| 5 remek húsvéti recept |
|
sütőben addig sütjük, amíg a sonkába beleszúrt villa könnyedén kihúzható. Időnként saját levével locsoljuk. Ha a sonka már teljesen puha, akkor a tál tetejét levéve, pirosra pirítjuk. (Vigyázzunk, mert a narancslétől és cukortól hamar pirul.) Ha cserépedényben készítjük, akkor a sonkát nem szükséges előre megfőzni, hanem a beáztatott cserépedénybe téve a mártással leöntjük, és hideg sütőbe tolva, takaréklángon 2 és fél-3 óra hosszat sütjük. A narancsdarabkákat csak a sütés befejezése előtt fél órával ... |
agimami7  |
|
|
| |
| A tél egyik közkedvelt ital a "Puncs". |
Arábiából
Hozzávalók:
5 g Orange Pekoe tealevél, 1 liter rosé vörösbor, 4 dl arab rum vagy kuszkusz, 600 g narancs, 100 g cukor, 5 g egész fahéj, 5 g szegfűszeg, 1 db citrom
Elkészítés:
Hat deci vizet felforralunk, és ráöntjük a cserépedényben levő narancsos tealevélre, és lefekve öt percig állni hagyjuk. A cukrot egy tűzálló tálban karamellé pirítjuk, beletesszük a fűszereket, meglocsoljuk az előmelegített rummal és ellángoltatjuk. A forró roséborral és a szűrt teafőzettel ... |
schuro  |
|
|
| |
| A töpörtyűkészítés titkai |
beleöntjük egy tiszta, száraz, zománcozott zsírosbödönbe. A töpörtyűmorzsás zsírt ételkészítéshez használhatjuk. A zsírosbödön alakja azért felfelé szűkülő, hogy a tárolás során minél kisebb zsírfelület érintkezzen a levegővel.
Fa- vagy cserépedényben a zsír hamarabb avasodik! Amíg a zsír teljesen ki nem hűlt, nem szabad befedni, mert kellemetlen szagot kap.
Kopogós-ropogós töpörtyű
...például pogácsába vagy krémnek elkészítve ...például pogácsába vagy krémnek elkészítve
A ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| A töpörtyűkészítés titkai |
beleöntjük egy tiszta, száraz, zománcozott zsírosbödönbe. A töpörtyűmorzsás zsírt ételkészítéshez használhatjuk. A zsírosbödön alakja azért felfelé szűkülő, hogy a tárolás során minél kisebb zsírfelület érintkezzen a levegővel.
Fa- vagy cserépedényben a zsír hamarabb avasodik! Amíg a zsír teljesen ki nem hűlt, nem szabad befedni, mert kellemetlen szagot kap.
Kopogós töpörtyű
A megmaradt töpörtyűhöz tejet öntünk, és ezzel pirítjuk, majd zománcozott vagy porcelánedénybe ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| A töpörtyűkészítés titkai |
|
beleöntjük egy tiszta, száraz, zománcozott zsírosbödönbe. A töpörtyűmorzsás zsírt ételkészítéshez használhatjuk. A zsírosbödön alakja azért felfelé szűkülő, hogy a tárolás során minél kisebb zsírfelület érintkezzen a levegővel.
Fa- vagy cserépedényben a zsír hamarabb avasodik! Amíg a zsír teljesen ki nem hűlt, nem szabad befedni, mert kellemetlen szagot kap.
Kopogós töpörtyű
A megmaradt töpörtyűhöz tejet öntünk, és ezzel pirítjuk, majd zománcozott vagy ... |
migova  |
|
|
| |
| Alföldi káposztás csülök |
kolozsvári szalonna
20 dkg vékony füstölt szalonna
15 dkg házi füstölt kolbász
2 dl tejföl
pirospaprika, kapor, pár szál zellerlevél, köménymag
2-3 dl csülöklé .
Elkészítés:
Legjobb zárható cserépedényben elkészíteni (Pataki tál, római tál, römertopf stb. - ilyen néven ismert). A tálat hideg vízbe áztatjuk. Ezután a csülköt megmossuk, a szőröket leperzseljük, lekaparjuk, kicsákányozzuk, mindegy hogyan, de eltávolítjuk, majd félig puhára főzzük (kb. ... |
veronika74  |
|
|
| |
| B betűs receptek |
vöröshagyma, 4 evőkanál zsír, 2 kg savanyú, apró káposzta, 2,5 dl fűszeres paradicsomlé, 4 dl tejföl, 1 nagy csokor kapor (vagy 2 evőkanál szárított kapor), 1 teáskanál csombor, ízlés szerint törött fekete bors, só.
Elkészítés: Lehetőleg cserépedényben vagy tűzálló tálban érdemes elkészíteni ezt az eredeti székely ételt. A húst féltenyérnyi darabokra szeleteljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra vágjuk. A felhevített zsíron sárgára fonnyasztjuk, és a hússzeleteket hirtelen, erős tűzön ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Brassói rakott káposzta |
Brassói rakott káposzta
Hozzávalók:
75 dkg savanyú apró káposzta
50 dkg sertéslapocka
3 dl tejföl
1 fej vöröshagyma
l dl fűszeres paradicsomlé (ketchup)
2 evőkanál olaj
1 nagy csokor kapor (vagy 1 evőkanál szárított kapor)
1 teáskanál csombor
ízlés szerint törött fekete bors és só
a tetejére 1-1 zöldpaprika és paradicsom.
Elkészítés:
cserépedényt vagy tűzálló tálat előveszek. A ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
|
|