|
Szüreti szarvaspörkölt szőlővel
Hozzávalók
- 1 kg szarvas comb
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek pirospaprika
- 2 dkg zsír
- 1 kis csokor kakukkfű
- 3 babérlevél
- 8 szem borókabogyó
- 40 dkg gomba
- 2 dl vörösbor
- 1 nagy fürt kékszőlő
- só
- bors
Elkészítése
1.- A húst kockára vágjuk, a vöröshagymát nagyon finomra aprítjuk.
2.- A hagymát üvegesre pirítjuk a zsíron, beledobjuk a kakukkfüvet és keverjük egy percig.
3.- Rádobjuk a húst, a babérlevelet, a borókabogyót, a paprikát, és keverjük egy kicsit, míg a hús picit odaragad.
4 - .Felöntjük vízzel egy kevés vízzel, hagyjuk, hogy rotyogjon magában.
5 - .Addig megpucoljuk és vékonyra vágjuk a gombát.
6.- Ha a húsnak már csak kb. 20 perc kell, hozzáadjuk a gombát is, akkor sózzuk, borsozzuk.
7.- Megvárjuk, míg a gomba is elfővi a levét, és a hús is teljesen megpuhult, ekkor hozzáöntjük a bort, és elfőzzük az alkoholtartalmát (csak az íze maradjon!)
8.- Lezárás előtt két perccel beleszórjuk a szőlőszemeket, és átforgatjuk az egészet.
..........
Második változat
Hozzávalók (10 főre):
- bor (vörös) 4 dl
- bors
- borókabogyó 5 dkg
- burgonya 1,5 kg
- fokhagyma 3 gerezd
- hagyma 20 dkg
- kakukkfű 1 csomag
- majoranna
- petrezselyem fél csomag
- pirospaprika 2 evőkanál
- répa (sárga) 20 dkg
- sertészsír 5 dkg
- szalonna (füstölt) 20 dkg
- szarvascomb 2 kg
- szőlő 20 dkg
- só
Elkészítése
A szarvascombból klasszikus pörköltet készítünk. Minél nagyobb mennyiséget készítünk, a pörkölt annál finomabb lesz, jobban összeérnek az ízek.
Az apróra vágott szalonnát pirítjuk, amikor félig lepirult beletesszük a szintén apróra vágott hagymát, később kerül bele a fokhagyma és a kakukkfű, majd a borókabogyó. Az az igazi, amikor a kakukkfű belepirul már az eljén a pörköltbe.
Beletesszük a kockára vágott húst, a babérlevelt, fűszerezzük. Hagyjuk, hogy egy kicsit ,,megkapja", utána öntjük csak fel alaplével. Főzzük meg alaposan.
Amíg a hús párolódik, összevágjuk a sárgarépát, csak akkor szabad hozzáadni a vörösbort a húshoz, amikor az már vajpuha. Legvégén a szőlőszemeket.
Azonnal tálaljuk, köretként a majorannás burgonyával, ami nem más, mint héjában főtt burgonya felkarikázva, hozzáadva a kockaszalonna, sertészsíron lepirítva, majorannával fűszerezve.
......................
Harmadik változat
Hozzávalók
- 1 kg szarvascomb
2-3 fej vöröshagyma
- 1-2 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 3-4 gerezd fokhagyma
- őrölt fekete bors
- só
- 1 ek. pirospaprika
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg disznózsír
- 1-2 dl vörösbor
- 1 db babérlevél
- chilipaprika
Elkészítése
A zsírban a felkockázott szalonnát beleteszem kiolvadni, majd az apróra vágott vöröshagymát, a feldarabolt paprikákat a köménymaggal megfonnyasztom rajta. Ekkor beleteszem a nagyobb darabokra vágott szarvashúst és addig pirítom, amíg szépen kifehéredik. Ekkor rászórom a fűszerpaprikát, beledobom a negyedelt paradicsomot, jól összekeverem, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadom a babérlevelet, fokhagymát és addig főzöm, amíg a hús majdnem puha. Ekkor hozzáadom a bort. Ha szükséges, öntök még rá annyi vizet, hogy szűken ellepje. Majd addig főzöm, amíg a hús puha nem lesz. Vörösborral kísérve
.............................
Negyedik változat
Bográcsos szarvaspörkölt
Hozzávalók:
- 60 dkg szarvasoldalas
- 60 dkg comb
- 10 dkg zsír
- só
- bors
- őrölt kömény
- egész bors
- majoránna
- 3 nagy vöröshagyma
- 2-3 babérlevél
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 dl vörös bor
Elkészítés:
A húst letisztítjuk, inakat, hártyát leszedjük. A csontos részt összeaprítjuk kis darabokra, a színhúst vékony csíkokra vágjuk. Jól megmossuk, a csontszilánkokat kiválogatjuk. A bográcsot kikenjük vastagon disznózsírral, az oldalát is. Az alján egyenletesen elterítjük a csontos részt, az oldalát is körbe rakjuk. Fűszerezzük, sóval, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával, kevés egész borssal. Következik a szálasra vágott hagyma, betakarjuk vele a húst. Ezután tesszük a tetejére a színhúst. Folytatjuk a fűszerezést, majd hagyma, hus, míg minden összetevő elfogy. Kb. 1 órai főzés után tesszük bele a babérlevelet, zöldpaprikát, paradicsomot, (vagy lecsót). Még egy kevés vizet aláöntve rotyogtatjuk. Mikor majdnem puha, hozzáadjuk a pirospaprikát, és vörösbort.
Fontos! Soha ne keverjük meg, hanem a bográcsot rázogatjuk, forgatjuk, hogy a csontos rész a bogrács falánál maradjon.
A hagymát nyersen rétegezzük, nem pirítjuk meg. Főtt burgonyával és puha, friss kenyérrel kínáljuk.(készíthetjük gáztűzhelyen is lassú főzéssel, kevergetés nélkül, nagy lábasban) |
maroka  |
Címkék: pörkölt annál, apróra vágott, szintén apróra, kakukkfű belepirul, kockára vágott, majorannás burgonyával, |
|
|
|
|