|
Mit és mennyiből főz egy héten (természetesen hétvégével együtt) egy olyan család ahol kb 130 ezer Ft (vagy még kevesebb) bevétel van összesen. Mennyi megy el csak kajára? Hogyan lehet kijönni?
Link
"Tészta minden mennyiségben (anyával hatalmas leveleket gyúrunk, így olcsóbb) krumplis, káposztás, mocskos, túrós, aztán csontleves, főzelékek tükörtojással vagy karikára vágott lecsókolbásszal, (családi házban lakunk nagy kerttel), pörkölt far-hátból, chilis bab hús nélkül (burgonyát szoktunk reszelni bele), káposztás bableves, lángos (elég olcsó és laktató), lecsó, rakott krumpli, halászlé (apukám horgász), sült hal, ősszel szedünk az erdőbe laskagombát, akkor gombapörkölt nokedlivel, krumplipite, lapcsánka, cukkíni rántva, (szeretem, mert hasonlít a rántott húsra), töltött káposzta konzerv darált húsból, nagyon ritkán spagetti szintén konzerv darált húsból, gyümölcsleves, habart krumplileves, sváb krumplileves, paradicsomleves. "
"azzal spórolsz a legtöbbet, ha kevés húst esztek és mindig akciós termékeket vásárolsz a boltban.
Ha esetleg érdekel valamilyen recept az előbb leírtakból szívesen leírom. Pl. lángos, mi 1 kg lisztből 12 db-ot sütünk átlagban, és kis dobozos tejföllel együtt is megvan max 250 HUF-ból! "
"négyünkre 30-35.000.- havonta. Sok zöldség,tésztafélék,hús pedig egy-egy szelet hétközben. Vasárnap egy kicsit több. Nem iszunk üdítőket,nem veszek csipszet és hasonló felesleges dolgot. Nem vásárolok kész szószokat,fűszercsodákat,pulykafalatkákat. Amennyire lehet,valódi anyagokból főzök."
"Mindennap főzök, sajnos anyagiak ide vagy oda, a férjem elég finnyás, a maradékot nem eszi meg másnap. Én előre tervezem a heti menüt, ehhez vásárolok (persze az alapok, liszt, cukor, olaj, fűszerek, stb. mindig van itthon).
Leírom neked a jövő héti menünket:
H: fokhagymakrémleves, krumplipüré, egyben sült lapocka
K: erőleves gríznokedlivel, szilvásgombóc
Sze: tojásleves, zöldborsófőzelék, a sült lapocka maradékával (addig a husi a fagyasztóban csücsül, így már nem veszi észre a férjem a trükköt)
Cs: paradicsomleves, sajtos tészta
P: kukoricakrémleves, krumplifőzelék sült virslivel
Szo: vegyes zöldségleves, házi pizza
V: Pulykaszárnyból főtt húsleves, a pulykaszárny husija főtt krumplival és meggyszósszal
Reggelire és vacsorára kenyeret vagy zsömlét eszünk (az auchanban mindig van akcióban 5-6-7 ft-ért zsömle, akkor megrakjuk a fagyasztót, de az auchan kenyér is olyan 100-120 között szokott lenni/kg) margarinnal, spar párizsival vagy saját készítésű májkrémmel, vagy valami éppen akciós felvágottal, esetleg szlovák szalámiutánzattal és valami olcsó zöldséggel - most éppen paprika és fürtös uborka van itthon. Inni reggelire tea, a gyereknek tej/kakaó, napközben csapvíz, váratlan vendégeknek 2-3 palack ásványvíz.
Így egy heti bevásárlást megúszunk átlagosan 8-9ezer forintból, ebbe belefér a pipere (wc-papír, zsepi, női cucc, tusfürdő, sampon - ezeket havonta egyszer vesszük meg, ilyenkor persze többet fizetünk kb.2000,-ft-tal), illetve 3-4 havonta 1 nagy doboz mosópor (4000,-Ft). Tisztítószereket alig használok, auchan sajátmárkás folteltávolítót, ill. ecetet (vízkőoldás, ruhaöblítés, felmosás, stb.)."
"Házi tészta készítése:
kg 1 kg liszthez 6 tojás teszünk, és 1 csipet sót. Összegyúrod és ha úgy érzed, akkor töltesz hozzá pici vizet, míg nyújtható állagú nem lesz (míg el nem válik az edény falától és a kezedtől). Hagyod állni picit kb fél órát, aztán lisztezett deszkán kinyújtod.
Lapcsánka vagy tócsi:
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 ek. olaj, 1 hagyma, 3-4 ek. liszt, só.(esetleg bors)
Elkészítése: Meghámozzuk, lereszeljük a burgonyát, összedolgozzuk az olajon pirított hagymával, liszttel, sóval. A maradék olajjal kikenünk egy tepsit, belesimítjuk a masszát, majd sütőben szép pirosra sütjük.
Ugyanezt csinálhatod tűzhelyen bő olajban kisütöd. Ha szeretitek reszelhetted bele pár fokhagymát is.
Sváb krumplileves
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 1 csomó leveszöldség, 1 ek. olaj, 1 púpos ek. liszt, 1 ek. reszelt hagyma, 4 tojás, 1 tojássárga, só, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés ecet.
Elkészítése: Kockára vágjuk a burgonyát, karikára a zöldségeket és 1,5 liter sós vízben puhára főzzük. Az olajból a liszttel világos hagymás rántást készítünk és besűrítjük vele a levest. Beleszórunk finomra vágott petrezselymet, ízlés szerint ecetezzük és óvatosan, nehogy szétfolyjanak, beleütjük a tojásokat. 5 percig nem szabad megkeverni és csak kis lángon szabad forralni. Végül a tojássárgát simára keverjük a tejföllel és állandóan kevergetve, nehogy összekapjon, erre szűrjük rá a forró levest.
A mocskos tészta pedig nagyon egyszerű. :)
A kifőzött házi hosszúmetéltet összekevered tetszés szerint lekvárral. Legjobb a szilvalekvár. :)"
Link |
yaskane  |
Címkék: férjem elég, heti menüt, jövő héti, sült lapocka, fagyasztóban csücsül, pulykaszárny husija, |
|
|
|
|