| Hamis "ráchal" |
|
Hamis "ráchal"
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 30-40 dkg patisszon, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2-3 db zöldpaprika, 1-2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, mokkáskanálnyi reszelt citromhéj.
A patisszont megtisztítom. Ha zsenge, kicsi, akkor csak meghámozom, de a magját nem veszem ki. (Ha nagyobb, akkor kimagozom.) Felszeletelem és megsózom. A főtt burgonyát meghámozom, és karikákra vágom, a ... |
bubszi  |
|
|
| |
| Hamis "ráchal" |
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 30-40 dkg patisszon, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, 2-3 db zöldpaprika, 1-2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, mokkáskanálnyi reszelt citromhéj.
A patisszont megtisztítom. Ha zsenge, kicsi, akkor csak meghámozom, de a magját nem veszem ki. (Ha nagyobb, akkor kimagozom.) Felszeletelem és megsózom. A főtt burgonyát meghámozom, és karikákra vágom, a zöldpaprikát megmosom, ... |
bubszi  |
|
|
| |
| Nagy emberek kedvenc étkei |
nyalatnak nevezett csemegének, a fagylaltnak.
Krúdy Gyula, aki igazi ínyenc volt, regényeiben is nagy figyelmet szentelt ételnek-italnak, s utánozhatatlan hangulatot varázsolva, tűnődve elmélkedett a különböző fogások élvezetéről. Az író a rácponty, marha- és körömpörkölt mellett a tányérhús (levesben főtt marhahús) nagy kedvelője volt. József Attila a házias jellegű ennivalók híve volt: 1926-ban, a gasztronómia egyik legnagyobb szentélyéből, Párizsból írt levelében testvérétől, Jolántól azt ... |
bulac57  |
|
|
| |
| Rácponty |
PÁCPONTY
Hozzávalók 4 főre:
40 dkg sovány hal,
40 dkg tisztított burgonya,
10 dkg kockázott vöröshagyma,
20 dkg zöldpaprika,
20 dkg paradicsom,
2 evőkanál olivaolaj,
1 dl kefír,
só, fűszerpaprika
Elkészítés:
A megmosott burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk. A halat leöblítjük, besózzuk, és kevés olajon picit elősütjük. A megmaradt olajon a kockázott hagymát üvegesre pirítjuk. A ... |
1vargaildyko  |
|
|
| |
| Rácponty |
|
Rácponty
Hozzávalók:
1 kg ponty,
1 kg burgonya,
50 dkg lecsó,
2-3 vöröshagyma,
10 dkg füstölt szalonna,
2 dl tejföl,
só, pirospaprika, zsír.
Elkészítése:
Kizsírozunk egy hosszúkás, mély tűzálló tálat, és karikára levágjuk a megtisztított, de nyers burgonyát.
Megsózzuk, és egy fél óra hosszat a sütőben sütjük, közben egyszer-kétszer megkeverjük.
Ezután a sütőből kivesszük, a tetejét konzervlecsóval (vagy mélyhűtött ... |
skorpiolilike  |
|
|
| |
| Rácponty |
paprikadarabokat metéltre vágjuk.
Kakastaréjt készítünk a maradék füstölt szalonnából. A szalonnából a bőrével együtt kb. 0,5 cm vastag és 5-6 cm hosszú szeleteket vágunk. A szalonnát ezután 1 cm távolságban a bőréig bevágjuk.
Ekkor következik a rácponty összeállítása, rétegezése.
Magas peremű tepsit vagy tűzálló lábast zsírral kikenjük. Belerakjuk az előkészített burgonyát, a vöröshagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot vagy lecsót, egymásra rétegezve, majd az előkészített ... |
1vargaildyko  |
|
|
| |
| Rácponty |
Rácponty
Életem második horgászatán ismét sikerrel jártam, igaz, csak egy halat fogtam, de az a nap első hala volt, ráadásul ponty.
Nagyon jó volt a kapás, végül két ponttyal és 13 keszeggel távoztunk, de összesen 8 pontyot fogtunk, nem győztük visszaengedni őket. Végül két másfél kiló alatti példányt tartottunk meg, mert ezek a legfinomabbak konyhai célokra. Két kilóig még elmegy, de afelett zsíros, enni nem jó a ponty (legalábbis nekünk).
Na, az eredményes ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
|
|