok!
Ne tudjátok meg, nagyon jó lett a pacal!!
Egy kicsit csípős lett, de mind el fogyott !!
Az igaz , hogy egy kicsit lángolt a ....!!
#539
2009. július 13. 09:45
Válaszolj!
Lovász Ágnes (TATYI) [Kovác...
Málnás kosárkák
Hozzávalók kb. 15 db-hoz:
A tésztához:
18,5 dkg liszt
6,5 dkg finom szemű kristálycukor
10 dkg vaj
1 tojássárgája
1 csipet só
A belső mázhoz:
5 dkg olvasztott csokoládé a kész kosárkák megkenéséhez
A töltelékhez:
1 csomag vaníliás puding
5 dl tej
ízlés szerint cukor
3 dkg vaj
friss málnaszemek
kevés zselatin (a csomagolás útmutatása szerint elkészítve)
Elkészítés: A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal összeállítom a kosárkák alapját. Folpackba csomagolva 1 órát pihentetem a hűtőben. 3 mm vastagra kinyújtom, a kosárkaformákkal kiszaggatom. 12 perc alatt 175 fokos sütőben világosra sütöm. Kiveszem a formából a kis kosárkákat, az olvasztott csokoládéval egy kenőecset segítségével megkenem a belsejüket. Amíg dermed a máz, elkészítem a pudingot. A főzés végén hozzáadom a vajat, lehűtöm. A málnákat megmosom, megszárítom. A pudingot beletöltöm a kosárkákba, mindegyik tetejére teszek a málnákból (apróbbakból 4-et, nagyobbakból 3-at rendezek el csinosan). Végül a vízben feloldott zselatinnal megkenem a málnákat. Hűtőben tartom tálalásig.
#538
2009. július 12. 03:54
Válaszolj!
Kovács ♥ Sándorné♥ Icus Ica ...
Nagyon finom sajtos kifli
Szép nagy adag lesz belőle és nagyon finom.
2 dl tej, 2 kávéskanál cukorral megmelegítjük és egy csomag 5dkg élesztőt felfuttazunk benne. 25dkg ramát 1 evőkanál finom sóval habosra keverünk, és félretesszük.
70 dkg liszt, 1 dl étolaj, 1 pohár kefír, 2 db tojás és az élesztős tejből tésztáz gyúrunk.
9 részre osztjuk.
az első adag tésztát köralakura vékonyra kinyujtjuk, megkenjük a sóval habosra kevert margarinnal, majd a második kerekre nyújtott tésztát rásímitjuk, ezt is mekenjük sósmargarinnal, majd a harmadik kinyújtott korongot rásímitjuk, ezt már nem kejnük meg.
Derejevágóval felszeleteljük 16 tortacikkre és egyenként a szélesebb felétől kezdve feltekerjük a torta cikkeket kis croasszan formára sütőlemezre rakjuk távol egymástól, mert megnőnek. Egy ilyen adagot egy 30x40 cm lemezre tedd és hagyd megkelni kb félóra.Közben a második 3 cipót ugyanígy elkészited és egy másik ekkora sütőlemezre teszed, majd a 3. cipócskát ugyanígy elkészited. 30 percig meleghelyen pihentetjük. Sütés előtt tojással megkened és reszelt sajtból kis halmokat raksz minden darabra. Ebből az adagból 48 db süti lesz. Nagyon finom! A sütés közepes erősség hőmérsékleten.
Jó étvágyat.
#568
2009. augusztus 11. 09:52
Válaszolj! |
nagyuska  |
Címkék: Lukácsné Ágnes, Horváth Ferencné, Hajnal Imre, Elküldtem Imrének, Simonné Katalin, Szia Katica, |
|
|
|
|