Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
A csicsóka
Szegények krumplija

Régebben a ,,szegények krumplijának" nevezték a csicsókát, ezt az évelő növényt, melynek gyökértörzsén körte alakú, megvastagodott gumók fejlődnek. Táplálkozásbiológiai szempontból a burgonyához érdemes hasonlítani. Mint alábbi cikkünkből kiderül, előnyös hatású, ízletes, egészségjavító táplálék.

Az Észak-Amerikában őshonos növény a XVII. században került Európába, és több néven is emlegetik: topinambur, jeruzsálemi articsóka, Helianthus tuberosus l. Gumói változatosak, a halványtól a vörösesbarnáig terjedő árnyalatúak, dióízűek.





Sokféleképpen fogyasztható

Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban; párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat; kitűnő turmixital naranccsal, citrommal, mézzel, almával; vagy köretként csicsókalepényt készíthetünk kelbimbóhoz, csirkéhez.

A csicsóka gumója a növény szénhidráttartalmának hordozója, raktározója: a polifruktozán inulinból 15-20%-ot tartalmaz, amely feldolgozva 96%-ban gyümölcscukorrá bontódik és ez napi 30-80 grammig inzulin nélkül is hasznosul. Ugyanakkor a burgonyagumó szénhidrátja a szervezetben teljes egészében szőlőcukorrá esik szét, amelynek minden grammja inzulint igényel.

A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja a benne levő tápanyagok értékesítését, felszívódását, fokozza laktató hatását és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1-B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin (makkcukor).

A csicsókagumó fogyasztása azért is előnyös a mai, elhízáson alapuló népbetegségek megelőzésében, mert az inulin molekulahosszúsága miatt nem reszorbeálódik, emberben pedig (az inulináz enzim hiánya miatt) nem bontódik és legfeljebb a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni. Így az inulin az emberi táplálkozásban csak ballasztanyagként jön számításba és fogyaszt. A burgonya mellett és helyett mind a népélelmezésben, mind az elhízottak és cukorbetegek diétájában felhasználható és hasznosítható, sőt e betegek még többet is fogyaszthatnak belőle.





Élettani előnyei

A csicsóka és csicsókakészítmények fogyasztása a fruktóz élettani előnyei miatt kiemelendő:
-a fruktóz nagyobb édesítőereje kisebb energiabevitellel is segíti a szervezet felerősödését,
-lassabban szívódik fel a glükóznál, így a vércukorértékeket stabilizálja,
-napi 30-80 g fruktóz inzulin nélkül is beépül az anyagcserébe,
-fokozottabb triglicerid képződést segítő hatása a vér szabad zsírsavtartalmának csökkenésével járhat együtt. Ezzel a trigliceridértékek javulnak, amely kedvező szív- és érrendszeri hatást eredményez.

Cukorbetegeknél inzulint takarít meg, csökkenti a vércukor-ingadozásokat, segíti a cukoranyagcserét a máj könnyebb glikogénképzésével, ezáltal javítja a máj méregtelenítő és anyagcsere-funkcióját.

A zsíranyagcsere-paramétereket tekintve a vér összkoleszterinszintjén belül az érvédő HDL-koleszterin-értékek egyértelműen emelkednek a fruktóz hatására. A rendszeres csicsókafogyasztással csökkenthető a vér húgysavszintje, így a túltáplálkozásból eredő elhízás, köszvény, vesekő, hipertónia, szívkoszorúér-betegségek megelőzésében kiemelkedő jelentőségű táplálékunk a csicsóka és az abból készült termékek.





Diétákban nélkülözhetetlen

Összegezve: a csicsóka egy burgonyaszerű zöldségnövény, amelynek a föld feletti része a napraforgóhoz hasonlít. Nincs benne annyi keményítő, mint a burgonyában, ezért igen alkalmas lékészítésre. A nem keményítő típusú szénhidrátok és az inulin miatt a holisztikus felfogású gyógyításban is a csicsókát a diabetikus, a hipoglikémiás és a testsúlycsökkentő diéták nélkülözhetetlen részeként ajánlják. Ez a zöldségféle csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságérzetnek is kitűnő ellenszere.

A csicsóka felszedése ősszel kezdődik, gyakorlatilag egész évben fogyasztható zöldségféle. A tavaszi felszedésű csicsóka fruktóztartalma kismértékben alacsonyabb, de egészségmegőrző tulajdonságai miatt így is értékes élelmi anyag. Sajnálatos, hogy a csicsóka ipari feldolgozása csicsókasűrítménnyé (mint természetes édesítőszerré) megszűnt, pedig termesztése kedvezőtlenebb adottságú talajokon is gazdaságosan megoldható.









Néhány elkészítési tipp:

- Tejszínes csicsókakrémleves: hagyományos krémlevesekhez hasonlóan készítjük.
- Tejszínes csőben sült csicsóka: a vékonyra szeletelt csicsókát egy kivajazott hőálló tálban nyakon öntjük egy pohár tejszínnel, és krémesre sütjük.
- Magyaros rakott csicsóka: ugyanúgy kolbásszal és tojással készül, csak a krumpli helyett csicsókával.
- Vajas csicsókapüré: a puhára főtt, vagy sült zöldséget kis vajjal és tejszínnel pürésítjük.
- Nyers csicsókasaláta mustáros-mézes vinaigrette-tel: a hajszálvékony karikákra gyalult zöldséget mustáros öntettel öntjük le.
- Téli reszelt csicsókasaláta almával és dióval: a hozzávalókat lereszeljük, összekeverjük a dióval és ízlés szerinti öntettel.
- Csicsóka-rösti: a zöldséget durván lereszeljük, egy tojással és némi liszttel összekeverjük, olajon ropogós tócsnikat sütünk belőle
- Csicsókachips: a hajszálvékonyra szeletelt zöldséget bő olajban ropogósra sütjük.
- Csicsókás rizottó: olaszosan készített parmezános rizottóhoz a végén vékonyra szeletelt csicsókát adunk, puhára főzzük

Csicsóka krémleves

Hozzávalók
1 litert zöldségalaplé, vagy víz, 500g csicsóka, 1 vöröshagyma, só, 20g vaj, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 1 csipet borsikafű (fehérborssal helyettesíthető), 2 dl tejszín

Elkészítés
Tisztítsuk meg a csicsókát, és vágjuk kisebb kockákra, majd metéljünk fel a vöröshagymát. Egy csipet sót rászórva 20g vajon dinszteljük üvegesre, majd adjunk hozzá csicsókát. Dinszteljük még pár percig, majd engedjük fel lével.
Adjunk hozzá 1 evőkanál apróra vágott petrezselymet, fél mokkáskanál sót, egy csipetnyi borsikafüvet (fehérborsot), és fedő alatt főzzük kb. negyedóráig, amíg a csicsóka minden darabja megpuhul. Ekkor szűrjük le, és a visszamaradt csicsókát kevés lével turmixoljuk össze.
A pépet 2 dl tejszínnel együtt öntsük a levesbe, és forraljuk fel. (Az oldalára tapadt masszát ne hagyjuk a turmixgép kelyhében, hanem egy kis lével öblítsük át, és ezt is öntsük a levesbe.) Pirított zsemlekockával megszórva, melegen tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Igen egészséges és tápláló étel. A cukorbetegek is fogyaszthatják, mert a csicsóka cukortartalmának lebontásához nem kell inzulin.

Ínyenc csicsóka

Hozzávalók:1 kg csicsóka gumó, 1 dl olívaolaj, tengeri só, 2 gerezd fokhagyma,
1dcl tejszín,10 dkg reszelt füstölt sajt

Elkészítése: A csicsókát vízzel és kefével megtisztítjuk, lesikáljuk (nem hámozzuk).
Hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk.Tepsibe tesszük, sózzuk ízlés szerint, meglocsoljuk az olívával. Rászórjuk az apróra vágott fokhagymát. Jól összekeverjük. Ráöntjük a tejszínt, megszórjuk a reszelt sajttal. Forró sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük.
Akkor jó, mikor a sajt megpirul. Gyors vacsorának nagyon finom. Vagy bármilyen húsféléhez köretként tálaljuk.

Csicsóka roston sült sertéskarajjal

60 dkg csicsóka, 80 dkg sertéskaraj, 1/2 citrom, só.
Mihelyt kivesszük a földből a csicsókát, azonnal fel kell használni. Megmossuk, megtisztítjuk, majd citromos vízbe dobjuk, hogy a színét ne veszítse el. Sós vízben negyven percig főzzük, ha megfőtt, kiszedjük, lecsöpögtetjük és roston sült sertéskarajjal tálaljuk.



Vajas csicsóka

40 dkg csicsóka, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, só, bors, zöldpetrezselyem.
A megtisztított csicsókát hideg vízbe dobjuk, majd onnan kivéve szeletekre vágjuk és 20 percig főzzük. A vízből kiszedve lecsepegtetjük. Vajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát és ebbe tesszük a csicsókát. Könnyű bámulásig forgatjuk benne, sóval, borssal meghintjük és zöldpetrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Csicsóka pogácsa

Hozzávalók: 20 dkg áttört, főtt csicsóka, 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 dkg élesztő (megfuttatva), 1 dkg só, fél dcl tej, 1 db tojás, 1 tojás sárgája a kenéshez, 3 dkg dióbél

A csicsókát, a lisztet, margarint, a tojást, a fél dcl tejben megfuttatott élesztővel meggyúrjuk, és 1 órán át pihentetjük. utána vékonyra nyújtjuk a tésztát és kétszer, háromszor hajtogatjuk. Utoljára kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük tojássárgájával, meghintjük durvára vágott dióval, és közepesen meleg sütőben megsütjük.
Cukorbetegek akár 5-6 darabot is nyugodtan fogyaszthatnak belőle, olyan kevés liszt jut egy-egy pogácsára.

- Csicsókasaláta. A megmosott csicsókát megfőzzük, meghámozzuk, karikára vágjuk. Vöröshagymát ugyancsak karikára szelünk, ösz-szekeverjük, majd citromos, sós, cukros páclevet öntünk rá. 2-3 órai állás után fogyaszthatjuk. Főzés nélkül is elkészíthetjük hasonlóképpen.

- Csicsókafözelék. A megmosott, héjától megtisztított csicsókát kockára vágjuk, sóval és babérlevéllel puhára főzzük. Tejfölös habarással besűrítjük, borsikafűvel és növényecettel ízesítjük.

- Rakott csicsóka. A megfőzött, lehámozott csicsókát karikára szeljük és tűzálló tálba egy sort rétegezünk belőle. Erre füstölt kolbászt, ismét csicsókát, majd keményre főtt tojáskarikákat helyezünk. A réte-gezést addig ismételjük, amíg a tál megtelik (közben enyhén megsózzuk). Ekkor tejföllel leöntjük, és pirosra sütjük.

- Csicsókapehely. A megmosott, héjától megfosztott csicsókát igen vékonyra el szeletelj ük, és forró olajban hirtelen kisütjük. Só nélkül vagy enyhén sózva fogyasztjuk. Nylontasakokban tarthatjuk el.
agnia agnia
Címkék: burgonyagumó szénhidrátja, szervezetben teljes, burgonyánál 5-6-szor, benne levő, székrekedés kialakulását, csicsókagumó fogyasztása,

*UPDATE* Diósnudli
Hozzávalók 6 főre 90 dkg csicsóka 15 dkg liszt 15 dkg lowcarb liszt 1 tojás 5 dkg vaj só 25 dkg diókrém 4 dkg darált dió Elkészítés A csicsókát megpucoljuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, összetörjük krumplinyomóval, hagyjuk kicsit hűlni. Amikor kéz meleg, beletesszük a vajat, jól átgyúrjuk vele, hogy elolvadjon benne, majd a lisztekkel, pici sóval és a tojással közepes kemény tésztát gyúrunk. Lisztezett ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Frankfurti saláta
Hozzávalók: 40 dkg csicsóka megtisztítva, megfőzve, felkarikázva 1 csomag újhagyma felkarikázva 30dkg Kelkáposzta felkockázva, puhára főzve 1 csomag Update1 virsli megfőzve felkarikázva 10dkg Update1 csemege uborka felkarikázva 1 csomag petrezselyem apróra vágva 1dl Update1 majonéz 1gr Update1 só 1gr frissen őrölt fekete bors Elkészítés: A hozzávalókat salátástálban összekeverjük, visszatesszük a hűtőbe, kb 1 órára, hogy ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Hagymakéregben sült
Hagymakéregben sült harcsaszelet Hozzávalók 4 fő 1 kg csicsóka 70 dkg harcsa 8 szeletbe vágva 20 dkg póréhagyma, lilahagyma vegyesen 15 dkg tejföl 2 tojásfehérje só, bors, petrezselyem Olaj a sütéshez a hagymákat összevágjuk jó apróra. A harcsaszeleteket fűszerezzük, belemártjuk a tojásfehérjébe, utána a hagymába. Olívaolajon megsütjük. A csicsókát megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük, forró olajban megsütjük. Tejföllel meglocsoljuk a halakat, ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE* Sonkás spanyol omlett
Hozzávalók 1 fő 10 dkg csicsóka 15 dkg paradicsom 10 dkg sonka 5 dkg olívabogyó 5 dkg lilahagyma 3 db tojás só olívaolaj Elkészítés: A csicsókát és a hagymát meghámozzuk és kb. 2-3 mm vastag karikákra vágjuk. Az olívaolajat egy serpenyőbe tesszük, és beletesszük a csicsókát meg a hagymát. Megsózzuk és nagyon kis lángon, fedő alatt kb. 10 percig sütjük. Hozzáadjuk a felcsíkozott sonkát. Ráöntjük a felvert tojásokat és tovább ...
1vargaildyko 1vargaildyko
*UPDATE*San Remoi sonkatekercs
San Remoi sonkatekercs Hozzávalók 4 személyre: 0.50 szeletelt sonka 0.50 light trappista szeletelt 1 kg csicsóka só 2 dkg vaj 5 dkg mastermix liszt 2 tojás 10 dkg master morzsa Elkészítés: A sonka szeletekbe beletekerjük jó szorosan a sajtot, duplán bepanírozzuk őket (tojás, morzsa 2x), félretesszük. A csicsókákat megtisztítjuk, sós vízben megfőzzük, majd szitán jól lecsepegtetjük. Burgonyatörővel összenyomjuk, és ...
1vargaildyko 1vargaildyko
4 gyors, de merész receptcsoda - ínyenceknek
pucold meg, és vágd a zellerhez hasonló méretű kockákra. A diót száraz serpenyőben pirítsd át. Az öntethez keverd el a majonézt, a tejfölt és a mustárt. Az öntettel keverd el a salátát, szórd meg a dióval, és hűtsd be pár órára tálalás előtt. Csicsóka: csőben sült csicsóka Hozzávalók: 1 kg csicsóka vaj 2 dl tej/tejszín reszelt sajt só, bors Elkészítése: a csicsókát késsel pucold meg, és vágd nagyon vékony szeletekre. Vajazz ki egy tűzálló ...
suzymama suzymama
A csicsóka
Miért együnk a szegények krumplijából? Méltatlanul merült feledésbe a régebben ,,szegények krumplijaként" emlegetett csicsóka. Pedig ez a vicces nevű növény igencsak egészséges, könnyen emészthető, finom ízű, ráadásul kalóriaszegény is, így diéták, fogyókúrák megfelelő kísérője is lehet. Érdemes hát beszerezni a zöldségesnél, hisz változatos fogásokat készíthetünk belőle akár nyersen vagy sütve-főzve is. Története: Észak-Amerikából származik, ahol az indiánok ...
kisa622 kisa622
Süti ajánló
Pudingos süti bubszi
Cseh krémes bubszi
Sütőtök nemcsak finom.. roanna
Almatorta ... anitahajdu
Burgonyás túrós-lepény bubszi
Baileys házilag suzymama
Kardinális szelet amaliaszucsne
Túrós krémes moncsika77
Diós-vaníliás kifli mira74
Berlini fánk borsodóval bubszi
Szárnyas receptek
Fokhagymás fűszeres máj klarika47
Csirkemájas spagetti recept toth_beata
Thai receptek kloppenburg
Elronthatatlan sajtos csirkeme bubszi
Sütőtök saláta csirkehússal migova
Fasírt vajas tésztában horvathnemagdi
Recept jjanosne
Csirketorta bubszi
Ízőrzők – Kalaznó – horvathnemagdi
Gasztrokaland horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Gulyásleves bubszi
Miért kell lencsét enni Újév napján? lovaszmarika
Borsos marhatokány bubszi
Főzőcskézzünk olcsón, gyorsan bulac57
Mediterrán zacskós marhasült bubszi
Receptek horvathnemagdi
Kijevi heringsaláta bubszi
Bolognai spagetti orsi1
Receptek horvathnemagdi
Sváb hentes marhatokánya rochlitzne
Sertésből készült ételek
Gombás göngyölt hús wegnerzs
Csípős palacsinta bubszi
Karajba zárt csülök vorosrozsa66
Gyors serpenyős ebéd horvathnemagdi
Gesztenyével töltött pulykamel klara50
Borzas Szelet........... mailona
Rizses paprikás bubszi
Füstölt csülök hagyma ágyban klara50
Húsételek tidettke
Húsos rakott burgonya bubszi
Halból készült ételek
Cukkínis süllő bubszi
Balatoni halászlé 2. bubszi
Hal Burgonyabundában 1vargaildyko
Halreceptek pontyból. csibi52
Ízőrzők –Egerszalók̵ horvathnemagdi
Parajos lazacszeletek recept baggesz20
Pisztránghab salátával bubszi
Dunai halászlé 1 bubszi
Halászlé 5. bubszi
Fehérborral párolt lazac, majonézes-diós zellersalátával zsokanita
Vad ételek
Pikáns vadraguleves klerierzsi
Szegedi fácángulyás bubszi
Torták kloppenburg
Sz betűs receptek horvathnemagdi
Fácánragu krokettel recept toth_beata
Egyszerű egytálételek kezdőknek tinka1951
Bableves szarvaspörkölttel tundihugi
Fácánpaprikás bubszi
Vadkacsa tejfölösen klerierzsi
Fácán fügével és szőlővel rochlitzne
Spagetti ajánló
Paradicsomos-tejszínes-gom bás 1vargaildyko
Bolognai lasagne recept jamborlulu
Spagetti carbonara szerecsendióval bolondítva recept toth_beata
Casanova spagetti veronika74
Citromos makaróni recept baggesz20
Zöldséges-sonkás sült tészta horvathnemagdi
Kínai pirított tészta horvathnemagdi
Borjúkaraj olasz módra recept toth_beata
Eredeti Carbonara spagetti horvathnemagdi
Kapros thai tészta recept jamborlulu
Pizza receptek
mini pizzás csiga gombosinci
Pizzás csiga bubszi
Baconos pizzaszeletek jupiter21
Mini-pizza jupiter21
Magyaros házi pizza recept jamborlulu
Gyors pizzatészta recept madika
Pizza alaptészta, IV. bubszi
Az olasz lakoma horvathnemagdi
x nagyuska
Töki pompos / a magyar pizza/ gabfe
Hamburger receptek
mustár készítése házilag irmus
Hamburger zsemle recept toth_beata
Hamburger pulykahússal suzymama
Szendvics, a 250 éves sikerdarab horvathnemagdi
Pljeskavica, csevap, mititei horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra klara50
Hamburger buci recept jamborlulu
Hamburger zsemle vagikriszti
A szója kloppenburg
Tócsni tejföllel recept baggesz20
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU