Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A savanyú káposzta
A savanyú káposzta

Télen a szervezetünk szinte éhezik a vitaminokra, ezért a tápanyagdús savanyú káposzta és a belőle készült ételek ideális vitaminforrások. Legjobb, ha nyersen esszük, de főtt ételként is változatosan elkészíthető.
Aki kedveli, annak bármely évszakban könnyen, olcsón elérhető ez az egészséges tápanyag. A savanyú káposzta gazdag C-vitaminban és rostban, fokozza az ellenálló képességünket, folsavtartalma pedig segít a vérképzésben, erősíti a csontokat és a fogakat. Nemcsak a vitaminraktárainkat tölti fel, de segíti szervezetünket a méregtelenítésben, ezáltal eltünteti az esetleges bőrhibákat, kiütéseket is. Ezenkívül hatásosan szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a koleszterinszintet.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót a savanyú káposztáról:

* A hagyományosan savanyított káposzta színe mindig egy kicsit sárgás, míg a vegyszerrel kezelté hófehér marad.
* A savanyú káposztában több a tejsavbaktérium, mint a joghurtban.
* Káposztafőzéskor elkerülhetjük a jellegzetes, kénes szagokat, ha egy szelet gézbe kötött száraz kenyeret is teszünk a lábosba.
* Amikor túl savanyúnak találjuk az ételt, szórjunk bele kevés sütőport, ez kicsit elveszi a savanyúságát.
* Ha magunk savanyítjuk a káposztát, ne használjunk klórozott vizet és jódozott sót.

Sokan úgy gondolják, a savanyú káposztából főzött ételek nem elég korszerűek. Pedig ha kevesebb zsiradékkal és pulykahússal főzzük, teljesen megfelelnek a mai modern elvárásoknak is. Álljon itt ötletadónak néhány hagyományos, savanyú káposztából készült étel, mely ugyanúgy elkészíthető reform változatban is.


Korhelyleves: a savanyú káposzta alaphoz füstölt kolbász vagy csülök társul
Korhelyhalászlé: a fentiekhez hasonlóan, csak halhússal készül
Toroskáposzta: többféle, kicsit zsírosabb disznóhúst adnak a káposztához
Töltött káposzta: savanyított levelekbe göngyölt húsos töltelék és aprókáposzta, füstölt hússal és szalonnával összefőzve
Rakott káposzta: megpárolt darált húst, főtt rizst és a káposztát rétegeznek egymásra, tejföllel meglocsolva sütik
Brassói rakott káposzta: az előzőhöz hasonló összetevőkből áll, csak paradicsomlével ízesítik
Székelykáposzta: kész pörkölt is lehet az alapja, amit szálas káposztával összefőznek
Kapros káposztafőzelék: kolozsvári szalonnával és tejfölös habarással gazdagítják
Vecsési babos káposzta: tarka szemes babbal, füstölt hússal főzik
Egy egészséges, nem hagyományos recepttel szeretnénk kedvet csinálni azoknak, akik nyitottak az új ízekre. A savanyú káposztát almával társítottuk és sajtmártással locsoltuk meg.

Hozzávalók 6 személyre:
1 kg savanyú káposzta
3 alma
1 kk. köménymag
1 kk. vegamix
3 babérlevél
15 dkg barnarizs
1 ek. olaj
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma

A sajtmártáshoz:
5 dkg vaj
5 dkg fehér tönkölyliszt
6-7 dl tej
5 dkg friss sajt
5 dkg reszelt parmezán
őrölt szerecsendió, só, fehérbors
A tetejére: almaszeletek és tökmag

A káposztát megkóstoljuk, ha nagyon savanyú, kissé kiáztatjuk, lecsepegtetjük. Nagyobb lábosba tesszük, ráterítjük a vékonyan felszelelt almát, rászórjuk a köménymagot, a vegamixet és a babérleveleket, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje, és kis lángon puhára főzzük-pároljuk. Az apróra vágott hagymát és a szétzúzott fokhagymát az olajon megfonnyasztjuk, a megmosott rizst beleszórjuk, kevergetve megpirítjuk, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, kicsit megsózzuk, és megfőzzük. A sajtmártáshoz serpenyőben a vajon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, simára keverjük, felforraljuk, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a sajtokat. Kivajazott cserépedény vagy tűzállótál aljába terítjük a káposzta felét, rákanalazzuk a rizst, betakarjuk a többi káposztával, és meglocsoljuk a sajtmártással. A tetejét kirakjuk az almaszeletekkel és a tökmaggal, végül megszórhatjuk még egy marék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180 fokon fél óra alatt megsütjük.
panka2006 panka2006
Címkék: ellenálló képességünket, esetleges bőrhibákat, savanyú káposztáról, hagyományosan savanyított, kicsit sárgás, vegyszerrel kezelté,

❤Mindentbele 24 órás savanyú❤
Hozzávalók 2,5 kg káposzta 2 kg uborka 2 kg paprika minél vegyesebb színű a paprika,annál gusztusosabb a savanyúnk 1 kg vöröshagyma 3 szál sárgarépa 1 fej karfiol kis fej 10 dkg só 40 dkg cukor 6 dl ecet 10 %-os 1 evőkanál szalicil 1 kiskanál borkénporElkészítés A hozzávalókat megmossuk és felszeleteljük, vagy ha van ...
bubszi bubszi
*UPDATE* Korhelyleves
Hozzávalók 4 főre: 30 dkg vágott savanyú káposzta 10 dkg füstölt szalonna 1 csipet köménymag 1 babérlevél 2 szem feketebors 1 l húsleves 4 gerezd fokhagyma 10 dkg vöröshagyma 10 dkg virsli Só 10 g szénhidrátcsökkentett liszt 1 kk pirospaprika 1 csomag szénhidrátcsökkentett kenyér A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, majd ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Sajtos fitt rakott...
Sajtos fitt rakott káposzta Hozzávalók 4 személyre 1,5 kg savanyú káposzta (mosva, átvágva) 40 dkg darált pulykacomb olaj 10 dkg kockázott vöröshagyma bors kömény só fokhagyma 0,4 l tejföl 20 dkg barnarizs majoranna pirospaprika 5 dkg liszt 0,20 dkg füstölt kolbász 2-3 dl lecsó Elkészítés: A káposztát vízzel többször átmossuk. Majd annyi vízben, ami éppen ellepi kb. 40-50 percig előfőzzük. A ...
1vargaildyko 1vargaildyko
1-2-3 Recept
lassú tűznél puhára pároljuk. Egy fél órára letakarjuk alufóliával. Ezután leszedjük róla a fóliát, a szalonnát mellé rakjuk, megkenjük hideg vajjal, és felső lángon ropogós pirosra sütjük. Zalai borítós Hozzávalók: 10 db savanyú káposzta-levél, 60 dkg sertés lapocka, 1 nagy fej hagyma, 2 tojásnyi zsír, kis darab füstölt szalonna, 1 mk. bors, késhegynyi majoránna, 1 k. liszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 k. liszt, 2 k. paradicsompüré, 1 dl bor (akár a franciák). A tésztához: 25 dkg ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
1-2-3 Recept
Udvarhelyi rakott káposzta Hozzávalók: 60 dkg sertéshús, 25 dkg kolbász, 20 dkg kolozsvári szalonna, 15 dkg zsír, 1,5 kg savanyú káposzta, 20 dkg vöröshagyma, 2 dkg pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 2 dl tejföl, só, bors, kakukkfű. Elkészítése: A sertéshúst megdaráljuk, a hagymát apróra vágjuk, és együtt olajban megpirítjuk, megpaprikázzuk. A füstölt szalonnát vékony szalonnaszeletekre vágjuk, megpirítjuk beletesszük rövid időre, a karikára vágott füstölt kolbászt is. A savanyú ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
1-2-3 Recept
Vásárhelyi rakott rostélyos. Hozzávalók: 80 dkg marhahús, só, törött bors, 8dkg zsír, 2 fej vöröshagyma, 50 dkg zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 dl tejföl, 1 kg burgonya, kakukkfű, 2 dl bor 1 kanál paradicsompüré. Elkészítése: A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és kevés zsírban mindkét oldalát hirtelen megsütjük. A burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk. Tűzálló tálat megzsírozunk, aljára terítjük a burgonya felét, erre elosztjuk a hússzeleteket, rá a karikára vágott ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
1-2-3 Recept
Vecsési káposztás bab Hozzávalók: 15 dkg tarkabab, 30 dkg füstölt csülök, 5 dkg füstölt szalonna, 10 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, 30 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt kolbász, 2 dl tejföl, só A tarkababot a felhasználás előtti napon beáztatjuk, majd a füstölt csülökkel együtt hideg vízbe feltesszük főni. A füstölt szalonnát apró kis kockákra vágjuk, és ropogósra sütjük, zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, kevés pirospaprikával ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
1-2-3 Recept
Vecsési töltött hús Hozzávalók: 50 dkg sertésdagadó, 50 dkg savanyú káposzta, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 tojás, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa, 5 dkg szalonna, só és őrölt fekete bors, ízlés szerint, 1 mokkáskanál csombor (borsikafű), 2 gerezd fokhagyma Elkészítés: A dagadót töltésre előkészítem, vagyis éles, hegyes pengéjű késsel felszúrom. Kívül-belül sóval bedörzsölöm. A füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kiolvasztom. A szalonnapörcöt kiveszem a zsírból, és ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Spanyol csokoládéital margoka59
~ Habos- diós ~ suzymama
Túrógombóc eperrel töltve emoke93
Bácskai legényfogó anci-ani
Egyszerű kuglóf recept baggesz20
Krémes meglepetés.... panni48
Ernő kedvence ! ibolya58
Update1 mákos süti veronika74
x nagyuska
Bocimobil horvathnemagdi
Szárnyas receptek
palermói vacsoratál ibolya58
cukkini receptek faciendum
Aszalt szilvával töltött csirkemell bacon köntösben recept baggesz20
Zöldborsós csirkemell egytálétel recept kovacs_zsoka
Matróztál horvathnemagdi
Pulykaleves korhelyesen bulac57
Egzotikus pulykarolad margareta51
Csirkeraguleves bulac57
csirke hagymával ,szilvával ! ibolya58
Gyógynövénytár-Boróka 1vargaildyko
Marhából készült ételek
Svéd gombasaláta pacsakute
Matrózhús párizsiasan bubszi
Bolognai spagetti horvathnemagdi
Kolozsvári gulyás bulac57
Pirozski 2. bubszi
Gombás-vörösboros gulyás 1vargaildyko
Karácsonyi menü - újragondolva tinka1951
Cs betűs receptek horvathnemagdi
Ínyenc pecsenye horvathnemagdi
Zöldséges marha-becsinált horvathnemagdi
Sertésből készült ételek
Gombás-májas csülök klara50
Receptek horvathnemagdi
Döner kebab agimami7
Korhely egytál a sütőből zsokanita
T betűs receptek horvathnemagdi
gombócos káposztaleves ibolya58
B receptek horvathnemagdi
Kapribogyós húsgombócok boros horvathnemagdi
Bolgár gyuvecs 1. bubszi
Marinált csülök ínyenceknek klara50
Halból készült ételek
Tokaji mézes-diós csípős harcsasült, burgonyapürével és megg suzymama
Bácskai halászlé bubszi
Paradicsomos grillezett hal gabfe
Ponty Orly módra 2. bubszi
Szombat horvathnemagdi
Szegedi halászlé bubszi
Karácsonyi ételek tomicica
Fokhagymás hal bubszi
Lazac rákszószban rochlitzne
Így fogyj le mielőbb salátával tinka1951
Vad ételek
Vacsoracsata-Barbi-Főétel veronika74
Vadragu kemencézett almában rochlitzne
Sült fácán körtemártással klerierzsi
Karácsonyi ételreceptek zsigaiklara
R betűs receptek horvathnemagdi
Torták kloppenburg
Vadkacsa mézeskalácsos töltelé horvathnemagdi
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
x nagyuska
A gyöngytyúkon a világ szeme------------- bordat
Spagetti ajánló
Spagetti nyúlraguval margoka59
Rucolapestós spagetti kohlinka
Sült carbonara spagetti recept jamborlulu
Sonkás tejszínes spagetti zsokanita
spagetti carbonara tinka1951
Gombás spagetti baratnu
Spagetti holland módra ... mailona
Tejszínes-sonkás-gombás bubszi
Rakott spagetti......... maca23
Finom falatok piroska0101
Pizza receptek
Rozmaringos pizza veronika74
Töki pompos Recept ildikocsorbane2
Tejfölös-fokhagymás Langalló 1vargaildyko
Kombe horvathnemagdi
Pudingos recept horvathnemagdi
Mai menü dundulino
SÓS NASI AJÁNLAT a MAI NAPRA: 1vargaildyko
Kolbászos pizza bubszi
Pizza prosciutto e funghi bubszi
Paprikás pizza bulac57
Hamburger receptek
Válassza a szóját! margoka59
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Sajtburgerleves recept roanna
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Szezám(mag)! Tárulj! horvathnemagdi
A szója kloppenburg
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Hawaii burger veronika74
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU