|
Szegények krumplija
Régebben a ,,szegények krumplijának" nevezték a csicsókát, ezt az évelő növényt, melynek gyökértörzsén körte alakú, megvastagodott gumók fejlődnek. Táplálkozásbiológiai szempontból a burgonyához érdemes hasonlítani. Mint alábbi cikkünkből kiderül, előnyös hatású, ízletes, egészségjavító táplálék.
Az Észak-Amerikában őshonos növény a XVII. században került Európába, és több néven is emlegetik: topinambur, jeruzsálemi articsóka, Helianthus tuberosus l. Gumói változatosak, a halványtól a vörösesbarnáig terjedő árnyalatúak, dióízűek.
Sokféleképpen fogyasztható
Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban; párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat; kitűnő turmixital naranccsal, citrommal, mézzel, almával; vagy köretként csicsókalepényt készíthetünk kelbimbóhoz, csirkéhez.
A csicsóka gumója a növény szénhidráttartalmának hordozója, raktározója: a polifruktozán inulinból 15-20%-ot tartalmaz, amely feldolgozva 96%-ban gyümölcscukorrá bontódik és ez napi 30-80 grammig inzulin nélkül is hasznosul. Ugyanakkor a burgonyagumó szénhidrátja a szervezetben teljes egészében szőlőcukorrá esik szét, amelynek minden grammja inzulint igényel.
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja a benne levő tápanyagok értékesítését, felszívódását, fokozza laktató hatását és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1-B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin (makkcukor).
A csicsókagumó fogyasztása azért is előnyös a mai, elhízáson alapuló népbetegségek megelőzésében, mert az inulin molekulahosszúsága miatt nem reszorbeálódik, emberben pedig (az inulináz enzim hiánya miatt) nem bontódik és legfeljebb a vastagbél baktériumflórája képes valamelyest feldolgozni. Így az inulin az emberi táplálkozásban csak ballasztanyagként jön számításba és fogyaszt. A burgonya mellett és helyett mind a népélelmezésben, mind az elhízottak és cukorbetegek diétájában felhasználható és hasznosítható, sőt e betegek még többet is fogyaszthatnak belőle.
Élettani előnyei
A csicsóka és csicsókakészítmények fogyasztása a fruktóz élettani előnyei miatt kiemelendő:
-a fruktóz nagyobb édesítőereje kisebb energiabevitellel is segíti a szervezet felerősödését,
-lassabban szívódik fel a glükóznál, így a vércukorértékeket stabilizálja,
-napi 30-80 g fruktóz inzulin nélkül is beépül az anyagcserébe,
-fokozottabb triglicerid képződést segítő hatása a vér szabad zsírsavtartalmának csökkenésével járhat együtt. Ezzel a trigliceridértékek javulnak, amely kedvező szív- és érrendszeri hatást eredményez.
Cukorbetegeknél inzulint takarít meg, csökkenti a vércukor-ingadozásokat, segíti a cukoranyagcserét a máj könnyebb glikogénképzésével, ezáltal javítja a máj méregtelenítő és anyagcsere-funkcióját.
A zsíranyagcsere-paramétereket tekintve a vér összkoleszterinszintjén belül az érvédő HDL-koleszterin-értékek egyértelműen emelkednek a fruktóz hatására. A rendszeres csicsókafogyasztással csökkenthető a vér húgysavszintje, így a túltáplálkozásból eredő elhízás, köszvény, vesekő, hipertónia, szívkoszorúér-betegségek megelőzésében kiemelkedő jelentőségű táplálékunk a csicsóka és az abból készült termékek.
Diétákban nélkülözhetetlen
Összegezve: a csicsóka egy burgonyaszerű zöldségnövény, amelynek a föld feletti része a napraforgóhoz hasonlít. Nincs benne annyi keményítő, mint a burgonyában, ezért igen alkalmas lékészítésre. A nem keményítő típusú szénhidrátok és az inulin miatt a holisztikus felfogású gyógyításban is a csicsókát a diabetikus, a hipoglikémiás és a testsúlycsökkentő diéták nélkülözhetetlen részeként ajánlják. Ez a zöldségféle csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságérzetnek is kitűnő ellenszere.
A csicsóka felszedése ősszel kezdődik, gyakorlatilag egész évben fogyasztható zöldségféle. A tavaszi felszedésű csicsóka fruktóztartalma kismértékben alacsonyabb, de egészségmegőrző tulajdonságai miatt így is értékes élelmi anyag. Sajnálatos, hogy a csicsóka ipari feldolgozása csicsókasűrítménnyé (mint természetes édesítőszerré) megszűnt, pedig termesztése kedvezőtlenebb adottságú talajokon is gazdaságosan megoldható.
Néhány elkészítési tipp:
- Tejszínes csicsókakrémleves: hagyományos krémlevesekhez hasonlóan készítjük.
- Tejszínes csőben sült csicsóka: a vékonyra szeletelt csicsókát egy kivajazott hőálló tálban nyakon öntjük egy pohár tejszínnel, és krémesre sütjük.
- Magyaros rakott csicsóka: ugyanúgy kolbásszal és tojással készül, csak a krumpli helyett csicsókával.
- Vajas csicsókapüré: a puhára főtt, vagy sült zöldséget kis vajjal és tejszínnel pürésítjük.
- Nyers csicsókasaláta mustáros-mézes vinaigrette-tel: a hajszálvékony karikákra gyalult zöldséget mustáros öntettel öntjük le.
- Téli reszelt csicsókasaláta almával és dióval: a hozzávalókat lereszeljük, összekeverjük a dióval és ízlés szerinti öntettel.
- Csicsóka-rösti: a zöldséget durván lereszeljük, egy tojással és némi liszttel összekeverjük, olajon ropogós tócsnikat sütünk belőle
- Csicsókachips: a hajszálvékonyra szeletelt zöldséget bő olajban ropogósra sütjük.
- Csicsókás rizottó: olaszosan készített parmezános rizottóhoz a végén vékonyra szeletelt csicsókát adunk, puhára főzzük
Csicsóka krémleves
Hozzávalók
1 litert zöldségalaplé, vagy víz, 500g csicsóka, 1 vöröshagyma, só, 20g vaj, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 1 csipet borsikafű (fehérborssal helyettesíthető), 2 dl tejszín
Elkészítés
Tisztítsuk meg a csicsókát, és vágjuk kisebb kockákra, majd metéljünk fel a vöröshagymát. Egy csipet sót rászórva 20g vajon dinszteljük üvegesre, majd adjunk hozzá csicsókát. Dinszteljük még pár percig, majd engedjük fel lével.
Adjunk hozzá 1 evőkanál apróra vágott petrezselymet, fél mokkáskanál sót, egy csipetnyi borsikafüvet (fehérborsot), és fedő alatt főzzük kb. negyedóráig, amíg a csicsóka minden darabja megpuhul. Ekkor szűrjük le, és a visszamaradt csicsókát kevés lével turmixoljuk össze.
A pépet 2 dl tejszínnel együtt öntsük a levesbe, és forraljuk fel. (Az oldalára tapadt masszát ne hagyjuk a turmixgép kelyhében, hanem egy kis lével öblítsük át, és ezt is öntsük a levesbe.) Pirított zsemlekockával megszórva, melegen tálaljuk. Hűtőszekrényben tároljuk. Igen egészséges és tápláló étel. A cukorbetegek is fogyaszthatják, mert a csicsóka cukortartalmának lebontásához nem kell inzulin.
Ínyenc csicsóka
Hozzávalók:1 kg csicsóka gumó, 1 dl olívaolaj, tengeri só, 2 gerezd fokhagyma,
1dcl tejszín,10 dkg reszelt füstölt sajt
Elkészítése: A csicsókát vízzel és kefével megtisztítjuk, lesikáljuk (nem hámozzuk).
Hosszanti irányban vékony szeletekre vágjuk.Tepsibe tesszük, sózzuk ízlés szerint, meglocsoljuk az olívával. Rászórjuk az apróra vágott fokhagymát. Jól összekeverjük. Ráöntjük a tejszínt, megszórjuk a reszelt sajttal. Forró sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük.
Akkor jó, mikor a sajt megpirul. Gyors vacsorának nagyon finom. Vagy bármilyen húsféléhez köretként tálaljuk.
Csicsóka roston sült sertéskarajjal
60 dkg csicsóka, 80 dkg sertéskaraj, 1/2 citrom, só.
Mihelyt kivesszük a földből a csicsókát, azonnal fel kell használni. Megmossuk, megtisztítjuk, majd citromos vízbe dobjuk, hogy a színét ne veszítse el. Sós vízben negyven percig főzzük, ha megfőtt, kiszedjük, lecsöpögtetjük és roston sült sertéskarajjal tálaljuk.
Vajas csicsóka
40 dkg csicsóka, 5 dkg vaj, 1 fej hagyma, só, bors, zöldpetrezselyem.
A megtisztított csicsókát hideg vízbe dobjuk, majd onnan kivéve szeletekre vágjuk és 20 percig főzzük. A vízből kiszedve lecsepegtetjük. Vajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát és ebbe tesszük a csicsókát. Könnyű bámulásig forgatjuk benne, sóval, borssal meghintjük és zöldpetrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Csicsóka pogácsa
Hozzávalók: 20 dkg áttört, főtt csicsóka, 30 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 dkg élesztő (megfuttatva), 1 dkg só, fél dcl tej, 1 db tojás, 1 tojás sárgája a kenéshez, 3 dkg dióbél
A csicsókát, a lisztet, margarint, a tojást, a fél dcl tejben megfuttatott élesztővel meggyúrjuk, és 1 órán át pihentetjük. utána vékonyra nyújtjuk a tésztát és kétszer, háromszor hajtogatjuk. Utoljára kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Megkenjük tojássárgájával, meghintjük durvára vágott dióval, és közepesen meleg sütőben megsütjük.
Cukorbetegek akár 5-6 darabot is nyugodtan fogyaszthatnak belőle, olyan kevés liszt jut egy-egy pogácsára.
- Csicsókasaláta. A megmosott csicsókát megfőzzük, meghámozzuk, karikára vágjuk. Vöröshagymát ugyancsak karikára szelünk, ösz-szekeverjük, majd citromos, sós, cukros páclevet öntünk rá. 2-3 órai állás után fogyaszthatjuk. Főzés nélkül is elkészíthetjük hasonlóképpen.
- Csicsókafözelék. A megmosott, héjától megtisztított csicsókát kockára vágjuk, sóval és babérlevéllel puhára főzzük. Tejfölös habarással besűrítjük, borsikafűvel és növényecettel ízesítjük.
- Rakott csicsóka. A megfőzött, lehámozott csicsókát karikára szeljük és tűzálló tálba egy sort rétegezünk belőle. Erre füstölt kolbászt, ismét csicsókát, majd keményre főtt tojáskarikákat helyezünk. A réte-gezést addig ismételjük, amíg a tál megtelik (közben enyhén megsózzuk). Ekkor tejföllel leöntjük, és pirosra sütjük.
- Csicsókapehely. A megmosott, héjától megfosztott csicsókát igen vékonyra el szeletelj ük, és forró olajban hirtelen kisütjük. Só nélkül vagy enyhén sózva fogyasztjuk. Nylontasakokban tarthatjuk el. |
agnia  |
Címkék: burgonyagumó szénhidrátja, szervezetben teljes, burgonyánál 5-6-szor, benne levő, székrekedés kialakulását, csicsókagumó fogyasztása, |
|
|
|
|