Milyen alapanyagokból szeretne főzni? Írja be ide:
Legújabb receptek  Süti receptek  Szárnyas receptek  Marhából készült ételek  Sertésből készült ételek 
Halas ételek  Vad ételek  Spagetti receptek  Pizza receptek  Hamburger receptek 
Receptek 3.japan
[link]Mititei
Hozzávalók:
3/4 kg dagadó
1/2 - 3/4 kg marhanyak
ha van, kevés faggyú vagy kövér birkahús
1 evőkanál koriandermag összetörve
1 teáskanál őrölt köménymag
néhány cikk fokhagyma összetörve
só, bors
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 dl víz
1/2 dl olaj

A húst 2-3-szor ledaráljuk. Alaposan összekeverjük a hozzávalókkal. Másnapig állni hagyjuk a hűtőben. Sütés előtt vizes kézzel kis kolbászkákat formálunk belőle és faszénen kisütjük. Általában hagymás krumplival szoktuk enni. Ha készítjük, sokszor sütünk vele tarját is meg egyéb grillezésre alkalmas ételeket, de ez a kedvenc. A Királyhágónál mustárral és zsemlével adják, úgy is nagyon finom.
Törlés Módosítás

796. bejegyzésem 2009-03-14 22:21
Egyszerű japán vacsora - Oyakodon

Az oyakodon az egyik legegyszerűbb japán ételek közé tartozik, hiszen mindössze három fő hozzávalóból áll: csirkéből, tojásból és hagymából. Az oyakodon egyébként egy "donburi", ezen a gyűjtőnéven emlegetik a rizses egytálételeket. Gyakorlatilag minden donburit egy olyan edényből kellene enni, aminek az alján rizs van, és arra lapátolni rá magát a ragut. Rengeteg féle donburi létezik, majd idővel mutatok újabbakat is.

Tehát: mi kell hozzá?

- egy egész csirkemell felkockázva
- fejenként két tojás
- egy nagy fej hagyma vastagabb szeletekre vágva
- cukor
- szójaszósz
- mirin (helyettesíthető fehérborral)
- szaké (helyettesíthető mondjuk sherryvel)
- dashi por (én ezt nem használom, helyette halszósz)
- friss petrezselyem (japán bazsalikom kéne, de azt nem lehet kapni)

(Ne féljünk helyettesíteni a hozzávalókat, ha nekünk nincs belőle otthon - a japánok is állandóan ezt csinálják.)

Ha csak magunknak készítjük, akkor fél csirkemellnyi húshoz a következő alaplevet készítsük el (két fő esetén duplázzunk): fél csésze dashi alaplé (esetemben egy evőkanál halszósz), egy evőkanál szójaszósz, egy evőkanál mirin (vagy fehérbor), egy evőkanál szaké (vagy sherry. Tudom, nem hasonlít az íze, de jobbat nem tudtam kitalálni), és három teáskanál cukor.
Megvárjuk, amíg a cukor elolvad a lében.

Rádobjuk a hagymát, majd lefedjük, és fedő alatt pároljuk nagyjából 3-4 percig. Ne vágjuk vékonyra a hagymát - úgyis meg fog fonnyadni, de nem akarjuk, hogy minden az apró hagymaszeletekkel legyen tele.

A hagymára rádobjuk a csirkehúst, elrendezzük a serpenyőben, és lefedjük. Mivel rengeteg folyadék van alatta, valószínűleg nem fog leégni azalatt a tíz perc alatt, amíg megpuhul a hús, és végigolvasunk egy napilapot. Na de, ezután jön a trükk.

A tojásokat egy tálkában felkeverjük, de csak lazán - egyáltalán nem baj, ha a sárgája és a fehérje nem keveredik el, ettől lesz lágyabb az egész étel állaga. A massza kétharmad részét ráöntjük a csirkére, és pálcikával vagy főzőkanállal kevergetjük, hogy a tojás mindenütt egyformán átsüljön.

Miután a tojást késznek állapítjuk meg, a maradék egyharmad tojásmasszát csak úgy ráöntjük, majd azonnal elzárjuk a gázt, rászórunk nagy levelekre vágott petrezselymet, és rátesszük a fedőt körülbelül fél percre.

A végeredmény nagyjából így fest: az utólag hozzáadott tojás nem főtt meg teljesen az étel gőzeiben, de pont ettől lesz igazán finom. Tányérban, rizságyon tálaljuk - szerintem savanyúság nélkül is nagyon finom.

Érdemes kipróbálni, még mirin, szaké, és halszósz hiányában is.


Szólj hozzá!
Kategóriák: Receptek
Címkék: tojás, tutorial

Főoldalra vele!



Hétfői bento

Usagi küldte, mint azt már megszokhattátok:

A bento tartalma:
- zöld rizs
- tamagoyaki
- paradicsom
- japán gyümölcstorta

És a japán gyümölcstorta (amelynek - idézem - "állaga hasonlít a császármorzsáéhoz") receptje:

Hozzávalók:
- 250 g vaj
- 2 felvert tojás
- 1 tk. vanília aroma
- 1 tk. rizsecet
- fél csésze kókuszreszelék
- fél csésze apróra vágott dió
- fél csésze apróra vágott, kimagozott datolya
- 7 ek cukor

Elkészítés:
Egy tálban alaposan elkeverjük a vajat, a tojásokat, a cukrot az ecetet és a vanília aromát. Ezután hozzáadjuk a datolyát, a diót és a kókuszreszeléket. Az egészet jól elkeverjük, egy tortaformába öntjük, és közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt készre sütjük.


Szólj hozzá!
Kategóriák: Mások bentói, Receptek
Címkék: bento, tamagoyaki, usagi

Főoldalra vele!



Tojás japán módra - II.

Egy első hallásra egyértelmű dologról lesz ma szó, ez pedig nem más, mint a tojásfőzés.

A tojást majdnem mindenki szereti, és egy keménytojásnál kevés jobb uzsonnát tudok elképzelni. Először is, egy tojás kevesebb, mint nyolcvan kalória, viszont tele van értékes fehérjékkel. Miután rendesen megfőtt, viszonylag sokáig eláll hűtés nélkül is. Persze egy kicsit unalmas étel is, ezért következzen két egyszerű recept, amit tényleg gyorsan össze lehet hozni.

A tojásfőzés japán technikája

A tojásokat egy lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rájuk, amennyi épp ellepi őket. Bekapcsoljuk a gázt, és elkezdjük forralni a vizet, közben egy főzőkanállal körbe-körbe görgetjük a tojásokat, hogy a sárgájuk pont középre essen.
Amikor a víz felforrt, zárjuk el a gázt, tegyünk fedőt a lábosra, és hagyjuk magára 10 percre.
Az idő lejártával a lábosra folyyassunk jéghideg vizet, és abban is hagyjuk állni a tojásokat legalább negyed órát. Minél tovább van "hűvösben" a tojás, annál könnyebb lesz megpucolni.

Lusta teatojás

A fent leírtak szerint főzzük meg a tojást, majd miután megpucoltuk, tegyük a tojásokat egy légmentesen zárható edénybe. Tojásonként 1-2 evőkanál szójaszószt adagolunk az edénybe, majd frissen főzött fekete teát öntünk rá, annyit, hogy pont ellepje. A tojásnak nem szabad kilátszódnia! Ha valamiért a tojás fellebegne a folyadék tetejére, akkor öntsük csurig az edényt teával, és zárjuk le a fedelével.
Két-három napig tartsuk hűtőszekrényben. Nagyon finom csemege! Lehetőleg ízesítetlen, szálas fekete teát használjunk.

Ha igazán dekoratív tojásokat szeretnénk, akkor ne hámozzuk meg őket, csak repesszük meg a héjukat, és úgy tegyük őket a teás-szójás szószba: ettől lesz márványos a felületük.

Sült tojás (shoyu tamago)

Ez tulajdonképpen nem is recept, annyira egyszerű: a megfőzött, megpucolt tojást betesszük egy teflonserpenyőbe, szójaszószt öntünk rá, és egy fakanál segítségével ugyanúgy körbe-körbe görgetjük őket.

A tojások beszívják a szójaszószt, és szép barna kérget kapnak. Minél tovább sütjük őket (alacsony hőfokon), annál barnábbak lesznek.
Én kipróbáltam ugyanezt teriyaki szósszal is, és még finomabb lett, ugyanis kapott egy fűszeres ízt is, ráadásul a szószban lévő cukor rá is karamellizálódik.

Alapvetően mindkét receptben azt szeretem a legjobban, hogy a szójaszósz sós íze miatt további sózásra már nincs szükség, és a sima tojás egyszeriben finom és izgalmas lesz.


Szólj hozzá!
Kategóriák: Receptek
Címkék: tojás

Főoldalra vele!



Japán sült alma

Hozzávalók:
- 1 nagy alma, vagy két kisebb
- 1 ek. vaj
- 3 ek cukor
- csipetnyi őrölt fahéj

Öntethez:
- 1 tojássárgája
- 2 ek cukor
- 1 ek liszt
- 2 dl tej
- 1 ek vaj

Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk. Rászórjuk a cukrot és egy kicsit állni hagyjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a fahéjat, majd megsütjük benne az almát. Amikor a cukor ráolvadt és kissé megpirult, levesszük a tűzről és félretesszük. Az öntet hozzávalóit alaposan elkeverjük, majd alacsony lángon elforraljuk. Folyamatosan kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. Tálaláskor ezt öntjük az almára.

Természetesen Usagi alkotta ezt is :)


2 vélemény
Kategóriák: Receptek
Címkék: desszert, usagi

Főoldalra vele!



Egyszerű bento-desszertek

Természetesen Usagi küldte mindkettőt :)

Banánkenyér

Hozzávalók:
- 1 banán
- 1 tojás
- 90 g liszt
- 50 g vaj
- 2 ek cukor
- 1 ek méz
- fél csomag sütőpor

Elkészítés:
A banán felét villával szétnyomkodjuk, a másik felét pedig fél cm-es karikákra vágjuk. A vajat megolvasszuk. Egy tálban alaposan elkeverjük a tojást, a mézet és a cukrot, hozzáadjuk a szétnyomkodott banánt és a megolvasztott vajat. A simára kevert masszához apránként hozzáadjuk a
lisztet, elkeverjük csomómentesre, majd beletesszük a sütőport is. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ebbe beleöntjük a masszát, a tetejére pedig rátesszük a banánkarikákat. Közepesen forró sütőben 5-6 percig sütjük.

Ananász sült tojáshabbal

Hozzávalók:
- 300g ananász (lehetőleg ne konzerv legyen, de ha még is az, akkor
cukor nélküli)
- 1 tk. reszelt narancshéj
- 1 ek. kókuszreszelék
- 3 tojásfehérje
- 2 ek cukor
- csipet só
Elkészítés:
Egy kis tepsiben vagy jénaiban elrendezzük a kockákra vágott ananászt. A tojásfehérjéket felverjük, majd elkeverjük benne a cukrot és a sót. Amikor megkeményedett, beletesszük a narancshéjat és a
kókuszreszeléket, majd az ananászra öntjük. Közepes hőmérsékletű sütőben 10-12 perc alatt megsütjük, amíg a teteje enyhén barna nem lesz.


Próbáljátok ki bátran :) Usagi, neked meg örök hála :)

Szólj hozzá!
Kategóriák: Receptek
Címkék: desszert, usagi

Főoldalra vele!



Tojás japán módra - I.

A tojás alapvetően könnyen beszerezhető, és rengeteg variációban elkészíthető étel, a japánok ezért is szeretik az uzsonnába csomagolni. A mai kis tutorialban az egyik legnépszerűbb japán tojásos ételt, a tamagoyakit - azaz japán omlettet - mutatom be.



A hozzávalók:

- tojás
- kristálycukor
- só
- japán bors
- szójaszósz
- kevés olaj


A tamagoyaki, vagyis "tekert omlett" kissé időigényes, de nagyon finom. Meglepő módon egyetlen tojásból is szép mennyiség jön ki, pontosan a rétegezés, és a közte található levegő miatt. Még a tojásra érzékeny embereknek sem fekszi meg a gyomrát, ugyanis teljesen át van sütve, és a benne lévő cukor miatt nem okoz emésztési problémákat önmagában fogyasztva sem.

A tamagoyaki olyan szinten része lett a japán konyhának, hogy manapság nem lehet olyan szusibárba betérni, ahol ne adnának az embernek "tamago-nigirit". Sőt, profi szusi-séfek szerint a tamagoyaki minősíti legjobban egy étterem konyháját, mert amilyen egyszerű, olyan nehéz kiemelkedően jól csinálni.

Praktikus módon én palacsintasütőt javaslok az elkészítéséhez, mert annak alacsonyabb a szegélye, mint a normál serpenyőknek. Erre azért is szükség van, mert az ember hajlamos kicsit többet tölteni a tojásmasszából, és az szétterül a serpenyő szegélyén. Mindenesetre nagyobb serpenyőhöz használjunk több tojást.

Japánban lehet kapni kifejezetten tamagoyaki serpenyőt (lásd felső fotó), amit a háztartásban fellelhető leleményes hímnemű akár virslisütéshez is használhat, amikor nem látjuk. Nem egy nagy befektetés, ellenben ha rákattanunk a tamagoyaki ízére, plusz szeretnénk szép kis tojásos szusikat készíteni otthon, akkor érdemes beszerezni egyet.

Egy tálkában keverjük el a tojásokat egy vagy két teáskanál cukorral (ízlés szerint), egy csipet sóval, két csipet (japán) borssal (vagy őrölt zöldborssal), egy teáskanál szójaszósszal. Fontos, hogy ne verjük fel, de lehetőleg nagyon simára legyen felkeverve, mert a tamagoyakiban aztán minden látszani fog.

Ezután vékonyan, kenőecsettel vagy tollal olajozzuk be a serpenyő alját, és hevítsük fel. Ha már elég forró, öntsük bele a massza nagyjából egyharmadát.



Mint az a képen is látható, én evőpálcikát használok a művelethez, mert ez nem tesz kárt a teflonban, és sokkal egyszerűbb vele aprólékos mozdulatokat végezni. Márpedig a művelet igazán nem egyszerű, főleg, ha a serpenyő alja még csúszkál is közben a tűzhelyen.

Mikor az első réteg tojás egyenletesen átsült, és a szélei piszkálás hatására elválnak a serpenyő aljától, elkezdjük magunk felé feltekerni. Alapvetően vagy palacsinta módjára, szabályos hengerben tekerjük fel (lásd fotó), vagy inkább szögletesebben, szinte hajtogatva (az ilyen szögletesebb tamagoyaki van a tojásos nigiri szusi tetején is, keresztben elvágva).

A műveletet megismételjük a tojásmassza második harmadával. Az első feltekert réteget az egyszerűség kedvéért feltoljuk a serpenyő ellenkező oldalára, a seprenyőt pedig mozgassuk úgy, mintha palacsintát sütnénk. A pálcikával emeljük meg kissé a már kész hengert, hogy a híg tojásmassza egy kissé aláfolyjon (így egyszerűbb lesz tovább tekerni).

Ugyanezt a műveletet ismételjük a tojásmassza utolsó harmadával. Nagyobb serpenyő és kevesebb tojás esetén a fele-fele elosztás is működik.

Az utolsó tekerés után a henger tetejét és alját még egy kicsit pirítjuk a serpenyőben, ettől lesz az egésznek tartása.

Nagyjából ilyen lesz a végeredmény. A kerek serpenyős megoldásban értelemszerűen a két széle, ahol kevesebb az anyag, vékonyabb lesz, de ez maximum az esztétikai értékéből von le, az ízéből nem. Karikára vágva tálaljuk.

És hogy milyen az íze? Alapvetően édeskés, amit a pikáns szójaszósz remekül ellensúlyoz, a bors aromái sokkal jobban kijönnek. Plusz nagyon egészséges is, hiszen a hagyományos rántottákkal ellentétben teljesen átsül, kevesebb kockázatos "nyers-anyag" marad benne.

Érdemes kipróbálni, mert a szokatlan forma és az új íz garantált sikert arat!


5 vélemény
Kategóriák: Receptek
Címkék: recept, tamagoyaki, tojás, tutorial

Főoldalra vele!



Usagi harmadik bentója

Ez a lány egy igazi házias istennő! Olyan recepteket készít, amelyekről egyrészt sosem hallottam eddig, másrészt nagyon egyszerűek. Íme az újabb doboz:

Rizsgombóc sült paradicsommal, paprikával

A rizst megfőzzük, hogy jó ragacsos legyen, amíg fő, addig egy nagyon kicsi repceolajon hirtelen megsütjük a paradicsomot, ill. a paprikát, amit előtte kockákra vágtunk, megsózzuk.
Ennek olyan íze lesz, mint a lecsónak, csak nincs benne hagyma.
Ezzel töltjük meg a gombócokat, aztán én szórtam a tetejére furikake-t, valamint meglocsoltam egy kis szójaszósszal, hogy pikánsabb legyen az íze...


Kókuszos süti citrommal

Hozzávalók:

- 1 csésze kókusztej (mivel én csak instant kókusztejport kaptam, muszáj voltam azzal csinálni, de így is nagyon isteni lett)
- 4 ek citromlé
- 4 ek liszt
- 2 csésze kókuszreszelék
- 4 ek cukor

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tálban elkeverjük a kókusztejet, a citromlevet és a lisztet, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket ill. a cukrot is. A masszából egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kanál segítségével kis adagokat merünk, 4-5 cm-es távolságot hagyva közöttük, mert a sülés közben meg fognak nőni...20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

A bento tálba sajnos csak kis kockákra darabolva fért bele, de csináltam róla fotót, hogy eredetileg, hogy is néz ki!

Köszönjük az újabb recepteket és a fotókat! :)


2 vélemény
Kategóriák: Mások bentói, Receptek
Címkék: recept, süti, usagi

Főoldalra vele!



Vegetáriánus bento

Usagi újabb képet küldött, és ismét egy nagyon ötletes bentót alkotott:

A doboz tartalma:
- főtt rizs
- párolt zöldség
- sült tofu

A sült tofuhoz szükséges:

10 dkg natúr tofu
1 ek. szójaszósz
1 tk. citromlé
kevés só, bors
2 ek liszt
2-3 ek olaj

A szójaszószból, a citromléből, a sóból és borsból pácot készítünk,
amibe beletesszük a kockákra vágott tofut. 15 percig hagyjuk benne
állni, majd lecsöpögtetjük, beforgatjuk egy kis lisztbe, majd kevés
olajon kisütjük.

Köszönjük Usaginak a receptet meg a képet :)


2 vélemény
Kategóriák: Mások bentói, Receptek

Főoldalra vele!



Japán élelmiszerek

Ahhoz, hogy elkezdjünk japán ételeket készíteni otthon (rendszeresen), mindenképp be kell szereznünk néhány olyan holmit, ami a magyar ember számára nem evidens, hogy legyen otthon. Ezek ráadásul többnyire drága dolgok, de a jó hír az, hogy a többségük elég lassan fogy, így "csak egyszer kell megvenni őket".

1. Szójaszósz
Japánul shoyu, és sajnos nélkülözhetetlen. Lehet belőle világosat és sötétet kapni, külföldön sómenteset is, de igazából majdnem lényegtelen, milyet veszünk. A legjobb ízű (szerintem) a Kikkoman, de főzni nem mindig jó vele. Tanácsos egy fél literes kiszerelést venni, ami hónapokra elég.

2. Teriyaki szósz
Hála a nagy áruházláncoknak, lassan már mindenhol kapható. Vegyük belőle szintén a nagyobb kiszerelést, mert a húsok sokat felvesznek belőle. Technikailag ez is szójaszószból készül, tudtommal cukor és némi fűszer hozzáadásával: nagyon kellemes, édeskés íze van.

3. Mirin
A mirin egy japán főzőbor-féle, alacsony alkoholtartalommal. Levesek, mártások készítéséhez használják, általában nagyon keveset, de a hiánya érződik. Egy üveg nagyjából fél évig is kitart aktív főzőcske mellett.

4. Szaké
Igen, jól láttátok: nagyon sok japán étel főzéséhez, húsok pácolásához van szükség rá. A főzéshez használatos szaké alacsonyabb alkoholfokú a fogyasztásinál.

5. Japán rizs
Tudtommal a Tesco kínálatában mindig szerepel japán- és/vagy kínai rizs. Nishiki, vagy "Short Grain Rice" néven fut, de a Karcagi B is teljes mértékben megfelel a célnak (legtöbbször). A japán és kínai rizs többnyire 2,5 kilós zacskókban érkezik, és én még sosem találtam benne rossz, hibás szemet. Gömbölyűbb, fehérebb a magyar rizsnél.

6. Rizsliszt
Paníros ételek elkészítéséhez használjuk, illetve ételek sűrítésére is. Nagyon kevés kell belőle, és száraz, hűvös helyen sokáig eláll.

7. Udon tészta
(Teljes kiőrlésű) hajdinalisztből készül, ezért lassan szívódik fel a szervezetben. Lehet szárított és friss változatban is kapni: a friss udon egy vastag, tömör spagettinek felel meg. A szárított udon előnye, hogy forró vízben kb. 3-4 perc alatt megfő, és nagyon kellemes az íze.

8. Szoba (soba) vagy somen tészta
Szintén japán tésztafélék, szintén szárítva lehet őket kapni, tojás nélkül készülnek, és létezik belőlük ízesített is (pl. zöld teás). Nagyon finomak egy kis pestóval, vagy valamivel... :)

9. Gyömbérgyökér
Nagyon sok japán ételbe kell, legalább annyiba, mint magyar ételbe a hagyma. Lassan romlik meg, szóval vegyünk belőle sokat, és ne aggódjunk, el fog fogyni. Nagy áruházakban olcsón beszerezhető.

10. Tonhalpehely / dashi
Mint azt a miso-levesről szóló részben kifejtettem, enélkül nehéz miso-levest főzni. Más ételekbe is teszik, például spenótba. Ha nem szereted a halat, akkor NE vegyél, mert rosszul leszel tőle.

11. Miso paszta
Egykilós zacskókban árulják, finom, édeskés szójabab-paszta. Miso leveshez, és tésztás levesekhez használatos.

12. Tofu és/vagy szárított tofu
A tofu gyakorlatilag húspótló is, a szárított tofu pedig egy sárga, palacsintához hasonló dolog, amelybe sült zöldséget vagy húst töltenek (mint egy kis szusibatyu, csak melegen). Mindkét formában nagyon ízletes, ha olyan étel mellé tesszük, aminek átveheti az ízét.

13. Shitake gomba
Szárítva lehet kapni, főzés előtt fél órával hideg vízben fel kell engedni. Majdnem minden japán levesbe kell, te főtt tésztákhoz is készítik, vékonyan felcsíkozva.

14. Pácolt gyömbér és wasabi
Egybe veszem a kettőt, mert szusi fogyasztásához nélkülözhetetlenek. Ha a Wasabiból nem rendeltél eleget még, és nincs otthon tele a hűtőd a dugi-dobozokkal, akkor ezt is venned kell.

15. Nori levél
A szusi készítés alapköve. Enélkül hozzá se kezdj.

16. Kombu és/vagy wakame alga
Mindkettő elég sok receptben bukkan fel ahhoz, hogy ne tudd kikerülni.

17. Japán bors
Lágyabb, illatosabb az Európában ismert borsoknál. Aranyárban van.

18. Japán hétfűszer keverék
Shichimi Togarashi névre hallgat, összetevői: csilipaprika, japán bors, mák, szezámmag, kendermag, szárított narancshéj, őrölt norilevél. "A" japán fűszer. Kell ez mindenbe.

19. Rizsecet
Béna vagyok, hogy az elején, amikor logikailag próbáltam a folyékony dolgokat összeszedni, nem ugrott be. A rizsecet nagyon fontos a rizs főzéséhez (ragacsosságához), úgyhogy mindig legyen otthon.

20...
Igazából a sor végeláthatatlan. Mondhatnám, hogy halszósz, szezámmag, szezámmagolaj, pácolt-sós szilva (umeboshi), konnyaku (főzőzselé), meg még ami a japán szakácskönyvekben felbukkan, de nem mondom.

Alapvetően próbálgatni és kóstolgatni kell, nagyon sok cuccról csak közben derül ki, hogy egyáltalán nem is finom, jártam már így én is. Plusz nagyon sok japán étel helyettesíthető magyar étellel, alapvetően a japánok is ugyanazt eszik, mint mi. Megdöbbentő, de példának okáért a "leghagyományosabb" japán egyszerű étel, a curry lényegében egy padlizsánpörkölt...

A japán konyhában a csirke, a disznóhús, vagy a marhahús lassan ugyanolyan gyakori, mint a tengeri herkentyűk (és persze ugyanazt a receptet meg lehet csinálni a többségükkel). A japánok is használnak krumplit, édesburgonyát, jégcsapretket, kínai kelt, és még sorolhatnám.

Igyekszem majd a jövőben olyan recepteket feltenni a blogra, amelyek otthon, mindenféle plusz hozzávaló nélkül megfőzhetőek.

9 vélemény
Kategóriák: Infók, Receptek
Címkék: élelmiszerek, hozzávalók, miso, szusi

Főoldalra vele!



Az első fecske

És megérkezett! :)

Usagi a Vaterán vett tőlem egy dobozt, és alighogy megérkezett neki postán, már küldte is az első fotós összeállítást, amit meg is osztok veletek.

Az eredeti doboz itt, balra látható: egy viszonylag közepes méretű (kb. 500 ml), egyterű bentóról van szó, nyuszimintával. (Gondolom, Usagit is ez fogta meg benne leginkább :) ) Szerintem a doboz lényegesen jobb helyre került, mintha én fogtam volna be használatba. (És remélem, még sok fotón fog szerepelni.)


A doboz tartalma:
- 2 db japán rizsgombóc
- rántott koktélgarnéla
- japán torta

Külön kiemelném az ízléses tálalást, a bambusz alátétet és a pálcikákat. Nagyon szép az összehatás, és biztos vagyok benne, hogy az ételek is nagyon finomak!

Köszönöm a képet :)
Ja, és a japán torta recept (akit érdekel), természetesen usagitól:

Hozzávalók:
- 5 tojás
- 8 dkg cukor (én ezt 3,5 dkg gyümölcscukorral helyettesítettem,
mert az egészségesebb...)
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt (szerintem a sima liszt is megteszi...)
- 4 evőkanál méz
- 1 kávéskanál sütőpor (most jut eszembe, hogy én egy teljes
egészet raktam bele...na most már mindegy...)
- tálaláskor porcukros fahéjjal szórjuk meg (én ezt úgy csináltam,
hogy nem akkor szórtam rá, amikor felvágtam, hanem még
amikor a sütőben volt, és már majdnem kész, akkor szórtam rá, de
csak fahéjat, és csak egy keveset...)

Elkészítés:
A tojásokat a mézzel és a cukorral habosra verjük. A sütőport
elkeverjük a liszttel, majd a tojásos masszához adjuk. Kivajazott,
kilisztezett tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőbe
tesszük. (Nekem egy negyed óra alatt megsült...)

Szólj hozzá!
Kategóriák: Mások bentói, Receptek
Címkék: kép, vatera, verseny

Főoldalra vele!



A miso-misztérium

Miso leves

A miso-leves Japánban valami olyasmi lehet, mint nálunk egy szalámis szendvics: reggel egész napra ellát energiával, de amikor az ember semmit sem kíván igazán, ezt akkor is jóízűen meg tudja enni. A miso-leves a japán konyha egyik alapköve, úgyhogy érdemes megtanulni elkészíteni.

Amellett, hogy fantasztikus az élettani hatása, még diétás is: gyakorlatilag ugyanazt a kúrát végig lehet csinálni vele szenvedés nélkül, amit a káposztalevessel szokás. A miso amellett, hogy nagyon tápláló, egyben remekül karban tartja az emésztést, és hagyományosan olyan dolgok vannak benne, amelyek nem terhelik meg a gyomrot, és viszonylag alacsony a kalóriatartalmuk.

De lássuk, mi is kell ahhoz, hogy miso-levest főzzünk?

- Tonhalpehely (bonito, bonito pehely, dashi pehely néven is ismert)
Pontosan az, aminek látszik: tonhalból készült pehely. Vízzel érintkezve gusztustalan, és még büdös is. De a tonhalpehely elengedhetetlen kelléke a misolevesnek (nem is).
- Kombu alga (konbu algának is láttam írva, nincs köze a kombucha-hoz)
Nagy, banánlevélre emlékeztető algalevél. Se íze, se bűze, de állítólag olyan anyagok főnek ki belőle, amelyek nélkülözhetetlenek a miso-leveshez.
- Miso paszta (miszó, miszo, vagy mizo-pasztának is írják néhol)
Két féle kapható belőle: világos és sötét, lényegében szójababpüréből készül, és nyersen megkóstolva eléggé édeskés.

Mindhárom hozzávaló beszerezhető a Csarnok alatti Ázsia-boltban. A miso pasztának kilója olyan 2000 forint, a tonhalpehelyből egy 50 grammos (6-8 alkalomra elég) zacskó volt 600 forint körül, a konbu alga meg még ennél is olcsóbb.


Miso leves (alaprecept)

Gyakorlatilag minden miso leves alapja a "dashi alaplé", amely tulajdonképpen hal alaplé. Japánban árulnak dashi port, amit csak vízzel kell felforralni, de itthon ilyet én nem találtam, úgyhogy marad a hagyományos megoldás.

Nagyjából 1 liter vízben elkezdek forralni egy olyan 10 x 10 cm körüli konbu algalapot egy marék tonhalpehellyel. Körülbelül egy órán át hagyom őket a fedő alatt magukban, de ha sietek, akkor húsz perc is elég. Készüljetek fel, hogy a lakásban minden halszagú lesz attól a maréknyi tonhalpehelytől is.

Ezután a levest leszűröm, az algát kidobom, majd az átszűrt, és már nem teljesen forró levesbe egy olyan két evőkanálnyi miso pasztát elkeverek. Fontos, hogy ezt sose a tűzön tegyük, mert a forralás kioldja a miso-pasztából az értékes tápanyagokat és vitaminokat.


Hagyományos japán recept - 1

Elkészítjük a dashi alaplevet. Beleteszünk egy evőkanál szójaszószt, kb. 5-6 deka tofut kockacukornál kisebb méretű kockákra vágva.
Wakame algát (ázsia bolt) teszünk bele, és miután belekevertük a miso pasztát, póréhagymát szórunk a leves tetejére.


Hagyományos japán recept - 2

Gyakorlatilag teljesen ugyanaz, mint az első recept, azzal a különbséggel, hogy shitake gombát teszünk bele, nagyjából 1 centis csíkokra felvágva. Használhatunk friss gombát, vagy szárítottat - a szárított gombának egy olyan fél órát kell áznia hideg vízben, hogy felpuhuljon. Ne ijedjünk meg, a shitakét a japánok udvariasan "illatos gombának" hívják, de valójában inkább penetráns kakiszaga van. Remekül elnyomja a tonhalpehely bűzét.

Magyaros recept

Ezt kénytelen voltam személyesen kifejleszteni, mert a hagyományos miso-levesemet egy kedves animés őskövület ismerősöm úgy reagálta le, hogy "na, azért egy jó kis húsleves, azért az más..."
Nem készítek dashi alaplevet, mert büdös. Helyette a konbu algát egy evőkanál halszósszal (igen, ez a neve, még az Intersparban is láttam ilyet) teszem fel főni. A halíz benne van, a lakásszag nincs benne. Ezáltal a leves leszűrésétől is megkímélem magam, nem kell öntögetni semmit, csak kidobom az algát.

Ezek után belevágok egy egész répát, és két krumplit. Általában két fajta krumplit használok: egy hagyományos, barna külsejűt, és egy olyan sárga héjút, ami lisztesebb. Az esztétikusabb tálalás érdekében mindkét krumplit más formára vágom (az egyiket kockára, a másikat szeletekre).

Puhára főzöm őket a levesben, majd hozzáadom a shitake gombát, de a tofut és a póréhagymát nem, és szójaszószt sem teszek bele. Így a miso-pasztától és a répától édeskésebb az íze.


Jóllakatós verzió

Gyakorlatilag ez is a magyaros verzión alapszik, két különbséggel: hogy van benne ceruzabab, és csirkehús.

A ceruzabab amúgy nagyon népszerű japán zöldség, így ez még többé-kevésbé hagyományosnak is mondható. A csirkehús viszont trükkös. (Lehet helyettesíteni pulykával, vagy akár disznóhússal is.)
Egy serpenyőben kevés olajon, némi teriyaki szósszal megpirítom a csirkecsíkokat- vagy kockákat. A teriyaki szósz amúgy is "jó, ha van otthon", úgyhogy ez ne legyen gond. A sima szójaszósz egy kis barnacukorral szintén működik.

A csirkehúst nem sütöm meg teljesen, elég, hogyha kérget kap, és a belseje még nyers - alapvetően úgyis a levesben kell megfőnie, de nem szeretnénk, hogy a leszakadó húscafatkák szanaszét úszkáljanak, ezért kell a rápirított, teriyakis kéreg. A végén utolsó simításként a misopaszta, ízlés szerint.

Egy szelet kenyérrel kipótolva remek vacsora, de vigyázat! Nem tartható el olyan sokáig, mint a zöldséges verzió!

Természetesen rengeteg féle miso-leves létezik. Van, amibe tésztát tesznek, van, amibe kagylót, van, amibe mindenféle vegyes zöldségeket - van, aki mirint (főzőbort) tesz az alaplébe, van, aki világos szójaszószt használ, és a nagyon gourmandok esküdöznek, hogy ez a miso-paszta jobb, mint az.

Ja, és persze, nem Japánról beszélnénk, ha nem lehetne instant misolevest kapni. Ez általában egyadagos tasakban található, amit bele kell nyomni egy bögre aljára, leforrázni 2-3 deci vízzel, és beleszórni a szintén külön, egyadagosra csomagolt levesbetétet, amiben szárított alga, tofu, és zöldhagyma található.

Érdemes kipróbálni házilag, mert "ahány ház, annyi miso"- és elképzelhető, hogy az étteremben ehetetlen leves otthon, egy kis "feljavítással" nagyon finom lesz.

6 vélemény
Kategóriák: Receptek
Címkék: japán, leves, miso

Főoldalra vele!



Keresés

♥ ♥ ♥ Japán főzőverseny május 5-ig! ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥ Bento Bolt a Vaterán ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥ GYÍK / FAQ ♥ ♥ ♥

Archívum
♥ Friss
♥ 2008. december
♥ 2009. január
♥ 2009. február
♥ 2009. március
♥ Az összes »


Linkek
♥ Cikk a NLC-n
♥ InuYasha magazin cikk
♥ 2008 őszi bento-verseny
♥ Japán gasztronómia
♥ freeblog admin



Kategóriák
- Beküldött képek (2)
- Eladó bento dobozok (7)
- Eladó kawaii Cuccok (9)
- Infók (12)
- Linkek (3)
- Mások bentói (17)
- Minta bentók (1)
- Receptek (30)
- Saját bentók (3)
- Verseny, pályázat (10)



Utolsó kommentek
♥ Sajtos tamagoyaki, Squadra: Zani nefélj ez sem maradt ilyen szép evés után xD... »
♥ Sajtos tamagoyaki, Zani: De szép :) én biztos összemalackodnám :P:P »
♥ A japán gasztronómiáról, Dániel: Ezt a kitételt a japán éttermekről nem írtad volna le... »
♥ "Ösztönző jelleg", Orsi: igen, igen a cook with a dog-ot én is... »
♥ A japán gasztronómiáról, Raffy: De, azok azon :) Nevezetesen mochik, és ha minden igaz, akkor... »
Törlés Módosítás[/link]
margareta51 margareta51
Címkék: Shichimi Togarashi, Bento Bolt, húst 2-3-szor, egyik legegyszerűbb, oyakodon egyébként, gyűjtőnéven emlegetik,

Hal a tortán
tésztánál egy evőkanál kristálycukrot is adunk hozzá. A sós tésztát a szokásosnál egy gondolattal, több sóval ízesítjük. A kész tésztát kb. 15 percig pihentetjük, és utána kezdjük sütni. Ez a mennyiség 15-20 palacsinta sütéséhez elegendő. Törlés Módosítás 512. Hal a tortán 2009-11-05 06:39 Kovács Áron világpremieres gulyása Leves: Bográcsgulyás Hozzávalók: vöröshagyma, paradicsom, paprika, szalonna, pirospaprika, sárgarépa, fokhagyma, olaj, hús, pirospaprika, ...
jjanosne jjanosne
Kaposztas pogacsa
pihentetés után a tésztát két centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét tojással megkenjük, késsel berácsozzuk, aztán pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsiben 220 fokra előmelegített sütőben barnára sütjük. Törlés Módosítás 596. bejegyzésem 2009-02-02 17:57 E.Margit receptje Káposztás pogácsa 45 dkg BL 80-as liszt 30 dkg tk. (tönköly-) búzaliszt 5 dkg burgonypehely 20 dkg tejföl 2,5 dl tej 15 dkg ...
margareta51 margareta51
Kratersuti stb.
kiskanállal rászaggatjuk a kihűlt, kemény pudingot, és megsütjük. 3. lépés. Fél liter (egy nagy)20%-os tejfölt 4 ek porcukorral és egy vanília cukorral elkeverünk, és a forró süteményre öntjük. bejegyezte: rolvisa @ 23:48 Törlés Módosítás 770. bejegyzésem 2009-03-03 20:34 Kapros puliszka golyók Fél liter tejet, fél liter vizet felmelegítünk, (nem forralásig). A tűzről levéve, hozzákeverjük a 3-4 dl kukoricalisztet, kevés sót, csipetnyi borsot, 1 -EK olajat. ...
margareta51 margareta51
Nutellas receptek
cukorral kihabosítjuk, és a már forró tejet rászűrjük. Állandó keverés mellett besűrűsödésig főzzük. Tűzről levéve hűtjük, üvegtálba öntjük. A tojáshabot a tetejére helyezzük és forró, tejszínnel hígított Nutellával gazdagon meglocsoljuk. Törlés Módosítás 591. bejegyzésem 2009-01-30 23:09 NUTELLÁS TÉSZTA-TORTÁCSKÁK Nagyítás Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta porcukor nyújtáshoz 2,5 dl tejszínből vert hab Készítése: A leveles tésztát ...
margareta51 margareta51
Puncs szelet,Isler,kavartordas
típusa: szelet Alkalom: vendégváró sütemények Szezonalitás: tavaszi idénysütik Elkészítés módja: sütőben Gyermekkel is elkészíthető: Nem Ízvilág: édes Jellemző/hozzávaló: csokis, kakaós, puncsos, rumos, vaníliás Törlés Módosítás 808. bejegyzésem 2009-03-11 21:33 Ischler Andi Értékelés: 5 Nehézség: - Elkészítési idő: - Hozzávalók: Krém: ízlés szerint rum; 5 dl tej; 6 evőkanál liszt; 30 dkg cukor; 5 dkg kakaó; 40 dkg ...
margareta51 margareta51
Raffaelo-bogres teszta
vizes kézzel kis golyókat formálunk belőle, a közepére tegyünk egy szem mazsolát, vagy mogyorót, és forgassuk bele a maradék kókuszreszelékbe. Tálalás előtt tegyük vissza a hűtőszekrénybe. Nagyon finom csemege, és gyorsan elkészíthető. Törlés Módosítás 379. bejegyzésem 2008-12-23 21:22 ingredients in this www.spise.no recipe cheesecake: 225 gram Digestive biscuits 125 gram butter 200 - 250 gram Philadelphia cheese 100 gram icing sugar 1 tsp ...
margareta51 margareta51
Receptek
lenyomtatjuk, majd csoki mázzal bevonjuk. Csoki máz készítése: 10 dkg főzőcsoki, 5 dkg margarin, (először a csokit felolvasztani), belekeverni a margarint, gyors mozdulatokkal elsimítjuk. Én 3 x 6 cm-re szeleteltem. Törlés Módosítás 576. bejegyzésem 2009-01-30 00:05 Árvácska: A rózsaszín tésztához: 2 tojás.fél csom,sütőpor 1 puncspudingpor.3ek.kristálycukor A sárga tésztához:2 tojás,fél csom.sütőpor,1 vaníliás pudingpor,3 ...
margareta51 margareta51
Receptek
megszórom a mákkal és 200 fokon 10 percig, majd 180 fokon 15 percig sütöm. Ha nagyon pirul, értelemszerűen alufóliával le kell takarni. Filled under: kalács, kenyér | You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Törlés Módosítás 372. bejegyzésem 2008-12-22 23:28 Mézes-nugátos parfé Hozzávalók: 10 dkg mogyoró nugát 10 dkg szeletelt mandula 4 tojás 1 ek cukor 3 ek méz 2,5 dl tejszín A nugátot (mint a csokit) ...
margareta51 margareta51
Süti ajánló
Almás-diós muffin jpiros
Cseresznyés fehércsokoládés horvathnemagdi
Meggyes márvány bubszi
Túrós- barackos bukta horvathnemagdi
Pudingos kekszecskék recept gonda_katalin
Vendégváró szelet yvett789
Nyári gyümölcssaláta bubszi
Madártej szelet lantosneevi
Majonézes kínai kel bubszi
Csokis túrótorta andrilaszlone
Szárnyas receptek
Mézes csirke hibiszkuszos gyümölcsökkel reifregina
Almás menü extrákkal horvathnemagdi
Diétás suzymama
Csirkés-zöldséges gombaleves bulac57
Tejszínes paprikás csirke wegnerzs
Csirkés egytálétel bulac57
Narancsos répaleves bubszi
Tvn konyha S.Katika recept bodaaniko
Kínai ételek, kínai konyha: A majus55
Császársaláta horvathnemagdi
Marhából készült ételek
Szász pityókaleves bubszi
albán csirke dióval ! ibolya58
Hétvezér-tokány 1. bubszi
Morva tál csibi52
Olasz rizsleves. bubszi
Hétvezér tokány bubszi
Tárkonyos receptek macoka65
Svéd gombasaláta pacsakute
Vörösboros pincepörkölt snibolya
Mustáros marhahúsleves wegnerzs
Sertésből készült ételek
Lasagne bulac57
Brassói aprópecsenye másképp recept kovacs_zsoka
Gombás ragu recept kovacs_zsoka
Hússal töltött csirkecombok recept jamborlulu
Szegfűszeges sertéssült horvathnemagdi
Gemenci májas tarjaszeletek bubszi
Édes-savanyú sertés tarja recept jamborlulu
Tökepörkölt (herepörkölt) bubszi
Csípős palacsinta bubszi
Sertéshúsos sült tészta wokban 1vargaildyko
Halból készült ételek
Tűzdelt ponty. csibi52
Cikória halfilével bubszi
Marinírozott ponty bubszi
Vacsora csata jjanosne
Pisztráng kékre főzve 1 bubszi
Dunakömlődi halászlé 1. bubszi
Harcsapaprikás rakott csuszáva szelidszeder
Balatoni halászlé 1. bubszi
Pontypatkó kapros-tejszínes cukkinimetélttel suzymama
Halgombóc leves bubszi
Vad ételek
burgonyás ételek marti1951
Fácánmell töltött körtével bubszi
Kisalföldi fácánleves bubszi
Gombás szarvas-steak veronika74
Római tálas receptek sarkadykati
Recept rakosferenc
Fácán forgónyárson horvathnemagdi
Vadpástétom rakott makarónival bubszi
Almával töltött fácán bubszi
Vadragu kemencézett almában rochlitzne
Spagetti ajánló
olasz spagetti leves ibolya58
Alfredo tészta emoke93
Szecsuáni pulyka recept kovacs_zsoka
Sonkás sült karfiol recept baggesz20
4 ünnepi recept Húsvétra grimilda
Milánói makaróni relisisi
Tejszínes-cukkinis tészta horvathnemagdi
Spagetti diómártással veronika74
Rakott bolognai spagetti juditmama
kínai sült tészta ibolya58
Pizza receptek
A tökéletes olasz pizza grimilda
Csavart mogyorókrémes csiga suzymama
Tökmagos-burgonyás zsemlék veronika74
Tepsis pizza horvathnemagdi
Olasz Pizza Tészta 1vargaildyko
Sós kifli variációk gereica
Pizza lesz ma ebédre sarkadykati
Rozsos-lenmagos, póréhagymás pizza noble
Lecsós töltelék bubszi
Gombás-sonkás pizza horvathnemagdi
Hamburger receptek
Hamburger Puffancs recept boszorlany
Házi hamburger 2. recept kovacs_zsoka
Hamburger horvathnemagdi
Csirke hamburger cajun módra klara50
Házi hamburger és hamburgerzsemle horvathnemagdi
Hamburger zsemle recept baggesz20
A szója kloppenburg
Szalámis hamburger horvathnemagdi
Gombás hamburger recept kovacs_zsoka
Hamburger baratnu
Házi Receptek - A felhasználóink által beküldött legfinomabb receptek gyűjteménye.
© 2013 TVN.HU