Citromos sonkagombócleves
Hozzávalók: 25 dkg füstölt sonka, 3 sárgarépa, 3 ek. olaj, 6 db csemegeuborka, 2 zsemle, 2 tojás, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 cs. zöldpetrezselyem, 2 dl tejföl, 1 ek. liszt, só, bors, babérlevél, majoránna, 1 citrom.
A füstölt húst előző nap bő vízben megfőzzük, aztán hűlni hagyjuk. Másnap leszedjük tetejéről a zsírt, majd a húst kivesszük a vízből. A répát vékony csíkokra vagdaljuk, olajon megfuttatjuk; 1 dl füstöltlevet öntünk hozzá, s kis lángon 5 percig pároljuk. Az uborkát is csíkokra szeleteljük, és hozzáadjuk a répához. Borssal, babérlevéllel ízesítjük, utána 1,5 liter füstöltlével felöntjük és felforraljuk.
A zsemlét beáztatjuk, kifacsarjuk, s a 25 dkg hússal ledaráljuk. Összedolgozzuk a tojással, zsemlemorzsával, és fél csokor vagdalt petrezselyemmel fűszerezzük. A masszából vizes kézzel dió méretű gombócokat készítünk; aztán a levesben közepes lángon 5-7 percig főzzük őket.
A tejfölt a liszttel simára keverjük, és a levest ezzel sűrítjük. Végül majoránnával fűszerezzük. A citrom levével pikáns ízt kaphatunk. Tálaláskor megszórjuk a maradék felaprított petrezselyemmel, valamint citromkarikákkal díszítjük.
Tipp: A levest kiadósabbá tehetjük egy kis konzervnyi csemegekukoricával.
Csirke vadasan
Hozzávalók - a pörkölthöz: 1 kilós csirke, 1 fej hagyma, 2 ek. olaj, kevés pirospaprika, só; a püréhez: 1 nagy sárgarépa, 1 petrezselyem, fél karalábé, fél zeller, 1 ek. zsír, kevés cukor, só, 2 babérlevél, mustár; a sűrítéshez: liszt, kevés tej, tejföl.
A csirkéből pörköltet készítünk - a hagymát az olajon megpároljuk, rátesszük a húst, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük vízzel; pici sóval ízesítjük. Kanálnyi zsíron barnára pirítunk egy kávéskanál cukrot, és megpároljuk rajta az apróra vágott zöldséget. Annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Beletesszük a babérlevelet, és puhára pároljuk. Áttörjük, majd mustárral és sóval ízesítjük. A pürét a pörköltbe keverjük, és behabarjuk. Tejföllel dúsíthatjuk. Feltétnek tészta, nokedli, knédli, sztrapacska illik hozzá.
Sajtoska
Hozzávalók: 30 dkg sertéscomb vagy lapocka (csirkemellből is készíthetjük). 2 tojás, 3-4 ek. liszt, 1 dl tej, 5 dkg reszelt füstölt sajt, egy csokor metélőhagyma (vagy 1 kk. reszelt vöröshagyma), 1 mk. currypor, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés szerint só, törött fehér bors, olaj a sütéshez.
A húst egyforma, ujjnyi vastag szalagokra vágjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Közben a tojásokat habosra verjük, összekeverjük a tejjel, liszttel, reszelt sajttal, a fűszerekkel, valamint a finomra aprított metélőhagymával. A masszának sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie. Ha nem elég sűrű, kevés lisztet teszünk hozzá, ha pedig sűrű, tejjel hígítjuk. A húscsíkokat lisztbe, majd a tésztába mártjuk, és bő forró olajban, de takaréklángon azonnal szép aranysárgára sütjük. A felesleges olajat papírtörlővel leitatjuk róluk, és tartármártással, esetleg párolt vajas zöldséggel vagy olajbogyóval megszórva tálaljuk. Hidegen is nagyon jó.
Kocsonya
Hozzávalók: 2 sertésköröm, kb. félkilónyi sertésbőr (csak annyi kerül belőle a tányérokba, amennyi jólesik, de a leve miatt kell), 1 bőrös csülök, félkilónyi dagadó, 2 fej vöröshagyma, 10 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 3 csípős csilipaprika (szárítva vagy frissen), 30-40 szem fekete bors, só, esetleg főtt tojás.
A húsokat megmossuk, nagy darabokra vágjuk, és hideg vízben feltesszük főni egy nagy lábasban. Annyi víz elég, amennyi ellepi, mert csak azért forraljuk fel, hogy mindaz, ami a levet zavarossá teszi, kifőjön belőlük. A forráspont elérése után 5 percig főzzük, majd a levet leöntjük, és a húsokat folyó víz alatt lemossuk. Átrakjuk a legnagyobb lábasunkba, jó bőven engedünk rájuk hideg vizet, és hozzáadjuk az ízesítőket. Nagy lángon felforraljuk, aztán olyan kicsi lángon főzzük, hogy éppen csak látsszon a felszínen, hogy fő.
Fél óra múlva meg lehet kóstolni, és aztán óránként - érződjön mindig sósnak és csípősnek, mert akkor hidegen éppen jó lesz. Néha utána lehet tölteni egy kis vizet. 4-6 órát főjön.
Ha kész, hagyjuk egy kicsit állni, majd szűrjük le a levet egy másik lábasba, és tálba szedjük ki a húsokat. Az utóbbiakat mély tányérokban vagy tálakban rendezzük el, szükség szerint tovább darabolva őket. Félbevágott kemény tojást is tehetünk melléjük - szép látvány, és finom.
Zsírtalanítsuk a levet: ha a zsír feljött a tetejére, tegyünk rá óvatosan tiszta fehér papírszalvétát, és amikor átnedvesedett, dobjuk ki. Ezt addig ismételjük, míg szemmel látható zsír van a lé felszínén. Utána a levet óvatosan merjük rá a húsra, és hagyjuk kihűlni: másnap reggelre megalszik; ha elegendő bőrös rész főtt benne, és kellően hosszú ideig főztük, biztosan jó lesz.
Darás tészta
Hozzávalók: személyenként két marék széles metélt tészta, 1-2 dl búzadara, kevés olaj, porcukor, ízlés szerint lekvár.
A tésztát feltesszük főni. A darát kevés olajon pirítani kezdjük, majd evőkanalanként vízzel öntözgetjük. Gyorsan megkeverjük, és takaréklángon fedő alatt puhítgatjuk. Összekeverjük a leszűrt tésztával, és kicsit még fedő alatt pihenni hagyjuk. Lekvárral tálaljuk.
Túrós pite
Hozzávalók - a tésztához: 60 dkg liszt, 40 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 tojás, 1 cs. vaníliás cukor, 1 dkg sütőpor + 2 ek. kakaópor; töltelék: 1 kg túró, 15-20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 db tojás, 5 dkg mazsola, egy csipet só.
A tészta hozzávalóiból linzertésztát gyúrunk, kettéosztjuk, egyik felébe beledolgozunk 2 evőkanálnyi kakaóport. Fagyasztóba tesszük. Közben a töltelékhezvalókat is összekeverjük.
Ha a tészta eléggé megdermedt, vékonyan kivajazott tepsibe reszeljük a sárga részét, egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket, végül ráreszeljük a kakaós linzertésztát.
160-170 fokon kb. 40 percig sütjük, kihűlés után kockákra vágjuk, és vékonyan porcukrozzuk.
Gyors fánk
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3 ek. cukor, 2 pohár natúr joghurt, 2 egész tojás, fél cs. sütőpor.
A hozzávalókat tálban összekeverjük, és a masszát kanállal forró olajba szaggatjuk. Miután kivettük, megszórjuk vaníliás cukorral.
Menüajánlat húsvétra
Sonka, tojás és kalács - nélkülük elképzelhetetlen a Húsvét. És még milyen finomság kerüljön az ünnepi asztalra? Néhány receptötlet.
Húsvétkor a sonkáé a főszerep, és ez ma már korán sem merül ki a főtt változatával. A vendégeket sokféle belőle készült, ízletes ételkölteménnyel lehet maradásra bírni, de ma már egyre gyakrabban kerül ínyenc fogásként báránysült az asztalra. A répatorta sem feltétlenül kizárólag a gyerekek kedvence, az ünnepi menü méltó ...
Karácsonyi menüajánlat
Ha a hagyományos halas, töltött dagadós, töltött káposztás menü helyett kicsit modernebbet, izgalmasabbat szeretnél...
Címkék: karácsony, karácsonyi menü, libamájpástétom, rák, hal, orosz-krémtorta
Mondják: bejgli és rántott hal nélkül nem karácsony a karácsony... Ebben van is valami, hiszen nem mindig jó a bevált klasszikusat fiatalabbra cserélni. Ám ha a családod is vevő az ínyencségekre, ezúttal lehetsz egy kicsit bátrabb - és a fogás végeztével ...
Paradicsomleves
Hozzávalók: 1 liter paradicsomlé (vagy 1 nagy paradicsompüré-konzerv vízzel hígítva), 1 kis fej hagyma, zellerzöld, 3-4 ek. cukor, csipet só, bors, 4 ek. olaj, 1 ek. liszt, betűtészta.
A paradicsomlevet feltesszük főni. Beletesszük a hagymát és a zellerzöldet, cukorral, csipet sóval és borssal ízesítjük. Kb. 15 perces forralás után hozzáadjuk a tésztát. Ha megfőtt, az olajból és a lisztből rántást ...
Tejfölös krumplileves
Hozzávalók: 2 ek. étolaj, 8-10 szem újkrumpli, 1 kis fej vöröshagyma, kevés pirospaprika, só, leheletnyi frissen őrölt bors, ételízesítő ízlés szerint, 1 pohár 20%-os tejföl, 1 kk. liszt, tej szükség szerint.
Az olajon kis sóval megpároljuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát, de nem pirítjuk. Ha már üveges, levesszük a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, pár másodpercig újra hevítjük, hogy szebb színe legyen, és rádobjuk a kockára vágott krumplit. ...
Póréhagymaleves
Hozzávalók: 1 nagy póréhagyma, 1 doboz csemegekukorica, 30 dkg darált hús, 2 ek. olívaolaj, 1 dl tejszín, só, bors.
A póréhagymát karikákra vágjuk, és az olajon kb. 10 percig pároljuk saját levében; közben sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a darált húst, megpirítjuk. Kevés vizet öntünk hozzá, és fedő alatt puhára pároljuk a húst. Amikor jónak találjuk, hozzátesszük a lecsöpögtetett kukoricát, és felöntjük annyi ...