Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Sz betűs receptek
Szatmári töltött káposzta bográcsban

Hozzávalók: 35 dkg darált sertéshús, 2 db sertésköröm, 20 dkg füstölt-sonka, 20 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, 20 dkg kukoricadara, 1.5 kg káposzta, 2 dl tejföl, 1 csomag kapor, majoránna, só, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 kis konzervparadicsom, pirospaprika.
Elkészítése: a darált sertéshúst apróra vágott füstölt sonkával, dinsztelt hagymával, fokhagymával és fűszerekkel ízesítjük, összekeverjük. A kukoricadarát előzőleg beáztatjuk meleg vízben és leszűrjük a masszához, melyet olajjal jól meglocsolunk, és állni hagyunk. Közben a káposztát leforrázzuk, és leveleire szedjük. Az elkészített tölteléket a káposztalevélben formásan henger alakúra töltjük. A tölteléket az apró káposztával kibélelt bográcsba rakjuk körkörösen. Amikor kb. a fele káposztát beleraktuk, szépen megtisztított sertéskörmöket helyezünk rá, és néhány szál friss kaprot, majd pedig a maradék káposztát. Paradicsomos lében főzzük, tejföllel kínáljuk.

Szebeni mazsolás leves

Hozzávalók: 1 tyúk, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes zeller, 10 dkg mazsola, 10 dkg apró szőlő, 1 pohár tejföl, 15 dkg egres, kevés citromhéj, fahéj, 4 db szegfűszeg, 5 dkg vaj, 2 k. liszt, só
Régi falusi szász lakodalmak második napjának ebédje volt. Erősen fűszerezett volta miatt szász korhelylevesnek is nevezhető. Savanykás ízét citromlével adhatjuk meg.
Elkészítése: A tyúkot a leveszöldséggel 3 liter enyhén sós vízben puhára főzzük és leszűrjük. A mazsolát és az apró-szőlőt kevés levesben puhára főzzük.
Egy másik fazékban az egrest, citromhéjat és a többi fűszert kevés vízben addig főzzük, amíg az egres megsárgul, majd szitán áttörjük.
A vajból és lisztből világos rántást készítünk, s ezzel a levest berántjuk.
A főtt mazsolát és az áttört, fűszeres egrest hozzáadjuk a léhez, és párszor fellobbantjuk. Tejfölt adunk hozzá, és a feldarabolt hússal forrón tálaljuk.

Szegedi csirkegulyás

Hozzávalók 6 személyre: 2 kg csirke, 25 dkg vegyes zöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 70 dkg burgonya, 20 dkg paprika és 10 dkg friss paradicsom (vagy 15 dkg lecsó), 2 gerezd fokhagyma, só, kevés köménymag, zsír
A megtisztított csirkét 8 darabba vágjuk. A finomra vágott hagymát felhevített zsírban megpirítjuk, meghintjük pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, hozzátesszük a köménymaggal finomra zúzott fokhagymát, a feldarabolt csirkét, megsózzuk, összekeverjük, fedő alatt pároljuk. Közben a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert kis kockákra vágjuk, kevés zsírban megpirítjuk, felöntjük vízzel és megpároljuk. Ha a csirke puhulni kezd, hozzáadjuk a gerezdekre vágott zöldpaprikát és paradicsomot (vagy lecsót), az egyforma kis kockákra vágott burgonyát, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a zöldséget a levével együtt, majd addig főzzük, míg a burgonya és a csirke megpuhul. Tálaláskor csipetkét szórunk a tetejére.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Szegedi csípős szalámi

Hozzávalók (10 kg kész szalámihoz): 1,5 kg marhahús, 9 kg sovány sertéshús, 3 kg szalonna, 35 dkg só, 1 dkg salétromsó, 2 dkg porcukor, 4 dkg köménymag, 30 dkg paprika (ebből ízlés szerint csípős).
A téliszalámihoz hasonlóan készítjük, illetve töltjük. A betöltött rudakat néhány órán át, szikkasztjuk, majd füstöljük. A füstölés kényes művelet. A füstölőtér hőmérséklete 10 C körüli lehet. Lassú légáradat és 85 % körüli páratartalom szükséges hozzá. Füstölés közben a szalámi átpirosodik. A füstölés ideje kb. egy hét. A füstölést szárítás követi.
Szárításkor a hőmérsékletet fokozatosan emeljük, a relatív páratartalmat kezdetben 90 % állítjuk be, majd a penész kialakulása után fokozatosan csökkentjük. 1 hét múlva megjelennek az első penésztelepek, majd a penész lassan bevonja az egész rudat. A páratartalom csökkentésével a penész fejlődése megáll. A szalámi. 3 hónap alatt éri el a kívánatos végső víztartalmát. A hosszú szárítási idő miatt a szalámikészítés különösen kényes művelet. A páratartalom túl gyors csökkenése kérgesedést, a hirtelen páratartalom növekedés vagy meleg, párás levegő a bél hirtelen felduzzadását, elválását, ráncosodását okozhatja.
A szalámiról a vastagabb penészbevonatot keféljük le. Így sima, vékony, egyenletes, szürkésfehér bevonat alakul ki. A penész valószínűleg részt vesz a vízcsere szabályozásában, az avasodás fékezésében és a szalámi aromájának "teltebbé" tételében.

Szegedi diós béles

Húsz dkg darált diót 10 dkg sütemény- (piskóta-) morzsával, 5 dkg mazsolával, 5 dkg cukorral, fél csomag vaníliás cukorral összekeverünk. A réteslapot tepsi nagyságúra hajtogatjuk, rétegenként zsírozzuk, a fenti száraz töltelékkel beszórjuk, réteslappal beborítjuk, megkenjük zsírral, és pirosra sütjük.
Tizenöt dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, ízesítjük citrom- és narancshéjjal, szegfűszeggel. Ha kihűlt, 2 narancs levét, fél citrom levét, fél dl rumot és 1 dl maraschinót öntünk bele. A langyosra hűlt bélest a sziruppal leöntve tálaljuk.

Szegedi fácángulyás

Hozzávalók 6 személyre: 2 db fácán, 10 dkg zsír, 1 dkg paprika, 16 dkg sárgarépa, 16 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg hagyma, 2 dkg só, 0,1 dkg törött bors, 5 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 6o dkg burgonya, csipetke.
Elkészítés: A fácánt tollaitól megtisztítjuk, és a rajta maradt pihéket nyílt láng felett lepörköljük. Fejét és csüdjét levágjuk, és eltávolítjuk. Zsíron vöröshagymát pirítunk sárgára, pirospaprikát, törött borsot szórunk rá, és beletesszük a fácánt (a zúzával, a szívvel együtt). Vízzel felöntjük, megsózzuk, és fedő alatt pároljuk. Hozzáadjuk a sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a zöldpaprikát és paradicsomot. Amikor a hús már annyira megpuhult, hogy elválik a csontjától, kivesszük, kissé lehűtjük, és kicsontozzuk. A kicsontozott húst 2-4 dkg darabokra vágjuk, és visszarakjuk a saját levébe. Kockára vágott burgonyát teszünk bele, csipetkét főzünk bele, és így tálaljuk.
horvathnemagdi horvathnemagdi
Címkék: apró káposztával, fele káposztát, maradék káposztát, apró-szőlőt kevés, másik fazékban, többi fűszert,

Sz betűs receptek
Szegedi halászlé 8. (Vizvári Mariska) Három fej vereshagymát igen-igen apróra vágunk, egy nagy vaslábasba 2 liter vizet teszünk, bele a hagymát, 2 kiló halat, melyben harcsának, pontynak, kecsegének, tükörpontynak és egy darab toknak kell lennie, egy darabka halikrát, melyet előbb késsel lekapartunk a hártyájáról (ha élő halaink voltak, azoknak a vérét), két evőkanálnyi szegedi rózsapaprikát, sót ízlés szerint és a nyitott lángra tesszük. Ha a víz forrni kezd, a karikákkal befedjük a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szamosújvári töltött karaj Hozzávalók: 70 dkg kicsontozott karaj, 1 fej hagyma, só, bors, 15 dkg főtt tarja. Elkészítése: A húst kifúrjuk. A kikerült húst főtt tarjával megdaráljuk, sóval, törött borssal ízesítjük, és megtöltjük vele a karajt. Sütőben lassan átsütjük mellétesszük a hagymát. Szatmári lakodalmas Hozzávalók: 35 dkg marhafelsál, 30 dkg sertéstarja, 25 dkg csirkemell, só, törött bors, 10 dkg magyar sonka, 5 dkg kolozsvári szalonna, 1 kiskanál paprikakrém, 4 fej ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szilágysági bárányfejleves Hozzávalók: Bárányfej, - nyak, - tüdő és - máj, só, egész bors, 1 murok, 1 paszternák, 1 karalábé, 10 dkg vastag szelet füstölt szalonna bőrével együtt, 1 evőkanál szalonnazsír, 1 k liszt, 1 kávéskanál paprika, 1 k apróra vágott petrezselyemzöldje Elkészítése: Tegyük a bárányfejet, nyakat és tüdőt egy nagy lábas sózott vízbe és forraljuk fel. Adjunk hozzá néhány szem borsot. Csökkentsük a lángot, és szedjük le a habját. Hámozzuk meg és vágjuk kockákra a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szegedi fácángulyás Hozzávalók 6 személyre: 2 db fácán, 10 dkg zsír, 1 dkg paprika, 16 dkg sárgarépa, 16 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg hagyma, 2 dkg só, 0,1 dkg törött bors, 5 dkg paradicsom, 10 dkg zöldpaprika, 6o dkg burgonya, csipetke. Elkészítés: A fácánt tollaitól megtisztítjuk, és a rajta maradt pihéket nyílt láng felett lepörköljük. Fejét és csüdjét levágjuk, és eltávolítjuk. Zsíron vöröshagymát pirítunk sárgára, pirospaprikát, törött borsot szórunk rá, és beletesszük a fácánt (a ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szepesi burgonya-rétes Egy kiló deszkára helyezett lisztbe tegyünk egy nagy tenyérnyi megfőtt és megreszelt burgonyát, két egész tojást és sót. Ezeket gyúrjuk össze jól és formáljunk belőle kis tojásnyi nagyságú cipócskákat, a melyeket lisztes deszkán nyújtsunk ki fával tányérnyi nagysága lepényekké. E lepényeket öntözzük meg zsírral, majd sodorjuk össze, és újra nyújtsuk el késfoknyi vékony-ságúra; kevés, de forró zsírban süssük meg palacsintasütőn, mind a két oldalát szép pirosra. Ez ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szeghegyi torta Hozzávalók: Tojás 1 db, tojássárgája 10 db, cukor 18 dkg, vanília 1/4 rúd, vaj 12 dkg, csokoládé 12 dkg, piskóta-morzsa 17 dkg, mandula 17 dkg. Elkészítése: Egy egész tojást és 10 tojássárgáját 18 dkg cukorral, vaníliával habosra keverünk. Teszünk bele 12 dkg vajat, 4 db reszelt csokoládét, és ezzel újra keverjük. Azután jön bele 12 dkg piskótamorzsa, 17 dkg héjastól őrölt mandula. Kisütjük, lapokra vágjuk, mogyorókrémmel töltjük és bevonjuk. Szekszárdi ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Sz betűs receptek
Szabolcsi töltött káposzta Hozzávalók 5-6 személyre: 40 dkg darált sertéshús, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 5 dkg rizs, 1 tojás, 1 fej hagyma, 1 fej nyári káposzta (1 kg), 1-2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál (2 kis doboz) sűrített paradicsom, 2-3 evőkanál olaj, só, őrölt bors. A káposztát forró, sós vízben 10 percig előfőzzük, előtte hústűvel megszurkáljuk, hogy a belső leveleket is elérje a forró víz. Jól tesszük, ha belefőzünk 1-2 füstölt hús ízű leveskockát is. Ilyenkor természetesen ...
horvathnemagdi horvathnemagdi
Süti ajánló
Sonkás hagymagulyás bubszi
Receptek - Mézsör 3 kaszas32
Amerikai citromos szelet horvathnemagdi
Gyermekkora kedvenc csemegéje horvathnemagdi
Mákos guba vaníliasodóval horvathnemagdi
Recept jjanosne
Csokis mini kuglófok recept baggesz20
Kókuszos álom lantosneevi
Bejgli gazdagon bubszi
Gesztenye rolád veronika74
Szárnyas receptek
Rakott csirkemell 6. bubszi
Utazás a tokány körül..... szisszy83
Rakott csirkemell reifregina
Tűzdelt Pulykamell 1vargaildyko
Lecsós csirke szalonnával recept baggesz20
Töltött paprika vicky0709
Bosnyák csirke horvathnemagdi
Rozmaringos, citromos csirke, egészben sütve recept gonda_katalin
Tárkonyos füstöltpulyka-gulyás bubszi
Marhából készült ételek
orosházi leves ! ibolya58
szerecsendió ibolya58
Hortobágyi palacsinta horvathnemagdi
Calico leves ujjozsef
máltai sült makaróni! ibolya58
Főtt marhahús almás tormamártással recept gonda_katalin
káposzta leveses fogyókúra faciendum
Sejk-gombócok bubszi
B receptek horvathnemagdi
Marhaszeletek csípős spenóttal bubszi
Sertésből készült ételek
Húsgolyós vitaminsali 1vargaildyko
Ízőrzők – Nikla – horvathnemagdi
Kiskondás káposztája margoka59
Húsos káposzta bubszi
x nagyuska
Diétás heti étrend skorpiolilike
Milánói, az olasz konyha kedve bubszi
Fuszerek/Arab/ margareta51
sült töltött paprika faciendum
Húsvéti sonkaleves klara50
Halból készült ételek
Szegedi halsaláta bubszi
Lazac kapormártásban recept jamborlulu
Gombás-kelbimbós rakott tészta gereica
Lazac zöldfűszeres vajjal rochlitzne
Halászlé recept jamborlulu
Halászlé 5. bubszi
Lazacos palacsinta yaskane
Bakonyi halgombóc-leves bubszi
Dorozsmai ponty horvathnemagdi
Halkolbász készítése maroka
Vad ételek
Szarvasragu bulac57
Vadragu kemencézett almában rochlitzne
Fácánleves újházi módra tundihugi
Őzcomb gersliropogóssal 1vargaildyko
Gesztenyével töltött fácán yaskane
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Fácánmell töltött körtével bubszi
Borsikafű nnpapszi
Pálinkával készült ételek, sütemények receptjei bkisseva
vörösboros szarvasragu faciendum
Spagetti ajánló
Baconos-Tojásos Spagetti 1vargaildyko
Spagetti alla Bolognese bubszi
Olasz spagetti-leves bubszi
Gombás csirkeragu-spagettivel- edesangyal
Házi tészta paradicsomos-húsos raguval diétásan 1955viki
Rakott padlizsán recept gonda_katalin
Akár vacsorának....... szisszy83
Gyors mexikói babos tészta horvathnemagdi
Tűzdelt őzgerinc párolva bubszi
Gombás, sonkás, kapros spagetti horvathnemagdi
Pizza receptek
Mini pizzás csiga horvathnemagdi
Pizzás csiga 1 recept baggesz20
Pasta Marinara bulac57
Ezt a sajtos rúd fél óra alatt elkészül! tinka1951
pizza tészta gesztenyefa
Baconos pizzaszeletek horvathnemagdi
Lángosok akiram45
Sütőporos lángos nanoka72
Az alaptészta másik receptje bubszi
Aphrodité eledele relisisi
Hamburger receptek
A tökéletes hamburgerzsemle recept gonda_katalin
Csirke hamburger cajun módra bubszi
Grillezett hamburgerpogácsa panni48
Ma Apák Napja van! :) Vrábel Krisztina: Apák napi menü cipello
Hamburger buci recept boszorlany
Hamburger zsemle házilag recept baggesz20
Főzz a Családodnak! sarkadykati
Szezámmag fejesnemagdi
Hamburger bucu recept kovacs_zsoka
Hamburgerzsemle /Limarától nanoka72
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU