Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Bodzaszörp változatok
Hozzávalók:

tiszta helyen gyűjtött bodzavirág
1 citrom
1 kg kristálycukor
1 l víz

1 nagy befőttesüveg

A bodzavirágot kirázogatjuk, hogy ne maradjon benne bogár, hangya.
A száráról levágjuk ollóval a virágokat és megtöltjük vele az üveget.
A karikára vágott citromot is közé rakjuk.
A vízből és cukorból szirupot főzünk, kihűtjük, feltöltjük vele a virággal teli üveget.
3 napig állni hagyjuk, időnként megkavargatjuk.
A 3 nap leteltével leszűrjük, a kész szörpöt üvegekbe töltjük, amiket dugóval vagy kupakkal lezárunk.
Az így készített bodzaszörpöt tartsuk hűtőben fogyasztásig. Ízlés szerint hígítva fogyasszuk.

Link



Másik változat:
2,5 liter hideg vízbe beleönteni 2 kg. cukrot, 1 teáskanál nátrium benzonátot, 7 gr. citromsavat, beletenni 2 citromot felkarikázva, 15-20 db bodza virágot.
3 napig állni hagyni, naponta néhányszor meg kell keverni. Leszűrni és kész. Nem kell hűtőbe tenni.

Másik változat:
2 l víz
15-20 bodzavirág
2 citrom
1,80 kg fruktóz (vagy 2 kg kristálycukor)
5 dkg citromsav

Ha a bodzavirág szép tiszta, lemosni sem kell, ha nem, akkor öblítsük le. Keverjük össze 2 l vízzel, tegyünk bele 2 db karikára vágott citromot. Takarjuk le vékony anyaggal, majd 2 napig hagyjuk állni hűvös helyen. Közben néhányszor keverjük meg. 2 nap múlva szűrjük le, majd főzzük össze a fruktózzal (vagy cukorral) és a citromsavval. Töltsük bele az alaposan megtisztított üvegekbe, jól zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba, azaz egy edényben, meleg takarók között hagyjuk 2-3 napig.

Másik változat:
hozzávalók: 20 nagyobb bodzavirágzat, 4 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer).

A bodzavirágok gyűjtésekor a teljesen kinyílt virágtányérokat keressük. A virágzati szárat alaposan vegyük szemügyre: ha tetvektől feketéllő darabokat találunk, inkább keressünk egy egészséges bokrot. A forgalmas utakat ugyancsak kerüljük el, hiszen a kipufogógázokból származó anyagok felhalmozódnak a növényekben. Ha összegyűjtöttük a 20-25 bodzatányért és a hozzávalókat, kezdődhet a főzőcskézés. Tisztaságmániások hideg vízben lemoshatják a bodzavirágokat, bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják. Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze, és együtt forraljuk fel. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. Ízlés szerint 1:6 - 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.

Másik változat:
Hozzávalók
Friss italhoz: 15-20 bodzavirág, 5 l víz, 2 citrom, kb.: 30 dkg cukor
Eltevésre való szörphöz: 30-40 bodzavirág, 3 l víz, 3 kg cukor, 3 citrom vékonyan levágott héja, 4 púpos teáskanál citromsav, kevéske szalicil

Előkészület: A leszedett bodzavirágok legyenek lehetőleg frissen nyíltak; a legjobb reggel szedni, és persze lehetőleg nem közvetlenül eső után, útszéli bokorról. Kosárba, ennek hiányában vászon- vagy papírzacskóba jó szedni, hogy ne fülledjen be. A bodzavirág szárát imádják a levéltetvek, tehát nem árt figyelni, hogy olyat szedjünk, ami nincs tele velük. Karolópókok és különféle szárnyas miszlinkek így is bőven tanyázhatnak a virágok között és bennük; én kb.: 1 órára ki szoktam teregetni a leszedett virágokat a napra, és így a fauna nagy része távozik belőlük. Mosni viszont soha nem szabad, mert az kivinné belőlük a nektár és pollen jó részét.

Először a friss bodzaital elkészítése:
A virágokat beáztatjuk egy uborkásüvegben vagy vödörben a vízbe. Hozzákeverjük a két citrom kinyomott levét, és beledobjuk a citromok héját (úgy, ahogy van kinyomás után). Ezt másnapig (hűvös helyen) állni hagyjuk, majd leszűrjük, cukorral megédesítjük, és 1-2 napon belül elfogyasztjuk. Van, aki 1-2 napig is szereti állni hagyni; ilyenkor a bodzás keverék megbuggyan (különösen, ha a cukrot is mindjárt az elején belekeveri), és valami murciféle, buborékos-savanykás, erjedt lötty lesz a végeredmény - nekem még nem sikerült rájönnöm, hogy mi a jó benne.

Ami pedig a hígítva fogyasztható, eltenni való szörpöt illeti: Az is majdnem ilyen egyszerű. Ehhez is beáztatjuk vízbe a bodzavirágokat, de csak a bodzát, a citromot nem. Másnap (24 óra állás után) a levet leszűrjük, majd egy jó nagy fazékban feltesszük a tűzhelyre forrni. Ekkor tesszük hozzá a citromhéjat (én krumplihámozóval szeretem levágni a sárga részt). Ha felforrt, belezúdítjuk a cukrot, és folyamatosan kevergetve feloldjuk. Amikor már a cukor nem látható, elég időnként megkeverni, amíg újra fel nem forr. Én eközben szoktam apránként adogatva kimérni a szükséges savanyúságot: teszek bele savat, aztán egy kanállal kiveszek a szörpből pohárba, ivósűrűségre hígítom, és megkóstolom. A fenti négy púpos teáskanál citromsav jó lett a megadott mennyiségekhez. Ha a cukorral együtt is felforrt a szörp, akkor el lehet zárni a lángot, és pár percig (5-20) hagyni lehet hűlni a levet.
A hosszabb tárolásra szánt adagokhoz a palackokat előre kimosom, aztán lábasba állítva kigőzölöm, vagy 120 fokos sütőben kb. fél órát tartom úgy, hogy kevéske vizet töltök beléjük előtte. A legjobb, ha a palackok még forrók, amikor a szörpöt kezdjük töltögetni beléjük. Ha nem tűzforró a palack, akkor persze óvatosan kell csinálni: először csak egész kevés forró szörp menjen belé, és azt jól rázzuk meg, hogy fokozatosan melegítse át az üveget. Aztán lassan jöhetnek nagyobb töltések is egyszerre. A megtelt palackokban álló szörp tetejére késhegynyi szalicilt szórok, és az üveg peremét, a kupakkal találkozó részt is bekenem egy kis szalicillal, úgy csavarom rá a még forró italra a kupakot. Dunsztolni nem kell, csak egyszerűen hagyni, kihűlni.
Bónusz: aki szereti, a visszamaradt citromhéjak pedig gyakorlatilag kandírozott citromhéjjá válnak, csak meg kell szárítani őket.

Link



Link



A virágokat mosatlanul (ezt ne csináld utánunk) beleraktam a szörpkészítő nagy üvegembe, és nekiálltam a cukorszirup elkészítésének. 1,5 l vízből és 1 kg cukorból főztem, és amikor elkészült, ráöntöttem a virágokra. Mikor már szinte teljesen kihűlt facsartam bele a 4 citrom levét, és miután sikerült bio citromot vennem, a héja is belekerült.
A két szörpös üveg a spájzban pihen, majd 4-5 nap múlva fogom leszűrni, és a kész szörpöt a hűtőben tárolni tovább.
Link



Másik változat:
Hozzávalók 1 liter szörphöz:
4 dl víz
1 kg cukor
3-4 közepes citrom
10 nagy fej bodzavirág
citromsav

Előkészítés:
A citromokat alaposan megmossuk, vékony szeletekre vágjuk. A bodzavirágokat csap alatt szintén jól lemossuk, és lecsepegtetjük.

Elkészítés:
Egy nagy edényben a vizet összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a citromkarikákat, majd a megmosott és lecsepegtetett bodzavirágokat. Az egészet alaposan összekeverjük, majd letakarva hűvös helyen érleljük 1 hétig, közben minden nap alaposan megkeverjük. Akkor mondhatjuk, hogy elkészült a szörp, amikor az egy hét elteltével a cukor teljesen felolvadt, már nem kristályosodik ki.

Miután a bodzavirágok átadták illatukat a cukros-vizes keveréknek, egy nagyobb szűrőbe sűrű szövésű ruhát teszünk, és ezen keresztül szűrjük, nyomkodjuk át a szörpöt egy másik edénybe. Ha nem találjuk elég savanykásnak, utólag citromsavval ízesíthetjük, majd kisebb üvegekbe töltve légmentesen zárjuk le. Felbontás után hűtőben tároljuk.

Javasolt hígítási arány: 1:8

Tipp:
A kevergetés alatt nem probléma, ha a virágok széthullnak, hiszen a végén úgyis leszűrjük a szörpöt. Attól se ijedjünk meg, ha a fehér virágok az egy hét alatt megbarnulnak, a szörpnek semmi baja sem lesz ettől.
Letakarni azért kell, hogy ne kerüljön a szörpbe semmilyen szemét.
Aki hosszabb ideig szeretné élvezni a bodzavirág kellemes zamatát, oldjon fel 2 g nátrium-benzoátot kb. 0.5 dl langyos vízben, és keverje a szörphöz. Ezután ugyanúgy, mint az előzőekben, töltsük üvegekbe, majd zárjuk le légmentesen

Link
bkisseva bkisseva
Címkék: bodzavirág szép, alaposan megtisztított, bodzavirágok gyűjtésekor, teljesen kinyílt, virágzati szárat, egészséges bokrot,

Brokkolileves borágóval
Hozzávalók (6 személyre): 90 dkg brokkoli, 9 dkg vaj, 3 dl tejföl, 3 dl tejszín, csipetnyi őrölt szerecsendió, frissen őrölt bors, só. A brokkoli száráról a fás részt levágjuk, a többit feldaraboljuk. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, megforgatjuk benne a brokkolit. Meghintjük kevés sóval, pár percig pároljuk, felöntjük 1,5 l vízzel. Borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Felforralás után lefedve, kis lángon puhára főzzük (10-15 perc). Botmixerrel pépesítjük, belekeverjük a tejfölt ...
bulac57 bulac57
Egyszerű brokkolikrémleves sajtkockákkal recept
csokor petrezselyemzöld 3 evőkanál liszt 10 dkg trappista sajt vagy mozarella sajt só Knorr Delikát8 ételízesítő őrölt fehérbors víz Elkészítés: A brokkolit megtisztítjuk,: rózsáit levágjuk, a száráról lefejtjük a külső héját, és azt is darabokra vágjuk. Annyi sós vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Ha megpuhult, a víz nagy részét leöntjük róla, és egy edényben félretesszük. A lábosban maradt brokkolit botmixerrel ...
baggesz20 baggesz20
Spenót saláta
hagyma, 1 kanál olaj, 1 gerezd fokhagyma csipetnyi cukor, fél citrom, bors, só petrezselyemzöld Elkészítése: A spenótot megtisztítjuk, és ha friss, akkor a leveleket levágjuk a száráról. A finomra vágott hagymából, olajból és fokhagymából habosra felvert öntetet készítünk. A dresszinget cukorral, citromlével, sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. A spenótleveleket leöntjük az öntettel, és lehűtve ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Spenótsaláta
hagyma, 1 kanálolaj, 1 gerezd fokhagyma csipetnyi cukor, fél citrom, bors, só *petrezselyemzöld Elkészítése: A spenótot megtisztítjuk, és ha friss, akkor a leveleket levágjuk a száráról. A finomra vágott hagymából, olajból és fokhagymából habosra felvert öntetet készítünk. A dresszinget cukorral, citromlével, sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. A spenótleveleket leöntjük az öntettel, és lehűtve ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Spenótsaláta....
hagyma, * 1 ek olaj, * 1 gerezd fokhagyma * csipetnyi cukor, * fél citrom, bors, só * petrezselyemzöld Elkészítése: A spenótot megtisztítjuk, és ha friss, akkor a leveleket levágjuk a száráról. A finomra vágott hagymából, olajból és fokhagymából habosra felvert öntetet készítünk. A dresszinget cukorral, citromlével, sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. A spenótleveleket leöntjük az öntettel, és lehűtve ...
mailona mailona
Tavaszi saláta friss kecskesaj
dióolajat is. Hozzáadjuk a köménykockákat; a salátaféléket megtisztítjuk, megmossuk és szárazra centrifugázzuk; a vörös cikóriát kis darabkákra tépdessük, a sárga cikória alsó végét levágjuk, majd a többit keresztben széles csíkokra vágjuk, a zsázsát a száráról ollóval levágjuk, a salátaféléket, a zsázsát és a zöldfűszereket egy salátás tálban összekeverjük. Elkészítés: A fokhagymát megtisztítjuk és szétnyomjuk; az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk és vékony karikákra vágjuk; a kecskesajtot ...
bubszi bubszi
Tárkonyos receptek
hogy a hideg habarást a forró leves nehogy összekapja. Ha csomósnak tűnik, a biztonság kedvéért szűrjük át! Utána egyszerre a kis lángon fövő levesbe töltjük, és 2-3 percig forraljuk, hogy a leve kissé besűrűsödjön. A tárkonyt megmossuk, a leveleket a száráról lecsipkedjük, finomra vágjuk. A levesbe szórjuk, és 1-2 percig forraljuk benne. Jó tudni! A tárkonyt 1-2 percnél tovább ne forraljuk, mert akkor elvész a markáns íze. Ha nincs friss tárkonyunk, akkor is inkább szárastul megszárítottat vegyünk, ...
macoka65 macoka65
Süti ajánló
Könnyű diós kuglóf suzymama
Boszorkányos krémes bulac57
Kávéfagylalt 1vargaildyko
Grízes-lekváros-kakaós kocka lantosneevi
Karácsonyi figurák recept kovacs_zsoka
Hamis gesztenyés majus55
Kakaós csiga koszegimarika
Aprósütemény recept toth_beata
Burda-gyümölcstorta a régmúltb bubszi
Kivis desszert bulac57
Szárnyas receptek
Ropogós csirkesaláta bordat
Fahéjas-mazsolás csirkemell 1vargaildyko
Rántott csirke szezámmaggal recept baggesz20
Óvári szelet tinka1951
SONKÁS-SAJTOS TÖLTÖTT pulykaME bubszi
Tojásos lecsóval töltött csirkemell bacon köntösben suzymama
Indiai tésztasaláta bubszi
Tárkonyos csirkeraguleves recept jamborlulu
Zöldséges rizses hús pulykából reifregina
Sajtos csirkemell zöldségágyon horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Derített gulyásleves horvathnemagdi
Hétvezér tokány 2. bubszi
ELŐÉTEL AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Villányi pincepörkölt 1vargaildyko
Hétvezér-tokány 1. bubszi
Erdész pörkölt. bubszi
Recept jjanosne
Bosnyák csupor bubszi
Hétvezér tokány pacsakute
Svéd húsgolyók horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Olivás-kesudiós egytálétel bkisseva
Szalonnás fasírt recept jamborlulu
Tepsis Brassói bubszi
görög rakott hús ! ibolya58
Hentestokány 5. bubszi
Jókai bableves 2 recept kovacs_zsoka
Bolognai spagetti parmezánnal recept jamborlulu
Húsos-zöldséges tarhonya bubszi
Receptek horvathnemagdi
Hortobágyi "gyümölcsleves". bubszi
Halból készült ételek
bácskai halpaprikás ibolya58
Angolna Nyárson Sütve 1vargaildyko
Pisztráng főzve bubszi
Káposztás harcsa. csibi52
Karácsonyi menü - még néhány ötlet horvathnemagdi
Harcsa tejszínes gombamártássa klara50
Ízőrzők - Révfülöp bkisseva
F betűs recept horvathnemagdi
Szegedi halászlé 4. bubszi
Bambuszgőzölés kloppenburg
Vad ételek
Fácánragu krokettel recept toth_beata
Lasagne (ejtsd: lázánnyá) kisa622
piSZTÁCIÁS FÁCÁNPÁSTÉTOM bubszi
Gesztenyével töltött fácán yaskane
Bácskai fácán rizzsel bubszi
Almával töltött fácán bubszi
Hal a tortán jjanosne
Nyúlpörkölt veronika74
Baszk fácán baratnu
Kisalföldi fácánleves bubszi
Spagetti ajánló
Házi tészta paradicsomos-húsos raguval diétásan 1955viki
Tejfölös-gombás szelet mohini
Császárspagetti bubszi
7 különleges, könnyen elkészíthető tésztaétel vacsorára suzymama
Spagetti ahogy én készítem recept gonda_katalin
Fűszeres spagetti bubszi
Babos pulykaragu bubszi
Kalábriai spagetti recept jamborlulu
Sajtos tészta tundihugi
Pármai leves bulac57
Pizza receptek
Serpenyőben sült pizza 15 perc alatt ametiszt54
Pizza alaptészta, I. bubszi
A ketchupról és más paradicsom horvathnemagdi
Különleges pizza feltétek bubszi
Pizza alaptészta recept donaldduck
Íme, egy szelet Itália! gaby13
Tejfölös-fokhagymás Langalló 1vargaildyko
Paradicsom-diéta a fittségért grimilda
Pizza mufin maroka
Pizza tészták kerzsi58
Hamburger receptek
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
mustár készítése házilag irmus
Csirke hamburger cajun módra klara50
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
Hamburger buci recept jamborlulu
Házi hamburger grimilda
Hamburger pulykahússal suzymama
Sajtburger veronika74
Kevés munkával horvathnemagdi
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU