| B betűs receptek |
|
Brassói lucskos káposzta
Hozzávalók: 1 kiló fejes-káposzta, fél kiló sertésdagadó, 8 deka füstölt szalonna, 2 deci tejföl, 3 deka liszt, néhány szem köménymag, kis csomó friss kapor, só.
A káposztát megtisztítjuk, megmossuk, majd ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Sós vízben feltesszük főni a sertésdagadóval, a köménymaggal és aprított kaporral.
A szalonnát 4 szeletre vágjuk, bevagdaljuk, megsütjük, és zsírját ráöntjük a káposztára.
Ha a sertésdagadó megpuhult, kiszedjük a ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Erdélyi lucskos káposzta |
Erdélyi lucskos káposzta
- már az illata is isteni!
Hozzávalók:
1-1,20 kg fejes káposzta,
1 kg sertés fejhús vagy oldalas, esetleg csülök.
4 + 4 dkg zsír,
4 dkg liszt,
kis kávéskanál fűszerpaprika,
3 dkg hagyma,
só,
késhegynyi törött bors,
nyáron 1 db zöldpaprika,
1-2 db paradicsom,
1 csomag kapor,
1 ágacska csombor,
1-2 kanál ecet,
2 dl ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Erdélyi lucskos töltött káposz |
Erdélyi lucskos töltött káposzta
Hozzávalók: 1 kg füstölt sertéscsülök, 2 közepes, vékony levelű káposzta (fontos, hogy vékony levelű legyen!), 50 dkg darált sertéshús, 1 csésze rizs, 1 kis fej hagyma, só, bors. 1 kk. őrölt paprika, szemes bors, 8 szál csombor (borsikafű), 8 szál kapor, 2 ek. liszt, 1 kk. zsír, 2 ek. tárkonyecet, 2 szegfűszeg, összetörve, fél zöldpaprika.
Elkészítése: A füstölt csülköket mossuk meg, főzzük meg, és tegyük félre. Abáljunk meg forró vízben két fej káposztát úgy, ... |
bubszi  |
|
|
| |
| F betűs recept |
Felvidéki lucskos káposzta
Hozzávalók: 2.5 kg fejes-káposzta, 60 dkg sertéshús (dagadó), 10 dkg zsír, 3 dkg cukor, 5 dkg só, 4 g őrölt bors, 2 babérlevél, 15 dkg liszt, 1 fej fokhagyma, 2 g köménymag
A káposztát sóval, cukorral, köménymaggal, babérlevéllel és borssal, valamint a kisebb darabokra vágott húsokkal feltesszük főni, ha kész, berántjuk. (Rántást csak egyes vidékeken tesznek a lucskos káposztába, de a nélkül is jó.)
Felvidéki pikáns gombócleves
Hozzávalók 4 ... |
horvathnemagdi  |
|
|
| |
| Felvidéki lucskos káposzta |
|
Felvidéki lucskos káposzta
Hozzávalók: 2.5 kg fejeskáposzta, 60 dkg sertéshús (dagadó), 10 dkg zsír, 3 dkg cukor, 5 dkg só, 4 g őrölt bors, 2 babérlevél, 15 dkg liszt, 1 fej fokhagyma, 2 g köménymag
A káposztát sóval, cukorral, köménymaggal, babérlevéllel és borssal, valamint a kisebb darabokra vágott húsokkal feltesszük főni, ha kész, berántjuk. (Rántást csak egyes vidékeken tesznek a lucskos káposztába, de a nélkül is jó.) ... |
bubszi  |
|
|
| |
| Kiskondás káposztája |
Hozzávalók:
2 kg sertés füle, farka, köröm vegyesen
1,5 kg édeskáposzta
7 dkg szalonna
1 kisebb szál sütőkolbász
2 közepes vöröshagyma
2 dl fehérbor
2 dl tejföl
1/2 csokor kapor
1 babérlevél
só
bors
pirospaprika
ételízesítő
1 evők. liszt
A füstölt szalonnát felkockázzuk, és kevés zsiradékon kiolvasztjuk, közben hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk kevés pirospaprikával, ... |
margoka59  |
|
|
| |
| Konyha 5. |
Konyha 5
Dr.Petz - 2009.02.21
Az eredeti Székelykáposzta! Csőrögefánk!
Ezt a receptet kintről hoztam, a székelyektől!
Egy teljes cikket rászánok, mert ez maga a csoda!
Ők kemencében, nagy mázas agyagedényben, úgynevezett
káposztás köcsögben készítik, amelynek van födője, az edény és a
fedő találkozásánál, kenyértésztával tömítenek! Tűzhelyen
elkészítve is, ... |
korall44  |
|
|
| |
| Káposzta... |
Lucskos káposzta
Hozzávalók:
80 dkg sertéslapocka
1 kg fejeskáposzta
2 db vöröshagyma
5 dkg liszt
3 dl tejföl
15 dkg császárszalonna
2 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
ízlés szerint tárkony
kevés ecet
1 dl olaj
1 mk só
Elkészítése:
A húst sós vízben félpuhára főzzük. A káposztát 10-12 cikkre vágjuk és a húshoz adjuk. Tárkonnyal, kaporral és fokhagymával fűszerezzük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, ecettel ... |
fekecsicuka  |
|
|
| |
|
|