Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Hortobágyi palacsinta
Hortobágyi palacsinta

A palacsinta már az ókori rómaiak idejében ismert volt. A lisztből, vízből készült, enyhén sós lapok fontos alapanyagai voltak a legionáriusok ellátmányának. Abban az időben inkább húsos, sós formájában fogyasztották, a palacsinta desszertté avanzsálása csak évszázadokkal később következett be.

Klasszikussá vált húsos palacsinta Klasszikussá vált húsos palacsinta
A palacsinta magyarországi megjelenése nagyságrendileg a XVI. századra tehető. A magyarországi palacsinta általában igen vékony. Háztartásfüggő, hogy milyen mértékben, de az alábbi alapanyagokból áll: tojás, tej, szódavíz, liszt, só, cukor. Mindenki más-más arányokra esküszik, más és más metodikát lát üdvözítőnek az elkészítésére, de az szinte biztos, hogy általában desszert formájában kerül a palacsinta a magyar asztalokra.

A sós változatok közül azonban létezik egy igazi hungarikum, egy meleg előétel: a Hortobágyi palacsinta.

A nem túl nagy múltra visszatekintő Hortobágyi palacsinta szülőhazája Debrecen, közelebbről az Aranybika szálló. A város patinás szállodájának éttermében szolgálták fel ugyanis elsőként ezt az ételt. Állítólag minden különösebb ok-okozati összefüggés nélkül, a közeli tájegységnek köszönhetően kapta az étel a ,,hortobágyi" fantázianevet. Bár akár kicsit erőltetett módon azt is mondhatnánk, hogy a gulyás hazájának tekintett Alföld egyik híres kistája, a Hortobágy után kapta a pörkölttel töltött palacsinta ezt a nevet. Akár...

Az eredetileg darált borjúpörkölttel töltött, paprikás szafttal leöntött palacsinta mára rengeteg változatban él tovább a háztartásokban és az éttermekben.

Sok helyen kifejezetten a maradékgazdálkodás egyik csillaga ez az étel: a megmaradt csirkepaprikás, pörkölt lényegül át töltelékké. Van, ahol nem szafttal öntik le, hanem rántott formában kínálják, sok helyütt jénaiba kerülnek a töltött palacsinták, és kicsit összesütik a szafttal.

Tulajdonképpen a variációk sora ha nem is végtelen, de igen gazdag. A töltelék alapjául szolgáló hús kiválasztása mellett játszhatunk az ízesítéssel, a palacsinta elkészítésének módjával, a tésztában fellelhető hozzávalók arányaival, sőt akár magát a tésztát is fűszerezhetjük ízlésünknek megfelelően. A habarás helyett pusztán staubolhatjuk (liszttel sűrítjük) is a szaftot, így markánsabb, kevésbé lágy ízélményt kapunk, de akár a szaftot magát is ízesíthetjük, fűszerezhetjük még utólag.

Hortobágyi palacsinta

Hozzávalók:
10 darab csipetnyi sóval készített, nem túl vékonyra sütött palacsinta
50 dkg darált marhahús
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 kávéskanál kömény
1 kávéskanál kakukkfű
3 teáskanál pirospaprika
1 fakanálnyi kacsazsír
3-4 dl tejföl
1-2 evőkanál tej
2 evőkanál finomliszt

Elkészítés: Egy mély serpenyőben a megolvasztott zsíron megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd rádobom a darált húst, és alaposan megfuttatom. A serpenyőt lehúzom a tűzről, hozzáadom a pirospaprikát, a fűszereket, és annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Amikor kész a hús, akkor sózom, majd kiszedem egy szűrőkanállal. A levet lefedem.

A palacsintákat kisütöm. A félretett levet tejfölös habarással besűrítem, kicsit utána sózom. A palacsintákba (nagyjából a közepükre, téglalap alakban) teszek úgy másfél evőkanálnyi húst, ezt meglocsolom nagyjából egy evőkanálnyi szafttal. Ezután ráhajtom a palacsinta alját és tetejét a töltelékre, majd a két oldalát is ráhajtom, végezetül óvatosan megfordítom. Tányérra helyezem, a melegen tartott szafttal és egy kis tejjel elkevert tejföllel alaposan meglocsolom. Zöldpaprika karikákkal vagy petrezselyemzölddel díszítem.

Egy felnőtt számára nagyjából 2 palacsinta elégséges ebéd gyanánt.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: magyarországi palacsinta, alábbi alapanyagokból, szinte biztos, magyar asztalokra, igazi hungarikum, meleg előétel,

Finom falatok
Hortobágyi húsos palacsinta Recept Hozzászólások (14 db) Hozzávalók: 12 darabhoz: 40 dkg sertés-/borjúcomb/csirkemell 1 közepes hagyma 1 zöldpaprika 1 paradicsom 2+2 evőkanál olaj 1 kávéskanál pirospaprika 15 dkg liszt 3 tojás 4 dl tej 3+1 dl tejföl 2 szál petrezselyem Elkészítés: A húst leöblítjük, apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, ...
piroska0101 piroska0101
H betűs receptek
Hortobágyi húsos palacsinta 1. Hozzávalók: 18-20 sós palacsinta, 5 adag paprikás-csirke, 10 dkg vaj, 3 dl tejföl, só, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, fél cs. petrezselyemzöld, őrölt bors A paprikás-csirke mártásából a húst kiszedve bőrét lehúzzuk. Kicsontozva finomra daráljuk. Serpenyőben vajat melegítünk, belerakjuk a húst, kis borssal, sóval, finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítve 10-15 percig pihentetjük, a palacsintákra kenjük, feltekerjük. Tűzálló tálba rakva leöntjük a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Hamis Hortobágyi palacsinta.
Hamis Hortobágyi palacsinta. Hegedűs János: Vegetáriánus főételek Hozzávalók: 1 csomag szójagranulátum, 2 fej hagyma, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 2 db tojás, késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál só, 1 pohár tejföl, késhegynyi pirospaprika, sütéshez: olaj, 1 kávéskanál vaj, vegeta. Elkészítése: A lisztből, a tejből és a tojásokból palacsintatésztát készítünk (szükség esetén szódavízzel hígíthatjuk). A hagymát felaprítjuk és a szójával az olajon megpároljuk. Rászórunk 2 evőkanál lisztet, a ...
bubszi bubszi
Hamis hortobágyi palacsinta
Hamis hortobágyi palacsinta ........................... Hozzávalók: 1 csomag szója-granulátum, 2 fej hagyma, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 2 db tojás, késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál só, 1 pohár tejföl, késhegynyi pirospaprika, a sütéshez: olaj, 1 kávéskanál vaj, vegeta. Elkészítése: A lisztből, a tejből és a tojásokból palacsintatésztát készítünk (szükség esetén szódavízzel hígíthatjuk). A hagymát felaprítjuk és a szójával az olajon ...
bubszi bubszi
Hamis hortobágyi palacsinta
Hozzávalók: 1 csomag szója-granulátum, 2 fej hagyma, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 2 db tojás, késhegynyi őrölt bors, 1 evőkanál só, 1 pohár tejföl, késhegynyi pirospaprika, a sütéshez: olaj, 1 kávéskanál vaj, vegeta. Elkészítése: A lisztből, a tejből és a tojásokból palacsintatésztát készítünk (szükség esetén szódavízzel hígíthatjuk). A hagymát felaprítjuk, és a szójával az olajon megpároljuk. Rászórunk 2 evőkanál lisztet, a pirospaprikát, az ízesítőket, és 1 dl-nyi vízzel puhára főzzük. Kisütjük ...
bubszi bubszi
Hortobágyi husos palacsinta
Hozzávalók: A töltelékhez: maradék csirkepaprikás 2 pohár tejföl A palacsintákhoz: 20 dkg liszt 2 tojás 1/2 l tej só 1/2 dl olaj A palacsintatésztát bekeverjük, minimum egy fél órát állni hagyjuk, majd kisütjük (kb. 8 palacsintát kapunk). Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy nagyobb, hosszúkás jénait vékonyan kiolajozunk. A pörköltmaradék husiját kicsontozzuk, kis ...
keri007 keri007
Hortobágyi húsos palacsinta
Hortobágyi húsos palacsinta Hozzávalók: 12 darabhoz: 40 dkg sertés-/borjúcomb/csirkemell 1 közepes hagyma 1 zöldpaprika 1 paradicsom 2+2 evőkanál olaj 1 kávéskanál pirospaprika 15 dkg liszt 3 tojás 4 dl tej 3+1 dl tejföl 2 szál petrezselyem Elkészítés: A húst leöblítjük, apróra felkockázzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Hortobágyi húsos palacsinta
a kedvencem Hozzávalók (4 főre): a pörkölthöz: 4 nagy csirkecomb só 2 vöröshagyma 2 húsos zöldpaprika 4 evők. olaj 1 evők. pirospaprika 2 kis paradicsom 3 evők. Univer pörköltízesítő 1 mk.Univer Erős Pista vagy csípős Piros Arany 1 kisk. Univer Édes Anna vagy csemege Piros Arany 2 dl tejföl 0,5 dl főzőtejszín 1 evők. finomliszt a tál ...
hajdueva56 hajdueva56
Süti ajánló
Karácsonyi Bejgli vasnemarika
Túrós-meggyes kocka horvathnemagdi
Tejszínes túrós szelet horvathnemagdi
Ischler reifregina
Csokis-kókuszos muffin tundihugi
Mézes puszi karácsonyfára bubszi
Gomba alakú torta tundihugi
Trüffelgolyók bubszi
Vienetta horvathnemagdi
Túrós csemege sütés nélkül suzymama
Szárnyas receptek
Pulykaburger bulac57
Almás-tejszínes csirkemell 1vargaildyko
Puchero (nemzeti eledel) bubszi
mustáros csirkeszárny suzymama
Csirkemell rolád kijeviesen, burgonya flánnal, rizzsel bubszi
Szárnyas hússaláta bubszi
Fűszerkeverékek/házilag suzymama
Csirkés kuglóf bkisseva
Fejesvölgyi töltött hús horvathnemagdi
Csirkés rizottó aranyag
Marhából készült ételek
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
Pástétom marhahúsból bubszi
Főzési folytélyok és tanácsok anne74
Receptek horvathnemagdi
Cs betűs receptek horvathnemagdi
Padlizsános vagdalt 1vargaildyko
kijevi szoljankaleves! ibolya58
Paradicsomos marhaszelet bubszi
Nagyon magyaros babgulyás csül klara50
Fogyókúra koszegimarika
Sertésből készült ételek
Turbéki tepsis burgonya hússal horvathnemagdi
Füszerezett darált hús baconbe tekerve klarika47
Almás pecsenye ínycsiklandóan ünnepi fogás. reifregina
Szóval libamáj?Kacsamáj?? bodaaniko
Bagolyvári sertésflekken veronika74
borsodi sonkás pecsenye ibolya58
csángó galuska ! ibolya58
Kolbásszal készül horvathnemagdi
Toros csusza bubszi
szilvás sertés szűz mákos tésztakéregben faciendum
Halból készült ételek
Paprikás busa bubszi
Dorozsmai Molnár ponty recept jamborlulu
Halpaprikás bográcsban bubszi
Bajai halászlé maroka
Savanyú hal bubszi
Tejszínes halszelet recept baggesz20
Pácolt lazac fehérboros... rochlitzne
Balatoni halászlé 1. bubszi
Karácsonyi pisztráng 2. bubszi
Fogyjon franciásan! bulac57
Vad ételek
Recept jjanosne
Vadkacsa mandulás burgonya... bulac57
Ízőrzők – Csákvár – horvathnemagdi
Ízőrzők – Egervár – horvathnemagdi
vörösboros szarvasragu faciendum
Tűzdelt őzgerinc ... szelidszeder
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
Dödölle rauchne02
Fácán vörösborban horvathnemagdi
Rakott húsételek spanyolsky
Spagetti ajánló
Húsvéti receptek dumalady
Vadas gombával recept kovacs_zsoka
Finn receptek kloppenburg
Saláta vacsora klementinagidro
Füstölt tarjával töltött gombafejek zsokanita
olasz mártások ! ibolya58
Bolognai ragus palacsinta zsokanita
Rucolapestós spagetti kohlinka
Kínai sülttészta zöldségekkel recept gonda_katalin
Bolognai spagetti sütőben elkészítve recept gonda_katalin
Pizza receptek
szénhidrát napra faciendum
A franciák pizzája horvathnemagdi
Házi laktató pizza horvathnemagdi
Kapros-túrós lepény horvathnemagdi
Pizza recept margareta51
Napraforgó kalács maroka
Vékony, ropogós pizza veronika74
Csavart pizzás rúd recept gonda_katalin
Különleges pizza feltétek bubszi
Mozzarellás vega pizza recept jamborlulu
Hamburger receptek
Viszlát, tartósító: mustár készítése házilag tinka1951
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Ázsiai hamburger klerierzsi
Válassza a szóját! margoka59
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Hamburger zsemle recept toth_beata
Csirke hamburger cajun módra bubszi
A szója kloppenburg
Hamburger buci recept boszorlany
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU